Nyt Ruotsia puolustamaan

Tämä alkaa jo hivellä suomalaista itsetuntoa. Ensin Ruotsi nujerretaan jäällä ja nyt Ruotsi toivoo Suomen hoitavan jatkossa maanpuolustuksensa. Tähänkö on tultu?

Arto Paasilinnan romaanissa ”Operaatio Finlandia” Suomen ja Ruotsin välille syttyy sota. Kirjassa Ruotsin fasistinen hallitus pyrkii asevoimillaan valtaamaan Suomen. Erinomainen tarina. Nimenomaan tarina. Ruotsin asevoimia on viime vuosina ajettu niin voimakkaasti alas, ettei sillä nykyisin riittäisi edes miehitysjoukkoja Suomeen – valtaamisesta puhumattakaan.

Viime päivinä on puhuttu paljon pohjoismaalaisesta solidaarisuudesta ja puolustusyhteistyöstä. Esillä on ollut jopa ajatus Pohjolan sotilasliitosta. Ruotsi on mennyt julistuksissa pisimmälle ja eduskuntansa äänellä sitoutunut puolustamaan muita pohjoismaita, jos niitä vastaan hyökätään. Hienoa solidaarisuutta länsinaapurilta.

Ilman taka-ajatuksia ei Ruotsi kuitenkaan ole liikkeellä. Yhtälö on itse asiassa läpinäkyvä. Samaan tahtiin oman puolustuskykynsä heikentämisen kanssa ovat Ruotsissa voimistuneet äänenpainot sotilaallisesta yhteistyöstä muiden pohjoismaiden kanssa. Erityisesti Suomen. Tätä voi aiheellisesti pitää luottamuksenosoituksena puolustusvoimiamme kohtaan. Naapuri osaa hommansa ja sen apu on Ruotsille tervetullutta.

Virallisissa asiakirjoissa Venäjä ei ole Ruotsille uhka. Todellisuudessa se on, vaikka uhkan todennäköisyys koetaan Ruotsissa tällä hetkellä hyvin pienenä. Poliittinen paine ja ennen kaikkea raha ovat pakottaneet Ruotsin asevoimat uudistumaan, kauniisti sanoen. Jäljelle jääneet joukot on suunnattu kriisinhallintatehtäviin. Oman maan puolustuskyky on Ruotsissa pian hyvin heikko. Siksi esimerkiksi Itämeren kaasuputki hermostuttaa Ruotsia, sillä putki koetaan turvallisuuspoliittisena asiana. Venäjän läsnäolo Ruotsin rannikon läheisyydessä lisääntyy putken myötä.

Ruotsissa on ollut pakko miettiä muita vaihtoehtoja oman maan puolustamiseen.

Ruotsalaiset ovat vuosien varrella todenneet, että Suomi on Ruotsin paras puolustaja. Suomi on Ruotsin ja Venäjän välissä. Ruotsalaisten onneksi. Nyt Ruotsissa halutaan mennä askelta pidemmälle. On hyvä ajatus tiivistää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa, sillä Suomi on pian ainoa näistä kahdesta valtiosta, joilla todellista sotilaallista puolustuskykyä on. Miksei Suomen asevoimia voisi käyttää Ruotsinkin puolustamiseen – Ruotsissa?

Kaikenlainen yhteistyö on toki kannatettavaa myös meille. Mieleen tulevat erityisesti Ruotsin hävittäjät ja sukellusveneet. Rauhanaikaista yhteistyötä on jopa pakko tiivistää, sillä rahat ovat tiukoilla Suomessakin. Uskottavan puolustuskyvyn ylläpitäminen maksaa koko ajan enemmän. Mutta on meidänkin saatava suunnitteilla olevasta yhteistyöstä jotain takaisin. Jos sitoudumme Ruotsiin, on Ruotsinkin sitouduttava meihin niillä kyvyillä mitä sillä on.

Ruotsalaisen ystäväni työhuoneessa on piirros, jossa ruotsalaisupseeri osoittaa Pohjoismaiden karttaa todeten: ”Ruotsi voi huoletta keskittyä kansainvälisiin kriisinhallintehtäviin, kun Suomi hoitaa Ruotsin maanpuolustustehtävät.” Aika velikultia nuo ruotsalaiset.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu