Naton uusi strategia ja Suomi

Naton vahvistettu uusi strateginen konsepti on merkittävä. Edellisen kerran se päivitettiin 12 vuotta sitten, jolloin maailma oli kovin erilainen. Kyse on Naton tärkeimmästä asiakirjasta, ja siihen Suomikin pian jäsenenä sitoutuu.
Viisi huomiota uudesta konseptista näin tuoreeltaan:
1. Turvallisuusympäristö kuvataan muuttuneen merkittävästi – vaarallisemmaksi ja ennakoimattomammaksi. Venäjä saa suurimman huomion poikkeuksellisen suorasanaisesti, nähdään uhkana koko euroatlanttiselle yhteisölle. Venäjän hyökkäystä Nato-maahan ei suljeta pois. Sävy on vakava.
2. Kun tilanteenkuvauksessa on kylmän sodan kaikuja, niin turvallisuuden määrittelyssäkin palataan hyvinkin laajasta turvallisuudesta enemmän sotilaalliskeskeiseen turvallisuuteen, vaikka sekä uhkien ja turvallisuuden moninaisuus tuodaan esille. Nato siis on palaamassa juurilleen eli luomaan pelotetta ja puolustamaan läntistä arvoyhteisöä idän uhkaa vastaan.
3. Naton perustehtävät ja arvot selkeästi esillä. Suurin vastuu on kollektiivisessa puolustuksessa – kaikkia uhkia vastaan – puolustusliittona. Natolla kolme ydintehtävää: pelote ja puolustus; kriisien ehkäisy ja -hallinta; ja yhteistyöturvallisuus. Ensimmäinen ydintehtävä korostuu.
4. Ukraina mainitaan neljä kertaa. Vahvan ja itsenäisen Ukrainan todetaan olevan elintärkeä euroatlanttiselle vakaudelle. Ukrainaa tuetaan, mutta konsepti keskittyy vahvasti jäsenmaittensa turvallisuuden takaamiseen – esille nousee selkeä ero jäsenmaan ja ei-jäsenmaan välillä.
5. Venäjän suhteen on syytä varautua monenlaiseen vaikuttamiseen, etenkin kyber- ja hybridiuhkat. Sama korostuu Kiinan osalta. Kyber- ja hybriditoimet nähdään haasteena Natolle. Tämä korostaa tämän päivän sodan sumua ja resilienssin merkitystä. Tässä Suomella on mielestäni paljon annettavaa.
+5
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu