Meidän ei pitäisi puhua siitä mitä tapahtuu matkalla Natoon, vaan ajasta sen jälkeen
Nato on Suomelle hyvä asia, mutta autuaaksi se ei tee. Riskit ja uhkakuvat eivät poistu – ne vain muuttuvat. Huomion keskittyessä Suomen Nato-hakemusprosessiin yksi tärkeä asia on unohtunut: pitkälle tulevaisuuteen ulottuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu siitä, kuinka Nato-Suomi asemoi itsensä Putinin Venäjän jälkeen. Suomen etujen mukaista on se, että olemme aktiivinen turvallisuutta ja vakautta edistävä Naton jäsenmaa.
Suurin Nato-jäsenyyden mukanaan tuoma muutos on, että Suomen turvallisuus saa lisää selkärankaa. Jäsenyysneuvottelujen myötä alkaa tunnustelukausi, jonka aikana muuttuu paitsi Suomi, myös maailma ympärillämme. Ja nuo neuvottelut on huomattavasti helpompi käydä, jos meillä on valmiiksi pohdittu ja perustellusti arvioitu mahdolliset tulevaisuuden skenaariot.
Ei ole mikään salaisuus, että Suomen Nato-jäsenyyden tärkein syy on Venäjä. On selvää, että nykyisen Venäjän kanssa tehtyihin sopimuksiin ei voi luottaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että joku päivä valta Venäjällä vaihtuu. Tilanne voi mennä parempaan tai huonompaan suuntaan, ja Suomella täytyy olla selkeä suunnitelma molempiin.
Yksi tapa arvioida Suomen tilannetta Natossa on katsoa, miten Venäjä on reagoinut muiden naapurimaidensa Nato-jäsenyyksiin. Baltian maat liittyivät Natoon vuonna 2004.
Maat ovat saaneet olla rauhassa liittymisestään lähtien. Erityisesti Viro on pitkään ollut piikki Venäjän lihassa, mutta näkyvin hybridivaikuttaminen mitä Viro on Nato-maana saanut kokea, oli yksi riitä yhdestä patsaasta vuonna 2007. Suomi on myös sotilaallisesti vahvempi kuin yksikään Baltian maa, eikä ole mitään syytä olettaa että Venäjä kohdistaisi Nato-Suomeen yhtään enempää painetta kuin Nato-Baltiaankaan. On syytä kysyä, mitä Venäjä siitä hyötyisi.
Venäjän suhteen ei saa olla sinisilmäinen, mutta sen intressejä on hyvä osata lukea.
Venäjä pyrkii luomaan eripuraa Natossa ja Euroopan Unionissa, mutta tulokset ovat heikot. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on yhdistänyt lännen, ja Venäjän ainoa edes maantieteellisesti läntinen keskustelukumppani juuri nyt on Turkki. Turkki tunnetusti hankaloittaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessia, mutta samalla sen oma EU-hakemusprosessi on käytännöllisesti katsoen jäissä. Venäjän kumppanit käyvät vähiin.
Valitettavasti nykyinen Venäjä on epäluotettava diktatuuri, jossa demokratia ja ihmisoikeudet etenevät väärään suuntaan. Turvallisuuskomitean vuoden 2017 Venäjä-raportti nostatti vielä tuolloin kulmakarvoja: salamurhia, tietomurtoja, vaaleihin vaikuttamista, informaatiovaikuttamista, energialobbausta, kansallisen ja EU:n yhtenäisyyden murtamista, median uskottavuuden heikentämistä. Sittemmin olemme nähneet Venäjän harjoittavan näitä kaikkia omien rajojensa ulkopuolella.
Kremlin nykyinen johto on jo neljällä vuosikymmenellä syyllistynyt sotarikoksiin alkaen Tšetšeniasta, toivottavasti päättyen nyt Itä-Ukrainaan. Naamiot on riisuttu. Täysin perusteltu kysymys kuuluu: mihin Eurooppa tarvitsee Venäjää? Nykyisellään yhteistyölle on kovin vähän perusteita.
Venäläinen energia on jo pakotteiden piirissä. On mahdollista, että seuraavaksi EU ja Yhdysvallat lisäävät pakotelistalle venäläisen viljan. Venäjä on maailman suurin viljan viejä, joka on juuri ryöstänyt Euroopan suurimman vehnän tuottajan varastot. Venäjältä loppuu kohta vientituotteet kesken.
Viennin lisäksi Venäjän ongelma on tuonti: se ei saa enää länsimaista teknologiaa – rautaa tai softaa – idästä eikä lännestä. Venäjän autotehtaat ovat tyhjentyneet, eikä se saa edes varaosia teollisuuteen tai lentokoneisiin, puolijohteista ja sirukorteista puhumattakaan.
Keskinäisriippuvaisessa, globaalien arvoketjujen maailmassa modernit länsimaiset demokratiat eivät julista mielivaltaisia sotia. Tulevaisuuden turvallisuuskriisit saattavat sen sijaan olla sodan kynnyksen julistamisen alapuolella tapahtuvaa vaikuttamista, joka saattaa olla perinteistä sotaa pitkäkestoisempaa ja monimuotoisempaa, sekä suunnattu siviilejä kohtaan. Lisäksi ruokakriisi, ilmastonmuutos ja pandemiat ovat globaaleja ongelmia, jotka aiheuttavat mannertenvälistä pakolaisuutta. Miten näihin osaltaan uudenlaisiin uhkiin tulisi varautua?
Ainakin Suomeen kohdistuva hybridivaikuttaminen on odotettavaa. Venäjä on jo nyt ilmoittanut lisäävänsä tukikohtia Suomen lähialueilla, mitä se sitten heikentyneen sotilasmahdin kohdalla ikinä tarkoittaakaan. Venäjä saattaa myös hyväksikäyttää pakolaisia ja toistaa talven 2015-2016 rajakriisin. Tällaiset uhittelut ovat kuitenkin vain lyhytkestoisia mielenilmauksia – samalla tavalla kuin Viron Pronssisoturi-kiista.
Jatkossa Suomi on osa isompaa kokonaisuutta, mikä vaatii entistä laajempaa strategista arviota sekä kansainvälistä suunnittelua ja koordinointia. Venäjän kanssa täytyy pitää pää kylmänä ja miettiä peliteoreettisesti, mitä se haluaa. Suomen kannalta oleellista on, että Venäjä haluaa rauhallisen Itämeren.
Modernin kokonaisturvallisuuden näkökulmasta Suomen tulevaisuuden varautumisessa korostuu kolme asiaa.
Ensinnäkin viime vuosina vähälle huomiolle jäänyt upseeripula. Puolustusliiton myötä sotilaallinen uhkakuva ei poistu eikä muutu: Nato on pidäke, ei takuu. Suomessa on ollut tarvetta lisätä upseerien koulutusta jo aiemminkin, mutta Naton myötä tuo tarve nyt korostuu.
Toiseksi Suomen kansainvälinen positio muuttuu. Naton jäsenyysneuvotteluissa linjataan Suomen roolista yhteisessä puolustuksessa. On todennäköistä, että Suomi ei lähetä merkittäviä määriä joukkoja ulkomaille, vaan ottaa vastuuta Itämeren valvonnasta. Kyberturvallisuudesta ja teknologiasta Suomi sen sijaan voisi hyvinkin ottaa enemmänkin vastuuta. Tulevaisuuden turvallisuuskriisit tulevat painottumaan entistä enemmän teknologiaan.
Kolmanneksi korostuu resilienssi ja kansallinen yhtenäisyys. Kun erilaisia turvallisuusuhkia väistämättä on tiedossa ja kun meihin varmastikin tullaan kohdistamaan monimuotoista painostusta ja vaikuttamista, on tärkeää pysyä yhtenäisenä. Suomi on ollut tässä aina taitava, mutta itsestäänselvyytenä tätä ei saa pitää. Turvallisuus on tunne, ja sitä pitää johtaa.
Suuressa kuvassa Venäjän näkökulmasta maito on jo kaatunut: Suomi on kohta Natossa. Suomella puolestaan ei ole Venäjällä taloudellisesti mitään menetettävää: kauppasuhteiden osalta karille ajettiin viimeistään tämän vuoden helmikuussa. Vaikka Suomen tie Natoon ei olekaan ollut niin yksinkertainen kuin ensin luultiin, nyt ei ole mitään syytä hötkyillä: Suomella on tässä tilanteessa ainoastaan voitettavaa.
Haluaisin kertoa blogistille vanhan kansan viisauden, joka blogistilta on nyt ihan täysin kadoksissa:
Ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.
Emme ole vielä NATOn jäsen, eikä ole mitään varmuutta siitä, että tulemme koskaan olemaankaan NATOn jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
” joku päivä valta Venäjällä vaihtuu. Tilanne voi mennä parempaan tai huonompaan suuntaan”
Ei voi mennä parempaan suuntaan. Diktaattorin korvaa diktaattori. Silovikkijärjestelmä pysyy entisellään, eikä valtaan nouseva sitä tosiasiaa pysty muuttamaan. Korkeintaan johtamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen etujen mukaista on se, että olemme aktiivinen turvallisuutta ja vakautta edistävä Naton jäsenmaa”.
Jos Suomen edellytetään olevan joku propagandan tukikohta tai regime change- keskus, niin ei todellakaan ole Suomen edun mukaista sellainen härnääminen. Itse asiassa sellainen on jopa edesvastuutonta. Taitaa taas käydä niin, että suomalaiset jees jees miehet todistavat, että ajopuuteoria on käyttökelpoinen pohja tässäkin tilanteessa.
Maailmanpolitiikka ei ole insinööritiedettä, jossa Suomi on ollut kokoonsa nähden hyvä.
Jotenkin tällainen katseen kiinnittäminen jonnekin mahdolliseen Nato aikaan näyttää todellisuuden kieltämiseltä. Minusta tilanne on huono paitsi jos on katsonut yksioikoiisesti Natoon liittymisen kannalta. Hakemuksen jättämiselle tarjoutui tilaisuus kuin varkain. Rehellisesti sanottuna suomalaiset puhutettiin kuin neitsyt tytöt siihen. Illalla iloinen ja aamulla paha mieli.
Kansan yhtenäisyyttä saatetaan vaatia sellaisissakin asioissa, joissa ei ole yhtenäistä etua. Mitä jos itärintama onkin rauhallinen ja jäsenyys viipyy? Talous notkahtaa Euroopassa ja populismi nostaa päätään?
Kuten kirjoituksessa on mainittu taloussuhteet Venäjään katkesivat jo ennen Natolle osoitettuja kielisuudelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Millainen tulevaisuus on Natolla, kun yksi sen jäsen vuotaa tiedot viholliselle ja tukee vihollista muutenkin? Esimerkiksi estämällä erään vahvimmista sotavoimista liittymästä siihen. Tietovuotoja voi vain arvailla mutta turvallisuusasioihin perehtyneet ymmärtävät kyllä riskin.
Ilmoita asiaton viesti
Suuressa kuvassa Venäjän näkökulmasta maito on jo kaatunut: …
Suomella on tässä tilanteessa ainoastaan voitettavaa.
Jokin ei täsmää kuvauksessa.
Vuotoa jos on, maitoa kaatuu yhä, ja näkyy kertymänä jossain, vaikka kertymä ei ihan maitoa olisikaan.
Tässä on minusta taustaa sille, minkä vuoksi näitä joudutaan kohtaamaan.
Venäjää voi laihduttaa, mutta pitkäjänteisyyteen viittaavan otsikoinnin kanssa, tämä ei välttämättä täsmää, ellei pitkäjänteisyydestä ajatella jotenkin eri lailla.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Venäjän kanssa täytyy pitää pää kylmänä ja miettiä peliteoreettisesti, mitä se haluaa. Suomen kannalta oleellista on, että Venäjä haluaa rauhallisen Itämeren.” Noin lukee blogissa.
Olen samaa mieltä. Nyt, kun Venäjä käy raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa, ei ole tapana yrittää ymmärtää Venäjää millään tavalla. Politiikassa ja diplomatiassa on kuitenkin aina muistettava miettiä, miltä mikin tilanne näyttää vastapuolen kannalta katsottuna. On yritettävä ymmärtää mutta ei suinkaan hyväksyä. Tämä tarkoittaa sitä, että on vältettävä vastapuolen turhaa ärsyttämistä. Jos vastapuoli on ydinvalta, siitä saattaa olla kohtalokkaat seuraukset.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä lähteä Venäjän tunteiden tulkiksi, tekojen ja toiminnan ymmärtäjäksi. Venäjä käyttää tämän häikäilemättömästi hyödyksi ja nokittaa esittämällä vielä härskimpiä vaatimuksia ja uhriutumalla entistä enemmän. Venäjää ei pidä yrittää ymmärtää. Koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ei pidä lähteä Venäjän tunteiden tulkiksi, tekojen ja toiminnan ymmärtäjäksi. Venäjä käyttää tämän häikäilemättömästi hyödyksi ja nokittaa esittämällä vielä härskimpiä vaatimuksia ja uhriutumalla entistä enemmän. Venäjää ei pidä yrittää ymmärtää. Koskaan.”
Tuo ymmärtää-sana on tässä yhteydessä vaarallinen. Joku voi ottaa sen myönteisenä asennoitumisena. Siitä ei ole ollenkaan kysymys. Se tarkoittaa vain, että tunnemme faktat ja historian, joiden pohjalta esim. Venäjä on tullut karmeisiin päätöksiinsä.
Jos emme tunne Venäjän historiaa emmekä halua yrittää katsoa asioita hetkeksi siltäkin näkökannalta, emme ole päteviä arvostelemaan Venäjän toimia. Kun ymmärrämme Venäjän näkökulman, voimme pätevästi tuomita Venäjän toimet.
Muuten heitämme aivot narikkaan ja tuomitsemme ilman mitään perusteita kaiken venäläisen, vaikkapa Dostojevskin romaanit ja Tshaikovskin musiikin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen edelleen sitä mieltä, että Venäjän toimintaa ei pidä eikä tarvitse miettiä, hyväksyä, ymmärtää tai mitään muutakaan. Riittää, ettei tingi omasta käsityksestään tippaakaan ja toimii sen mukaan. Dostojevski ja Tshaikovski ei liity asiaan mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olen edelleen sitä mieltä, että Venäjän toimintaa ei pidä eikä tarvitse miettiä, hyväksyä, ymmärtää tai mitään muutakaan. Riittää, ettei tingi omasta käsityksestään tippaakaan ja toimii sen mukaan. Dostojevski ja Tshaikovski ei liity asiaan mitenkään.”
On tärkeää miettiä ja ymmärtää Venäjän toimia, jotta käsittäisimme, mistä on kysymys. Vastustajan ja vihollisen toimia on ymmärrettävä, jotta niitä vastaan voitaisiin taistella mahdollismman järkevästi ja tehokkaasti. Hyväksyminen on aivan eri asia, täsmälleen vastakkainen asia. .
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsi ja Suomi tulevat lopulta Naton jäseniksi. Ainoa kysymys kuuluu, milloin.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008866615.html
NATO:lla on avoimien ovien periaate pelissä, USA:lla arvovalta. Joten kyllä Suomi sinne NATO:on menee. Joidenkin palstalaistenkin suureksi harmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Turkki ole sinänsä Naton laajenemista vastaan. Se ei vaan pidä Ruotsin kaltaisesta asenteesta. Suomen kanssa Ruotsi on liian Turkin vastainen.
Uskon, että lopulta Suomi hyväksyy Turkin oikeutetut vaatimukset. YLEn ei tarvitse uutisoida propagandaa liittyen toisen Nato maan sisäisiin asioihin. Muutama kurdi lienee helppo palauttaa oikeuden eteen Turkkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ilmeisesti haluaa kostaa Suomelle ja Ruotsille siitä, että olemme olleet monta kertaa torppaamassa Turkin EU-jäsenyyttä. Valtiot ovat kuin pikkumaisia ihmisiä, varsinkin diktatuurimaat, joissa on vain yksi sallittu mielipide. Putin Suuri on jo harmitellut sitä, että Pietari Suuri antoi itäisen Ruotsin eli Suomen takaisin Ruotsille Isonvihan jälkeen. Se on ikävä muistutus Suomelle ja Ruotsille.
Ilmoita asiaton viesti
Natohaku saattaa olla pitkä ja sitä vastustaa eniten ystävämme naapuri.
Natohakumme on kuitenkin tuonut meille luvattua turvaa.
Turkki on ainoastaan välikäsi omine etujen tavoitteluineen.
Ilmoita asiaton viesti