Positiivista turvallisuuspääomaa

Olin eilen puhumassa Kotkassa paikalliselle maanpuolustusväelle, ja ei voinut jälleen kuin hämmästellä sitä positiivisen vahvaa maanpuolustushenkeä, jonka kuulijakunnassa vallitsi. Viime kuukausien aikana on voinut tehdä samanlaisen havainnon muuallakin Suomessa vieraillessaan. Ei ainoastaan maanpuolustus- ja vaan turvallisuusasiat laajemminkin kiinnostavat meitä suomalaisia ja koemme ne tärkeiksi. Tällainen henki on hyvin arvokasta – ja poikkeuksellista – positiivista turvallisuuspääomaa.

Yhdysvaltojen puolustusvoimain komentaja amiraali Mike Mullen on todennut julkisen velan olevan Yhdysvaltojen vakavin kansallinen turvallisuusuhka. Arvion ymmärtää, kun katsoo Yhdysvaltojen nykyisiä talouslukuja. Tänä päivänä julkisesta taloudesta huolehtimisen voikin todeta olevan mille valtiolle tahansa tärkeintä turvallisuuspolitiikkaa.

Talouskriisi ja Suomen julkisen talouden mittavat sopeuttamisohjelmat ovat jo johtaneet siihen, että suomalaiset turvallisuusviranomaiset joutuvat kamppailemaan yhä moninaisempia turvallisuusuhkia ja -tilanteita vastaan vähenevin voimavaroin. Julkisen sektorin resurssit vähenevät samalla kun palvelutarve lisääntyy. Tämä koskee myös turvallisuutta.

Nykyinen muutosten sävyttämä suomalaisen turvallisuuskentän tilanne on uhkan ja epätoivon sijasta nähtävä mahdollisuutena. Esimerkiksi puolustusvoimien uudistamisen voi positiivisesti ajatellen nähdä avaavan reserviläisjärjestöille uudenlaisia mahdollisuuksia, pakottavan koko turvallisuusviranomaiskenttää toimimaan entistä yhtenäisemmin ja mahdollistavan uudenlaisten toiminta- ja koulutusmuotojen kehittämisen. Suomesta löytyy myös poikkeuksellista osaamista muun muassa kyberturvallisuuden alalle, jossa voimme niin liiketaloudellisesti kuin sotilaallisten operatiivisten suorituskykyjen kehittämisessä nousta maailman johtavaksi suunnannäyttäjäksi.

Keskeinen osa suomalaisten positiivista turvallisuuspääomaa on, ja on aiemminkin ollut, innovatiivisuus ja yhdessä tekeminen. Milloin on keksitty Molotovin cocktail:a, kehitetty muualla maailmassa kadehdittua kokonaismaanpuolustuksen toimintamallia tai perustettu vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoja. Vahvuutemme on siinä, että yhdessä tekemisen tahtoa ja henkeä sekä ennenkaikkea erinomaista kekseliäisyyttä on eri puolilla Suomea olemassa tänä päivänä runsaasti. Tätä tarvitaan nyt, jottei turvallisuusvaje kasva liian suureksi. Otetaan henkinen turvallisuuspääomamme tehokkaammin koko yhteiskunnan – ja sen turvallisuuden – käyttöön. Ideoita otetaan vastaan.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu