Maailman turvallisuushaasteet vyöryvät myös Suomeen
Maailman talousfoorumin vuosittain ilmestyvä Globaalit Riskit -raportti on vakiinnuttanut paikkansa turvallisuusarvioissa. Viime viikolla ilmestynyt uusin raportti on jälleen mielenkiintoista luettavaa ja painotuksiltaan erilainen kuin koskaan aikaisemmin 15-vuotisen historiansa aikana. Riskiarviot on syytä huomioida myös meillä Suomessa.
Uhkia ja riskejä ennustettaessa on hyvä muistaa, että kyse on tulevaisuudesta. Vasta uhkan toteutuminen osoittaa sen todellisuuden. Toisaalta, mitä paremmin osaamme ennalta arvioida uhkia ja varautua niihin, sitä pienempi on uhkan toteutumisen todennäköisyys sekä vaikuttavuus.
Mikä meitä maapallon ihmisiä ensisijaisesti uhkaa tänä vuonna ja tällä vuosikymmenellä? Maailman talousfoorumin arvion mukaan ensisijaisesti ilmastoon ja ympäristöön liittyvät asiat, jotka valtaavat raportissa todennäköisimpien riskien viisi kärkisijaa. Ensimmäistä kertaa raporttien 15-vuotisessa jatkumossa. Painotus on voimakas. Eräänlainen ”hätähuuto” ympäristön puolesta verrattuna aikaisempiin raportteihin. Voimallisimmin nostetaan esille ilmaston ääri-ilmiöt, ilmastonmuutoksen torjumisen epäonnistuminen sekä ihmisen vastuuton toiminta, kuten ympäristörikokset.
On selvää, ettei yksikään valtio voi vastata ilmastoon ja luontoon liittyviin uhkiin – tai ratkaista niitä – yksin. Maailman maiden hallituksilta vaaditaan nyt yhteistyötä ympäristöriskeihin vastaamisessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä tämä näyttää olevan haasteellista.
Ympäristöön ja ilmastoon liittyvät riskit on yhdistettävä – myös Suomessa – eri aikajänteillä tehtäviin turvallisuuspoliittisiin arvioihin ja päätöksiin. Esimerkiksi ilmastonmuutoksella on monia suoria ja epäsuoria turvallisuusvaikutuksia vesikriiseineen, jäätiköiden sulamisineen ja muuttoliikkeineen. Merkittävät muutokset luonnossa, ympäristössä ja säässä käynnistävät ja voimistavat erilaisia kriisejä.
Talousfoorumin raporttia lukiessa huomio kiinnittyy yksittäisten uhkatekijöiden sijasta uhkien lisääntyneeseen keskinäiseen vuorovaikutukseen. Yksinkertaistaen sanoen, on ymmärrettävä yhä paremmin turvallisuuden kokonaisuutta, ei vain yksittäisten uhkatekijöiden ilmenemistä. Eri tekijöiden ja ilmiöiden yhä vahvempi keskinäinen vuorovaikutus on yksi aikamme trendi, mikä tekee turvallisuusympäristön aiempaa monimutkaisemmaksi ja vaikeammin ennustettavaksi. Kokonaisuutta on kuitenkin välttämätöntä pyrkiä ymmärtämään ja tähän on syytä panostaa Suomessakin tehtävissä riskiarvioissa. Kansainvälisen yhteistyön merkitys korostuu myös tässä asiassa.
Riskien globaali luonne nousee esille muissakin Talousfoorumin raportin painottamissa riskeissä. Erityyppiset kyberuhkat (kuten datavarkaudet ja informaatioinfrastruktuurin romahdus), ydinaseet, taloudellinen vastakkaisasettelu, tartuntataudit, nopeasti kehittyvä teknologia ja luottamuksen heikentyminen mediaan eivät riskeinä välitä juurikaan valtioiden rajoista vaan korostavat kansainvälisen yhteistyön merkitystä. Tässä kehityksessä ja riskien hallinnassa Suomi on vahvasti osallisena, halusimme sitä tai emme. Vain vahvalla kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan menestyksellisesti vastata aikamme keskeisimpiin turvallisuusriskeihin.
Suomen turvallisuushaaste on Suomen itärajan takana. Tässä ei liene mitään uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Isoin riski kotimaassa on yksisilmäisyys näissä ennusteissa. Varaudutaan johonkin sellaiseen, mitä ei ole tulossa, mutta ei varauduta siihen mitä tulee.
Meillä ei varauduta ollenkaan siihen todennäköiseen tapahtumaan, että ilmasto-olomme alkavat kylmenemään jo kymmenen vuoden sisällä.
Kovasti suunnitellaan esim. viljelykasviemme muuttamista nykyään eteläisempiin lajeihin ja lajikkeisiin, vaikka on tehty pitkä kotoperäinen työ saadaksemme meidän arktisissa oloissamme menestyviä viljalajikkeita.
Varmuusvarastojammekin on päätetty pienentää, kun ei mitään katovuosia voi tulla, kun aina vaan lämpenee.
2017 oli katovuosi, ei täydellinen, mutta kuitenkin.
YLE väitti moneen kertaan sen johtuneen liian runsaista sateista ja samasta tuutista saimme kuulla Maa- ja Metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen suusta saman sadun, jota kyseinen henkilö meille kertoi tarkoituksenaan tuoda esiin ilmastonmuutoksen tuomia ääri-ilmiöitä.
Näin hän minulle kertoi sähköpostilla.
Nykyään siis virkamies saa valehdella, jos on oikea tarkoitusperä. Liekö jopa esimiesten taholta siihen kannustettu?
Totuus oli, kuten Ilmatieteen Laitoksen sivuiltakin löytyy, että sateisuus oli hyvin keskimääräistä eli varsin sopivaa viljoille, mutta kasvukauden lämpösumma oli erittäin pieni taistellen ennätysalhaisen maineesta 80-luvun jälkeen.
Miten meille käy, näkee se, joka elää.
Ilmoita asiaton viesti
FYI:
Maapallolla tapahtuu koko ajan onnettomuuksia, epidemioita, katastrofeja, maanjäristyksiä, jne
kuten unkarilaisen ylläpitämältä ”hälytys”sivustolta voi kukin itse tarkastaa (huom! ei turvallinen sivusto!)
http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php
Satoja maanjäristyksiä vuorokaudessa, noin esimerkkinä …
Ilmoita asiaton viesti
Maailman turvallisuushaasteiden ja riskien suurin aiheuttaja on kapitalismi. Siitä ei ole kahta sanaa.
Yhdysvallat imperialistisine sotineen on vaarantanut jo kaksikymmentä vuotta maailman rauhan. Eikä tuho ole rajoittunut vain Lähi-itään.
Ympäristön tuhoutuminen ja ilmastonmuutos on onnistuttu sysäämään tavallisen kansalaisten syyksi. Syyllinen on kuitenkin kapitalismi, jonka toiminta perustuu mahdollisimman suuren voiton tavoitteluun ja tuotannon sekä myynnin lisäämiseen.
Tästä edellä todetusta on mitä mainioin esimerkki lentoliikenne.
Yksityistä lentomatkustajaa vaaditaan rajoittamaan käyttöä ja samaan aikaan lehtoyhtiöt mainostavat suurella rahalla lisäkäyttöä ja avaavat ympäri maailmaa uusia lentoreittejä.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät koskaan puhu mitään ylisuuresta väestöstä eivätkä mitään sen kasvun rajoittamisesta. Ihan ovat luppojengiä. Davosin kokouksissa istuu lisäksi merkittävä joukko talouskriisien aiheuttajista. Se jää aina mainitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman ylisuuri väestö onkin suoraan sanoen kaiken pahan alku ja juuri.
Negatiivinen asia, josta talouselämän vaikuttajat ja poliitikot pitävät suunsa visusti kiinni, kun suosio on heille kaikille tärkeintä.
Kylmä tulee vielä eteen..
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa varaudutaan vain ilmastonmuutokseen suunnittelemalla teollisuuden ja elinkeinoelämän kurittamista ymmärtämättä edes sitä, että Suomen osuus maailman kokonaispäästöistä on luokkaa ”hyttysen pieru Saharassa” ellei sitäkin pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksesta jauhetaan siksi että voidaan peittää se todellinen maapallon uhka joka on lisääntyvä väkimäärä.
Seuraavan kymmenen vuoden aikana väestö lisääntyy lähes miljardilla ihmisellä.
7,5:ä 8,5:n. Vain kymmenessä vuodessa!
Viljeltävä p-ala ei lisäänny juurikaan. Merten kalakannat eivät kasva, päinvastoin pienenevät ylikalastuksen johdosta.
Ravinnosta tulee vielä puute muuallakin kuin kuivalla aavikolla.
Ja ihmiset lähtevät liikkeelle ravinnon perään, eivät vain elintason.
Ilmoita asiaton viesti
Kolme tärkeintä turvallisuushaastetta ovat: Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Muut ovat kaukana takana.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2015 lopulla näitä turvallisuushaasteita vyöryi Suomeen noin 32000, eikä silloinen sisäministeri Orpo tehnyt mitään tämän estämiseksi. Hänen ministeripalkkionsa pitäisi maksattaa takaisin valtiolle tehtävien hoitamatta jättämisen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti