Meren toiselta puolen katsottuna Suomi näyttää kääntäneen historiallisen lehden

Sanotaan, että kauempaa näkee tarkemmin. Kirjoitan tätä tekstiä Puolustusvaliokunnan vierailulla Yhdysvaltain Virginiassa, Norfolkissa, jossa sijaitsee Naton yhteisten operaatioiden esikunta sekä maailman suurin laivastotukikohta. Samaan aikaan kotimaan otsikoissa kerrotaan tasavallan presidentti Alexander Stubbin ensimmäisestä valtiovierailusta Ruotsiin.

Puheessaan Ruotsin valtiopäivillä tasavallan presidentti Stubb totesi Suomen ja Ruotsin olevan paremmassa turvassa kuin koskaan historiansa aikana. Tämä on helppo allekirjoittaa, kun taustalla on molempien maiden juuri saavuttama jäsenyys puolustusliitto Natossa sekä maiden solmimat DCA-puolustussopimukset Yhdysvaltojen kanssa.

Samalla on kuitenkin syytä realistisesti todeta, että maailma muuttuu jatkuvasti moninapaisemmaksi, -mutkaisemmaksi ja -tahoisemmaksi. Ennalta-arvaamattomuus ja konfliktien globaalit vaikutukset lisääntyvät ja näkyvät myös meille asti. Sota Ukrainassa ei ole saanut käännettä parempaan, ja nyt myös Lähi-idän konfliktissa on nähtävissä eskalaation vaara.

Omien lähialueiden lisäksi Euroopassa seurataan huolestuneina Yhdysvaltojen lähestyviä presidentinvaaleja – sekä siihen liittyvää venäläistä vaalihäirintää.

Vuoden 2024 aikana järjestettävissä kansallisissa vaaleissa on äänioikeutettuna neljä kymmenestä ihmisestä koko maapallolla. Osa näistä on vaaleja siten kuin me sen ymmärrämme, mutta merkittävästi suurempi osa kannattaa kirjoittaa lainausmerkkeihin, kuten esimerkiksi “vaalit” Venäjällä. Sen lisäksi väestöltään maailman kolmanneksi suurin “valtio”, Euroopan unioni, äänestää valtaan uudet päättäjät tänä keväänä. Tässä tapauksessa lainausmerkit eivät kuitenkaan ole vähättelyä: kuten Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb 10 vuotta sitten haastattelussa arvioi, EU on “enemmän kuin kansainvälinen järjestö, vähemmän kuin valtio.”

Demokratiaa ja länsimaisia arvoja uhataan useammalta suunnalta kuin koskaan aiemmin. Siksi niiden puolustaminen on nyt yhtäältä tärkeämpää, toisaalta turvallisempaa kuin koskaan aiemmin. Meidän ulko- ja turvallisuuspoliittinen liikkumavaramme ei ole kertaakaan historiamme aikana ollut niin hyvä kuin nyt. Meillä on viimein varaa seisoa suoraselkäisesti niiden arvojen takana, jotka meille ovat tärkeitä. Voimme huoletta sanoa maailmalla ääneen sen, mitä todella ajattelemme.

Puheessaan Tukholmassa tasavallan presidentti Stubb alleviivasi Suomen ja Ruotsin yhteistä historiaa ja nykyistä yhteistyötä toteamalla, että Suomen asia on Ruotsin, ja Ruotsin asia on Suomen. Tällä hän tarkoitti, että olemme turvassa kauan kuin pidämme toisistamme huolen.

Täältä toisen meren takaa katsoen laajentaisin ajatusta vielä hieman pidemmälle: Naton 31 jäsenmaata ovat nyt meidän suomalaisten tukenamme – samoin kuin me olemme heidän tukenaan. Ei enää koskaan yksin.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu