Mitä eroa on poliitikolla ja turvallisuuden ammattilaisella?
Natosta on puhuttu aktiivisesti hyvin monta hallituskautta, ja siitä on laadittu selvityksiä muutamien vuosien välein. Silti edelleen löytyy poliitikkoja, jotka vaativat perusteellista keskustelua sekä lisäselvityksiä, aivan kuin kyseessä olisi jokin uusi ja ihmeellinen asia.
Tavallaan tämä on ymmärrettävää: kansanedustajien pitää päättää asioista, joiden asiantuntijoita he eivät ole. Vaikka lisäselvitysten vaatiminen on joillekin päättäjille vain poliittista peliä, joukossa on varmasti myös heitä, joille ulko- ja turvallisuuspolitiikka on vierasta – joko substanssiosaamisen tai kiinnostuksen puutteen vuoksi. Tällöin asiantuntijoiden rooli korostuu.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa asiantuntijoilla on aivan erilainen asema kuin kaikessa muussa politiikassa. Turvallisuuteen liittyvä yksityiskohtainen tieto on usein salaista. Avainasemaan nousee se, minkälaista tietoa, missä muodossa ja kuinka usein päättäjille annetaan. Lisäksi tämä viesti pitäisi saada perille riittävän kiinnostavassa ja ymmärrettävässä muodossa.
2000-luvun alku oli Euroopassa rauhan ja vakauden aikaa. Silloin upseereita syytettiin usein siitä, että he liioittelivat uhkia turvatakseen oman budjettinsa. Vain muutama vuosi sitten jopa hävittäjähankinnat ja yleinen asevelvollisuus kyseenalaistettiin. Nykyisessä maailmantilanteessa samoja syytöksiä ei enää juurikaan kuulu, ja turvallisuuden merkitys on taas ymmärretty. Valtion tärkeimpänä tehtävänä.
On hyvä, että turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät aiheet ovat pitkästä aikaa lehtien pääkirjoituksissa ja ajankohtaisohjelmien aiheena. Valitettavan usein näitä asioita kuitenkin pohditaan vasta, kun riski on jo realisoitumassa. Pitkään turvallisuus oli suomalaisessakin politiikassa tylsä ja harmaa aihe, ja puolustusministerin salkku kovin kevyt. Turvallisuuspoliittinen keskustelu oli sanalla sanoen pintapuolista.
Poliitikon ja turvallisuuden ammattilaisen ero on karkeasti ottaen seuraava: ensin mainitun intresseissä on tulla valituksi seuraavissakin vaaleissa, kun jälkimmäisen tehtävä on huolehtia, että seuraavat vaalit ylipäätään toteutuvat demokraattisen prosessin mukaisesti. Varautumisessa on pakko miettiä kaikkia skenaarioita ja olla jopa hieman kyyninen ja pessimistinen.
Varautumisessa ja siitä viestimisessä on sisäänrakennettu dilemma: samaan aikaan kun päättäjille ja kansalaisille pitäisi olla avoin ja rehellinen, pitäisi pidättäytyä pelon lietsomisesta ja tarpeettomasta uhkakuvien maalailusta. Mutta kansanedustajilta tulee vaatia enemmän paineensietokykyä kuin tavalliselta kansalaiselta: myös ikävät vaihtoehdot täytyy nostaa pöydälle.
Vastuullinen turvallisuuden ammattilainen pitää poliitikon hereillä. Ei pelotellen, ei liioitellen, mutta riskeistä realistisesti muistuttaen.
”Natosta on puhuttu aktiivisesti hyvin monta hallituskautta.” Tuosta olen kyllä vahvasti eri mieltä. Nato on ollut aihe, jota on haluttu väistellä monta hallituskautta.
Jopa vaalikeskusteluista on paistanut haluttomuus käsitellä Nato-kysymystä, ja onpa ennen eduskuntavaaleja nähty sekin, että presidentti koettaa paimentaa puolueiden puheenjohtajia, jotta vaaleissa ei puhuttaisi vahingossa liikaa Natosta.
Mitä tulee Limnéllin mainitsemiin ”turvallisuuden ammattilaisiin”, kovin harvassa ovat olleet sellaiset, jotka olisivat tarkkanäköisen analyysin tehtyään suositelleet Suomen sotilaallista liittoutumista.
Erilaista vuolassanaista pyörittelyä ”turvallisuusympäristön muuttuvista haasteista” on kyllä saatu kuulla sitten senkin edestä.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ollaan pelätty Venäjää ja nyt pelot ovat käyneet toteen ja on aika miettiä omaa puolustautumista.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeri Heikki Haavisto allekirjoitti Naton kumppanuussopimuksen jo alkuvuonna 1994.
Sitä edeltäneet Kaskealan paperit oli määrätty salaisiksi.
Tämä Teija Tiilakisen haastattelu (Kouvolan Sanomat 14.11.1999, sivu 26) kertoo salaliitosta ja selittää, miksi ei ole haluttu puhua:
Uutisotsikko on paljonpuhuva, ja myös teksti:
”Suomalaisten yhteinen salaliitto: Edessä on EU:n yhteinen puolustus”
”Ensin ajattelin, että onko kyse poliitikkojen haluttomuudesta tuoda
tätä asiaa esiin. Meillä on kuitenkin aika paljon EU-kriittisyyttä ja puolustus on herkkä asia. Mutta olen alkanut miettiä, että meillä ihmiset saattavat laajemminkin ajatella niin, että tästä asiasta ei paljon tarvitse puhua.”
Niinpä. Tiilikainen osallistui vuonna 2003 Suomen edustajana tulevaisuuskonventtiin, joka laati EU:lle perustuslakia.
EU-perustuslakiin kirjoitettiin, että EU:n puolustus hoidetaan Naton avulla.
Tässä UM:n salaisessa muistiossa 1075 19.12.1993 sivuilla 3 ja 4 on lähtölaukaus sotilaallisiin velvoitteisiin.
Sivu 3:
https://jormajaakkola.fi/sites/default/files/styles/large/public/Muistio%201075-1993%20s.%203.jpg?itok=Vj1ZnNAH
Sivu 4.
https://jormajaakkola.fi/sites/default/files/styles/large/public/Muistio%201075-1993%20s.%204.jpg?itok=SW-wIpLI
Yhteisen Nato-johdetun EU-puolustuksen vuoksi presidentti Koivisto halusi yksipuolisilla tulkinnoillaan – Operaatio PAXilla lakkauttaa Pariisin rauhansopimuksen ja YYA-sopimuksen jo vuonna 1990.
http://jormajaakkola.fi/Pariisin%20rauhansopimus
Lue myös
https://www.promerit.net/2022/05/40631/
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä eroa on poliitikolla ja turvallisuuden ammattilaisella?”
Ei mitään eroa, sillä kukaan ei halua tutustua presidentti Koiviston aikaisiin salaisiin papereihin.
http://jormajaakkola.fi/Pariisin%20rauhansopimus
Myös eilen julkaistuna https://www.promerit.net/2022/05/40631/
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä eroa on poliitikolla ja turvallisuuden ammattilaisella?”
Ei mitään. Kysymykseen ”pitäisikö Suomen liittyä Natoon” ei kummaltakaan saatu vuosikymmeniin järkevää vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Natojäsenyyden ovat kieltäneet Pariisin rauhansopimuksen allekirjoittajista vain NL:n perillinen Venäjä. Muut allekirjoittajat ovat Naton jäseniä eivätkä ilmeisesti ole kuulleetkaan, Jaakkolan mielestä, sellaisesta kuin Pariisin rauhansopimus, ai ainakaan eivät ole lukeneet sitä. Suomessakin on vain yksi, herra Jaakkola, joka tietää mitä se paperi tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Villikari tekee kaikkensa tyrmätäkseen tietoni, kun kirjoittaa näin:
”Suomen Natojäsenyyden ovat kieltäneet Pariisin rauhansopimuksen allekirjoittajista vain NL:n perillinen Venäjä. Muut allekirjoittajat ovat Naton jäseniä eivätkä ilmeisesti ole kuulleetkaan, Jaakkolan mielestä, sellaisesta kuin Pariisin rauhansopimus, ai ainakaan eivät ole lukeneet sitä. Suomessakin on vain yksi, herra Jaakkola, joka tietää mitä se paperi tarkoittaa.”
Montako on sellaista Nato-maata, Suomen vihollisia, jotka allekirjoittivat Rauhansopimuksen Suomen kanssa?
Rauhansopimus Suomen kanssa, lähteen osoite
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2
Tässä linkin lähteestä sitaatti Pariisin rauhansopimuksesta (siis Suomen kanssa):
”Rauhansopimus Suomen kanssa.
Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta, Australia, Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta, Kanada, Tsekkoslovakia, Intia, Uusi-Seelanti, Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja Etelä-Afrikan Unioni, valtioina, jotka ovat sodassa Suomen kanssa ja jotka huomattavin sotavoimin aktiivisesti osallistuivat sotaan eurooppalaisia vihollisvaltoja vastaan, ja joista jäljempänä käytetään nimitystä ”Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat”, toiselta puolen,
ja Suomi toiselta puolen;
katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;”
Iso-Britannia on hyvinkin tietoinen. Selviää dokumenteistani.
Villikari on hyvä lukee tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Jaakkola tiedä, että Pariisin allekirjoittajamaat Iso-Britania ja Yhdysvallat ovat Naton jäseniä ja ovat toivottaneet Suomen tervetulleeksi Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltoja ei mainita Suomen kanssa tehdyn rauhansopimuksen allekirjoittajavaltiona.
Ilmoita asiaton viesti
Pariisin rauhansopimus tehtiin voittajavaltioiden ehdoilla. Yksi näistä oli Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto, jota ei ole enää olemassakaan. Tämä valtio lakkasi olemasta 26.12.1991. Jo tätä taustaa vasten on turha laittaa ”kapulaa rattaaseen” Suomen liittymisprosessissa Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkola ei tutustunut Jaakko Blombergin salaiseen muistioon
Tämä salaiseksi määrätty dokumentti on todisteena Venäjän ajalta eli 18.2.1994.
http://jormajaakkola.fi/Blomberg
Venäjä on siis Neuvostoliiton jatkajavaltio Pariisin rauhansopimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyisessä maailmantilanteessa samoja syytöksiä ei enää juurikaan kuulu, ja turvallisuuden merkitys on taas ymmärretty. Valtion tärkeimpänä tehtävänä.”
Evp. kenraalimajuri Vehviläisen luulisi ymmärtävän myös, että turvallisuus on valtion tärkeimpiä tehtäviä. Siksi hän pitää Suomen natojäsenyyttä isänmaan turvallisuutta vaarantavana. Perusteluna kenraali pitää Venäjän super hybridi-iskuja, jotka voivat aiheuttaa jopa ihmishenkien menetyksiä.
Miten asintuntijat arvioivat kyber- ym iskujen vakavuutta, onko ihmishenget todella vaarassa?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä eroa on poliitikolla ja turvallisuuden ammattilaisella?”
Ei mitään eroa, kun kyse on Venäjän vastaisesta propagandasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eihän Ukrainassa mitään sotaa käydä. Sellaiset puheet ovat todella kamalaa lännen propagandaa. Jos jotakin sodankaltaisia kuvia sieltä on välitetty suomalaiselle venäjävastaiselle medialle, niin ne ovat ukrainalaisten natsien raakalaismaisesta hyökkäyksestä rauhaa rakastamiin Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltoihin, jossa natsit ovat murhanneet ja raiskanneet siviilejä.
Semmoisia ne ukrainalaiset natsit ovat, kamalaa, että Suomikin tukee niitä hirviöitä. Onneksi Työkansan Sanomat kirjoittaa totuuden ilman venäjävastaista probagandaan.
Ilmoita asiaton viesti