Kvanttiteknologiasta kannattaa olla kiinnostunut

Kvanttiteknologia on noussut globaalisti hyvin merkittäväksi asiaksi, jonka laaja potentiaali ulottuu kyberturvallisuudesta lääketieteeseen ja materiaaliteknologiasta häiriöttömään paikantamiseen. Maailman johtavat taloudet kuten Yhdysvallat, Saksa ja Kiina sijoittavat parhaillaan voimakkaasti kvanttiteknologian tutkimukseen ja kehitykseen.

Suomi on tunnettu innovaatiokykynsä ansiosta ja on jo nyt näkyvä vaikuttaja Euroopassa kvanttiteknologian saralla. Suomi on tällä hetkellä yksi kvanttiteknologian edelläkävijöistä. Yritykset kuten IQM ja Bluefors sekä yliopistomme, kuten Aalto-yliopisto, ovat nostaneet Suomen strategisesti merkittävään asemaan tällä alalla. Nyt eletään herkkiä hetkiä sen suhteen, miten ala ankkuroidaan Suomeen.

Kvantti-innovaatioiden toteutus Suomessa on myös tärkeää siksi, että murrosteknologiat voivat mahdollistaa sellaisia kyvykkyyksiä, joita valtiot eivät halua nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa jakaa. Tällaisia kyvykkyyksiä ovat muun muassa salauksen purkuun kykenevät järjestelmät ja kvanttilaskentaan pohjautuvat tekoälyjärjestelmät.

Hallitusohjelmassa kvanttilaskenta on tunnistettu yhdeksi avainteknologioista. Hallituksen investoinnit kvanttiteknologiaan ovatkin mittavia. Vuodesta 2024 lähtien VTT:lle on suunniteltu merkittäviä panostuksia, mukaan lukien 79 miljoonaa euroa Kvanttinova-puhdastilaympäristön kehittämiseen ja 70 miljoonan euron rahoitus 300 kubitin kvanttitietokoneelle. Lisäksi Suomen Akatemia on sitoutunut tukemaan kvanttilippulaivaa 13 miljoonalla eurolla. Nämä toimenpiteet ovat osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta nostaa tutkimus- ja kehitystoiminnan osuus BKT:stä 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on käynnistänyt valmistelun kvanttiteknologiastrategiasta. Päämääränä on, että kvanttiteknologioiden rooli elinkeinoelämän uudistumisessa vahvistuu ja maamme menestyy kansainvälisessä kilpailussa.

Monet kvanttiteknologian kärkimaat, kuten Alankomaat, Saksa ja Yhdysvallat, ovat myös asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita. Yhdysvallat on erityisesti keskittynyt kvanttiteknologian sotilaallisiin ja kansallisen turvallisuuden sovelluksiin, kun taas Euroopassa keskitytään enemmän teollisuuden ja akateemisen yhteistyön vahvistamiseen. Japani on mukana useissa kansainvälisissä kvanttialoitteissa, mikä korostaa tarvetta strategisiin kumppanuuksiin.

Suomella on erityinen mahdollisuus pelata isommassa liigassa kvanttiteknologian kehityksessä. Panostamalla kansallisen kvantti-infrastruktuurin kehittämiseen ja hyödyntämällä vahvaa yliopistoverkostoa Suomi voi vakiinnuttaa asemansa globaalissa teknologiakilpailussa. Tämän lisäksi Suomen kannattaa lisätä yhteistyötään kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja investoida kvanttiteknologian vientistrategioihin.

Suomen tulee omaksua globaalisti aktiivinen rooli kvanttiteknologian kehityksessä ja kaupallistamisessa. Yhteiskunnan eri sektorien vahva panostus ja strateginen yhteistyö kansainvälisten toimijoiden kanssa voivat nostaa kvanttiteknologian merkittäväksi kasvun ja viennin lähteeksi.

On aika ottaa rohkeita askelia ja rakentaa yhdessä Suomesta globaalisti tunnettu kvanttiosaamisen keskus. Näin voimme varmistaa Suomen teknologisen kilpailukyvyn ja myös talouskasvun tulevina vuosikymmeninä.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu