Kriisivaaleissa tarvitaan uhkakuvien sijasta ratkaisuja
Edelliset eduskuntavaalit neljä vuotta sitten saattoivat olla meidän aikamme viimeiset ”normaalit” vaalit. Vuonna 2019 vaaliväitttelyissä keskityttiin vappusatasiin, hoitajamitoituksiin ja metsien hakkuisiin. Sen jälkeen olemme kohdanneet tappavan ja maailmanlaajuisen viruspandemian, kiihtyvän ilmastonmuutoksen, energiakriisin, käsistä karkaavan inflaation sekä Euroopan suurimman sodan sitten toisen maailmansodan.
Vain vuosi sitten kenellekään ei olisi tullut mieleen miettiä suomalaisten panssarivaunujen lähettämistä Eurooppaan – keskelle kuumaa sotaa. Nyt tämä kysymys on normaalia, jokapäiväistä pohdintaa. Suomalaisten arki on muutamassa vuodessa muuttunut valtavasti.
Kansainvälisten kriisien lisäksi Suomella on oma kansallinen huolenaiheensa: väestö ikääntyy ja valtio velkaantuu. Monien muiden huolenaiheiden rinnalle seuraavissa vaaleissa nousee varmasti isona kysymyksenä hyvinvointivaltion tulevaisuus. Kun rahaa ei riitä kaikkeen, on pakko kysyä missä muodossa hyvinvointivaltio voidaan ylläpitää. Mistä joudutaan leikkaamaan?
Tämä on pysäyttävä ajatus. Koskaan aiemmin Suomen historiassa ei ole tarvinnut käydä näin perustavanlaatuista keskustelua hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Ei ole realistista ajatella, että Suomi voisi jatkaa velkaantumista samalla tavalla kuin tähän asti, jolloin on väkisinkin pakko priorisoida asioita. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että jostakin on pakko luopua.
Toinen suuri muutos edellisiin vaaleihin on se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on viimein palannut juurilleen. Asiantuntijuus on jälleen saanut ansaitsemansa arvostuksen. Tämä on hyvä asia, olkoonkin että muutoksen olisi suonut tapahtuvan viimeistään vuoden 2014 Krimin niemimaan miehityksen yhteydessä.
Koronakriisissä ja Nato-jäsenhakemuksessa kansakunnan yksituumaisuus ja poliittinen yhteisymmärrys löytyi nopeasti yli puoluerajojen. Samaa yhteishenkeä tarvitaan seuraavassa eduskunnassa myös ympäristö-, talous- sekä sote-kysymyksissä. Miten tästä eteenpäin? Kuinka ongelmat ratkaistaan?
Kriisien keskellä ei kaivata turvattomuutta vaan ratkaisuja. Keskinäinen luottamus ja kyky tehdä päätöksiä on aina ollut Suomen vahvuus. Pidetään siitä huolta jatkossakin.
Suomen julkistalouden vakauttaminen kuuluu tärkeimpiin kriisivalmiutta
parantaviin toimenpiteisiin (ml. sote -uudistuksen valuvikojen korjaaminen).
Kuinka paha Suomen tilanne on, sitä etenkin nykyisen hallituksen toimesta vältetään kertomasta, esim. velan korkomenoista. Korkomenot valtion budjetissa nousevat seuraavalla vaalikaudella vuoteen 2027 mennessä yli 4 miljardin (viime vuonna n. 0,8 mtd).
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ratkaisuja tarvitaan jaarittelun sijaan. Viime eduskuntavaaleissa olisi pitänyt keskustella kunnolla Nato-jäsenyydestä, mutta puhuttiinkin lähinnä toisarvoisemmista asioista. Sinultakin Jarno koetin takavuosina kovasti nyhtää Nato-kantaa, mutta emme sellaista saaneet kuulla. Vaikka juuri Nato-jäsenyys on ratkaisu Suomen turvallisuusvajeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jarno: ”Sen jälkeen olemme kohdanneet tappavan ja maailmanlaajuisen viruspandemian, kiihtyvän ilmastonmuutoksen, energiakriisin, käsistä karkaavan inflaation sekä Euroopan suurimman sodan sitten toisen maailmansodan.”
Ratkaisuja:
Viruspandemia – rokotetaan. Siinä on hyväkin puoli – Maapallolla on liian paljon ihmisiä ja väestönkasvu on aivan liian suurta, esimerkiksi Afrikassa.
Ilmastonmuutos – lopetetaan ilmastonlämpenemisvouhotus. Ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan – ja muuttuu jatkossakin.
Energiakriisi – rakennetaan Suomeen lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.
Ukrainan sota – annetaan Ukrainalle nopeasti tarpeeksi aseita, myös taistelupanssarivaunuja, ATACMS-ohjuksia HIMARSeihin, F-16 hävittäjiä ja ennen kaikkea ammuksia, ammuksia ja ammuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitsemme turvetta huoltovarmuuden vuoksi sekä risujen so. hakkeen polttoon parantamaan polttotulosta.
Turve on uusiutuvaa jos joku sitä suree. Kivihiilikin on uusiutuvaa, ei se hiili mihinkään katoa maapallolta. Kivihiileltä vaan kestää pidemmän aikaa uusiutua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on ihan asiavirhe. Ilmastonmuutos ei suinkaan ole kiihtyvä vaan on laantuva numeroiden valossa.
Puheet kiihtyy mutta muutos ei.
Puheita ilmastonmuutoksesta voisi alkaa jo demppaamaan kun näyttää siltä että koko ideologia on yhtä suurta erehdystä. Ajatusrakennelma on rakennettu heikolle pohjalle,
Ilmoita asiaton viesti
Jarno Limnell on mielestäni erinomainen ehdokas, maltillinen kokoomuslainen. Tulee saamaan ääneni ja toivottavasti tulee valituksi.
Ilmoita asiaton viesti