Turkin ja Unkarin venkoilun on aika loppua
Niin kauan kuin Ruotsi ei ole Naton jäsen, on Suomessa syytä olla huolissaan. Yhteisiä puolustussuunnitelmia ei voida laatia ennen kuin Ruotsi on mukana suunnittelemassa.
Suomi ja Ruotsi luovuttivat Nato-jäsenhakemuksensa yli vuosi sitten. Nyt Suomi on Naton jäsen, Ruotsi ei. Ruotsin jäsenyyden tiellä ovat Turkki ja Unkari, jotka edelleen venkoilevat hakemuksen hyväksymisen kanssa.
Suomen kannalta kyseessä ei ole pelkästään periaate, olkoonkin että kansainvälisen sopimusjärjestelmän kunnioittaminen on myös periaatekysymys. Suomen ja koko Pohjois-Euroopan turvallisuuden kannalta Ruotsin Nato-jäsenyydellä on merkitystä. Ilman Ruotsia Suomen selustaan jää huomattava aukko. Siksi Turkin ja Unkarin vitkastelulla on niiden sisäpoliittista valtataistelua suurempi merkitys.
Turkki ei ole yksiselitteisesti länsimaa, eivätkä sen sidonnaisuudet ole samanlaiset kuin muilla Naton jäsenillä. Se kuuluu muun muassa Shanghain yhteistyöjärjestöön. Turkin jäsenyys järjestön yhteistyökumppaniksi hyväksyttiin kymmenen vuotta sitten, keväällä 2013. Suomenkielinen media ei asiasta juuri uutisoinut.
Shanghain yhteistyöjärjestö on perustettu virallisen määritelmän mukaan vastustamaan terrorismia, separatismia ja ekstremismiä. Jokainen voi päätellä mitä se tarkoittaa, kun perustajajäsenet ovat sellaisia demokratiakäsityksestään kuuluisia maita kuin Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan. Järjestön viralliset kielet ovat kiina ja venäjä.
Nyt Turkki on osoittanut olevansa valmis käymään kauppaa muiden maiden turvallisuudella. Jos Turkki haluaa jatkossa olla luotettava ja varteenotettava kumppani kansainvälisissä neuvotteluissa, sen olisi viimein aika osoittaa, kumartaako se itään vai länteen.
Unkarilla puolestaan on Turkkiakin vähemmän pelimerkkejä. Sen kortit on katsottu, eikä niissä ole paljoa nähtävää. Unkari toimii omien etujensa vastaisesti sekä Natossa että Euroopan unionissa. Ainoa pitkällä aikavälillä järkevä ratkaisu Unkarille olisi toimia siten kuin sen länsimaiset yhteistyökumppanit odottavat sen toimivan. Muussa tapauksessa sillä saattaa jatkossa olla hyvin yksinäistä kansainvälisissä keskusteluissa.
Turkki ja Unkari eivät elä poliittisessa tyhjiössä, vaikka molempien maiden itsevaltaiset johtajat niin vaikuttavat luulevan. Euroopan turvallisuus on riippuvainen yhteistyöstä. Tällä saralla molemmilla mailla on nyt ryhdistäytymisen paikka. Tähän ryhdistäytymiseen niitä pitää myös muiden länsimaiden päättäväisesti kannustaa.
Suomen ensimmäinen teko Nato-maana oli hyväksyä Ruotsin hakemus. Tämä oli selkeä signaali, ja asiaa tulee edelleen edistää. Naton seuraava huippukokous Vilnassa pidetään heinäkuussa. Suomen intressi on, että Ruotsin hakemus on hyväksytty siihen mennessä. Tasavallan presidentin sanoin: Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia.
Luulisin, että Turkki on ratkaisevassa asemassa Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen. Vaalien jälkeen katsotaan palaako Erdogan ruotuun (olettaen, että hän voittaa). Orbanilla ei ole varaa yksin olla poikkiteloin. Pelimerkit ovat sen verran vähäiset, kuten blogisti toteaa.
Onko Turkin Erdogan veikannut Putinin selviävän voittajana Ukrainasta ja pannut pelimerkkinsä siihen? Jos näin, niin mutkikasta on. Kurdijuttua pidän savuverhona ja vaalitemppuna.
Ilmoita asiaton viesti
Erdoganin haastaja Kemal Kilicdaroglu on saanut vahvaa kannatusta kurdeilta. https://www.al-monitor.com/originals/2023/05/turkey-elections-kurds-far-right-rally-behind-kilicdaroglu-ahead-sundays-vote
Tuskin hän sitten Ruotsillekaan kovistelisi kurdien ihmisoikeuksista yhtä lailla kuin Erdogan. Vaikka kurdikysymys ei olisi Turkille yhtä iso kuin suhde Venäjään, se ei missään tapaksessa ole marginaalinen kysymys tai vain savuverho. Yksi avainkysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on vielä linkki melko yksityiskohtaiseen Turkin merivoimien entisen upseerin kirjoitukseen Turkin ja Venäjän intresseistä ja toimista Mustalla merellä. Keskeisimpiä kysymyksiä siinä on TurkStream-kaasuputken valvonta, joka on YK:n hyväksymästi Turkin päävastuulla.
Venäjä on yrittänyt saada Turkin näkemään, että Ukraina aikoisi sabotoida putkea. Siten se saisi Turkin toimimaan Ukrainaa vastaan. Artikkelin mukaan, mikä minusta vaikuttaa järkevältä päätelmältä, Ukrainan ei juuri tästä syystä kannata sabotaasia yrittää: sen kannattaa pysyä väleissä Turkin kanssa.
https://www.turkishminute.com/2023/05/26/analysis-russia-trying-to-confront-turkey-and-ukraine-in-the-black-sea/amp/
Näiden tilanteiden kehittyminen on äärimmäisen tärkeää myös laajan alueen ruokaturvan kannalta, koska kyse on myös viljakuljetuksista Ukrainasta etelään.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin ymmärrän maantieteellisistä syistä, mutta sitä ihmettelen, että miksi NATO jaksaa katsella Unkaria jäsenenään. Se ei tuo NATOon ainakaan sotilaallista voimaa, eikä liene maantieteellisestikään kovin merkittävä, koska naapurimaat Slovakia ja Romania ovat jäseniä ja Ukrainastakin saataneen vähintäänkin myötämielinen kumppanimaa, jos siitä sodan jälkeen mitään jäljellä on.
Ilmoita asiaton viesti
Jos on maailman etu, ja omamme samalla, ettei Ruotsi ole NATOssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kun kiinnitit huomiota Shanghain yhteistyöjärjestöön. Sen virallisina kielinä ovat tosiaan Kiina ja Venäjä, mutta jäseninä myös esimerkiksi Intia ja Pakistan (2017 lähtien).
https://dppa.un.org/en/shanghai-cooperation-organization
Viralliset sivut myös englanniksi: http://eng.sectsco.org/
Ilmoita asiaton viesti
Nato osoittautuu heikoksi, kun tällaista venkoilua tapahtuu. Miten toimii artikla 5 tiukan paikan tullen…
Tämä episodi osoittaa myös Yhdysvaltojen hekkouden tai pikemminkin sen mielenkiinnon puutteen Euroopan asioihin. Nato heikkenee entisestään, jos seuraava presidentti on republikaani.
Ilmoita asiaton viesti
Who needs Sweden ? Opportunity now to do NATO deal for Ahvenamaa before Sweden offers Gotland.
1153 Sweden colonized Finland in 1939 did not fight with us and instead supported Russia with arms from Nobel factory in St Petersburg.
Poland Norway Baltics are friends
Ilmoita asiaton viesti
Yksi ongelmallinen Nato -maa on USA. Hehän eivät salli Ukrainan käyttävän USAlaista aseteknologiaa Venäjän rajojen sisällä (*). Tässä on mahdollisuus tietynlaiseen kieroiluun. USA kieltää, Zelensky ei tottele (ehkä USA:n tarkoituksellisen, harhaanjohtavan sisäpiirivaikuttamisen innostamana), josta syystä USA sitten voi pistää Zelenskyn kierrätykseen ja rauhanprosessin alulle.
Tällä tavalla USA voisi pettää kaikki kunnaiakasta Nato -sotaa odottavat. USA:n venkoilun on loputtava!
(*) https://www.usnews.com/news/world/articles/2023-05-25/ukraine-shouldnt-use-us-arms-inside-russia-us-general-says
Ilmoita asiaton viesti