Politiikan pitää luoda toivoa ja tulevaisuudenuskoa

Tänään vietettävä Kaatuneitten muistopäivä yhdistää suomalaisia. Tänään on päivä, jolloin muistetaan meitä puolustaneita “molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneita.” Näin kirjoitti päiväkäskyssään viisas johtaja, joka ymmärsi yhteishengen merkityksen yhteiskunnan turvallisuudelle ja vakaudelle.

Isänmaallisuus yhdistää suomalaisia. Se luo toivoa ja ajatuksen siitä, että meillä on mahdollisuus ymmärtää ja arvostaa toisiamme, vaikka emme kaikesta aina olisikaan samaa mieltä. Se on hyvin tärkeää tällaisessa ajassa, jossa meitä yritetään asettaa toisiamme vastaan.

Johtajakokemus niin upseerina kuin liike-elämässäkin on opettanut, että avoimuus ja läpinäkyvyys luovat luottamusta. Kun jokaisella on mahdollisuus osallistua, tuntuu yhteinen projekti entistä tärkeämmältä. On vaikea sitoutua sellaiseen, mitä ei ymmärrä tai koe omakseen. Siksi on tärkeää, että aivan jokainen tietää, mitä ja miksi olemme tekemässä. Tulevaisuuden vision täytyy olla selkeä, ja sen täytyy olla tavoittelemisen arvoinen.

Teknologia muuttaa tapaamme viestiä ja pitää yhteyttä. Se luo omat haasteensa, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden. On syytä huolehtia, ettei tuo teknologia vieraannuta meitä toisistamme, vaan yhdistää.

Tulevaisuudessa olemme kansainvälisempi ja avoimempi Suomi. Kahtia emme saa jakautua, vaan meidän pitää olla yksi ja sama, vahva Suomi-joukkue.

Marsalkka Mannerheim totesi aikanaan, että ”eripura omissa joukoissa iskee pahemmin kuin vihollisen miekka.” Sisäinen polarisaatio ja eripura on Suomen vakavin uhkakuva. Se on otettava vakavasti. Hybridivaikuttamisella tätä kahtiajakautumista pyritään voimistamaan.

Vain yhtenäinen ja hyvähenkinen kansakuntamme menestyy. Demokratiaan kuuluu erilaiset mielipiteet ja näkemykset, mutta juuri politiikan tekijöillä on erityinen vastuu siinä, että teemme politiikkaa joka yhdistää – eriyttämisen sijaan. Toisiamme kunnioittava tapa keskustella ja kuunnella on yhteishengen kannalta välttämättömyys. Se luo toivoa ja tulevaisuudenuskoa, minkä konkreettinen luominen on mielestäni politiikan tärkein tehtävä – yhteistyöllä. Yhteiskunnallisen keskustelun sävy on turvallisuuspoliittinen kysymys.

Yrjö Jylhän sanat muistuttavat isänmaamme historiasta ja niistä uhrauksista, joita meidän hyväksemme on tehty. ”Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet. Te saitte suurimman voiton, te voititte veljen veljelleen. Te löysitte kansan eksyneen, te airuet aamunkoiton.”

Olkaamme nyky-ajassa näiden uhrauksien arvoisia – yhdessä.

Hyvin meidän käy.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu