Terroristit kiittävät
Tämäkin blogi edistää terrorismia. Terroristeille on tärkeää, että heistä puhutaan. He haluavat, että heitä pelätään. Pelon ilmapiirin luominen on terrorismin tehokkain ase. Siinä on jälleen onnistuttu valitettavan hyvin.
Terrorismi-sana pohjautuu latinankieliseen sanaan terrere, ”aiheuttaa kauhua.” Terroristien tarkoituksena on kirjaimellisesti levittää kauhua. Tähän kiteytyy myös Osama bin Ladenin videoviestissään kertoma al-Qaidan strategia: Riittää, että tehdään satunnaisesti iskuja ja saadaan länsimaat jatkuvan pelon valtaan. Strategia näyttää toimivan hyvin.
Pelon tuottamisen tärkein apuväline on media. Terrorismi sekä sen vastainen toiminta on suurelta osin informaatiosotaa. Tätä sotaa käydään kännyköiden ja tietokoneiden näytöillä sekä televisioruuduilla. Ei ollut sattumaa, että välittömästi Ruotsissa tehdyn iskun jälkeen al-Qaida muistutti olemassaolostaan ja kertoi iskun olleen alku pyhän sodan uudelle ajanjaksolle. Viesti oli pelon luomiseen vähintään yhtä tehokas kuin isku itsessään.
Väkivallanteot tulevat jatkossakin olemaan al-Qaidalle ja muille terroristeille tärkein keino pysyä julkisuudessa. Iskuissa menehtyvien ihmisten lukumäärä tai aikaansaadut vahingot ovat toissijaisia. Tärkeämpää on tuottaa iskuille mahdollisimman suuri julkisuus, iltauutisten ykkösjuttu. Iskujen ensisijaisena kohteena ovat ne miljoonat ihmiset, jotka kotisohvillaan katsovat iskuista välitettäviä kuvia. Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher on osuvasti kutsunut julkisuutta hapeksi, jota terroristit hengittävät.
On mahdollista, että Suomessa tapahtuu ”näyttävä” terrori-isku lähitulevaisuudessa. Siihen kannattaa myös tiedostusvälineissä varautua. Syyskuun 2001 terrori-iskujen vaikutuksista tehdyt tutkimukset osoittavat, miten ratkaiseva oli ensimmäisen 24 tunnin uutisointi ihmisten pelon tunteen muodostumiseen – vuosikausiksi eteenpäin. Faktat pitää tuoda esille, mutta pelon tunnetta ei pidä tarpeettomasti tuottaa.
Terrorismia ei pidä missään oloissa hyväksyä. Siitä ei ole kyse. Tarvitaan kuitenkin vakavaa harkintaa siitä, miten iskuja julkisuudessa käsitellään. Ruotsissa tehdyn iskun tärkein opetus meille on, että uutisoinnissa ja poliittisissa kannanotoissa tarvitaan parempaa harkintaa. Esimerkiksi presidentti Halosen ”terrori-isku Suomessa on vain ajan kysymys” tai Helsingin Sanomien päivän kysymys ”terrorismin pelon lisääntymisestä” olivat tarpeettomia ylilyöntejä. Etenkin välittömästi iskun jälkeen esitettyinä. Niitä emme tarvitse. Pelon lisääminen edistää vain terroristien tavoitteita. Terroristit kiittävät.
Kommentit (0)