Miten tukea Ukrainaa enemmän ilman sotilaallista väliintuloa – viisi keinoa
Naton kesäkuun huippukokouksessa hyväksytty uusi strateginen konsepti antaa aiempaa laajemman mandaatin tehdä enemmän Ukrainan tukemiseksi. Nato voikin vahvistaa tukeaan nykyisestä ainakin viidellä keinolla ilman varsinaista sotilaallista väliintuloa. Näitä hyvä arvioida myös Suomen roolin kannalta, ja mitä annettavaa meillä tulevana jäsenmaana tähän olisi.
1. Ukrainalla on tarve (pika)kouluttaa ja kertausharjoituttaa sotilaitaan. Tässä Natolla mahdollisuus ottaa merkittävä johtava rooli. Ei esimerkiksi riitä, että toimitetaan asejärjestelmiä ja hävittäjiä, vaan myös niiden käyttö on koulutettava. Esimerkiksi Iso-Britannia on sitoutunut kouluttamaan 10 000 ukrainalaista sotilasta seuraavina kuukausina. Saksassa on puolestaan Yhdysvaltojen suuri koulutuskeskus. Uusia koulutuskeskuksia on mahdollisuus perustaa muihin maihin ja erityisesti aseteknologian käyttökoulutusta lisättävä. Koulutustarpeiden tunnistamisella ja tehokkaalla kouluttamisella on keskeinen vaikutus sodan lopputulokseen.
2. Sotaa käydään fyysisen maailman rinnalla myös kyberympäristössä. Natolla (tietyillä Nato-mailla) on jo ollut keskeinen rooli Ukrainan kyberpuolustuksessa. Tätä on mahdollista vahvistaa mm tilannekuvan jakamisella, koulutuksella, teknologiaratkaisuilla ja teknisen tuen muodossa.
3. Lähes koko maailma seuraa parhaillaan Ukrainasta lähteviä viljakuljetuksia, joilla on merkittäviä maailmanlaajuisia vaikutuksia. Mustanmeren turvaaminen näille kuljetuksille on tärkeää sekä Ukrainalle että globaalille ruokatilanteelle. Tässä Natolla mahdollisuus ottaa isompi rooli.Viljakuljetusten suojaamiseksi Nato voi käyttää laivastoa, ilmavoimia ja sukellusveneitä. Mustanmeren alusosastojen kokoa on tosin sopimuksin rajoitettu ja Venäjän vastatoimet mahdollisia. Ratkaisu voisi olla koordinoida kuljetusten suojaa Natoon kuulumattomien maiden kanssa. Joka tapauksessa Mustanmeren alue on yksi Naton strateginen painopiste tällä hetkellä.
4. Poliittisena puolustusliittona Nato-maat voivat vaikuttaa kahteen Ukrainan tukemisen tapaan, joiden vaikutukset keskeisiä sodan lopputulokselle. 1) Venäjän vastaisten pakotteiden toimeenpano ja kiristäminen, ja tässä vielä paljon parannettavaa 2) mittava raskaiden asejärjestelmien ja ampumatarvikkeiden tuki. Nato pystyy ottamaan vahvemman roolin asetoimituksien ja muun tuen koordinoinnissa jäsenmaidensa kesken. Naton sisäisen toiminnan tehostaminen ja koordinointi asetoimituksissa Ukrainalle on myös tärkeä viesti Venäjälle Naton sitoutumisesta konkreettisesti Ukrainan tukemiseen.
5. Venäjä luottaa sodan pitkittymisen ja hallitusten/johtohenkilöiden vaihtumisen länsimaissa johtavan lännessä sotaväsymykseen ja siten Ukrainan tuen heikentämiseen. Venäjän uhkailujen sekä irrallaan todellisuudesta olevan propagandan voi arvioida lisääntyvän entisestään. Natossa on Ukrainan asia pidettävä esillä – niin aktiivisessa viestinnässä päättäjille ja kansalaisille kuin jatkuvana konkreettisen tuen toimeenpanona. Ukrainan asian osalta Natossakin tarvitaan sitkeyttä. Natolla on myös mahdollisuus vaikuttaa kansainvälisesti muun muassa Ukrainassa tapahtuvien sotarikosten esilletuomiseen. Naton on osaltaan huolehdittava, että silmiä ei Ukrainan sodan todellisuudelta suljeta.
+7
Ukrainan asevoimien upseeristolle voidaan antaa esikuntakoulutusta samaan tapaan kuin suomalaisetkin upseerit ovat osallistuneen Nato-johtoisiin PFP -koulutuksiin ja harjoituksiin. Näin luotaisiin Ukrainan asevoimille edellytykset toimia yhteistoiminnassa Naton joukkojen kanssa.
Sehän ei tietenkään automaattisesti tarkoittaisi sitä, että Nato tulisi omilla joukoillaan Ukrainan alueelle. Mutta jos sellainen yhteistoiminnan valmius kuitenkin olisi, se olisi myös merkittävä viesti Venäjälle.
Mitä noissa Ukrainan esikuntahenkilöstöjen koulutuksissa ja harjoituksissa käytäisiin lävitse ? No kaikkeahan ei tarvitsisi maailmalle kertoa.
Varmaan harjoituksen lähtötilanteena voisi olla jotakin sellaista perinteistä, että on kaksi maata, A ja B, jotka ovat olleet sotilaallisessa konfliktissa keskenään ja sitten on kansainvälinen koalitio C, joka on menossa rauhoittamaan tilannetta. No siitähän voidaan sitten jatkokehitellä erilaisia tilanteita ja skenaarioita. Siinä sitten harjoiteltaisiin Nato-proseduurien mukaisia suunnitelmien laatimisia ja käskyjen antamista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on länteen sitoutuneen, Yhdysvaltojen liittolaisen, Israelin rooli tässä kokonaisuudessa tai voisi olla ?
Ilmoita asiaton viesti
” Venäjä luottaa sodan pitkittymisen ja hallitusten/johtohenkilöiden vaihtumisen länsimaissa johtavan lännessä sotaväsymykseen ja siten Ukrainan tuen heikentämiseen.”
Tästä on jo olemassa selkeitä viitteitä. Aikaa on jo kulunut ja sodan venyminen yli vuoden mittaiseksi on jo voitto Venäjälle, koska mitä pidemmälle sota venyy sitä lineaarisemmin lännen tuki Ukrainalle tulee vähenemään.
Tämä on täysin luonnollinen seuraus, koska länsi tukee Ukrainaa hyvin pitkälti velkavetoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Neukkulan kemahtamisen jälkeen länsimaat pääsääntöisesti leikkasivat rajusti puolustusmäärärahojaan, poistivat kalustoaan, vähensivät puolustusmateriaaliostojaan, jne. Pääsääntöisesti luovuttiin myös asevelvollisuudesta.
Tämä koskee varsinkin EU-maita. Siten ei ole juuri sotilaita, ei kunnossa olevia aseita, eikä juurikaan a-tarvikkeita varastossa. Myös valmistuskapasiteettia on vähennetty rajusti.
Siten varastoissa ei ole merkittävää määrää aseita, ammuksia, kalustoa – jota voisi toimittaa Ukrainalle. USA on oikeastaan ainoa, jolla on varastoissa tarpeellista puolustusmateriaalia.
Nyt on herätty tekemään tilauksia – vaan ei ole valmistuskapasiteettia, ei raaka-aineita, ei komponentteja. Eikä niitä saada sormia napsauttamalla – tarvitaan paaaljon aikaa, ennen kuin tehtaista rupeaa vyörymään materiaalia. Siten Ukrainan sota ei ole päättymässä nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku taas haluaa antaa tukeaan Itä-Ukrainan siviileille suoraan rintamalinjojen taakse, jonne Ukrainan sotilaspastorit henkensä kaupalla pitävät yhteyttä, vieden kaikkea välttämätöntä, vaipoista polttoaineisiin. Sekä rohkaisua.
Alfa-tv:n Hannu Haukka sekä Patmos ry välittävät tätä apua edelleen.
mm. sairaalatarvikkeita, sidostarpeita, agrigaatteja, vedensuodattimia, rollaatoreita, tyynyja, lämpöpeittoja, vaippoja ja ruokasäilykkeitä.
hygieniapakkauksia
makuualustoja
36 950 huopaa
tuhansia annoksia pussikeittoa
apua 160 000 ihmiselle
30 000 pakettia lastenruokaa
agregaatteja ja aurinkopaneeleita
painepakkauksia haavojen sidontaan
makuupusseja ja vilttejä
pyörätuoleja ja kainolosauvoja
ukrainanhata.fi
Viitteellä 7595 ohjaamalla lahjoituksesi jompaan kumpaan seuraavista pankkitileistämme:
Danske Bank FI13 8000 1570 2248 90
Osuuspankki FI80 5132 0520 0090 28
Myös tiedustelut sivun aivan lopusta
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo, piti kysymäni niistä lapsista. Mitä tietoa sulla on, että heitä olisi otettu Venäjälle?
Ilmoita asiaton viesti