Illuusion jälkeen koittaa Putinille raaka todellisuus

Venäjän liikekannallepanon syvin sanoma on, että he ovat valmiita nostamaan sodan panoksia kohonneista tappioriskeistä huolimatta. Putinin Venäjä ei aio perääntyä.

Tämä on huomioitava tuessa Ukrainalle sekä omassa varautumisessa. Ukraina käy tällä hetkellä sotaa koko muun Euroopan sekä demokraattisen maailmanjärjestyksen puolesta. Lännellä ei varaa hävitä sitä.

Huomio tässä hetkessä kohdistuu presidentti Putiniin, joka on kadottamassa todellisuuden ymmärryksen. Kun Kreml itse uskoo kertomiinsa valheisiin ja propagandaan, ovat päätökset myös tämän illuusion mukaisia. Ydinaseellakin uhkaillaan enemmän, kun muu todellisuus murenee. Raaka todellisuus koittaa ennemmin tai myöhemmin.

Jokainen lisäpäivä Ukrainan sodassa eristää nyt Venäjää muusta maailmasta. Muualla ymmärretään, ettei Venäjän kelkkaan kannata lähteä. Venäjästä on tulossa yhä vahvemmin kansainvälisen politiikan hylkiö, vaikka Putin toivoo edelleen etenkin Kiinasta vahvaa tukea.

Toisen maailmansodan kaltaista puna-armeijaa ei ole (ja sekin pysäytettiin – Suomessa). Nykyhetkessä se on illuusio, eikä synny, vaikka numerot paperilla niin Kremlissä näyttäisivät (valheellisesti). Mobilisaation toteuttamisen rakenteita on syytä myös epäillä.

Venäjästä on tulossa iso suljettu vankila kaikille asevelvollisille ja reserviläisille. Liikekannallepanopäätös kertoo, ettei vapaaehtoisia rintamalle enää ollut. Nykyistenkin joukkojen taistelutahdon ollessa kovin heikko, ei tämä tahto ainakaan tule paranemaan. Tahdoton joukko ei menesty.

Venäjän kalustotappiot olleet Ukrainassa suuria, ja aseteollisuudessa on tällä hetkellä isoja ongelmia. Sotatalous ei pysty tuottamaan riittävästi kalustoa, kun esimerkiksi tarvittavia komponentteja ei saa. Tässä(kään) asiassa ei nopealla aikataululla ole muutoksia luvassa.

Putinin viimeisimpien päätösten jälkeen yhä useampi Venäjällä ja muualla kysyy: miten pitkään Putin pysyy vallassa ja jatkaa epäonnistunutta sotaa? Putin tuskin itse perääntyy, vaikka illuusiot jossain vaiheessa murtuvat. Tähän tähän tilanteeseen on syytä varautua jo etukäteen.

Meillä on nyt aiempaakin epävakaampi, arvaamattomampi ja vähemmän rationaalinen itänaapuri. Valppaana on syytä olla, mutta pärjäämme kyllä.

+12
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu