Ukrainaa ei saa unohtaa

Ukrainasta on kovaa vauhtia tulossa jotakin, mitä se ei koskaan saisi olla: business as usual.

Euroopan Unionissa päätetään tällä viikolla asioista, joiden merkitys liian monelle eurooppalaiselle (lähinnä ukrainalaiselle) koskee henkeä ja terveyttä. EU:n lähipäivien suuret päätökset koskevat Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta johtuvaa ruokakriisiä, energiakriisiä, talouspakotteita sekä Ukrainan jälleenrakennusrahastoa.

On helppoa kääntää katse toisaalle: jopa liian helppoa. Uutisia Ukrainasta tulee niin paljon, että siihen on luonnollista ja jopa inhimillistä turtua. Tähän meillä länsimailla ei kuitenkaan ole varaa – Ukraina sotii meidänkin sotaamme. Taistelua kansainvälisten sopimusten noudattamisesta sekä ylipäätään valtioiden välisen sopimuspohjaisen järjestelmän noudattamisesta.

Samaan aikaan kun länsimaissa meinataan väsyä uutisointiin, mediassa on esillä entistäkin isompia otsikoita. Huhutaan jopa Putinin kuolemasta. Nyt on syytä pitää pää kylmänä.

Mielipidemittausten mukaan Venäjän toimet ovat selkeimmin tuominneet Naton todennäköisimmin seuraavat kaksi jäsenvaltiota. Samojen mielipidemittausten mukaan länsimaista vähiten Venäjän toimintaa on tuominnut perinteisesti vahva EU-valtio: Saksa. Samaan aikaan ruokakriisi on rakenteilla Ukrainan ulkorajoilla ja ennen kaikkea Afrikassa.

Ukrainan viljavarasto – joka on sanalla sanoen Euroopan suurin – on nyt jumissa Mustalla merellä, ja ahtaalle joutunut Venäjä on nyt lähellä saada vientituotteisiinsa muutakin kuin Wagner-joukot: viljan. Euroopassa on luvassa energiakriisi. Kumpikaan näistä kriiseistä ei ole toivottava, ja molemmat iskevät jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin.

Ukrainaa ei saa unohtaa, vaikka sota ja uutisointi ahdistaisikin. Uutisia tulee paljon, mutta niiden ei saa antaa puuduttaa. Ei tänään, ei huomenna. Reagoida pitää, ja meillä demokraattisten valtioiden yhteisessä rintamassa se tarkoittaa politiikkaa.

Tiukka ja yhteinen EU:n energialinja ovat itsestään selvän tarpeellisia. Talouspakotteet, ruokakriisi ja Ukrainan jälleenrakennus ovat Euroopan Unionin listoilla tänään – ja syystä. Näissä kysymyksissä EU:n on syytä osoittaa yhtenäisyyttä,

Sota Euroopassa ja siihen liittyvä uudisähky saavatkin ahdistaa. Mutta kaiken taustalla olevaa puolustussotaa käyvää Ukrainaa ei saa unohtaa. Kaikki tarvittava tuki Ukrainalle. Слава Україні.

+4
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuutetuna (Kok.) Espoossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu