Tietovuodot vaikuttavat maailmanpolitiikkaan

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen vuoto maailmalle puhuttaa toista viikkoa. Näin laajat ja yksityiskohtaiset vuodot ovat kieltämättä hyvin harvinaisia.

Kolme huomiota siitä, miksi tietovuodon luonne ei enää ole sotilastaktinen, vaan vaikuttaa jo kansainväliseen politiikkaan.

1. Tietovuodon luonne. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan vuoto on poikkeuksellisen laaja. Se ei koske enää pelkästään Ukrainan sotaa. Nyt mukana on analyytikoiden mukaan tiedustelutietoa muun muassa Aasian ja Lähi-idän maista sekä Yhdysvaltojen liittolaisista. Tästä syystä vuotoa ei voi tarkastella enää sotilastaktisena kysymyksenä. Vuodolla on poliittisstrategisia seurauksia.

2. Materiaalin vuotajan selvittäminen. Osa materiaaleista on merkitty vain Yhdysvaltojen sisäiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa että vastuu vuodon tukkimisella on Yhdysvalloilla. Erityisesti kansainvälisen, yhteistyötä tekevän läntisen luottamuksen kannalta vuodot on saatava selvitettyä nopeasti ja perinpohjaisesti. Pitkällä aikavälillä näillä vuodoilla on ennenkaikkea kansainvälispoliittinen vaikutus, ja siksi se täytyy ottaa vakavasti.

3. Epävarmuus: onko kaikki tieto jo vuodettu vai tuleeko sitä lisää? Mikäli tietovuodot jatkuvat, sillä on seurauksensa kansainväliseen yhteistyöhön. Venäjän on helppo käyttää näitä tapauksia omiin propagandatarkoituksiinsa. Suomessa juuri valittu uusi eduskunta ja pian muodostettava hallitus tulevat neuvottelemaan Suomen asemasta Natossa. Tällaisessa tilanteessa luottamus on äärimmäisen tärkeää, ja vaikka kyseessä olisi vain yksittäinen vuotaja, on sen seurauksilla helppo vaikuttaa ihmisten mielikuviin ja siten pyrkiä horjuttamaan demokratiaa.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu