Sota Ukrainassa on käännekohta tulevaisuuteen

Ukrainassa on ollut sota Krimin valtauksesta alkaen, mutta Venäjän suurhyökkäys 24.2.2022 oli historiallinen käännekohta maailmanpolitiikassa. Käännekohdan jälkeisestä maailmasta nyt taistellaan Ukrainassa, ja lopputulos selvinnee tulevana vuonna.
Vaakalaudalla on erityisesti kuusi asiaa.

1. Ukraina. Tuskin moni uskoi helmikuun lopussa Ukrainan sotamenestykseen. Sisukas kansa on näyttänyt mitä taistelutahto merkitsee. Vaakalaudalla on kansakunnan tulevaisuus. Ukraina ei voi hävitä sotaa – muuten häviää pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin itsenäinen maa.

2. Ihmisyys. Sodan keskellä on aina ihminen. On vaikea kuvitella sitä tuskaa, mitä yli 15 miljoonaa ukrainalaista ovat sodan takia kotinsa jättäneinä kokeneet – ja kokevat. Heille ja monelle muulle Ukrainassa on vaakalaudalla hengissä säilymisen kamppailu päivittäisessä elämässä.

3. Venäjä. Putinille sota Ukrainassa on imperialistista olemassaolon kamppailua. Vain voitto kelpaa,muut lopputulokset johtaisivat pitkään rakennetun tarinan sekä suurvalta-aseman palauttamiseen pyrkivän politiikan romahtamista. Siksi Venäjä tulee tekemään kaikkensa voittaakseen.

4. Eurooppa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Euroopan 9/11. Eurooppa pakotettu kohtaamaan suurin sota sitten toisen maailmansodan. Yhtenäisyyttä on löytynyt, mutta päättäväisyyttä Ukrainan tukemiseen ei riittävästi. Vaakalaudalla on Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin tulevaisuus.

5. Transatlanttinen suhde. Yhdysvallat maksaa kovaa hintaa Euroopan turvallisuudesta, mutta ilmentää samalla globaalia toimijuuttaan ja johtoasemaansa transatlanttisessa yhteistyössä. Tuki ei ole loputonta vaan vaakalaudalla on laajemmin Euroopan oman toimintakyvyn uskottavuus.

6. Globaali järjestys. On ymmärrettävä laajempi kaamppailu demokratian ja totalitarismin välillä. Ukrainassa asetetaan rajoja, jossa väkivallan ja totalitarismin edessä huolehditaan siitä, että valtioilla on oikeus itse tehdä omat valintansa. Vaikutukset ovat maailmanlaajuisia.

Mitä tämä tarkoittaa Suomelle? Erityisesti kolmea asiaa: 1) Turvallisuusympäristömme epävakaus lisääntyy ennenkuin käänne parempaan luvassa 2) Ukrainaa ja ukrainalaisia tuettava vahvasti 3) Ukrainan sodan lopputulos vaikuttaa merkittävästi Suomen turvallisuuden tulevaisuuteen.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu