Sota Ukrainassa jatkuu pitkään, koska sen annetaan jatkua

Sota Ukrainassa jatkuu pitkään, koska sen annetaan jatkua. Venäjä luottaa siihen ettei länsimaat halua ylittää ”punaista linjaa” sodan eskalaation välttämiseksi. Tähän Venäjän propaganda uhkailuillaan pyrkii. Mutta sivusta kansanmurhaa ja Ukrainan tuhoamista ei voi seurata.

Sota koetaan lännessä epämielyttäväksi asiaksi, joka toivottavasti ”loppuu pian” ja ”voidaan palata normaaliin arkeen.” Mutta näin ei tule tapahtumaan, eikä sota-asiaa voi välttää. Tämä hetki edellyttää Euroopassa vahvaa johtajuutta, historiallista sellaista.

On toki poikkeuksellista, että nyt puhumme sodasta, jopa ydinaseista. Vielä hetki sitten tämä tuntui monista hyvin kaukaiselta asialta. Mutta tässä hetkessä on oltava realisti, inhorealisti. Sotaa emme halua, mutta Euroopassa nyt sota, ja tässä todellisuussa on päätöksiä tehtävä.

Venäjän brutaali toiminta perustuu luottamukseen siitä, ettei länsi Ukrainan sotaan puutu sotilaallisesti (vain materiaalituella ja taloudellisesti). Venäjä myös jatkuvasti varoittaa länttä sotaan puuttumisesta, erityisesti viittaamalla ydinaseisiin. Pelote näyttää toimivan.

USA tehnyt selväksi, ettei se tule puuttumaan suoraan sotaan Ukrainassa, sama koskee NATOa. Myöskään mikään kansainvälinen mekanismi ei sotaa hallitse (mm YK). Tämä on tärkeä asia etenkin pienen valtion näkökulmasta huomioda. Eli tuesta huolimatta, Ukraina sotii pitkälti yksin.

Sotaan Ukrainassa on syntynyt kirjoittamat säännöt sodan jatkumiselle – pitkään. Tämä sopii Venäjälle, mutta Ukrainalle ja ihmisyydelle asia on lohduton. Venäjän uhkaukset ”seurauksista” puuttumisesta otetaan liian vakavasti lännessä, vaikka laajempaa sotaa ei Venäjäkään halua.

Viisi keskeistä asiaa tähän hetkeen:
– Erityisesti kohdennettua raskasta aseapua on lisättävä Ukrainalle, hyvin eri mittaluokassa kuin tähän asti
– Kremlin propaganda jätettävä vähemmälle huomiolle
– Venäjän sotakassan kasvattaminen Euroopan energiarahoilla on nyt lopetettava.

– Venäjän eristämisessä on oltava päättäväinen, eikä tästä rintamasta saa tippaakaan livetä. Edellyttää länsimaiden yhtenäisyyttä ja siinä vahvaa johtajuutta.
– Huolehditava siitä, että Ukrainaa ei unohdeta ja vahva julkinen sekä yhtenäinen läntinen tuki myös osoitetaan.

+24
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu