Tulevana talvena tarvitsemme resilienssiä ja yhteishenkeä

Talvi Venäjällä kylmetti ja tuhosi aikanaan Napoleonin armeijan Moskovan liepeillä, ja Hitlerin joukot paleltuivat Staliningradissa.

Nykyhetkessä Putinin talven odotus on energia-aseen käyttämistä ja sen vaikuttavuuteen uskomista. Tämä  syytä ymmärtää lännessä.

Puheessaan kesäkuussa 2022 Putin ennusti: kun eurooppalaiset kohtaavat kylmän talven ja kärsivät Venäjälle asetettujen pakotteiden seurauksista ja energian tuontirajoituksista, populistiset puolueet vahvistuvat Euroopassa ja uudet (venäjämielisemmät) päättäjät nousevat valtaan.

Kremlin tavoitteena on murtaa länsimainen yhtenäisyys Venäjää vastaan energiapulan, korkeiden energiahintojen sekä taloudellisesti vaikeiden aikojen (etenkin kansalaisille) paineella. Tähän liittyy myös voimistuvaa informaatiovaikuttamista, jolla pyritään tuottamaan eripuraa. Kreml luottaa energia-aseen toimivuuteen – sen aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin ja yhteiskunnallisiin levottomuuksiin lännessä, ja siten lännen päättäväisyyden heikentymiseen Ukrainan tukemisessa. Näin ei saa tapahtua.

Energia Putinin strategisena aseena on tiedostettava. Tärkeää:

– Venäjälle ei tule antaa energia-asiassa tuumaakaan periksi

– Huomioitava liiallisten energiahintakorotuksien ehkäiseminen / tuki kansalaisille

– Energia-asia oltava nykyhetkessä vahvimpia politiikan prioriteetteja.

Tulevana talvena tarvitaan resilienssiä, eli sietokykyä. Sekä yhteishenkeä. Molempia meillä onneksi on.

Tällä kertaa talvi ei kirjoita Kremlin historiaa.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu