Tietovuodot vaikuttavat maailmanpolitiikkaan
Kolme huomiota siitä, miksi tietovuodon luonne ei enää ole sotilastaktinen, vaan vaikuttaa jo kansainväliseen politiikkaan.
1. Tietovuodon luonne. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan vuoto on poikkeuksellisen laaja. Se ei koske enää pelkästään Ukrainan sotaa. Nyt mukana on analyytikoiden mukaan tiedustelutietoa muun muassa Aasian ja Lähi-idän maista sekä Yhdysvaltojen liittolaisista. Tästä syystä vuotoa ei voi tarkastella enää sotilastaktisena kysymyksenä. Vuodolla on poliittisstrategisia seurauksia.
2. Materiaalin vuotajan selvittäminen. Osa materiaaleista on merkitty vain Yhdysvaltojen sisäiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa että vastuu vuodon tukkimisella on Yhdysvalloilla. Erityisesti kansainvälisen, yhteistyötä tekevän läntisen luottamuksen kannalta vuodot on saatava selvitettyä nopeasti ja perinpohjaisesti. Pitkällä aikavälillä näillä vuodoilla on ennenkaikkea kansainvälispoliittinen vaikutus, ja siksi se täytyy ottaa vakavasti.
3. Epävarmuus: onko kaikki tieto jo vuodettu vai tuleeko sitä lisää? Mikäli tietovuodot jatkuvat, sillä on seurauksensa kansainväliseen yhteistyöhön. Venäjän on helppo käyttää näitä tapauksia omiin propagandatarkoituksiinsa. Suomessa juuri valittu uusi eduskunta ja pian muodostettava hallitus tulevat neuvottelemaan Suomen asemasta Natossa. Tällaisessa tilanteessa luottamus on äärimmäisen tärkeää, ja vaikka kyseessä olisi vain yksittäinen vuotaja, on sen seurauksilla helppo vaikuttaa ihmisten mielikuviin ja siten pyrkiä horjuttamaan demokratiaa.
Toisaalta tiedämme vasta pitkän ajan päästä onko kyseessä Mechelen vai Mincemeat, toisin sanoen reaalinen tietovuoto vai harhautusyritys. Toki sodan iso kuva ei muutu – Ukraina vahvistuu, Venäjä heikkenee, meidän tulee tukea Ukrainaa, syksyllä näkyy miten kesällä on käynyt.
Mielenkiintoisemmaksi tietovuotojen merkitys muuttuu, kun kvanttitietokoneteknologia tulee toden teolla käyttöön ja aikaisempien salausten purku on mahdollista ilmeisen nopeasti… Toivottavasti bloggaisit siitä onko ”Q-Day” reaalinen skenaario ja mitkä olisivat sen turvallisuuspoliittiset implikaatiot?
https://www.forbes.com/sites/arthurherman/2021/06/07/q-day-is-coming-sooner-than-we-think/
“Q-Day” is the term some experts use to describe when large-scale quantum computers are able to factorize the large prime numbers that underlie our public encryption systems, such as the ones that are supposed to protect our bank accounts, financial markets, and most vital infrastructure.”
(Mechelenin tapauksessa Saksan hyökkäyssuunnitelma länteen joutui Belgian käsiin saksalaisupseerien pakkolaskun myötä tammikuussa 1940, Mincemeat oli brittien disinformaatio-operaatio saksalaisia vastaan 1943)
Ilmoita asiaton viesti
Jos kävisi selville, ettei kukaan vakoile Macronia ja Schulzia, huolestuisin todella.
Ilmoita asiaton viesti