Puolustusyhteistyösopimus – kolmas lenkki henkivakuutuksessamme
Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälinen puolustusyhteistyösopimus (DCA) täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja syventää kahdenvälistä yhteistyötämme. Sopimusta voi pitää kolmantena lenkkinä henkivakuutuksessamme. Tärkein on – ja tulee olemaan – oma kansallinen maanpuolustustahtomme ja oma uskottava sotilaallinen kyky puolustaa maatamme. Toinen lenkki on Nato-jäsenyytemme eli Suomi on nyt Naton täysivaltainen jäsenmaa ja artikla 5:n turvatakuiden piirissä, mutta turvaverkon kutomisen aikakausi ei ole päättynyt.
Yhdysvallat on yksi Suomen keskeisimmistä kumppaneista. Suomen ja Yhdysvaltojen välinen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on yhteisille tarpeille ja tavoitteille perustuvaa pitkän linjan yhteistyötä, jota on tehty puolustushallintojen välillä ja laajemminkin. Norjalla on jo vastaava yhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa. Myös Ruotsi ja Tanska neuvottelevat tahoillaan Suomen kanssa samankaltaisesta sopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa.
Itänaapurimme toimet ovat heikentäneet Suomen ja koko Euroopan turvallisuutta. Jännitteet ovat lisääntyneet, ja ne vaikuttavat merkittävästi muun muassa turvallisuuteen, talouteen ja huoltovarmuuteen myös Suomessa. Turvallisuusympäristömme muuttuessa voimakkaasti, on varautuminen viisautta. DCA-sopimuksen tärkeimmät tavoitteet ovat pelotteen ja pidäkkeen vahvistaminen Suomen alueella.
Kahdenvälisellä yhteistyösopimuksella täydennetään puolustusliiton jäsenyyttä ja konkreettisesti vahvistetaan kansallista turvallisuutta. Se mahdollistavat ketterän toiminnan mahdollisessa kriisitilanteessa. Sopimuksella halutaan myös parantaa tiedustelutiedon parempi liikkuminen. Suomelle on kansallisen edun näkökulmasta tärkeää luoda edellytykset sille, että huoltovarmuus toimii ja että Yhdysvallat voi tarvittaessa varastoida ennakkoon puolustusmateriaalia Suomeen. Yhteistyötä Yhdysvaltojen maa- ja merivoimien tai esimerkiksi erikoisjoukkojen ja tiedustelun kaltaisten yksiköiden kanssa hyödyttää voimassa oleva sopimuksellinen viitekehys. Näin Yhdysvallat pyrkii takaamaan muun muassa sotilaallisen kaluston riittävyyden ja suunnitelman isäntämaan tukemiseksi kriisitilanteessa. Toisin sanoen Yhdysvallat tavoittelee puolustusyhteistyösopimuksilla turvatakuiden tehokasta toimeenpanoa.
Nato-jäsenyys ja kahdenvälinen sopimus Yhdysvaltojen kanssa eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan täydentäviä, turvallisuutta ja vakautta parantavia sopimuksia. Nato toimii konsensusperiaatteella. Tämä voi tarkoittaa nopeasti etenevässä kriisissä myös hidasliikkeisyyttä eli avun lähettämisestä kriisitilanteeseen joutuneeseen jäsenmaahan voi viedä aikaa. Suomen on tärkeää varmistaa, että olemme valmistautuneet takaamaan turvallisuutemme kaikissa tilanteissa.
Kahdenvälisissä sopimuksissa Suomi toimii ”määräävänä osapuolena”. Suomella on siis mahdollisuus neuvotella itselleen keskeisistä näkökulmista ja yksityiskohdista.
Neuvoteltu sopimus tulee allekirjoittaa, hyväksyä ja saattaa voimaan perustuslain mukaisesti. Sopimuksen hyväksyminen edellyttää siis eduskunnan suostumusta. Perustuslaki vaatii tavanomaista suuremman enemmistön, jos Suomi sopii oman toimivaltansa merkittävästä siirrosta (esimerkiksi kahden kolmasosan määräenemmistö). Äänestyskäytännön ratkaisee eduskunnan perustuslakivaliokunta. Vielä ei kuitenkaan voi varmaksi olettaa, että perustuslakivaliokunta automaattisesti päätyy määräenemmistön vaatimiseen äänestyksessä. Jo Nato-jäsenyyttä koskevassa lausunnossaan valiokunta muistutti, että perustuslain täysivaltaisuus antaa myös mahdollisuuden päättää vapaasti puolustusyhteistyöstä. Nato-jäsenyyden hakemiseen riitti muodollisesti yksinkertainen enemmistö, vaikka lopulta valtaosa kansanedustajista äänesti jäsenhaun puolesta.
Naton pelote on uskottava ja se muodostaa riittävän kynnyksen sotilaallisille toimille liittokuntaa vastaan. Pelote on riittävä, kun sen avulla onnistutaan ylläpitämään rauhaa, estämään painostusta ja luomaan pelotetta aggressiota vastaan. Ennen Nato-jäsenyyttä Suomella ei ole ollut mahdollisuutta osallistua niihin päätöksentekopöytiin, joissa salaisimpia asioita käsiteltiin. Nyt tilanne on toinen. Jäsenyyden myötä olemme täysivaltaisesti mukana päätöksenteossa. Turvallisuutemme ja koskemattomuutemme takaamiseksi meidän on hyvä harjoitella kaikkia niitä osa-alueita, joilla maamme rajoja voidaan puolustaa. Suomi on sitoutunut edistämään Naton uskottavuutta ja toimintakykyä niin lähialueillamme kuin globaalisti. On tärkeää, että päivitämme jatkuvasti osaamistamme ja turvallisuuttamme nopeastikin muuttuvassa turvallisuusympäristössä.
Rähinän syttyessä, tšuhnat kuolee ensimmäisenä, kun tulee se 11. hyperzoonisena niskaan…
Ilmoita asiaton viesti
Loistava lainaus romaanista ”Tuntematon Sotilas, Lahtisen vastaus väitteeseen: ”Suomalainen sotilas vastaa kymmentä ryssää”?
Vastaus Nea:lle Tietysti vedetään niska kyyryyn, jos keretään.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-jäsenyyttä ja puolustusyhteistyösopimusta USA:n kanssa voi verrata i-kirjaimeen, jossa Nato-jäsenyys tekee i-kirjaimen rungon ja puolustusyhteistyösopimus on piste i-kirjaimen päällä. Presidentti Niinistö on tehnyt hyvillä suhteillaan Yhdysvaltoihin erinomaista työtä maamme turvallisuuden eteen. Se on täysin valtiomiesluokkaa.
Mitä Nato-jäsenyyteen ja puolustusyhteistyösopimukseen tulee, niin se osoittaa sen, että kansalaisilla on itsesuojeluvaistoa yhdistettynä kansankunnan itsenäisyydensuojeluvaistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen Arabian Lawrence, joka lupaili erinäisiä asioita Ottomaaneja vastaan nousseille arabeille. Hän oli tietoinen, ettei brittien hallitus aikonut tosipaikassa toteuttaa noita lupauksia. Liika rehellisyys olisi voinut lannistaa arabien sotaintoa brittien asian puolesta.
Pikkuisen haiskahtaa, että Suomelle annetaan erinäisiä lupauksia ja kirjallisia vakuutuksia, että intoa olla mukana Naton hankkeissa riittää.
Sopimukset voidaan kumota yhdessä yössä, kuten tapahtui Iranin kanssa neuvotellulle sopimukselle, kun Trump nousi valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat on solminut saman sisältöiset DCAt Norjan (laajennettu ja tarkennettu tänä vuonna), Viron, Latvian ja Liettuan kanssa ja neuvotteluja käydään Tanskan ja Ruotsin kanssa.
Ei näitä ihan kevytmielisesti solmita.
Iranin kohdalla kysymys taisi olla määräaikaisesta sopimuksesta, jonka voimassaoloa ei jatkettu. Eikä se koskenut puolustusyhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaan sopimuksia tehdä samalla tavalla, kuin vaikka kulissien takana lobataan ja sitten vetäydytään puheistä. Esimerkiksi USA:n suurlähettiläs April Glaspie saattoi yksityisesti luvata Saddamille vuonna 1990 jotain, joka ei ollut USAn virallinen kanta.
”Kansainvälinen laki” ja ulkosuhteisiin annetut sitoumukset ovat ongelmallisia, koska USA:n tai muun sellaisia solmivan edellytetään kykenevän vastaamaan sopimuksistaan.
SEATO purkautui, koska siinä mukana ollut Pakistan ei saanut sovittua apua (1971). Syy oli tietenkin Vietnamin sota:
”British diplomat and naval strategist cabled the Foreign Office and described SEATO as ”a fig leaf for the nakedness of American policy”, citing the Manila Pact as a ”zoo of paper tigers”. As early as the 1950s Aneurin Bevan unsuccessfully tried to block SEATO in the British Parliament, at one point interrupting a parliamentary debate between Foreign Secretary Anthony Eden and Leader of the Opposition Clement Attlee to excoriate them both for considering the idea.
In the early 1970s, the question of dissolving the organization arose. Pakistan withdrew in 1973, after East Pakistan seceded and became Bangladesh on 16 December 1971. South Vietnam was defeated in war and annexed by North Vietnam and France withdrew financial support in 1975.
Taas on maailmassa tilanne, että päällekkäiset sopimukset voivat johtaa siihen, että jokin muu USA:n solmima sopimus on tärkeämpi. Esim. Israelin kanssa solmitut sitoumukset ohittavat Ukrainan jne.
Taloustieteessä puhutaan, että eletään niukkuuden vallitessa. Eli mikään valta maailmassa ei ole resursseiltaan rajaton.
Sopimus on varmaankin pätevä jos USA:n asema maailmassa säilyy vahvana.
Ilmoita asiaton viesti
’Merkittävinä toimivallan siirtoina” voitaisiin mahdollisesti pitää sopimuksen (esimerkiksi Slovakia) seuraavia artikloja:
”12 Criminal Jurisdiction
13 Custody and Access
14 Discipline
15 Claims’
Nämä artiklat ovat kaikissa Yhdysvaltojen solmimissa DCA-sopimuksissa. Tällaisia ehtoja ei NATO-asiakirjassa ole.
https://www.state.gov/slovakia-22-401
Ilmoita asiaton viesti
Nämä sosiaalisesti lahjakkaiden hallintomiesten sekasaunasessiot toimivat demokraattien ollessa vallassa Usa:ssa, ongelma on vain se, että ne ovat taloudellisesti mahdottomia.
Ilmoita asiaton viesti