Turvallisuus on EU-vaalien kärkiteema – aiheellisesti

Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Kuukauden päästä äänestämme Suomen tulevista europarlamentaarikoista, ja nämä vaalit ovat tärkeämmät Euroopalle kuin koskaan aikaisemmin. Äänestäminen kannattaa – se on demokratiassa jokaisen perusoikeus ja on demokratian kulmakivi.

EU-vaalit järjestetään ajassa, jossa Euroopassa on sota. Eurooppa on palannut juurilleen, huolehtimaan turvallisuudestaan ja maanosan vakaudesta. Ennusmerkit lähitulevaisuuteen eivät ole hyviä, sillä yleinen turvallisuustilanne ja epävakaus ovat todennäköisimmin heikkenemässä ennen parempien aikojen koittamista. Valittavan uuden Euroopan parlamentin poliittinen agenda tulee sisältämään paljon Euroopan turvallisuutta, vakautta ja rauhaa edistäviä asioita, joihin toivottavasti parlamentaarikoilla on vahva osaaminen ja poliittinen tahto. Samalla europarlamentaarikoilla on oltava ”paksu nahka” ja paineensietokykyä, sillä parlamentin työhön pyritään Euroopan ulkopuolelta vaikuttamaan ja propaganda idän suunnalta voimistunee entisestään.

Ajatuspaja Toivon tuoreesta kansalaiskyselystä ilmenee, että EU-vaaleista on tulossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaalit. Hieman laajemmin ilmaisten – turvallisuusasioiden vaalit. Kansalaiset odottavat ehdokkailta kannanottoja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, rajavalvonnasta ja sisäisestä turvallisuudesta. Myös Ukrainan sota sekä huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat suomalaisia puhuttelevia aiheita. Näistä asioista kannattaa ehdokkaiden näkemyksiä tulevissa vaalitilaisuuksissa kysellä.

Suomella on paljon annettavaa koko Euroopalle turvallisuudessa. Ei pelkästään esimerkillisesti näyttää miten olemme huolehtineet maanpuolustuksestamme, vaan miten on rakennettu suomalainen kokonaisturvallisuuden malli, jolle on nyt suuri kansainvälinen kysyntä. Yksi tärkein oppi Ukrainan sodasta on se, että miten koko yhteiskunta pystytään osallistamaan turvallisuuden tuottamiseen. Tätä monessa Euroopan maassa nyt halutaan tehdä, ja Suomen kokonaisturvallisuuden malli on meidän vahva vientituote – koko Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen. Kokonaisturvallisuuteen myös yhdistyy vahvasti väestönsuojelun ja huoltovarmuuden sekä omavaraisuuden asiat.

Mitä yhtenäisempi Eurooppa on, sitä parempi tulevaisuus on myös Suomella. Yhtenäisyys ja kyky päätöksentekoon on tärkeää myös muissa koko Eurooppaa yhdistävissä politiikan asioissa, kuten Euroopan kilpailukyvyn edistämisessä ja ympäristöasioissa.

Demokratiaa on näinä maailmanpolitiikan aikoina puolustettava aiempaa määrätietoisemmin ja päättäväisemmin. Eurooppaan kohdistuu ulkoa voimia, jotka pyrkivät demokratiaamme nakertamaan. Paras vastavoima on äänestää tulevissa EU-vaaleissa ja osoittaa, että erilaisista näkemyksistä huolimatta kykenemme niin Euroopassa kuin Suomessa toisiamme kunnioittavaan keskustelukulttuuriin. Arvojemme mukaisesti.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu