Suomalaisen työn tuottavuus taas nousuun tekoälyn avulla

Suomalaisen työn tuottavuus

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisen työn tuottavuus laski vuonna 2022. Suurimpana selittäjänä oli tilastokeskuksen mukaan se, että työn määrä kasvoi vuoteen 2021 verrattuna mutta arvonlisäys ei kasvanut samassa suhteessa. Suomessa työn tuottavuus on nyt hyvin lähellä tasoa, jolla oltiin vuonna 2007.

Tekoälyllä tuottavuutta

Tutkimusten mukaan tekoälyn käyttö voi lisätä työn tuottavuutta n. 14-35% riippuen toimialasta, tekoälysovelluksesta sekä käyttötapauksesta. Myös hallitusohjelmaan on kirjattu: “Suomi on teknologinen edelläkävijä, joka hyödyntää digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuudet täysimääräisesti, ihmiset mukana pitäen” ja “tekoälyratkaisujen tehokas hyödyntäminen sekä automaatioasteen nosto luovat uutta liiketoimintaa, tukevat yritysten kilpailukykyä ja helpottavat osaltaan työvoimapulaa.”

Suomessa kuitenkin vain pieni osa yrityksistä käyttää tekoälyä keskeisenä osana liiketoimintaa. Tilastokeskus julkaisee marraskuussa tekoälyn käytön yleisyyttä kuvaavat luvut, mutta edellisessä mittauksessa Suomalaisista yrityksistä tekoälyä käytti vain 16%. Globaalisti tekoälyä käyttää jo yli 35% yrityksistä ja Intiassa ja Kiinassa tekoälyä käyttää yli 50% yrityksistä.

Konkreettisia tapoja tekoälyn käyttöön

Yksinkertaisimmillaan tekoälyn käyttö voi liittyä vaikkapa luovaan työhön ja tekstin tuottamiseen. Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja ja sivutoiminen verkkokauppayrittäjä Carita Orlando kertoo: ”käytän ChatGPT tekoälyä lähes päivittäin. Laadin tekoälyn avulla erilaisia kirjoituksia ja teen verkkokauppaan tuotteiden esittelytekstejä tekoälyn avulla. Pystyn tekemään tekstejä huomattavasti nopeammin ja monipuolisemmin kuin ilman tekoälyä. Totta kai tekoälyn tuotos pitää vielä tarkistaa, mutta kokonaisuutena tuottavuuteni on kasvanut tekoälyn avulla merkittävästi”. “Toivon myös muiden yrittäjien rohkeasti kokeilevan tekoälyn käyttöä omissa töissään.” Carita jatkaa.

Päättäjille

Tekoälyn teknologinen kehitys on huimaa. Erilaiset algoritmit ja kielimallit kehittyvät niin nopeasti, että ajantasaisen tiedon ylläpitäminen tai sääntelyn luominen on vaikeaa. Samaan aikaan hyödyt esimerkiksi tuottavuuden kasvun kautta ovat kiistattomat. Meidän tulee päättäväisesti tukea hyötyjen käyttöönottoa suomalaisissa yrityksissä ja julkisessa hallinnossa ja samaan aikaan varmistaa, että pääosin EU tasoinen sääntely esimerkiksi datan jatkokäytön rajauksesta toteutuu myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Mielestäni tämä asettaa uudenlaisia osaamisvaatimuksia myös meille päättäjille. Ehdotin aiemmin tänä syksynä teknologian maanpuolustuskurssin toteutusta kansanedustajille ja aiheen tiimoilta käymäni keskustelut ovat olleet rohkaisevia: monet päättäjät jakavat yhteisen näkemyksen teknologian maanpuolustuskurssin tärkeydestä.

Tekoälyssä paikka myös suomalaiselle innovaatiolle

Tekoälykehityksen globaalit toimijat jakavat nyt markkinoita kiihtyvään tahtiin. Globaalien teknologioiden hyödyntämisen lisäksi tarvitsemme mielestäni myös suomalaista tutkimus- kehitys ja innovaatio (TKI) osaamista tekoälyn saralla. Suomalaiset laajat kielimallit voisivat helpottaa esimerkiksi suomenkielisten palveluiden toteutusta. Tarvitsemme kuitenkin myös sellaisia tekoälyinnovaatioita, joiden markkina on globaali. Kannustankin suomalaisia tutkijoita, kehittäjiä ja innovaattoreita haastamaan itsensä myös tekoälyn globaalilla pelikentällä.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu