Sota Ukrainassa on käännekohta tulevaisuuteen
Ukrainassa on ollut sota Krimin valtauksesta alkaen, mutta Venäjän suurhyökkäys 24.2.2022 oli historiallinen käännekohta maailmanpolitiikassa. Käännekohdan jälkeisestä maailmasta nyt taistellaan Ukrainassa, ja lopputulos selvinnee tulevana vuonna.
Vaakalaudalla on erityisesti kuusi asiaa.
1. Ukraina. Tuskin moni uskoi helmikuun lopussa Ukrainan sotamenestykseen. Sisukas kansa on näyttänyt mitä taistelutahto merkitsee. Vaakalaudalla on kansakunnan tulevaisuus. Ukraina ei voi hävitä sotaa – muuten häviää pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin itsenäinen maa.
2. Ihmisyys. Sodan keskellä on aina ihminen. On vaikea kuvitella sitä tuskaa, mitä yli 15 miljoonaa ukrainalaista ovat sodan takia kotinsa jättäneinä kokeneet – ja kokevat. Heille ja monelle muulle Ukrainassa on vaakalaudalla hengissä säilymisen kamppailu päivittäisessä elämässä.
3. Venäjä. Putinille sota Ukrainassa on imperialistista olemassaolon kamppailua. Vain voitto kelpaa,muut lopputulokset johtaisivat pitkään rakennetun tarinan sekä suurvalta-aseman palauttamiseen pyrkivän politiikan romahtamista. Siksi Venäjä tulee tekemään kaikkensa voittaakseen.
4. Eurooppa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Euroopan 9/11. Eurooppa pakotettu kohtaamaan suurin sota sitten toisen maailmansodan. Yhtenäisyyttä on löytynyt, mutta päättäväisyyttä Ukrainan tukemiseen ei riittävästi. Vaakalaudalla on Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin tulevaisuus.
5. Transatlanttinen suhde. Yhdysvallat maksaa kovaa hintaa Euroopan turvallisuudesta, mutta ilmentää samalla globaalia toimijuuttaan ja johtoasemaansa transatlanttisessa yhteistyössä. Tuki ei ole loputonta vaan vaakalaudalla on laajemmin Euroopan oman toimintakyvyn uskottavuus.
6. Globaali järjestys. On ymmärrettävä laajempi kaamppailu demokratian ja totalitarismin välillä. Ukrainassa asetetaan rajoja, jossa väkivallan ja totalitarismin edessä huolehditaan siitä, että valtioilla on oikeus itse tehdä omat valintansa. Vaikutukset ovat maailmanlaajuisia.
Mitä tämä tarkoittaa Suomelle? Erityisesti kolmea asiaa: 1) Turvallisuusympäristömme epävakaus lisääntyy ennenkuin käänne parempaan luvassa 2) Ukrainaa ja ukrainalaisia tuettava vahvasti 3) Ukrainan sodan lopputulos vaikuttaa merkittävästi Suomen turvallisuuden tulevaisuuteen.
Englanti, Viro, Latvia, Liettua ja Puola tukevat Ukrainaa merkittävästi.
Saksa ja Ranska resursseihinsa verrattuna tukevat Ukrainaa mitättömän vähän ja ovat lähestulkoon venäjämielisiä.
Unkari toimii suoraan Venäjän hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sota loppuu kun Vänäjältä loppuu sotamateriaali. Lännen kannattaa tehdä enemmän sen eteen, ettei strategisia sotatarvikkeita toimiteta Venäjälle, myöskään kolmansien maitten kautta. Iran pitää laittaa kuriin. On siellä pystytty estämään mm. ydinaseen kehittäminen, miksei siis ohjusten ja lennokkien tuotanto. Kiinan en ole kuullut varustavan Venäjää muuten kuin ostamalla öjyä ja kaasua ja siinäkin kai noudattaa asetettua kattohintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pelko siitä, että Putin käyttäisi ydinasetta viimeisenä ”oljenkortena” voi olla turhaa. Laukaisukoodi vaatii usemman (3?) hyväksynnän, saattaa olla ettei yksimielisyyttä synny. Voi myös olla, ettei se alempiarvoinen upseeri, joka lopullisesti painaa sitä nappulaa, ei paina. Vuonna 1983 ydinsota oli lähempänä koskaan, mutta neuvostoupseeri Stanislav Petrov esti lopullisen tuhon malttamalla mielensä.
Venäjän lain mukaan ydinasetta voi käyttää tilanteessa kun Venäjälle on hyökätty ja ydinasetta käytetään hyökkääjää vastaan. Nyt Venäjälle ei ole hyökätty.
On hyvin oletettavaa, ettei se riitä syyksi, että Putin häviää aloittamansa sodan ja tietää että hän saattaa kohdata ”lopullisen ratkaisun”. Ydinase on Putinille samankaltainen kuin isisin taistelijan itsemurhapommi. Lähtö tulee varmasti ja mukana lähtee mahdollisimman suuri joukko (ei väliä ovatko vääräuskoisia).
Kysymys on siis niistä muista laukaisukoodin haltijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjältä ei ihan heti lopu sotamateriaali.
Salakuljetusta ei ole helppoa lopettaa, aina löytyy joku, joka on suuresta rahasta valmis ottamaan riskin jäädä kiinni.
Oletan, että on helpompaa toimittaa Ukrainalle niin paljon kalustoa, aseita ja ammuksia, että Ukraina voittaa puolustussotansa Venäjää vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä sodassa on vastakkain kaksi erilaista todellisuutta: mikään normaali ei toimi, kun on taisteltava paranoidista houretta vastaan. Ronald Reagan kirjoitti päiväkirjaansa vuonna 1983: ”Neuvostoliittolaiset (lue: Venäläiset) ajattelevat maanpuolustusta niin niin paljon, pelkäävät hyökkäystä kovin vainoharhaisesti… Täällä ei ole ketään, joka aikoisi tehdä mitään sen kaltaistakaan. Mitä helvettiä heillä muka on sellaista, mikä kelpaisi kenellekään?”
Ilmoita asiaton viesti
Russia was paying tribute to Tatar Mongols 200 years then picked Ivan the Terrible as own evil was better than Mongol evil.
Western Russia is more European and Socialist Europe today but the oil resources are east of Moscow.
Ilmoita asiaton viesti
Very well written but I disagree with one point as power point will shift away from Europe to the Pacific and Africa.
America Taiwan Japan S Korea and will win the ideological battle in China shifting power from Communist to Falun Gong traditional Confucianism like Rome once was taken by Vatican.
America will get back to tradition of constitution after 2024 election and industries shift back to America from China crippling communists.
America with Poland and Britain as partners will end your failed socialism but Europe will drop from 2 to 3 in importance to America.
Ilmoita asiaton viesti
”America with Poland and Britain as partners will end your failed socialism but Europe will drop from 2 to 3 in importance to America.”
Tom, oletko koska viimeksi käynyt Euroopassa katsomassa eurooppalaista ”sosialismia” ? Ja mikä on Euroopan ”importance to America”…. katso maapallokarttaa ( Google Earth ) . Tiedän, että monella suomalaiset juuret omaavalla on vähän vanhanaikaiset käsitykset siitä missä tällä puolella mennään.
Tom, when You last visited in Europe having sight of european ”socialism” ? And what is european ”importance to America” …. please look at globemap ( like Google Earth ). I know that many people on USA side who has the roots in Europea, has little bit unupdated information of the things where we are here doing.
Ilmoita asiaton viesti
Markku – I was in March, in May and in July in once in Finland, twice in Denmark, once in Benelux, five times in Austria, once in Malta, twice in Greece, once in Cyprus, twice in Italy and twice in Turkey – how about yourself. Which European countries did you visit? I was also in Cameroon, Ghana, Nigeria, Kenya and South Africa plus Dubai and India many times between 10/20 and 5/22 – maybe you have been there too?
Ilmoita asiaton viesti
”once in Benelux…”
Minkälaiset kelit Beneluxissa oli?
Ilmoita asiaton viesti
Amsterdam always a nice place I set up office there
Brussels dining was great and Legal work in Luxembourg
weather was not much on my mind as I’m not a tourist
Ilmoita asiaton viesti
I don’t need Google map to find Europe I’ve been to most countries from Moldova, Albania and Ukraine to Lichtenstein and Andorra.
Ask an American and they love your museums but don’t necessary want to live in museum.
The amount of protectionism and unfair red tape which keeps Europe taxing American cars more than we tax European cars is one often mentioned sample.
In 1945 we Americans saved your European Butts, then gave you Marshall help and fixed Germany and Italy – but Yugoslavia you could not fix in your own backyard and American taxpayers are sick and tired to fund your defense and send out people to die when you instead of defending yourselves don’t even pay the 2% you promised and use the money instead to build socialist programs in essence buying votes from government employees.
Ilmoita asiaton viesti
”I don’t need Google map to find Europe I’ve been to most countries from Moldova, Albania and Ukraine to Lichtenstein and Andorra.”
Kiitos kommenteistasi Tom.
Eihän nyt ole siitä kysymys, ettetkö sinä tietäisi mitä maita Euroopassa on. Enkä mitenkään halua sitä väheksyä, päin vastoin.
Olenhan minäkin kiertänyt jo 1972 junalla zig-zag Eurooppaa. Silloin kun Neuvostoliitto oli vielä voimissaan ja Kreikassa oli sotilasjuntta vallassa ja USA oli vielä kiinni Vietnamissa. Tuolla junamatkalla tapasin muuten Roomassa hostellissa noin kaksikymppisiä jenkkikavereita, jotka olivat syystä tai toisesta hakeutuneet tilapäisesti pois USA:sta. Silloin minulle ensimmäisen kerran nämä tarjosivat kannabista. Kieltäydyin kohteliaasti.
Olen myös nähnyt käydessäni itärajan takana mitä oikea sosialismi on ja on ollut. Pientä on mainitsemasi EU:n sosialismi sen rinnalla. USA:ssahan harva tietää mitä oikea sosialismi on. No ehkä Trump tietää siitä paremmin ja varmaan Ronald Regankin tiesi.
Tuon interail-junamatkan jälkeen olen maailmankuvaani laajentanut mm. työskentelemällä v. 1975 puolivuotta kauppalaivassa jungmannina ja koneoppilaana. Ajoimme silloin m/s Oihonnalla Suomen sekä Länsi-Saksan, Ranskan, Hollannin ja Belgian välillä rahtia kumpaankin suuntaan. Tuli siinä Euroopan satamiin ja satamakaupunkeihin sekä paikallisiin ihmisiin tutustuttua.
2000 -luvun alussa tuli työn puolesta osallistuttua Naton Partnership for Peace ( PFP ) harjoitusten suunnitteluun niin Euroopassa kuin siellä Norfolkissakin 2000 -luvun alussa. Siellä tuli tavattua kollegoja niin täältä Euroopan puolelta kuin myös USA:n puolelta. Kävimme keskenämme mielenkiintoisia keskusteluita .
90 -luvulla kiersin siellä Georgian osavaltiossa Rotary Säätiön kustantamalla matkalla viisi viikkoa kaupungeissa ja kylissä sekä eri kohteissa. Pääsin tutustumaan mm. Martin Mariettan tehtailla GA Raptorin , ( F-22 ) valmistukseen ja vierailin Jacsonvillen Naval Air Stationilla sekä pidin esitelmän Atlantassa Naval Air Station henkilökunnalle Suomen geopoliittisesta asemasta. Fort Beningin tukikohdassakin tuli käytyä US Army evp everstiluutnantin opastuksella. Hän oli palvellut Euroopassa Länsi-Saksassa. Atlantassa olin yhden päivän paikallisessa kirkossa mukana jakamassa ruokaa vähävaraisille vapaaehtoisten ylläpitämässä ns. ”Soup Kitchenissä”.
Keväällä 2019 tuli vielä tehtyä kolmen viikon matka tuttujen luo Ohion ja Massachusettsin osavaltioihin. Sillä matkalla kertyi auton mittariin 5 000 km ( n. 3 000 miles ). Kyllähän siinä pikkuteitä ajellessa varsinkin maaseudulla ja isojen kaupunkien reunoilla, muodostui kuva taas kerran siitä miten toisilla USA:ssa menee tosi hyvin ja toisilla ei ihan niin hyvin.
Se pointti ( the thing ) kartan katsomisessa on se , että Eurooppa on USA:lle tärkeä sen takia, että Eurooppa muodostaa USA:lle eteen työnnetty puolustusvyöhykkeen ballististen ohjusten torjumiseksi ja tukeutumisalueen joukkojen siirtämiseksi tarvittaessa esimerkiksi Lähi-Itään ja haavoittuneiden evakuoimiseksi Lähi-Idästä. Ramsteinin tukikohdasta Saksasta on Lähi-Itään n. 4 500 km ( n. 2 700 miles ) kun taas USA:n itärannikolta matkaa kertyy 11 000 km ( n 6 600 miles ). Tällä matkaerolla on suuri merkitys jopa USA asevoimien logistiikalle.
Muuten, koska USA ostaa Suomesta niitä maailman parhaita jäänmurtajia. Niitähän on Suomesta kaupattu USA:han jo aina siitä lähtien kun USA:n suurlähettiläs Mark Austad toimi Helsingissä 1975 – 1977 Jostain syystä USA on torjunut hyvien jäänmurtajien, joita siellä ei osata rakentaa, toimitukset Suomesta. Ja minä kun olen luullut, että USA kannattaa vapaata kauppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Thank you for sharing yes seeing and meeting and helping people helps to understand.
2051 there will be almost 10 billion people and 25% in Africa
Gallup shows 70% already now wants to move and mass migration will put EU and US at odds – EU has milked us since 1975 instead of paying for defense
Key objective is to force change in Commie China then Japan China Taiwan Korea Singapore ASEAN more the future
Ilmoita asiaton viesti
Poland offered to pay building a base in Poland and base our troops there as deterrent, Ukraine president did not want a ride wanted guns – Britain is always there to back us when things get tough but where is France and Germany now ?
Be smart offer free land in Kajaani and Ahvenamaa and join Poland and Estonia who still remember Reagan destroyed USSR
Ilmoita asiaton viesti
Vanha Venäjä on ollut merkittävä peluri Euroopassa aina 1700 -luvulta alkaen. Venäjä on solminut liittoja ja sopimuksia milloin vuorollaan mm. Englannin, Ranskan, Itävalta-Unkarin, Saksan ja Ruotsin kanssa. Turkinkin kanssa on aina välillä solmittu rauhaa.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen bolshevikien valtaannousun jälkeen Venäjän ympärille muodostettu panslavistinen Neuvostoliitto eristäytyi muusta Euroopasta, joskin eurooppalaiset kommunistit pitivät aktiivisesti yhteyksiä Neuvostoliittoon ( joista kommunisteista monet katkerasti pettyivät – jos jäivät henkiin – Neuvostoliiton tuen pettämiseen ).
Toisen maailmansodan aikana länsiliittoutuneet joutuivat liittoutumaan Churchillin sanojen mukaisesti paholaisen ( Stalin ) kanssa ja tukemaan mittavasti mm. materiaalisesti Neuvostoliittoa (mm. USA:n Lend Lease ja UK:n materiaalikuljetukset Murmanskiin ). Neuvostoliiton valtti toisessa maailmansodassa oli jo silloin se, että heillähän sotilaita riitti. Kun rykmetti ja armeijakunta tuhoutui, niin perässä tuli kohta seuraava. Tosin Kannakselle ei Neuvostoliitollakaan ollut heti laittaa seuraavaa armeijakuntaa heinäkuussa 1944. Kun piti päästä Viron puolella eteenpäin ja sekin tuotti tuskaa ja mittavat tappiot ( mm. Sinimäen taisteluissa ).
Nyt Venäjän presidentti Putinilla on ystävät vähissä Euroopassa, EU:ssa ja Lännessä. Ei ole enää Lend Leasea. Tokihan EU:ssakin on jotakin yrityksiä ymmärtää Putinin Venäjän ”turvallisuusintressejä” sen varalta, että Nato päättäisi hyökätä Venäjälle ( Scholz ja Macron ). Saas nähdä kauanko Bidenin pinna kestää Saksan ja Ranskan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajan tekstiä kannattaa lukea. Asiat ovat juuri noin sekä lähitapahtumien että pitemmän tulevaisuuden osalta. Kannattaa panna kirjoituksen yksityiskohdatkin merkille, sillä niistä asiat avautuvat kokonaisuutena parhaiten.
Olennaisinta on se, tuki Ukrainalle on entistäkin tarpeellisempaa kaikissa muodoissaan. Pelkään lännen väsymistä ja meillä sotauutisiin tottumista.
Ukrainaa olisi ollut autettava heti sodan alettua paljon enemmän. Tästä
syystä ukrainalaiset kärsivät liian paljon.
Nyt apu Ukrainalle yhä suurempana on mitä välttämättömintä.
Ilmoita asiaton viesti
”4. Eurooppa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Euroopan 9/11. Eurooppa pakotettu kohtaamaan suurin sota sitten toisen maailmansodan.”
”Eurooppa on pakotettu kohtaamaan suurimman sotansa sitten toisen maailmansodan” pilkkuvirheen korjauksena.
Ukrainan sota on kamaluudestaan huolimatta kaukana suurimmasta sodasta sitten toisen maailmansodan. Valtioiden välisistä sodista ainakin Vietnam, Korea, Iran-Irak, Intia-Pakistan ajavat tässä asiassa ohi. Uhrienkin puolesta ollaan ilmeisesti pienemmissä luvuissa kuin Jugoslavian hajoamissodissa. Annus horribilis 1994 – Bosnian sodan, Ruandan kansanmurhan ja Tsetsenian sodan vuosi oli paljon pahempi kuin 2022.
Pidetään vahvalla tuella huoli siitä että vuosi 2023 olisi Ukrainalle voiton vuosi – jottei sodasta tulisi tuhoisampaa kuin se jo on.
Ilmoita asiaton viesti