Itärajan tilanteesta

Venäjältä voi nykyään odottaa mitä tahansa. Itärajan tilanteen osalta on tiedostettava, että toimien takana on Venäjän valtio ja viranomaiset, jotka aktiivisesti ohjaavat kolmannen maan kansalaisia Suomen rajalle. Kyse ei siis ole humanitaarisesta kriisistä vaan tarkoituksellisesta toiminnasta Venäjän viranomaisten toimesta. Toiminnassa ihmiset on välineellistetty ja ihmishengellä on pelinappulan arvo. Putinin epähumaanissa shakissa ihmisiä työnnetään yhden jos toisenkin rajan yli. Samalla Venäjä pyrkii estämään, että omat kansalaiset ei rajan yli lähde, etenkään sotaa pakenevat miehet.

Vaikuttamistoimintaa tekee valtio, joka käy julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa ja tekee hybridivaikuttamista länsimaihin.

Venäjän toimien tavoitteena on luoda Suomeen turvattomuutta, saada meidät suomalaiset asettumaan toisiamme vastaan sekä siirtää huomiota pois Ukrainasta.

Hyvä pitää mielessä, että viranomaisillamme on ymmärrys ja hyvä tilannekuva tapahtumista sekä kyky ennakoida tilanteen kehittymistä, esimerkiksi miten ihmisvirrat ovat kehittymässä ja minne suuntautumassa. Viranomaisilla on myös kyky eri uhkatilanteissa huolehtia kansallisesta turvallisuudesta ja yleisestä järjestyksestä.

Venäjän toimiin on vastattava voimakkaan yhtenäisesti ja päättäväisesti. Muuten kasakka ottaa sen, mikä on löyhästi kiinni. Toiminnassa on myös syytä olla mieluummin proaktiivinen kuin reaktiivinen. Samalla on syytä muistaa, että valmiutta voidaan säädellä molempiin suuntiin, eli korotettua valmiutta voi myös laskea, jos tilanne sen mahdollistaa.

Suomella on syyt sulkea koko itäraja.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu