Joululahja Ukrainalle
Joulunakin Ukrainassa on sota. Paras joululahja ukrainalaisille on länsimaiden lupaus olla vahvana – nykyistäkin vahvempana – tukena tulevana vuonna. Sodalle ei ole näkyvissä nopeaa päätöstä. Vaikka sota kestäisi kauan, ei Ukraina saa unohtua. Siihen Venäjä pyrkii.
Jouluna on koettu 10 kuukautta Venäjän laajaa hyökkäyssotaa (unohtamatta vuodesta 2014 alkanutta sotaa). On syytä pitää mielessä miten Ukrainan sodan lopputulos määrittää Euroopan ja Suomen turvallisuuden tulevaisuutta. Kyse on historiallisesta käännekohdasta ja pidettävä huoli, että tämä käänne tapahtuu oikeaan suuntaan.
Tänä vuonna kymmenet tuhannet ukrainalaiset ovat kuolleet ja yli 15 miljoonaa ihmistä joutunut jättämään kotinsa sodan takia. Inhimillinen kärsimys on valtava, ja Venäjä pyrkii tuhoamaan elämänedellytykset. Tämän kaiken keskellä Ukraina taistelee – todella sisukkaasti ja menestyksekkäästi.
Ukraina on antanut Venäjälle katkeran oppitunnin siitä mitä kansallinen resilienssi ja päättäväisyys merkitsevät. Venäjän nopeaksi arvioima voitto on kääntynyt tappioiksi ja kansainvälisesti hyljetyksi valtioksi, mikä saattaa tulevana vuonna merkitä Putinin valtakauden loppua.
On kuitenkin liian aikaista todeta Venäjän hävinneen ja rapautuvan. Sodan lopputulosta ei tiedä vielä kukaan, mutta sen tiedämme että Venäjän tulee tekemään kaikkensa voittaakseen Ukrainassa. Putin ei luovu imperialistisista tavoitteistaan, ja tämä on syytä vihdoin ymmärtää.
Venäjän yksi painopiste on nyt propagandan levittämisestä. Korostetaan NATOn aggressiivisuutta Ukrainassa ja tätä viestitään mm Kiinaan ja Intiaan, jotta eivät asettaisi pakotteita Venäjälle. Toinen propagandan kohdeyleisö on Venäjän oma väestö, jotta tuki sotatoimille säilyy.
Putin luottaa edelleen myös energia-aseeseen. Tässä toinen rintama on länsi, jolle tuleva talvi tulee energia-asioissa olemaan haasteellinen. Toisena rintamana on Ukraina, jonka väestön sähkö- ja lämpöinfrastruktuuri säilyy Venäjän iskujen pääkohteena tulevina kuukausina.
Länsimaissa tiedostettava miten Moskova pyrkii vakuuttamaan eurooppalaiset siitä, että heidän nousevat lämmityskulunsa johtuu tuesta Ukrainalle. Putin toiveena on, että informaatiosodankäynnillä Venäjä voi saada länsivaltiot vakuuttuneiksi ettei kustannukset ole tuen arvoisia.
Sotilaallisesti aloite on nyt Ukrainalla. Toisin kuin sodan alussa, Ukraina päättää nyt missä ja milloin taistelut käydään. Aloite ei ole pysyvä, vaan sitä on hyödynnettävä. Putin ja Surovikin pyrkivät varmasti saamaan aloitetta itselleen, ja tällä hetkellä pelaavat aikaa.
Taisteluväsymys on ylellisyys, johon ukrainalaisilla ei ole varaa. Ukraina taistelee olemassaolostaan. Sodan lopputuloksesta ei ole varmuutta ja yllättäviä käänteitä on sodan sumussa luvassa. Juuri siksi länsimaiden oltava nyt poikkeuksellisen päättäväisiä Ukrainan tukemisessa.
Справа та майбутнє України є нашими, і наша підтримка України має бути сильною.
Слава Україні!
”Vaikka sota kestäisi kauan, ei Ukraina saa unohtua. Siihen Venäjä pyrkii.”
Siis pyrkiikö Venäjä pitkittämään sotaa vai siihen, että Ukraina ei saa unohtua?
Resilienssi=kriisinkestävyys
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä pyrkii siihen, että lännessä turrutaan Ukrainan sotaan ja tuki Ukrainalle vähenee. Niin ei saa käydä.
Ilmoita asiaton viesti
USA näyttää johtajuutta Ukrainan tukemisessa. Mutta EU:n puolella johtajuus ja päättäväisyys Ukrainan tukemisessa tuntuu horjuvan ainakin suurimmissa EU-maissa. EU:n oma yhteinen johtajuus asiassa loistaa myös poissaolollaan.
Tokihan on kyllä sanottava, että Venäjän pakotteet on saatu vähitellen pyörimään oikeaan suuntaan. Asiat on vietävä loppuun saakka, eikä toimia saa keskeyttää, ennen kuin Venäjä on saatu pois Ukrainan maaperältä. Kestäkööt se vaikka vuosia. Ukrainan sodan jälkipyykki tulee kestämään joka tapauksessa vuosia ellei vuosikymmeniä, eikä se lupaa hyvää Venäjälle. Tämä tuo myös Lännelle jatkossakin vuosiksi tarpeen aikaisempaa korkeammalle puolustusvalmiudelle.
Jokainen torjuttu Iranin Venäjälle toimittama räjähdyslastissa lentävä drooni ja ohjus säästää Ukrainan infraa ja ihmishenkiä sekä vähentää näin maan jälleenrakentamisen kustannuksia. Se lienee kaikille selvää, että Ukrainan jälleenrakentamisen kustannukset lankeavat pääosin Lännelle. Venäjältä on turha odottaa mitään vapaaehtoisia korvauksia. Tokihan niihin voidaan käyttää Venäjän oligarkkien jäädytettyjä varoja, kuten juuri on esitetty.
Olen seurannut venäläisen Daniil Orainin 1420 -katu- ja kylänraittihaastattelusarjaa YouTubesta. Siitä on muodostunut kuva venäläisten hyvinkin hajanaisesta ja osalla propagandan kyllästämästä käsityksestä Ukrainan sodan taustoista ja tilannekuvasta. Haasteena rauhaan pääsemiselle lienee osaltaan se, että venäläiset saadaan ymmärtämään mistä todellisuudessa on kysymys. Tokihan noissa haastatteluissa on tullut sellaisiakin mm. vanhempien naisten äärimmäisiä mielipiteitä, että Ukrainan ”fasistien” likvidointi jäi Stalinilta kesken.
https://www.youtube.com/watch?v=KqyGXt1CWBg , ks. kohta 02:55 – 04:30
Linkki Daniil Orainin sivustoille:
https://www.youtube.com/c/1420channel
Saa nähdä kauanko D.O. kykenee pyörittämään tuota hyvin silmät avaavaa haastattelusarjaa. Siitä selviää oivallisesti kuinka hajanainen mielipideympäristö Venäjällä näyttää olevan kansalaisten keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti