Suomen tarina

Suomi täyttää itsenäisenä valtiona pian sata vuotta. On aika katsoa kunnioittavasti taaksepäin ja samalla suunnattava katse tulevaisuuteen. Rakennamme Suomea aina historian ja tulevaisuuden risteyskohdassa. Tärkein kysymys Suomessa nyt kuuluu: Millainen Suomi on ja mitä suomalaisuus merkitsee – tulevaisuudessa? Tai paremminkin: Millaisen Suomen ja suomalaisuuden haluamme luoda?

Maamme historia on ollut menestystarina. Pohjoisten järvien ja metsien keskellä elävä kansa on menestyksellä noussut Venäjän varjosta, taistellut itsenäisyydestään, maksanut sotakorvauksensa, luonut Nokia-ihmeen ja voittanut jopa Euroviisut. Pieni maa on yhtenäisenä pystynyt sankarillisiin tekoihin. Kansainvälisissä vertailuissa olemme maailman vakain maa, jo viidettä vuotta peräkkäin. On syytä olla ylpeä isänmaastamme.

Suomen menneisyys on myös täynnä tekoja ja ideoita. Lähes sata-vuotiseen matkaan mahtuu lukematon määrä tapahtumia ja tarinoita niin suomalaisten elämistä kuin maamme selvityskamppailuista. Lönnrot, Finlandia-hymni ja Tuntematon sotilas kuuluvat erottamattomasti Suomen tarinaan eli kertomukseen siitä millainen Suomi ja suomalaiset ovat.

Vaikeuksista huolimatta Suomella menee edelleen varsin hyvin. Tämän unohdamme liian usein. Eikä suomalainen sisukkuus ole mihinkään kadonnut, vaikka kuulen näin väitettävän. Kriittisimpiä Suomea kohtaan taitavat olla suomalaiset itse.

Presidentti Mauno Koivistolta kysyttiin aikanaan Suomen ideaa, johon hän vastasi ”selviytyminen.” Selviytymistarinana Suomen menneisyyttä voi pitääkin. Nuoremmille suomalaisille pelkkä selviytymisen tarina ei ole riittävä, eikä se myöskään riitä maamme tulevaisuudelle. Tarina pitää tuoda lähemmäksi nykyhetkeä ja ennen kaikkea tulevaisuuteen suuntautuen.

Kyse on kansallisesta tahtotilasta, josta jokainen suomalainen on tietoinen ja haluaa itse sitä panoksellaan edistää. Suomen ideassa on kyse narratiivista, jolla luodaan sekä yhtenäiskulttuuria suomalaisten keskuuteen että kerrotaan muulle maailmalle millainen Suomi on ja haluaa olla. Tarina on suomalaisuuden työkalu myös lisääntyvää informaatiovaikuttamista vastaan. Selkeään ja omaksuttuun Suomen ideaan on ulkopuolisten vaikea vaikuttaa.

Kirjoitamme parhaillaan 26 ansioituneen ja arvostetun sekä tulevaisuutemme toivon kanssa kirjaa Suomen tulevaisuuden ideasta. Kirjoittajat pohtivat omista näkökulmistaan Suomen tulevaisuuden ideaa ja sen mukaista tarinaa. Kirjassa katsotaan tulevaisuuteen ja pohditaan myös keinoja ja ratkaisuja, joilla tavoiteltu tulevaisuus on mahdollista saavuttaa. Omien arvojemme kestävyys sekä suomalaisten niitä kohtaan osoittama luottamus on Suomen idean luomisen keskiössä.

Suomen tulevaisuuden ideaa eivät luonnollisesti kirjoita yksinomaan tämän kirjan kirjoittajat. Suomen tulevaisuuden idean ja sen mukaisen tarinan kirkastaminen on jokaisen suomalaisen asia. Jokaisen suomalaisen ääni ja mielipide on tärkeä. Haluan kannustaa mukaan pohdintaan. Sosiaalisessa mediassa kutsun mukaan ”Suomen Idea” Facebook-ryhmään ja Twitterissä keskustelua käydään hashtagilla #Suomenidea.

Kansallinen tulevaisuuden tarina on omalla vastuullamme. Jos emme kerro tarinaamme itse, joku muu kertoo sen puolestamme.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu