Nato-Suomi ei kaveria jätä

Suomi on pian ollut kuukauden Naton täysimääräinen jäsenmaa. Olemme uuden edessä, vaikka yhteistyötä on tehty pitkään. Henkinen muutos on mittava, sillä nyt olemme osa puolustusliittoa – meitä tuetaan ja me tuemme. Uuden hallituksen yksi merkittävimmistä tehtävistä on Suomen uuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan rakentaminen Naton jäsenmaana. Se ei ole mikään pieni työ, mutta varmasti meille hyvin antoisa ja turvallisuuttamme vahvistava, kun toimimme aktiivisesti ja aloitteellisesti. Meidän on lisäksi tehtävä kaikkemme, jotta jäsenyyden ovi avautuu pian myös naapurimaallemme Ruotsille. Kaveriamme emme jätä.
Samalla on hyvin tärkeää huolehtia asioista, joiden ei pidä muuttua: Suomen tärkein turvallisuuden tae on jatkossakin maanpuolustustahtoinen ja yhtenäinen kansa sekä uskottava itsenäinen puolustuskyky. Näistä on pidettävä erityisen hyvää huolta.
Ministeri Jaakko Ilonimen kanssa kirjoittamassamme ”Uhkakuvat” -kirjassa arvioimme, että Suomen vakavin uhkakuva tulee maamme sisältä – keskenään riitelevä, polarisoitunut ja heikkohenkinen kansakunta. Suomen vahvuus on aina ollut yhdessä tekemisessä ja niin on jatkossakin. Demokratiaan ja sananvapauteen ilman muuta kuuluvat erilaiset näkemykset ja mielipiteet, mutta tehdään se toisiamme kunnioittaen. Myös hallituspohjasta riippumatta. Ulkoa meihin pyritään vaikuttamaan, muun muassa informaatiovaikuttamisella luomaan sisäistä vastakkainasettelua. Ei tehdä samaa itse. Mannerheimin sanat ”Eripura omissa joukoissa iskee pahemmin kuin vihollisen miekka” ovat edelleen ajankohtaiset ja viisaat.
Euroopassa on edelleen käynnissä sota, jonka päättymisen kaikki vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia. Elämme historiallista aikaa, sillä Ukrainassa ratkotaan laajemminkin Euroopan turvallisuuden tulevaisuutta ja etenkin sitä, annetaanko toisen valtion ottaa väkivalloin ja imperialistisin tavoittein suvereeni valtio haltuunsa. Mikäli niin käy, on kyse ukrainalaisten tragedian lisäksi hyvin vaarallisesta esimerkistä maailmanpolitiikan pelilaudalla.
Me emme saa jättää Ukrainaa ja ukrainalaisia yksin. On oikein, että autamme maata niin poliittisesti, taloudellisesti kuin aseellisestikin. Ukrainalaiset taistelevat urheasti koko Euroopan puolesta. Meidän apumme ja tukemme on vähintä mitä voimme tehdä. Ukrainan auttamisen lisäksi meidän on asetettava Venäjälle ankarimmat mahdolliset pakotteet hyökkäyssodan pysäyttämiseksi. Venäjän häikäilemätön toiminta muun muassa siviilejä kohtaan on tutkittava, tapaukset ja tekijät on vietävä kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen Haagiin.
Ukraina ei sotaa halunnut, eikä sotaa halunnut myöskään Nato. Putinin Venäjä aloitti tämän sodan. Mutta Ukrainan ja sen läntisten kumppanien tehtävänä on saattaa sota päätökseen. Rauha Venäjän kanssa ei ole mahdollinen ilman sotilaallista voittoa, joka takaa rauhan ja vakauden Euroopassa tuleville sukupolville.
”Ei enää yksin” on viimeisen kuukauden aikana useasti Suomessa kuultu toteamus. Olemme osa puolustusliittoa turvatakuineen. ”Kaveria ei jätetä” on toinen suomalaisuuteen kuuluva toteamus. Kaveria emme saa Ukrainassa nyt jättää ja kun me emme ole enää yksin, on meidän aktiivisesti ja määrätietoisesti oltava mukana edistämässä Ukrainan Nato- ja EU-jäsenyyttä. Ukraina ei ole yksin ja kaveria emme jätä. Ukrainan asia on meidän.
Juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
”Ukraina ei sotaa halunnut.”
Venäjän peruste koko sodalle on se, että Ukraina nimenomaisesti oikein kerjäsi sotaa sotimalla Donetskin ja Luhanskin venäläisvähemmistöjä vastaan ja halullaan liittyä NATO:on sekä Euroopan Unioniin keskustelematta reunaehdoista Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomatonta Kremlin propagandaa Kososelta! Ukraina soti omalle valtioalueelleen tunkeutuneita venäläisjoukkoja sekä aseelliseen kapinaan ryhtyneitä separatisteja vastaan. Venäjällä ei ollut mitään oikeutta puuttua Ukrainan sisäisiin asioihin. Helmikuussa 2022 Venäjä päätti laajentaa sotaa hyökkäämällä 200000 miehen voimin mm. kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa tarkoituksena vaihtaa maan johto venäläismieliseen. Suvereenina valtiona Ukrainalla on täysi oikeus hakea minkä tahansa kansainvälisen järjestön jäsenyyttä neuvottelematta ”reunaehdoista” Venäjän kanssa.
Kun Suomi on nyt liittynyt Natoon neuvottelematta ”reunaehdoista” Venäjän kanssa, niin Kososen mielestä Venäjällä on siis oikeus hyökätä Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiarvo on sosiaalinen konstruktio. Elävän maailman perustuslain (evoluutioprosessi) mukaisesti ihmisellä ei kuitenkaan ole enempää arvoa kuin häkkikanalla tai madolla.
Jos riittävästi liikutetaan sosiaalisia konstruktioita (myös talouden puolella) päädytään aina tappotalkoisiin eli sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kosonen: ”Venäjän peruste koko sodalle on se, että Ukraina nimenomaisesti oikein kerjäsi sotaa….”
Ja Kosonen pitää sitten tehtävänään vielä toistaa tuota voissapaistettua hevonhuttua!
Selittäisitkö Kosonen, mikä ihmeen velvollisuus yhdelläkään itsenäisellä EU:n tai Naton jäseneksi haluavalla maalla on ”keskustella reunaehdoista Venäjän kanssa”???
Täysin käsittämätöntä Kremlin epistolaa Kososelta.
Ilmoita asiaton viesti
Konttauskypärämies taitaa olla viidettä kolonnaa…
Ilmoita asiaton viesti
Kosonen on ”Maalaisjärjen puolustaja.”
Käytä nyt Kosonen hyvänen aika sitä maalaisjärkeäsi, jos sitä yhtään omaat!?
Ilmoita asiaton viesti
”Uuden hallituksen yksi merkittävimmistä tehtävistä on Suomen uuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan rakentaminen Naton jäsenmaana.”
Natoon liittyminen päätti pitkän Tuomioja – Halonen jakson Suomen ulkopolitiikassa. Tuo jakso oli synkkää aikaa ja vastaavan ei soisi toistuvan.
Uusi hallitus, sen pääministeri ja ulkoministeri saivat Natoon liittymisestä alkupisteen uudelle Suomen ulkopolitiikalla. Tuon politiikan suuntakulmasta päättää tasavallan presidentti yhdessä uuden hallituksen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansakuntaamme hajoaa kahtia jos uusi hallitus aikoo toteuttaa Kokoomuksen ajamaa sopeutusta jota ei kyetä tekemään puuttumatta sosialiturvan heikennyksiin, lisää ihmisiä putoaa köyhyysrajan alapuolelle. Kansakuntamme pysyy yhtenäisenä vain jos kaikki, siis aivan kaikki katsoo sen olevan puolustamisen arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että kaikkien tulot pitäisi nostaa keskiarvon yläpuolelle?
Ilmoita asiaton viesti
Harvinaisen typerä kysymys!
Ilmoita asiaton viesti
Typerä kysymys on ihan sopiva idioottimaiseen kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko, Kallonen, että köyhyysraja on keskiarvo?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitukseni oli hieman provosoida. En ole tulorajojen teoriaan sen paremmin tutustunut, mutta ne tuntuvat olevat hyvin tulkinnanvaraisia. Suomalainen köyhyysraja esimerkiksi Afrikassa tuntuu korkealta. Toisaalta suomalaisen keskituloisen ei tarvitse montaa tonnia tienata lisää, kun hän jo pompsahtaa suurituloisten joukkoon. Olen havainnut, että poliittisessa keskustelussa vasemmisto käyttää tulorajoja lyömäaseenaan vastustajiaan kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Limnéll: ”Meidän on lisäksi tehtävä kaikkemme, jotta jäsenyyden ovi avautuu pian myös naapurimaallemme Ruotsille.” Näin on syytä ajatella. Suomi pyrki Natoon Ruotsin kanssa käsi kädessä. Teimme oman ratkaisumme tilaisuuden tullen oikein. Mutta vaikka ovi ei vielä naapurille auennut, emme jätä kaveria.
Ukrainan tilanteessa perustelut solidaarisuudelle ovat erilaiset. Ennen kaikkea kansainvälisen yhteisön tulee tehdä selväksi, että hyökkäyssotia ei suvaita. Suomen roolin pohtimiseen tässä suurten ja keskisuurten valtioiden johtamassa kuviossa on kuitenkin monta näkökulmaa. Venäjä on arvaamaton. Suomen huomattavan aktiivinen rooli Ukrainassa voisi johtaa meille ja samalla Natolle erittäin vaikeasti hallittavaan vastakkainasetteluun Venäjän kanssa omilla nurkillamme.
Nähdäkseni Suomen roolina Natossakin tulisi selkeän ensisijaisesti olla oman pitkän itärajamme puolustaminen. Tämä on jo tosi iso rooli pienelle kansalle, ja se voi olla meille yksimielisyyden asia.
Useimmista muista asioista tarvitaan sitten vaan mahdollisimman järkevää, kunnioittavaa, myötätuntoista ja reilua keskustelua laillisen demokraattisen prosessin mukaisesti. Turhaa eripuraa tulee välttää, mutta asioista pitää voida keskustella vapaasti ja rohkeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Minkään maan hyökkäyssotia ei suvaita, ei myöskään mihinkään maahan ulkoapäin kohdistuvia vallanvaihtoyrityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin ei kansamme halunnut Natoon, mutta ajan saatossa meidät on sinne ohjattu. USA tarvitsee Suomea Nato-maana enemmän kuin me Natoa.
– Ukrainan sodan johdosta Suomeen saatiin erilaisilla uhkamäärittein ja propagandalla Nato-huuma, vaikka meitä ei todellisuudessa kukaan tai mitenkään uhannut. Meillä ei olisi ollut edes teoreettista uhkaa Venäjän hyökätä EU:n jäsenvaltiota vastaan, josta Venäjä olisi jo silloin saanut vastaansa koko EU:n ja Nato-maat.
– Yhdysvallat sai lopulta mitä tahtoi, yhden maksajan lisää ja Suomen tärkeän sijainnin Venäjää vastaan, jos tilanne heidän kohdalla eskaloituu. Joka on todennäköisempää, kuin että Venäjä olisi hyökännyt Suomeen.
– Jos, tai kun USA ja Venäjä eskaloituu, USA:n harjoittaman politiikan ja loputtoman uhkailun johdosta, meillä ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä Nato-rajamaana Venäjän arsenaalia vastaan ja USA on silloin kaukana ja suojaamassa itseään.
– Toiveena nyt olisi, että Venäjän hallinto muuttuisi ja siitä tulisi USA myönteinen myötäilijä tai USA lopettaisi jatkuvat suurvaltojen uhittelut ja alkaa neuvottelijaksi. Niitä muutoksia odotellessamme, olemme kääntäneet liittolaisena piiput venäjää kohti ja joudumme kantamaan siitä loputonta vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksella olisi ollut historiallinen tilaisuus valita puolustusvaliokuntaan useampi todellinen asiantuntija, mutta ei. Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
On hauska nähdä, miten Suomi -poika sitten tukee Taiwanin sotaa. Luultavasti Kiina ja Venäjä ovat ainakin jonkinlaisessa liitossa keskenään, jolloin Venäjän kannattaisi tunkea rajaa hiukan lännemmäksi jonnekin 2 euron kolikon kuvaamaan asemaan. Turha odottaa mitään Ukrainan kaltaista kituutusta, Venäjä käyttää edelleen vain murto-osaa voimastaan Ukrainassa (ei halua laittaa ihan kaikkia maatuskoja itkemään poikiensa perään).
Tosin uskon USA.n tekevän hallitun ja elegantin eleen. Laivat tuodaan paikalle ja sitten vierestä seurataan, miten Taiwan antautuu. Sitten on helppo sanoa, ettei USA:ta sitten tarvittukaan, osapuolet tekivät sopimuksen. Tämä olisi Suomen kannalta paras vaihtoehto, ja maailmankaupan, ja kaikkien Nintendo -pelaajien, ja kyllähän me nykyään viemme jätepahviakin Kiinaan, kun omat tehtaamme eivät niitä kaipaa
Ilmoita asiaton viesti