Intersektionaalinen feminismi ei ole tauti, oire tai lääke — vaan samanlainen katalyytti kuin koronavirus
Intersektionaalinen feminismi. Sanapari, joka muutenkin on jatkuvan riitelyn kohteena, sai lisää näkyvyyttä kun hallitus julkaisi uuden tasa-arvo-ohjelman torstaina. Keskustelu karkasi käsistä sen jälkeen, kun sisäministeri Maria Ohisalo tviittasi hallituksen näkökulman olevan nyt intersektionaalisen feministinen. Yhtäkkiä otsikoista katosi korona, talouskriisi, sosiaaliset ongelmat, kiistelty EU:n elpymisrahasto, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä muutokset maailmanpolitiikan valtasuhteissa. Edes hävittäjähankinnoista ei enää väännetty kättä.
Aiemmin tällä viikolla lähes jokaisella on ollut mielipide puolustusvoimien kenttäpiispan blogikirjoituksesta sekä kansanedustaja Juha Mäenpään eduskuntapuheenvuorosta. Viime viikolla kuohuttivat tapahtumat Helsingissä Hietaniemen rannalla. Sitä edellisellä viikolla kierroksia otettiin perussuomalaisen ajatushautomon pamfletista. Kaikkien näiden kohujen taustalla on ollut ajatus “meistä” ja “niistä”, eli kysymys on enemmän tai vähemmän identiteettipolitiikasta. Miksi tämä enimmäkseen hedelmätön riitely on korvannut pitkäjänteisen politiikan?
Minulla ei ole yksinkertaisia vastauksia. Tohtorina ja työelämäprofessorina lähestyn asiaa ilmiön ymmärtämisen näkökulmasta: kompleksisuusteorian kautta. Kuivasta nimestään huolimatta sen perusperiaate on helppo selittää parissa kappaleessa. Aloitetaan siitä, että yhteiskunta on määritelmällisesti kompleksinen järjestelmä.
Yhteiskuntajärjestelmämme perustuu sopimuksille. Usein emme arjessa tule miettineeksi, että moni näistä sopimuksista on näkymätön: yhteiskunnan normit, arvot ja soveliaisuussäännöt ovat kaikki sopimuksia. Ne elävät ja niitä neuvotellaan jatkuvasti uusiksi. Puheella muokataan maailmaa. Siksi ei ole yhdentekevää, minkälaiset viestit arjessamme nousevat päällimmäisiksi.
Juuri nyt Yhdysvalloissa keskustellaan presidenttien rintakuvia esittävän Mount Rushmoren tuhoamisesta. Isossa-Britanniassa vaaditaan yli 200 vuotta vanhan ritarikunnan tunnuksen muuttamista. Maailman suurin kosmetiikkavalmistaja L’Oreal aikoo poistaa ihon väriin vaikuttavista tuotteistaan kaikki sanat, joissa viitataan vaikutuksista ihon väriin. Suomessa sukupuolineutraaleja liikennemerkkejä alkoi näkyä katukuvassa alkukuusta.
Yhtäältä valkoisten miesten kuvia halutaan vähemmän, mutta toisaalta vähemmistöihin viittaavat nimet, kuvat ja termit koetaan samalla lailla loukkaaviksi. Trendi on kuitenkin selkeä: jatkossa ostoskoristamme löytyy entistä vähemmän Uncle Ben’s -riisiä, Eskimo-puikkoja tai Geisha-suklaata.
Tämä on osa sitä kehitystä, joka asettuu yläkäsitteen intersektionaalinen feminismi alle. Osittain samasta asiasta on kyse, kun monet politiikan kommentoijat kuittaavat kaiken Marinin hallituksen tekemään politiikkaan kohdistuvan kritiikin ikä- ja sukupuolikysymykseksi, aivan kuin politiikasta olisi kadonnut politiikka. Samalla unohtuu, että istuva pääministeripuolue SDP teki viime vaalikaudella itse hyvin värikästä oppositiopolitiikkaa.
Intersektionaalisen feminismin tavoitteet ovat hyvät. Mutta tavoissa joilla se ilmenee on yksi ilmiselvä ongelma, joka estää hyvien tavoitteiden ajamisen: eksklusiivinen kielipeli. Suomessa on monia, jotka eivät osaa puhua feministien ajamista asioista feministien niille antamilla nimillä, ja riita syntyy jo pelkästä yhteisen sanaston puutteesta.
Vastakkainasettelua lisää entisestään innokkaimpien feministien vaatimus tuntea terminologia läpikotaisin, jotta keskusteluun feminismistä saa ylipäätään osallistua. Kun asiaa tuntematon kokee, että hänet leimataan tyhmäksi vain siksi, että hän tuntee feministisen puheen koodiston yhtä heikosti kuin haltiakielen, halu ymmärtää keskustelukumppania katoaa helposti. Kierre johtaa poteroitumiseen, vaikkei kumpikaan osapuoli sitä oikeasti edes haluaisi.
Samaan aikaan kun osa valtakunnanpoliitikoista filosofisoi feminismistä, pitäisi meidän varautua koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon. Ruotsi on viruksen kanssa edelleen pulassa. USA:ssa tartuntamäärät ovat kasvussa ja uusia todettuja tapauksia todettiin perjantaina ennätysmäärä. Osassa Saksaa rajoitukset maskien, liikkumisen ja aukiolojen osalta ovat samalla tasolla kuin maaliskuussa epidemian alkaessa.
Politiikan kesätauon jälkeen eduskunnan pöydällä ovat myös talous- ja työllisyystoimenpiteet. Sote- ja maakuntauudistukset ovat vaikeuksissa, eikä koronan mukanaan tuomista sosiaalisista ongelmista edes tiedetä vielä tarpeeksi. EU:n tasolla pitäisi päästä sopimukseen elpymisrahastosta. Hallituksella on lisäksi omat haasteensa: valtiovarainministeri vaihtui, mutta se ei vielä takaa keskustan hallitustyöskentelyn ehdoksi esittämän talouspolitiikan toteutumista. Syksystä ei ole tulossa helppo.
Kun tekemättömien töiden lista näyttää tältä ja keskustelu pyörii aivan muissa asioissa, yhtälö on hankala. Mainitut ongelmat vaativat kansainvälistä ja jopa yli vaalikausien tehtävää politiikkaa. Koronan toisen aallon torjuminen taas vaatii kykyä hetkellisesti joustaa omista välittömistä tarpeista muiden vuoksi. Se on kuitenkin pitkällä aikavälillä kaikkien etu.
Mitä ratkaisuja kompleksisuusteorialla on tähän tilanteeseen?
Kompleksinen järjestelmä on määritelmällisesti yksinkertaisen ja kaoottisen järjestelmän välimuoto. Paradoksaalisesti, yritys yksinkertaistaa kompleksinen järjestelmä ja alistaa se yhden aatteen asialle johtaa pahimmillaan vastakkaiseen lopputulokseen: kaaokseen.
Mutta yhteiskunta ei ole pelkästään kompleksinen järjestelmä, se on adaptiivinen sellainen. Ja adaptiivisella järjestelmällä on kyky oppia. Heille, jotka kokevat intersektionaalisen feminismin vieraaksi, suosittelen esimerkiksi tätä poliisijohtajan kirjoitusta siitä, kuinka rasismin kitkeminen on myös yhteiskuntarauhan perusedellytys. Kielipeleihinsä eksyneille puritanisteille puolestaan toivon ymmärrystä sille, että työrauha koskee myös turvallisuusviranomaisia. Poliisi on virkamies siinä kuin palomies tai opettajakin. Ja jokaisella poliitikolla on ihmisarvo.
Jos emme enää edes yritä ymmärtää toisiamme, päädymme nopeasti vihapuheeseen ja vastakkainasetteluun. Sellainen yhteiskunta ei toimi, jossa ihmiset vetäytyvät julkisesta keskustelusta eivätkä uskalla osallistua demokratiaan tai pysty edes kunnolla hoitamaan työtehtäviään.
Olen varma, että sekä koronavirus että intersektionaalinen feminismi muokkaavat yhteiskuntaamme, molemmat parempaan suuntaan. Mutta vaikka ne tuntuvatkin nyt hallitsevan otsikoita, pitää muistaa, että politiikassa on muitakin tärkeitä kysymyksiä. Ja ne kysymykset meidän pitää ratkaista yhdessä. Muutoin nykyisen kompleksisen järjestelmämme vaihtoehdot ovat joko yksinkertaisuus, eli yhteiskunta vailla vaihtoehtoja, tai kaaos.
Limnell:
”Olen varma, että sekä koronavirus että intersektionaalinen feminismi muokkaavat yhteiskuntaamme, molemmat parempaan suuntaan.”
Indifferentismi on yksi keino selviytyä nykyajan ilmiöistä. Kyllähän jollakin tapaa on selvitty historian vastaavista ilmiöistä kuten: Musta surma, tuberkuloosi, fasismi yms.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki eivät ole ehtineet lukea (en minäkään) viimeisiä ”kotkotuksia”, joten termin määrittely on tarpeen:
HS 27.6.2020:
Hallituksen tasa-arvo-ohjelman kantavaksi näkökulmaksi on siis valittu intersektionaalinen feminismi. Mitä se tarkoittaa?
Intersektionaalisuus on tarkastelutapa, jossa huomioidaan, että ihmisen asemaan yhteiskunnassa vaikuttavat useat eri taustatekijät. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi sukupuoli, sosioekonominen tausta, asuinpaikka, alkuperä, perhetausta, koulutus, ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.
Toisin sanoen siinä huomioidaan syrjittyjen ihmisryhmien risteytyminen [Kommenttini: mielestäni huonosti valittu termi, kun jäljempänä oleva kasautuminen on oikea termi]. Nainen voi esimerkiksi kokea tietynlaista syrjintää sukupuolensa takia. Tummaihoinen seksuaalista vähemmistöä edustava nainen taas voi kokea syrjintää sukupuolensa lisäksi ihonvärinsä ja seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Samalle henkilölle voi siis kasautua useita syrjintään vaikuttavia tekijöitä.
https://www.hs.fi/nyt/art-2000006554708.html
Ilmoita asiaton viesti
Katalyytti täällä on teknologia. Osuvampaa olisi sanoa Internetsektionaalinen eikä intersektionaalinen, koska kyse on digitaalisen tietotekniikan vaikutuksista sekä sen virtuaalitodellisuuden sääntöjen pakottamisesta fyysiseen todellisuuteen ja julkiseen tilaan.
Tämä on digitalisaation aiheuttama aivoperäinen sukupolviero on nurinkurinen ja monimuotoisuutta kaventava projekti. Nuorten omissa some-ryhmissä kaikki osanottajat ovat tunnistettuja ja kuuluvat johonkin kategoriaan. Nyt sitten tällainen systeemi halutaan tuoda julkiseen tilaan, jolloin kaikenlaiset ryhmät määritellään uudelleen some-maailman ehdoilla: Esim. kumpi kuuluu seksuaalivähemmistöön: a) se jolla on 500+ saman- ja muunsukupuolista seksikumppania mutta ei yhtään Facebook- tms kaveria, vai b) se jolla on 500+ sopivaa Facebook- tms kaveria mutta ei yhtään minkäänsukupuolisia seksikumppaneita. Ennen se oli a) mutta nykyään sen halutaan olevan b) – koska meidän some-yhteisöhän on se vähemmistö. Ei ole Suomessa niin marginaalista kansanryhmää etteivätkö pyöreänaamaiset ryhmäkeskustelijat sitä pyrkisi ja pystyisi hyväksikäyttämään. Kyse on määrittelyvallasta: Kuka päättää siitä kuka kuuluu mihinkin ryhmään. Somessa sen päättä ylläpitäjä ja moderaattori, ja nyt tämä vallantunne halutaan tuoda ulos yhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalisuus tarkoittaa lyhyesti sitä, että tarkastellaan yhteiskunnassa vallitsevia monimutkaisia valtasuhteita eri näkökulmista. Itselle tuo ajatus on ollut hyvin tärkeä heuristinen apuväline tavoitteissa saavuttaa oikeudenmukaisempi yhteiskunta. Tähän ei tarvita edes sitä feminismi-päätettä, jos se aiheuttaa jonkinasteisia vatsanväänteitä.
Blogisti on oikeassa siinä, että intersektionaalinen feminismi on puristisessa muodossaan luonut niihin vihkiytymättömien kannalta ulossulkeviksi koettuja kielipelejä, vaikka vilpittömänä tarkoituksena on ollut tuottaa syrjinnästä vapaata keskustelua tavoitteiden edistämiseksi – tämä diskurssi on olennainen osa tavoitteiden suuntaista toimintaa. Tullakseen muuksi kuin elitistiseksi harrastukseksi intersektionaalisen feminismin on tultava tässä suhteessa vastaan niin, että sen keskeisistä ajatuksista muokattaisiin helposti omaksuttavia malleja niillekin, jotka eivät sen kokonaista kielipeliä aio ottaa haltuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa intersektionaalisuus on tavattoman helppoa ja toisteista: Leena-Maija Rossin kirjan Muuttuva sukupuoli (2015, nimiölehdellä omistuskirjoitus ”Ilari Kiemalle” ja vihamielinen koukero ilman päiväystä) takakannessa lukee että ”yhdenvertaisuuden kysymyksiä pohdittaessa kaikki nämä erot on otettava huomioon”. Tässä vaan jää huomioon ottamatta valtasuhde siitä, kuka on asemassa ottamaan huomioon ja määrittelemään sen, kuka mihinkin kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalisuuden yksi perusajatus on antaa ääni kullekin valtasuhteista kärsivälle ryhmälle niin, ettei joku paremmassa asemassa oleva huutelisi omia käsityksiään vaientaen sen oikean äänen. Tämä on haasteellinen asia, koska se sorrettu ryhmäkin on todennäköisesti valtasuhteinen ja sen ääntä saattaa käyttää se, joka ei siellä kaikkein heikoimmassa asemassa ole. Intersektionaalisuuden metodi mahdollistaa tämän haasteen ottamisen vastaan, mutta helppoa se ei aina ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on määritelmässä valtasuhteesta. Kärjitetysti:
– Jos kysyt vihervasemmistolaisilta, vallassa on paluuta menneisyyteen toivovat naisia pelkäävät takapajuset oikeistolaiset mansplainavat setämiehet.
– Jos kysyt oikeistolaisilta, vallassa on jälkimarksilaiset SJW femmakkovihervasemmistolaiset jotka toivovat valkoheteromiesten tuhoa sekä yhteiskunnan sateenkaaristamista.
Tämä on toki kärjistetty, mutta se kuvaa hyvin miten tietyissä virastoissa tai mediataloissa jompikumpi näistä ääripäästä tuntuu päättävän siitä, mistä on sopiva puhua ja miten.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalisuuden tavoitteena ei ole uhritumisen kilpalaulanta, vaan tuoda esiin olennaisia valtarakenteita ja purkaa niitä yksin- tai moninkertaisten sortosuhteiden poistamiseksi.
Niiden setämiesten jorina on ongelma, koska se ylläpitää monesti hyvin aggressiivisellakin tavalla rakenteita, jotka vaikeuttavat niissä rakenteissa vallasta osattomien tilannetta. Setämiesten nykyinen tapa käydä keskustelua ei oikein täytä kriittisen intersektionaalisuuden kriteerejä. Toisaalta heistä riippumatta käydään koko ajan keskustelua siitä, miten monet miehetkin päätyvät väliinputoajiksi erilaisista syistä ja siitä, miten heidän tilannettaan voisi parantaa. Menetelmä on siis tähän täysin pätevä, setämiehet vain eivät ole sen käyttöön viehtyneitä – ehkä, siksi, että toimivat parannusratkaisut eivät ole heidän lähimmällä mukavuusalueellaan.
Sen sijasta olen havainnut joutavalla tavalla uhriutuvaa puhetta, jolla käytännössä halutaan asioiden pysyvän ”vanhaan hyvään malliin”. Toiminnaksi tämä on siirtynyt globaalisti ennen kaikkea naisten aseman itsenäistymistä vastustavina fundamentalisisina liikkeinä. Suomessa tämä näkyy esimerkiksi Oikean median äärivanhoillisena ja feministivihamielisenä agendana.
Ilmoita asiaton viesti
Helppo lähteä väittämään, että miesten tapa ei täytä kriittisen intersektionaalisuuden kriteerejä jos haukkutaan heidät setämieheksi sekä päätetään yksipuolisesti, että sopivana keskustelutapana on intersektionaalismi ja lähtökohtana, että keski-ikäiset valkoiset heteromiehet ovat omista olosuhteistaan riippumatta aina etuoikeutettuja. Silloin toki miehet putoavat väliin, koska kaikki, mitä he sanovat, oletetaan tähätvän ”vanhaan hyvään malliin” jo ennen kun he avavat suunsa. Tämä näkyy vihervasemmistolaisessa mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi tyhmää väittää, että kaikki valkoiset lihaa syövät heteromiehet olisivat vallan huipulla, ja tällainen esiintyy hyvin taajaan uhriutuvana olkiukkona. Usein heistä moni joutuu heikkoon asemaan sen takia, että eivät pysty toteuttamaan sitä missiota, jonka kulttuurinen rakenne on heille asettanut. Ja se rakenne on – anteeksi nyt, kun näin taas sanon – patriarkaatin julma hierarkia.
Valkoinen heteromies on diskurssin tasolla menettänyt hegemoniaansa, kun feministinen ajattelu on ottanut tilaa perinteiseltä patriarkaattiselta ajatuksenjuoksulta. Jossain määrin se näkyy myös reaalimaailmassakin, kuten siinä, että kähminnöistä ja raiskauksista puhutaan aiempaa selkeämmin muustakin kuin seksistisestä näkökulmasta, mikä lisää naisten kokemusta hallita omaa kehoaan ja ehkä myös vähentää heille vaarallisia tilanteita.
Konkreettisissa sosiaalisissa tilanteissa muutos on vain osittainen: Miesten usein erittäin aggressiivinen tapa puolustaa omaa hegemoniaansa on monille niin sisäänrakennettua, että ei sitä edes tunnista. Tämä vallankäyttö pidättelee edelleen sukupuolien yhdenvertaisuuden toteutumista ruohonjuuritasolla ja ylläpitää miesten hegemoniaa. Sorron intersektionaalisuus näkyy esimerkiksi siinä, että mies, joka ei ole onnistunut löytämään häneltä odotettua paikkaa ja näin todistamaan miehuuttaan, suuntaa aggressiota esimerkiksi nyrkin ja hellan välissä pitämäänsä puolisoon tai omaan kurjaan asemaan hänen mukaansa syypäinä oleviin maahanmuuttajiin.
On täysin selvää, että osa sosiaalisen elämän alueista on naisten hallitsemaa ja sielläkin tapahtuu ylilyöntejä tottumuksesta ja asenteellisista olettamista. Miesten hallitsemat alueet ovat tässä kuitenkin sillä tavoin merkityksellisempiä, että siellä määritetään se, kuka ja millä edellytyksillä saa ”kovaa” valtaa ja etenee urallaan. Se, että naiset sinne kuitenkin onnistuvat pääsemään, näyttää usein patriarkaalisen kulttuurin ikävän piirteen: Kun naisia on esimerkiksi vihdoin onnistunut pääsemään hallituksen keskeisiin tehtäviin, heitä vähätellään ja tytötellään erittäin aggressiivisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään patriarkiaa. On vain valta ja syy siihen, miksi valtaan pyrkivät erityisesti miehet, on hypergamia. Hypergamia on naisissa niin syvästi sisäänrakennettu, että naiset eivät sitä edes tunnista. Valittavat toki siitä, että riittävän korkeassa asemassa miehiä ei riitä kaikille, mutta eivät kykene pohtimaan, mistä tämä johtuu.
Vallassa olevia vähätellään ja haukutaan sukupuolta katsomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Naisilla on tapana asettaa rimaa miehiä alemmas urakehityksen kohdalla, siinä olemme samaa mieltä. Tämä kaikki on toki este naisten etenemiselle, mutta sen lisäksi lasikatto muodostuu jo edellä esittämistäni ”kovista”rakenteista, jotka eivät selity tällä asialla: Naisia yksinkertaisesti ohitetaan, vaikka heidän kykynsä edellyttäisivät kuuntelua ja uralla etenemistä.
Mitä tulee esiin nostettuun ”urakehityksen alisuorittamiseen”, itse hahmotan sen voimakkaasti kulttuuriseksi opituksi ominaisuudeksi, josta ollaan pääsemässä irti hyvin hitaasti. Mikä suhde tällä on naisten tapaan naida ”korkeammalla olevia” miehiä, sekin liittyy hyvin kiinteästi naiselle opetettuihin malleihin ja on purkautumassa, kun mallia vaihtoehtoisista ratkaisuista on riittävästi tarjolla positiivisesti esitettynä. Tässä on myös hankaluutena miehen patriarkaalinen malli, jossa mies rakentaa tulevaisuutensa, ja korkeammassa asemassa oleva vaimo tuottaa epäilyksen varjon hänen miehisyydelleen.
Vallassa olijoita toki kritisoidaan rankastikin, mutta tavoissa on eroja. Setämiehiä kritisoidaan ja stereotypisoidaan siksi, että he toimivat kuin setämiehet, mutta nykyinen ”hallituskritiikki” perustuu antiikkisiin mielikuviin siitä, että nuoren naisen ei voi olettaa olevan kuin kikattava bimbo. Siinä ”patriarkaatin vastaisku” näkyy erityisen paljaana.
Ilmoita asiaton viesti
Syrjintää näköpiirissä. Feminismi ja varsinkin intersektionaalinen feminismi on syrjintään perustuva aate. Ihmisiä lokeroidaan haluttujen ominaisuuksien mukaan ja aletaan suuntaamaan jotain positiivisia toimia oletettuja alistettuja kohtaan. Samalla sitten aiheutetaan syrjintää toisia ryhmiä kohtaa.
Ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta on siis luovuttava. Näinhän toki nytkin toimitaan. Esim asevelvollisuus. Muina esimerkkeinä esim joillekin miesvaltaisille aloille koulutuksessa naisia houkutellaan erilaisin sisäänheittokurssein ja helpotetulla sisääpääsyllä. Esim tietotekniikka. Mitä ilmeisemmin naiset olisivat päässeet muutenkin sisälle, koska koulumenestys on yleensä parempi. Vai olisivatko pääseet. Naisvaltaisille aloille en ole ainakaan vastaavia positiivisia toimia miehille huomannut. Asevelvollisuus syrjii miehiä myös tietenkin koulutukseen hakemisessa ja tuloissa. Itse, vaikka siitä aikaa on jouduin ottamaan lainaa selvitäkseni armeijan käymisestä.
Kaikenlaista sanahelinää, mutta tavallisilla suomalaisilla miehillä ei ole naisiin nähden etuoikeuksia. Asia lienee päinvastoin ja se näkyy monissa tämän syrjinnän tuloksissa. Eikä feministinen hallitus tai feministit koskaan ja missään ole puuttuneet esim suomalaisten miesten tasa-arvo ongelmiin. Hehän ovat jo tässä hölinässä tuomittu muutenkin jo johonkin valkoiseen ylivaltaan kuuluviksi setämiehiksi, joita nimitellä miten haluaa. Tälläkin palstalla sitä on paljon, vaikka nimittelijät näyttävät usein kuuluvan paljon etuoikeutetumpiin ryhmiin esim julkisen työntekijöihin. Vallankäyttö näkyy esim siinä miten näitä ryhmiä ja ominaisuuksia rakennellaan.
Syrjintää siis edessä. Eivät feministit sen parempia ihmisiä ole tai naiset tai lgbt ihmiset ym kuin muutkaan. Lihaa ja verta, epärehellisiä ja omaa etuaan ajavia. Valta turmelee riippumatta näistä ominaisuuksista ja se näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyesti: Yhdenvertaisuus tarkoittaa mm. sitä, että niille, joilla on alun perin takamatkaa, annetaan jotain lisää niin, että pääsevät yrittämään samalta viivalta.
Tällaiset toimenpiteet ovat yleensä näkyviä, koska niistä on joku virallisesti jotain päättänyt. Syrjivät rakenteet taas ovat epämuodollisia ja niihin törmää silloin kun ne kohdalle osuvat. Niiden kohteeksi joutumattomille ne saattavat olla täysin huomaamattomia.
Asevelvollisuus on epätasa-arvoinen asia, josta tuskin kovin moni on eri mieltä. Ymmärtääkseni intersektionaaliset feministit eivät ole sitä nykymuodossaan eturintamassa puolustamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkki. Teen varmaankin +2000h töitä keskimäärin vuodessa. Teollisuudessa tehdään hieman yli 1700. Julkisella tehdään hieman yli 1500. Ero työkuormassa on melkoinen ja kasvaa vielä, kun huomioidaan syöminen palkallisella työajalla. Jos eroa on siis 300h vuodessa. Miten tämä takamatka oikeudenmukaisesti kurotaan umpeen? Palkka heillä onkin jo huomattavasti parempi. Ansio jaettuna/työtunneilla. No ei sitä tietenkään korjata mitenkään. Ne, jotka vahtivat tasa-arvokeskustelua eivät tällaisia pikku asioita päästä keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
En ihan saa noilla lähtötiedoilla kiinni Lehdon pointtia. Jos joku yleisesti ilmaisee kateellisuutensa julkisten naisalojen, kuten sosiaalityöntekijän ja kirjastovirkailijan palkkaukselle Suomessa, ollaan kyllä aika erikoisilla keskustelualueilla. Asiaan tuo lisäväriä se, että perheellisien kohdalla runsaat tuntimäärät mahdollistuvat sille, joka ei käytännössä vastaa lasten hoitamisesta – ja näistä lasten huolehtimiseen liittyvistä tunneista taas ei taida kukaan maksaa palkkaa.
Itse teen opetustyötä 1624 tuntia vuodessa naisvaltaisen alan opettajana. Samassa oppilaitoksessa miesvaltaisen alan opettaja kuittaa samasta työmäärästä tonnin enemmän kuussa. Tasa-arvoista, eikö…?
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän oli kyse työajoista siis vapaa-ajasta. Eikä mistään taulukko tunneista vaan toteutuneista. Ne löytyvät tilastokeskuksesta.
Mutta eivät etuoikeutetut mielellään etuoikeuksistaan luovu. Pitkät vapaat lienevät tänäpäivänä erittäin arvostettua luksusta.
Heti, kun omaa etuoikeutettua asemaa hiukan tökitään alkaa tätinaisten selittely ja syyttely.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastoja voidaan lukea monella tapaa, Lehdolta näemme yhden sellaisen.
Jos otetaan vertailtavaksi vaikkapa lähihoitaja, samantasoisen koulutuksen saaneista sen kanssa samalla palkkatasolla ovat varastonhoitaja ja perustehdasyöläinen. Kirvesmies tai sähköasentaja ovatkin jo sitten eri sfääreissä:
Palkkaa enemmän kuin lähihoitajalla
Varastonhoitaja 24%
Kirvesmies 40%
Tehdastyöläinen 12%
Sähköasentaja 33,5%
Kaikkea tätä eroa on turha selittää vähäisemmillä työtunneilla
Insinöörin perustasoinen palkka on myös kovasti korkeampi kuin vastaavantasoisen koulutuksen saaneen sairaanhoitajan. Sosiaali- ja kirjastoalan palkat ovat katastrofaalisella tasolla akateemisesta koulutuksesta huolimatta.
Mitä tulee niihin todellisiin työtunteihin, omalla alallani naisvaltaisen alan opettajat tekevät reaalisia tunteja paljon enemmän kuin miesvaltaisten alojen opettajat – sillä tonnin korkeammalla palkallaan siis.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.stat.fi/til/pra/2018/pra_2018_2019-09-06_tie_001_fi.html
Tässä nyt on jotain. Tuntipalkoista ei noin suuria eroja saa. Miten sitten vaikuttavat ylityöt ja urakkatyöt. Varastotyöntekijän palkkaakaan ei kovin suurelta vaikuta. Muistaakseni lähihoitajan mediaani oli 2800 ja sairaahoitsjiem 3100 paikkeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä yksityisiä yrityksiä oikein muutenkaan voi julkiseen verrata. Palkka pitää tavalla tai toisella pystyä ansaitsemaan. Muuten työt loppuvat. Mitä itsenäisempi työ, niin sitä selvempää se on. Suorissa urakoissa hyvä palkka tulee vain, jos jotain oikeasti tapahtuu. Yritykset urakoivat nämä työt ja jos toistuvasti mennään pakkaselle se on sitä myöten selvää. Kilpailu on kovaa ja lähes kaikki firmat ottavat halpaa ulkomaista työtä. Riitäneekö vanheneville töitä. Kaikilla alkaa Kuulo olla mennyt ja kulumia on.
Ilmoita asiaton viesti
Hoito ja opetusalalla tuo palkkojen eri tasoisuus korostuu, mutta vaikuttaa myös insinöörien keskuudessa.
Uskon tuon eron tasoittuvan lähitulevaisuudessa, koska useimmilla aloilla naiset ovat lahjakkaampia ja älykkäämpiä kuin miehet. Lisäksi naiset ovat sosiaalisesti kyvykkäämpiä. Tämä kaikki on jo näkyvissä tyttöjen parempana koulumenestyksessä niin lukioissa, kuin yliopistojen pääsykokeissa. Sama toistuu nykyisin työelämässä ja politiikassakin. Naisten määrä lisääntyy niin kunnallis kuin valtakunnan politiikassakin.
Asuin 11 vuotta Indonesialaisessa kylässä, jota johtaa toimisto, johon kuuluu 4-5 kylää. Johtaja valitaan 4 vuoden välein kyläläisten äänestyksellä. Kaksi kertaa johtajaksi valittin nuori nainen.
Tämä oli minusta aika yllättävää islamilaisessa ja vanhoillisessa yhteiskunnassa. Naisiin vain luotettiin vahvemmin kuin helposti korruptoituviin miehiin. Näin tulkitsin asian.
Tämä kokemus islamilaisessa Indonesiassa, vahvistaa käsitystäni että naiset ottavat paikkanas ja sivuuttavt miehet yhä useammin myös Suomessa. Näin koska naiset ovat yhtä kyvykkäitä kuin miehet ja sosiaalisissa taidoissa kyvykkäämpiäkin kuin miehet.
Äidthän nuo pojatkin kasvattavat ja tasa-arvoisuus omaksutaan jo lapsena ja varhaiskasvatuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdenvertaisuus tarkoittaa ihmisten kohtelua tasa-arvoisina yksilöinä. Jakaminen ryhmiin ja lisäetujen antaminen toisille ei kohtele ihmisiä yksilöinä ja on pääasiassa syrjintää.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdenvertaisuusperiaatteella pyritään yhtäältä rakenteellisen eriarvoisuuden poistamiseen. Osa ratkaisuistakin on sillä tavalla rakenteellisia, että ne eivät aseta jokaista yksilöä yhdenvertaiseen asemaan. Tällöin osumatarkkuus yksilön tasolla ei tietenkään ole täydellinen. Toisaalta osa menettelyistä taas on sellaisia, jotka kieltämällä ei-yhdenvertaiset ratkaisut tuottavat toivottuja tuloksia yksilötasollakin.
Yhdenvertaisuus- kuten intersektionaalisuusperiaatekaan eivät sulje pois väliinputoavien miesten aseman huomioon ottoa. Tästä esimerkkinä on huoli ja toimenpiteet koulupudokaspoikien tai asunnottomien miesten kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdenvertaisuus tarkoittaa mm. sitä, että niille, joilla on alun perin takamatkaa, annetaan jotain lisää niin, että pääsevät yrittämään samalta viivalta.”
No sittenhän Etelä-Afrikan apartheid meni ihan sääntöjen mukaan. Siinä vain annettiin maan valkoiselle _vähemmistölle_ intersektionaalisen feminismin hengessä jotain lisää, eikä se ollut keneltäkään pois.
Tasa-arvoiset mahdollisuudet eivät muuten tarkoita lopputuloksen tasa-arvoa. Noin niinkuin esimerkiksi, et voi millään väittää että Yhdysvalloissa jo todellisuutta oleva käytäntö (ja ah niin intersektionaalisen feminismin mukaan luotu), jossa yliopistoihin luodaan etnisiä kiintiöitä tarkoittaisi tasa-arvoisia mahdollisuuksia, vaan se tarkoittaa sitä että esimerkiksi aasialaistaustaisilla on rima korkeammalla kuin joillain muilla etnisillä ryhmillä.
Ilmoita asiaton viesti
Solakiven apartheid-esimerkki kertoo (toivottavasti vain) asian totaalisesta ymmärtämättömyydestä: Vähemmistö voi olla myös sortava vähemmistö, jolla vain sattuu olemaan voimavarat sorron toteuttamiseen.
Yhdenvertaisuus ei tosiaankaan tarkoita lopputulemien tasapäistämistä, se on vastustajien rakentama olikiukko. Kiintiöihin suhtaudun itse valikoivan varauksellisesti. Joskus ne voivat olla perusteltuja rakenteellisen eriarvoisuuden poistamiseksi, vaikka yksilötasolla joku vahvemman ryhmän yksilö voi joutua heikompaan asemaan heikomman ryhmän yksilöön nähden. Yksi tällainen tavoite on saada eri ryhmien jäseniä tietyn alan henkilöstöön niin, että näiden ryhmien jäsenet tulisivat asiallisesti kohdatuiksi tuon alan asiakkaina, jos se ei muutoin toteudu. Tämä voisi olla perusteltua mm. poliisin ja sosiaalitoimen alueella. Jos kyseisen alan työpaikka edellyttää koulutusta, voi olla perusteltua suosia eri ryhmiä sisäänotossa niille varatuin kiintiöin tai bonuspistein, jos heitä ei muutoin allalle saada koulutettua.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, no jos noin on, niin meillehän aukeaa tässä naisenemmistöisen hallituksen päätöksiä toteuttavan naisenemmistöisen virkamieskunnan kanssa ihan uudenlainen perspektiivi. Siinä kait on riittävästi voimavaroja sorron toteuttamiseen?
”Yksi tällainen tavoite on saada eri ryhmien jäseniä tietyn alan henkilöstöön niin, että näiden ryhmien jäsenet tulisivat asiallisesti kohdatuiksi tuon alan asiakkaina, jos se ei muutoin toteudu.”
Tuo sisältää sellaisen mielenkiintoisen olettamuksen, että laista huolimatta asiallinen kohtaaminen edellyttää että henkilöstö kuuluu samaan ryhmään. Mitenkäs, jos kävisi esimerkiksi niin että minua palvelisi valtion virastossa afrikkalaistaustaisen näköinen nainen. Onko minulla oikeus olettaa että hän syrjii minua siksi että kuulun eri ryhmään? Pitäisikö hänen kenties ilmoittaa minulle oma uskontonsa ja seksuaalinen suuntautumisensa, poliittinen näkemyksensä jne?
Olisiko minulla oikeus vaatia, että syrjinnän välttämiseksi minua pitää palvella valkoinen, keski-ikäinen, vasenkätinen, tohtorikoulutuksen saanut ateisti heteromies? Vai olisinko vain puhdasverinen homofobinen ja misogyninen rasisti?
Toki voidaan vaikka ensi alkuun miettiä miten tasa-arvo-asioiden käsittely toteutuu nimen perusteella about 100% naisoletettujen miehittämissä STM:n tasa-arvoyksikössä ja tasa-arvovaltuutetun toimistossa.
Ei kun laittamaan taas maalitolppia uuteen asentoon.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että hallituksessa ja osassa virkamieskuntaa on nyt naisenemmistö, ei suoraan seuraa se, että miehiä sen takia sorrettaisiin. Solakivi voi kertoa tästä näyttöä, niin voimme jatkaa keskustelua aiheesta.
Asiallisen kohtaamisen kohdalla ajattelin sitä, että useissa tapauksissa viiteryhmää tuntematon virkailija on täysin pihalla siitä, mistä edes on kyse ja mitä pitäisi tehdä ongelman selvittämiseksi. Usein myös luottamuspula heikentää vuorovaikutusta. Asiakkuuden liian tiukkaa segmentointia en toki suosittelisi, mutta ainakin niin, että se asiantuntemus on tarvittaessa saatavilla. Se, että vähemmistöön kuuluva henkilö rupeaisi syrjimään enemmistöläistä, olisi merkki pieleen menneestä segmentoinnista eikä kuulosta kovin todennäköiseltä. Se, mikä relevanssi asiakkaan ja viranomaisen taustalla on, on tapauskohtaista ja aina niin, että valinnan pitää tapahtua asiakkaan parhaaksi. Se taas ei tarkoita sitä, että esimerkiksi asiakas voisi kieltäytyä asioimasta henkilön kanssa, jonka tietää homoseksuaaliksi tai eri uskontokuntaan kuuluvaksi kuin itse.
Tasa-arvoyksikön tilanne on kieltämättä erikoinen, mutta selitys löytyy täältä:
https://www.kansalainen.fi/stmn-tasa-arvoyksikossa-tyoskentelee-19-henkiloa-he-kaikki-ovat-naisia/
Juuri nyt kaikkiin tehtäviin hakeneista ihmisistä jokaisessa tapauksessa pätevin on siis ollut nainen. Mikään ei estä Solakiveä sinne hakeutumasta, jos tuntee kutsumusta vaikkapa miesspesifien tasa-arvoasioiden selvittelyyn – kyllä niitäkin siellä käsitellään.
Ilmoita asiaton viesti
Juujuu, ainoastaan valkoinen mies voi syrjiä, muiden ryhmien kohdalla se on epätodennäköistä. Sama koskee rekrytointeja, tosin käänteisenä. Jos jossain on 20 miestä ja 0 naista, se ei voi olla seurausta siitä että ne olisivat olleet pätevimpiä, vaan se on todiste syrjinnästä. Jos jossain on 20 naista ja 0 miestä, on objektiivisesti ja tasa-arvoisesti valittu pätevimmät.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Solakivi on vakuuttunut siitä, että pätevyydeltään yhtäläiset miehet eivät ole hakeneet ihan muihin, mahdollisesti parempipalkkaisiin tai arvostetumpiin hommiin ja toisaalta alalle hakeneet miehet ovat oikeasti ansioituneet näissä erityiskysymyksissä, mutta tulleet mitätöidyksi työelämän tasa-arvoasioita erityisosaamiseenaan käsittelevän viraston hakuprosesseissa, minkäs minä sille voin. Mitään objektiivista siinä ei ole kuitenkaan ilman näyttöä tapahtuneesta.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä sinulla enempää objektiivista näyttöä ole syrjinnästä toisin päinkään.
Jostain syystä silloin todisteeksi riittää kuitenkin suppeasti arvioitu tilastollinen aliedustus, tai parhaassa tapauksessa se, että joku kokee tulleensa syrjityksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kommentti koski laajemmin tässä käytyä keskustelua, tässä tilastolukuja:
https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tasa-arvon-tila/tyo-ja-toimeentulo/sukupuolistuneet-kaytannot-tyopaikoilla
Tilanne on ilmeisesti valtaosin hyvä, mutta osa kokee syrjintää sukupuolensa perusteella ja tästä syrjinnästä suurempi osa kohdistuu naisiin kuin miehiin. Erityisen suuri ero näkyy palkkaukseen, uralla etenemiseen ja rekrytointiin liittyvissä asioissa.
Tämä tutkimus ei kylläkään tuo esiin rakenteellista epätasa-arvoa taustalla, vaan keskittyy akuutteihin yksilöiden kokemuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kerran muutenkin ollaan niin tarkkana termien kanssa, niin ollaan tässäkin. Linkkaamasi tutkimus on kyselytutkimus siitä, kuinka moni kokee tulleensa syrjityksi, ei mikään objektiivinen tilasto siitä, kuinka montaa on oikeasti syrjitty.
Subjektiivinen kokemus taas saattaa erota todellisuudesta monestakin syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon näkökulman kommenttiini lisäsinkin. Siitä voi kuitenkin tehdä monensuuntaisia ekstrapolaatioita kyselyn tulosten ulkopuolelle. Yksi on se, että ihminen adaptoituu ympäristöön ja havaitsee vain siinä olevat syrjintäkokemukset.
Jos hän kokee niiden liittyvän hänen sukupuoleensa, ovat ne suhteellisen suurella todennäköisyydellä siellä työpaikalla julki lausuttuja. Tarkoitan tällä erityisesti sukupuolesta johtuvan haitan kokemuksia, joissa ero sukupuolten välillä oli myös selkein.
Monet rakenteelliset syrjinnät eivät tule tässä kyselyssä lainkaan huomioiduksi. Yksi tällainen on vanhemmuuden kustannukset, jotka nyt on määritelty juuri tämän työntekijän työnantajan maksettavaksi. Tämä seikka heikentää naisten työnsaantimahdollisuuksia ja altistaa heidät syrjinnälle. Tätä ongelmaa vähentäisi olennaisesti se, että lakisääteiset vanhenpainrahat maksettaisiin yhteisvastuullisesti. Muutos vähentäisi myös naisvaltaisen alan työnantajan äkillisiä taloudellisia riskejä.
Ilmoita asiaton viesti
Patriarkaa ei edelleenkään ole.
Varjo miehen miehisyydelle on vain naisten silmissä. Naisethan pitävät alemmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevat miehet häviöinä.
Vallassa olevat naiset toimivatkin monesti kuin nuoria sinisilmäisiä tyttöjä. Kritiikki on täysin ansaittu, sillä he toimivatkin monesti tyhmästi.
Ilmoita asiaton viesti
Luulin aloittaneeni Racinen kanssa rakentavan ja mahdollisesti hedelmällisen keskustelun valtasuhteista, niiden dynamiikasta ja muutosmahdollisuuksista. Ilmeisesti erehdyin.
Pahoittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on asiaton ja historiaton väite. Historia tuntee sekä patriarkaalisia -että matriarkaalisia järjestelmiä. Edelleen useissa maissa ja kulttuureissa valta periytyy isältä pojalle riippumatta siitä, onko perillinen kykenevä hoitamaan tehtäviään. Teokratioissa isävaltaisuus on totaalinen.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olen samaa mieltä kommentista #3199499, se voisi olla sellaisenaan parodia itsestään. Siksi viimeinen virke onkin niin tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
…ja minä kun vielä oikein ponnistelin välttääkseni kaikkein kiemuraisimpia sananvalintoja tai säännöstöjä 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi tämä enimmäkseen hedelmätön riitely on korvannut pitkäjänteisen politiikan?”
Anteeksi mitkä ne tittelisi olikaan?!
Eikö niiden titteleiden omaavan kuvittelisi ymmärtävän median toimintaa ja politiikan toimintaa…sekä jopa erotella ne toisistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Niin intersektionaalismissa kuin feminismissä ongelmallisena on polarisoida keskustelun jo lähtöruudussa. Intersektionaalisimissa tietyt sukupuolet, uskonnot, seksuaalisuudet, rodut, jne. katsotaan olevan etuoikeutettuina aina kaikissa tilanteissa.
Se ei vaan nyt voi pitää paikkansa. Esimerkkejä:
– Valkoihoiset muodostavat enemmistö vain Länsimaissa.
– Miehet muodostavat enemmistö vain tietyissä ammateissa.
Oletukset siitä, mitkä sukupuolet, uskonnot, rodut, jne. ovat etuoikeutettuja on pitkälti matkittu USA:sta. Siellä voidaan todellakin sanoa, että naiset, sateenkaariväki, ei-kristityt, ei-valkoiset elävät rakenteellisesti maassa joka ei ole rakennettu heitä varten.
Nämä toteamat eivät kuitenkaan päde kaikkiin maihin, eivätkä kaikkiin yhteisöihin. Joissakin maissa valtauskonto on muu kuin kristinusko, valtarotu muu kuin valkoinen, ja maakohtaiset normit ovat sen mukaan. Joillakin toimialoilla enemmistönä on naiset tai sateenkaariväki, ja alan normit ovat sen mukaan.
Tätä ei kuitenkaan kovin moni intersektionaalismin kannattaja halua myöntää. Keskustelu ei siis ole poissulkeva pelkästään termistön takia. Se on myös poissulkeva koska intersektionaalismin kannattajat lähtevät siitä, että heidän maailmankatsomus on oikea, muiden ei, joten heistä todistustaakka intersektionalismin tilaasta on erimielisillä, ei kannattajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalisuus keskittyy ennen kaikkea siihen, että keskustelua kävisivät sorron osapuolet. Meidän on sen takia hankala keskustella esimerkiksi siitä, miten huonosti suomalaisia kohdellaan vaikkapa Jemenissä, vaikka niin voisi toki tapahtuakin, koska jemeniläiset eivät välttämättä ole kauhean kiinnostuneita tuota keskustelua Suomen mediassa käymään.
Sen lisäksi kansainvälisissä suhteissa mukana on monimutkainen historiallinen, usein kolonialismin sävyttämä painolasti ja se, minkälaisia taustalla olevia voimavaroja kullakin ihmisryhmällä on kestää kohtaamiaan epäoikeudenmukaisuuksia. Esimerkiksi sotaa pakoon lähteneet ihmiset eivät voi lentää kotimaahansa ja järven rannalla saunan kuistilla kerätä henkisiä voimavarojaan koettelemuksien jälkeen.
USA ei ole Suomi, mutta monet rakenteet ovat samankaltaisia voimakkuuseroista huolimatta: Olemme valkoisen heteroväestön enemmistön hallitsemia länsimaita, käytämme hyväksemme kehittyvien maiden hädänalaisessa asemassa olevien ihmisten työpanosta ja olemme usein ilman erityistä huomautusta haluttomia tai kyvyttömiä havaitsemaan ja ottamaan huomioon oman väestön heikossa asemassa olevien ihmisten tarpeita. Yhteistä meidän ja USA:n kanssa on myös se, että keskustelun pääpainon olisi oltava siinä, mitä meidän itse pitäisi tehdä ja mikä siinä kiikastaa. Siinä, että saataisiin mukaan ”me itse” -ryhmäksi ne valkoiset heteromiehetkin, ei olla kovin hyvin onnistuttu kummassakaan maassa – se on myönnettävä.
Intersektionaalisuus haluaa muuttaa sortavia rakenteita myös maissa ja sosiaalisissa yhteisöissä jotka eivät edusta valkoisten länsimaalaisten kulttuuria. Tässä tulee eteen jo aiemmin esittämäni ongelma: Etiketin mukaan itse sorretuille on annettava ääni omien kantojen esittämiseen. Tällöin se kanta ei aina olekaan sama, mitä me länsimaiset haluaisimme kuulla. Toisaalta suuri ongelma on se, että tuota ääntä voi käyttää taho, joka itse sortaa vielä heikommassa asemassa olevia. Jos länsimainen intersektionalisti haluaa todella auttaa, on hänen ensiksi osattava löytää sorron hienorakenteet tuosta yhteisöstä ja löytää keinot, joilla se kaikkein sorretuinkin joukko saa äänensä kuuluviin. Tämä on todella haasteellista, mutta toisaalta – niin kuin eräässä mainossetissä aikanaan todettiin – elämä on.
Ilmoita asiaton viesti
Setan toiminnanjohtajissa on ollut vuosien aikana heteroita ja ei-heteroita. Henkilön taidot ja mahdollisuudet toimia tehtävässä menestyksekkäästi on pääasia ja siinä vähemmistöön kuulumisella voi olla osuutensa esimerkiksi sen kautta, että on ehtinyt hankkia toimivaa verkosto-osaamista.
Setan tavoitteena on saavuttaa sateenkaari-ihmisille yhdenvertaiset oikeudet muiden kanssa. Tämä on rinnaisteista sille, että vammaisjärjestöt toimivat esteettömyyden puolesta. Erona tässä on se, että fyysinen esteettömyys maksaa kiistatta rahaa, kun taas sateenkaari-ihmisten syrjimättömyys vaatii käytännössä vain asenteiden muutoksia.
Tämä ei ole pois muiden ihmisten oikeuksista, ne eivät ole nollasummapeliä. Oikeutta syrjiä toisia ei tähän tietenkään lasketa, se ei ole ihmisoikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on spekulatiivinen eikä siihen ole varmaa vastausta. Käytännössä täysin tasavertaisten hakijoiden kohdalla on mahdollista valita sopivin, mutta mitä se milloinkin tarkoittaa on mahdotonta tietää ennalta.
Seta ei ole rekrytoinnissaan millään tällä tavoin sitonut itseään muuhun kuin lainsäädännöllisiin reunaehtoihin. Setan varsinaisen toiminnan päämäärästä, sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämisestä ja syrjinnän vähentämisestä ei voida suoraan johtaa tähän sääntöä, koska valinta ei olisi kummassakaan tapauksessa syrjintää tai sen ehkäisemistä: Syrjintää olisi vasta se, että ansioituneempi syrjäytettäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi tämä enimmäkseen hedelmätön riitely on korvannut pitkäjänteisen politiikan?”
Uusi maailmanjärjestys korvasi suuret, vertikaaliset kertomukset ja politiikan, uusilla kuvauksilla hetken ilmiöistä. Toisaalta se antoi tilaa uusille, pitkäjänteisille prosesseille.
Ilmoita asiaton viesti
Vierasperäisiä termikukkasia viljelemällä voi vaikuttaa jopa viisaalta.
Sivistyssanoilla ja -termeillä viisastellaan, ja niistä huolimatta elämä jatkaa omaa latuaan.
Kyllä maailmaan puhetta ja sanataiteilua mahtuu.
Mikään ei sanahelinästä muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän paljon pitkät selitykset selvittävät sanaparin ” intersektionaalinen feminismi” sisältöä? Intersektiota ei normaalissa puhekielessä käytetä. Feminismiä käytetään jonkin verran. Kumpikin ovat sisällöltään epämääräisiä ja tarvitsevat pitkät selitykset, mitä sana oikeasti tarkoittaa. Jarno Limnéllin blogissa ja sen kommenteissa sanaparin sisältöä yritetään selvittää. Se osoittaa lopulta vain sen, ettei sanojen sisältö ole vielä selkiytynyt. Akateemiselle viisastelulle se sopii oikein hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeasti termi näyttää käytännössä tarkoittavan kaikki vähemmistöt yhteiseksi rintamaksi yhdistämään pyrkivää poliittista liikettä. Mukaan luettuna feministit, jotka ovat naisissa itsesään vähemmistönä. Kaikille tuttu internationaali on sukua termille niin ulkoasussa kuin poliittisessa pyrkimyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen ympäripyöreä puhe intersektionaalisesta feminismistä voi olla vain feministipiirejä kosiskelevaa kieltä ilman sen kummempaa konkretiaa.
«Suomessa on monia, jotka eivät osaa puhua feministien ajamista asioista feministien niille antamilla nimillä, ja riita syntyy jo pelkästä yhteisen sanaston puutteesta. Vastakkainasettelua lisää entisestään innokkaimpien feministien vaatimus tuntea terminologia läpikotaisin, jotta keskusteluun feminismistä saa ylipäätään osallistua.»
Tämä tietenkin pätee myös (muihin) tieteellisiin aiheisiin, joskaan minulle ei nyt hetimiten tule mieleen toista, minkä terminologiaa hallitus olisi käyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin näkemykset käyttää Cynefyn viitekehystä ratkaisuna kompastelevat pahoin.
Viitekehyksen valinnalla et voi mitään selittää.
Tuo sama vika toistuu Tulevaisuuden tutkimuksen sepostuksissa jatkuvasti.
Aihe tulee selittää ilmiön systeemisillä ominaisuuksilla tuntien ne hyvin.
Mielestäni intersektionaalinen Feminismi on syrjintää. Se on uudenlainen rotuoppi.
Ilmoita asiaton viesti
Intersektionaalinen feminismi on samaa sukua kuin jo mennyt tieteellinen marksismileninismi.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä Linmell tunnut ymmärtävän, että patsasmellakoiden järjestäjät ovat marxilaisia jotka pyrkivät hävittämään koko USA:n ja läntisen yhteiskuntajärjestelmän. Tavoitteena on USA:n siirtäminen sosialismiin.
Youtubesta löytyy Yuri Bezmenovin kuvaus siitä miten yhteiskunta tuhotaan. Limnell ei ilmeisestikään ole perehtynyt tämän entisen KGB-miehen kuvaukseen miten Moskova Kylmän Sodan aikana levitti vaikutusvaltaansa länsimaihin! Tämä on sama Moskova jota Limnell tänään pitää taustapiruna lähes kaikkiin länsimaiden ongelmiin!
Voi olla, että Limnell ei ole kuullut Bezmenovista koska tämä vaikutti 1908-luvulla USA:ssa loikattuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jarno Limnell, se joka määrää keskustelussa käytetyn ”kielen”, siis termistön, määrää keskustelun suunnan, sisällön ja tuloksen! ”Intersektionaalinen feminismi” on yksi tällainen termi! Käytetty ”kieli” määrää mitä voi sanoa ja mihin tulokseen päädytään. Tämän tiesi George Orwell varsin hyvin, ja kuvaa sitä kirjassa ”Vuonna 1984”. Kirjassa valtaa pitävät uudistavat kielen ja kutsuvat sitä ”uuskieleksi” sen avulla tehtiin mahdottomaksi tiettyjen asioiden ilmaiseminen sanoin.
Suosittelen kirjan ”Vuonna 1984” lukemista Jarno Limnellille ja muille.
Samoin suosittelen Aldous Huxleyn kirjaa ”Uljas Uusi Maailma”.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme ajassa, jossa kaikki mahdollinen on tuotteistettu. Kaupallisuus ja uuskielisyys läpäisevät koko elämänkirjon. Voidaan ajatella, että kaupallinen uuskielisyyskin on ”intersektionaalista”. Aldous Huxlyn dystopia, Uljas uusi maailma, on tätä päivää. (edit)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Uljas_uusi_maailma
P.S. Kaupallista uuskieltä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/demoni/254133-valhe-ei-myy-se-pakottaa/
Ilmoita asiaton viesti