Kolme viestiä G7-huippukokouksesta
Tänään päättynyttä G7-maiden huippukokousta seurattiin poikkeuksellisen tarkasti. Maailmanpoliittisen ja Ukrainan tilanteen takia. Kokouksen paikan valinta oli itsessään tarkoituksellinen symbolinen viesti. Kokouspaikka Hiroshiman kaupunki tuhoutui vuonna 1945, kun sinne pudotettiin atomipommi ja ihmiskunta kohtasi ydinaseen tuhovaikutuksen ensimmäistä kertaa. Hiroshiman menneisyys on muistutus siitä mitä voi tapahtua jos rauha ja kansainvälinen järjestys jäävät epävakauden ja sodan jalkoihin. Vakautta ja rauhaa maailma tarvitsee nyt enemmän kuin vuosikymmeniin, ja siksi myös ydinaseista keskusteltiin Hiroshimassa. Viesti oli, että Venäjän vastuutonta ydinaseretoriikkaa ei hyväksytä.
Kansainvälisen järjestyksen mannerlaatat ovat liikkeellä useampienkin kriisien ja kehityssuuntien takia. Erityisesti kansainvälisen järjestyksen perusteita horjuttaa Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainaan, jolla on laajoja vaikutuksia koko maailmaan ja globaaliin järjestykseen. Hiroshima kokouspaikkana kuvasi toisaalta ydinaseilla uhkaamisen järjettömyyttä koko ihmiskunnalle (mikä on viesti Venäjälle) ja toisaalta päättäväisyyden sekä yhteisöllisyyden merkitystä koko maailmaa haastavassa tilanteessa. Tämä oli kokouksen tärkein viesti.
Keskeisen huomion kokouksessa sai Ukraina, mikä oli toiseksi tärkein viesti. Presidentti Zelenskyin kutsuminen kokoukseen oli selkeä tuen ja solidaarisuuden osoitus G7-maiden sitoutumisesta jatkaa Ukrainan tukemista Venäjää vastaan. G7-maiden lupaama vankkumaton tuki Ukrainalle ja yhteisymmärrys Venäjän täydellisestä ja ehdoitta tapahtuvasta vetäytymisestä Ukrainan alueelta oli hyvin selkeä viesti. Sen varmasti niin Zelenskyi kuin moni muukin pienempi maa (kuten Taiwan) isomman kyljessä halusi kuulla. Väkivaltaista alueiden hankkimista ja yksipuolisia pyrkimyksiä muuttaa kansainvälisesti tunnustettuja rajoja väkivalloin ei sallita.
Huippukokouksessa päätettiin Venäjään kohdistuvien pakotteiden kiristämisestä, pohjustettiin (kulissien edessä ja takana) tulevaa F-16 hävittäjätukea sekä luvattiin lisää sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista tukea Ukrainalle. Juuri tätä Ukraina tarvitsee, ja modernien asejärjestelmien lisäksi myös määrällistä tukea esimerkiksi ammuksissa. Venäjää ei varmasti miellyttänyt G7-maiden päätökset ja yhtenäisyys tuesta Ukrainalle.
Vähimmälle julkiselle huomiolle jäi huippukokouksen kolmas viesti, tekoälystä. Ihmiskunta kehittää tällä hetkellä teknologiaa nopeammin ja radikaalimmin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa – ja vauhti kiihtyy. Teknologiaa ja innovaatioita voidaan tunnetusti käyttää hyvään ja pahaan. Tekoälyn nostaminen vahvaksi osaksi G7-maiden agendaa on myös viesti Suomeen – teknologiapolitiikalle on yhä suurempi tarve ja teknologia-asiat ovat jatkossa yhä kiinteämmin osa niin maailmanpolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita. Symboliikka Hiroshimaan oli tässäkin mielessä erityinen, sillä tekoälyteknologian kehityksellä voi olla keskeinen vaikutus koko ihmiskunnan tulevaisuuteen. Mitä enemmän meillä on käytössä teknologiaa, sitä viisaampia meidän ihmisten tulee olla.
Tällä hetkellä on erittäin tärkeää että Ukrainan maavoimat pidetään voimissaan, uutta kalustoa pitää tulla kuin liukuhihnalta ja loputtomasti a-tarviketta sekä huollon pitää pysyä mukana vastahyökkäyksien aikana jotta saadut linjat pidetään.
Vaikka Ukrainalla ei nyt sitä ilma-asetta ole (MiG kalustoa kumminkin) kuten hyökkäyssodassa pitäisi olla tukemassa maavoimia niin arvoon arvaamattomaan korostuu nyt Ukrainan kyky maasta/ilmaan toteutetun puolustuksen pitäminen liikkeessä hyökkäyssodan aikana.
Useat aselajit joutuu tekemään huolellista yhteistyötä.
Voimia. Slava Ukraini! 🇺🇦
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan pitää ottaa mallia Suomen puolustusvoimien ohjeesta, joka tarkoittaa ammuskulutuksen määrää. Turha räiskiminen pitää loppua, eli tähtäimisessä pitää olla aina vihollisen kohde, sitten se on laaki ja vainaa.
Uutislähetyksissä näkyy usein kuinka sarjatuliaseella ammutaan kaarilaukauksilla lipas tyhjäksi ja siihen menee muutama sekunti, silloin ammusvaranto kärsii, jos tuotanto ei riitä kulutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset kouluttajat Ukrainassa on laittaneet merkille ukrainlaisten kehnon koulutustason. Vielä huonompi se on venäläisten puolella.
Meille PV on opettanut kuinka pärjätä sillä mitä on, tätä oppia ne kouluttajat pyrkii ukrainalaisille opettamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ei uskallettu sanoa sitä nimeä josta ei saa puhua? Harry Potterissa tämä oli joku voldemyr tai sinnepäin ja G7 ulostuloissa Kiina.
Ellei länsi kokoa rintamaansa Kiinaa vastaan vaan EU johtajat käyvät siellä vuoron perään vannomassa uskollisuuttaan Pekingille, ei Ukrainalla ole toivoa. Eikä pitkän päälle meilläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä erotuksella että Matti, myös sinäkin käytät juuri laitteita jotka on (made in China). Se on siis jokapaikassa, kun pistät lenkkarit jalkaan ja menet kävelylle (made in China).
Se on maa joka on osannut hyödyntää meidän kulutuksen riemun, nyt siitä maksetaan tavalla tai toisella. Meidän pitäisi vaikuttaa siihen että tämä rinnakkaiselo toimii ja Venäjä pidetään kurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli ihan helvetin lyhytnäköistä tuo ”Kiinan valloitus” teollisuudelta, nyt ollaan täysin riippuvaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitys ”out of China” on jo käynnistynyt. Se vaan etenee hitaasti. Sen toteuttaminen kestää vuosia – vuosikymmeniä.
Aluksi yritykset palauttavat aivan kriittisimmät tuotantovaiheet kotimaihinsa samalla, kun hankitaan toinen maa yhteistyökumppaniksi massatuotantoon. Tällaisia yhteistyömahdollisuuksia löytyy Aasiasta: Intia, Indonesia, Vietnam….. Nyt on alkanut kilpajuoksu Kiinan kanssa kuka näissä maissa saa hallitsevan roolin. Afrikassa Kiinalla on jo iso rooli.
Loppuviimeksi länsimaat voivat olla voittajia tässä rytäkässä. Massatuotantoon tulee lisää kilpailua Kiinaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
En usko lännen voittavan. Toistaiseksi olemme tehneet kaikki mahdoliset virheet:
– epäluottamuksen kasvattaminen Lähi-Idässä (mm. kaksinaamaisuus eettisissä kysymyksissä, tilapäisten liittolaisten peluuttaminen toisiaan vastaan ja selkäänpuukottaminen)
– Ukrainan kärhämän suurennuslasikäsittely: kärpäsestä härkänen. Pari maakuntaa halusi päättää itse omista asioistaan, ja siitä sitten maailmanpaloa ennakoiva kriisi, jossa osoitettiin, ettei kansainväliseen valuuttajärjestelmään, Haagin tuomioistuimeen eikä yleisiin diplomaattisiin käytöstapoihin voi luottaa niin kauan, kuin USD on keskeinen.
– Kiinan kaksinaamainen kohtelu: tehkööt mitä tahansa vähemmistöilleen kun vaan kauppa käy.
– hyvinkin luultava Taiwanin uhraaminen (näin käy uskollisimmillekin liittolaisille). Taiwan voidaan uhrata esim. vaihtokauppana Koreoiden yhdistämisestä.
– USA:n, Kanadan, Ranskan ja Hollannin sisäpolitiikan tulehdustila. Osoitamme, että läntinen demokratia ei toimi.
– läntisen massamedian täydellinen peltikatto. Osoitamme, että sananvapaus on vain silmänlumetta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahah, johtavaksi disinformaattoriksi pyrkivä jälleen yrittää kunnostautua. ”Täydellinen peltikatto” – mitä hemmettiä?
Ilmoita asiaton viesti
Noh, sopisiko sinulle ”sotapropagandan kyllästämän maailmankuvan ylläpitäminen” ”täydellisen peltikaton” sijaan. Propaganda on helppo tunnistaa: käy selailemassa mikrofilmitallenteita tms. 1930-luvun lopun ja 1940 -luvun alun suomalaisista sanomalehdistä. Ratkaisevaa on se, mistä ei puhuta, esim. oliisiko rauha mahdollinen, onko Zelenskilla oppostiota jne.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ja Ukrainan välinen sota ei ole Kiinan ja lännen välinen, eikä todellakaan ole eurooppalaisten etujen mukaista siitä sellaista tehdä. Kiinan ja Euroopan edut yhtenevät toiveessa Venäjän heikkenemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan toive on toki hiukan Euroopan toiveita laajempi ja suurvaltapolitiikan kannalta valveutuneempi:
– USA haluaa, että Eurooppa ja Venäjä heikkenevät (check!)
– Eurooppa haluaa, että Venäjä heikkenee (check!)
– Kiina haluaa, että Venäjä ja Eurooppa heikkenevät (check!)
Kiina ei edes yritä heikentää USA:ta vielä. Se vain pyrkii vahvistumaan (aluksi) USA:n vertaiseksi voimaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä painopiste… ainakin mitä viestinnällisyyteen tulee. On tärkeää, ellei tärkeintä.
Maailma on puhunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tuplautunut kommentti poistettu, kaikkea se läginen yhteys tekeekin… (Ei missään tapauksessa läginen mieli … mieli … eli …).
Ilmoita asiaton viesti