Kesätyöntekijät turvallisuusriskinä?
Tänäkin vuonna monessa yrityksessä työskentelee kesätyöntekijöitä. On positiivista, että nuoret saavat työtä ja työkokemusta. Kesätyöntekijät, ja uudet työntekijät ylipäänsä, tuovat työpaikalle usein mukanaan innostuneisuutta sekä raikkaita näkemyksiä, mutta samalla he voivat olla yritykselle turvallisuusriski.
Yhdysvaltalaisen Ablolute Software -yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan kesätyöntekijät muodostavat yritysten tietoturvallisuudelle merkittävän riskin. Vaikka kyse on Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta, on tutkimuksessa tärkeitä asioita huomioitavaksi myös Suomessa.
Turvallisuus on aina vastuullisuutta – jokaiselle. Sitoutuminen yrityksen turvallisuuskulttuuriin vie aikansa ja on vaikea edes tietää yrityksessä noudatettavia periaatteita, jollei niitä kerrota riittävän selkeästi. Tutkimuksen mukaan nuoremmat ja osa-aikaiset työntekijät eivät usein ymmärrä vastuutaan tai pitävät turvallisuutta toisarvoisena asiana. Kolmasosa työntekijöistä pitää tarpeettomina ylipäänsä minkäänlaisia rangaistustoimenpiteitä, mikäli työntekijän oman huolimattomuuden takia yritys esimerkiksi menettää tärkeitä tietojaan tai menettää materiaalia fyysisen varkauden takia. Brittitutkimuksen mukaan yli 70 prosentille työntekijöistä puolestaan annetaan laajemmat oikeudet esimerkiksi yrityksen tietoverkoissa toimimiseen, kuin mitä työtehtävä edellyttäisi. Tällöin turvattavan tiedon menettämisen riski kasvaa.
Monien kesätyöntekijöiden työ tapahtuu nykyään näyttöpäätteen edessä, jolloin vaatimukset tietoturvalle korostuvat myös kesätyöntekijöiden osalta. Riski kasvaa, kun yrityksen laitteisiin asennetaan ”omia ohjelmia” tai muutetaan laitteiden asetuksia, jotta päästään surffailemaan itseään kiinnostaville internet-sivuille. Samaisen tutkimuksen mukaan lähes puolet kesätyöläisistä toimii tällä tavalla.
Verkkorikolliset myös tietävät kesäajan otollisuuden ja pyrkivät esimerkiksi tietojen kalastelun avulla saamaan haltuunsa yrityksen tietoja. Menetykset voivat pahimmillaan olla merkittäviä. Uuden työntekijän on usein vaikea havaita tällaisia pyrkimyksiä, sillä ne voivat olla uskottavasti laadittuja ja yrityksen tehtäviin läheisesti liittyviä.
On tärkeää, että yrityksessä annetaan riittävä turvallisuuskoulutus kesätyöntekijöille ja kerrotaan selkeät sekä oikeudet että velvollisuudet työntekijän toiminnalle. Tämä on niin yrityksen kuin työntekijän etu – oli kyse fyysisestä tai digitaalisesta turvallisuudesta. Mitä paremmin kesätyöntekijöiden perehdytys hoidetaan, sitä paremmin ennaltaehkäistään ongelmatilanteiden syntyminen. Lisäksi onnistunut perehdyttäminen luo myönteisen kuvan yrityksestä ja työyhteisöstä.
Kommentit (0)