Kultaranta-keskustelujen ohjelma 2025

Vaikka toisin voisi ensin luulla, otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä. Ensimmäinen päivä jokavuotisia erinomaisia Kultaranta-keskusteluja on takana ja se sai miettimään, mitkä teemat eivät vielä ehtineet tämän päivän laajassa turvallisuuskeskustelussa nousta esille.

Tämän vuoden ohjelma on hyvä ja ajankohtainen: se keskittyy Euroopan sisäisiin sekä transatlanttisiin ja globaaleihin kumppanuuksiin. Kysymys on tärkeä, sillä Euroopan väestö pienenee ja vanhenee. Kumppanuuksia ja taloudellista yhteistyötä on luotava sinne, missä on kasvua. Pöydällä on monia hyvin ajankohtaisia turvallisuusasioita.

Ohjelman perusteella huominen keskustelu käsittelee Suomen roolia osana globaalia länttä sekä yhteistyötä kasvavan globaalin etelän kanssa, eli jatkaa samaa loogista ja tärkeää teemaa kuin ensimmäinenkin päivä.

Uskallan kuitenkin veikata, että ensi vuoden Kultaranta-keskusteluissa Suomen roolia kansainvälistyvässä maailmassa tarkastellaan laajemmin kuin geopolitiikan näkökulmasta.

Kasvava globaali huolenaihe on tekoäly ja ennen kaikkea sen monopolisoituminen. Maailman arvokkaimmat ja nopeimmin kasvavat yhtiöt eivät sijaitse Euroopassa. Esimerkiksi Euroopan suurimman ohjelmistovalmistaja SAP:n markkina-arvo on vähemmän kuin vaikkapa yhdysvaltalaisen tekoäly-yhtiö Nvidian viimeaikainen kurssinousu – yhdessä viikossa.

Jos Eurooppa jää jälkeen tekoälyn kehityksessä, se jää jälkeen myös työllisyydessä, talouskasvussa sekä mahdollisuuksissa rakentaa turvallisempaa ja vakaampaa tulevaisuutta: tekoälyn kehitystä nimittäin säännellään siellä, missä se tapahtuu. Olisi valtava riski jättää tulevaisuuden teknologioiden valvonta amerikkalaisen markkinatalouden tai autoritäärisen Kiinan hyvän tahdon varaan.

Fyysinen maailma siirtyy digitaaliseen kiihtyvää tahtia. Suomen tulevaisuutta pohtiessa on erittäin tärkeää muistaa geopolitiikan lisäksi myös tulevaisuuden teknologioiden rooli. Kehityksen vauhdista ei ole varaa jäädä yhtään enempää. Maailmanpolitiikan mittavimmat kamppailut tullaan jo lähitulevaisuudessa käymään nimenomaan teknologiarintamilla.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu