Ukrainaa ei saa unohtaa – tukea tarvitaan yhä enemmän
Euroopan turvallisuuden tulevaisuutta ratkotaan Ukrainassa joka päivä. Jos Venäjälle annetaan periksi, romutetaan kansainvälisiin sopimuksiin perustuva turvallisuusarkkitehtuuri, jossa jokaisella maalla on oikeus itse tehdä omat valintansa.
Tätä kirjoitettaessa Venäjän laajamittaista hyökkäyssotaa Ukrainaan on koettu 566 päivää, ja pidemminkin jos laskennan aloittaa Krimin valtauksesta vuonna 2014. Tänäänkin ihmisiä kuolee väkivaltaisen laajentumishaluisen politiikan seurauksena ja Ukraina joutuu aseellisesti puolustamaan itsemääräämisoikeuttaan.
Krimin valtauksen jälkeen sekä median huomio että yleinen kiinnostus tapahtumiin hälveni valitettavan nopeasti. Se osaltaan johti tämänhetkiseen tilanteeseen, jossa Venäjä katsoo voivansa hyökätä Ukrainaan ilman länsimaiden vahvaa puuttumista asiaan. Hieman pelkäsin saman tapahtuvan Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime vuoden helmikuussa – mutta onneksi olin väärässä.
Kiitos teille median edustajat ja muut, kun pidätte Ukrainan asiaa esillä. Sotaa ei saa unohtaa eikä siihen saa väsyä. Ukrainalaisilla ei sitä ylellisyyttä edes ole.
Ukraina tarvitsee väsymätöntä tukeamme ja huomiotamme – niin kauan kuin tarve on. Kyse on taloudellisesta, humanitaarisesta ja asemateriaalituesta. Tarve Ukrainassa on suuri. Yhtä tärkeää on myös kaikilla tasoilla tapahtuva poliittinen tuki. Venäjän toimet pitää päättäväisesti tuomita, sotarikokset pitää tuoda esiin ja venäläiset urheilijat sulkea urheilukilpailuista ulos. On myös pidettä huoli, että talouspakotteet todella toimivat, ja niitä on kiristettävä entisestään. Viestin tulee olla selkeä niin sanoin kuin teoin – Ukrainaa tuemme ja me emme tähän tukemiseen väsy.
Vaikka Ukrainan aikanaan tapahtuvasta jälleenrakentamisesta suunnitellaan jo nyt, on hyvin vähälle huomiolle jäänyt henkisen jälleenrakennuksen tarve. Sadat tuhannet, luultavasti miljoonat, ukrainalaiset tarvitsevat henkistä tukea sodan julmiin kokemuksiinsa. Tarve on akuutti. Me Suomessa tiedämme miten pitkäaikaiset arvet sota kansakuntaan jättää.
Samalla omassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme on syytä tunnustaa, että Venäjä on laajempi ja syvempi kysymys kuin sen hyökkäyssota Ukrainaan. Venäjä, vaikka siellä valta vaihtuisi, tulee olemaan pitkäaikainen ongelma ja uhka länsimaille. Venäjän imperialistista maailmankuvaa vahvistetaan venäläisessä korkeakouluopetuksessakin nykyään tietoisesti. Edessä on pitkä kylmä kausi.
Ukrainan lisäksi Venäjä leikkii tulella ja testaa Naton reagointia. Venäjän iskut esimerkiksi Nato-maa Romanian rajojen lähellä ovat odotettua provosointia, joihin on syytä varautua myös Suomen rajoilla.
Vaikka inhorealistisesti on meidän Suomessa varauduttava myös kaikkein ikävimpiin kehityskulkuihin turvallisuusympäristössämme, on tärkeä muistaa, että Suomessa on hyvä valmius huolehtia turvallisuudestamme. Meillä on vahva oma puolustuskyky sekä hyvin vahva tahto puolustaa omaa maatamme. Kriisinkestävyyttä erilaisiin häiriötilanteisiin löytyy ja olemme nyt osa puolustusliittoa.
Luonnollisesti turvallisuuttamme on jatkuvasti kehitettävä ja hereillä oltava, mutta ei meillä mitään hätää ole. Suomi on turvallinen maa, ja pidetään se sellaisena yhdessä jatkossakin. Ja muistetaan, että Ukrainan asia on meidän.
Juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on. Hiukan kyllä huolestuttaa EU-maiden yhtenäisyys Ukrainan tukemisessa. Ranska taitaa antaa enemmän puolustusvälinetukea Ecowas maille kuin Ukrainalle lietsoen näin uutta suursotaa Afrikassa. Ja pakolaistulvaa Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suursotaan vaadittaisiin suurvalta vastapuolelle, mikä se Afrikan suurvalta oikein on? Mikäs Afrikassa olisi se parempi vaihtoehto, antaa Venäjälle ja Kiinalle valtaa?
Ranskan ja Italian apu Ukrainalle ei näy täysin, sillä sisäpoliittisista syistä maat eivät julkista apunsa arvoa. Ranska on toimittanut Ukrainalle ainakin noin 50 itseliikkuvaa CAESAR 155mm tykkiä, vedettäviä 155mm TRF-tykkejä, kaksi CROTALE ja yhden SAMP/T -ilmatorjuntaohjuspatterin, noin satakunta panssariajoneuvoa (AMX-10RC ja VAB) ym, SCALP-risteilyohjuksia ym. Maa on kouluttanut tuhansia ukrainalaissotilaita ja tulee kouluttamaan ukrainalaislentäjiä. Lisääkin pitäisi toki antaa, mutta tuki on merkittävää jo nyt. BKT:n suhteutettuna (0,5%) aliarvioitu apu on suurempaa kuin Iso-Britannian (0,3%) tai USA:n (0,3%).
Onkos sitä luettu Visegrad24:ää?
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä jos kerran näin on, kommenttisi myötä Ranskan pisteet nousivat minun pörssissäni kohisten.
Useassakin lähteessä on kerrottu Ranskan aseavusta Afrikkaan vaan ei juurikaan Ranskan avusta Ukrainalle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on eräs listaus, useat lukumäärät ovat epämääräisiä Suomen tapaan. Sodan alkuvaiheessa Ranska ja Saksa hidastelivat aseavussa jossa on saattanut jäädä kuva että Euroopassa Iso-Britannia olisi isompi tekijä. Alkuvaiheessa olikin, muttei enää. Positiivistahan toki kilpailu avustamisessa on vaikka samalla puolella ollaan.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/07/arms-for-ukraine-french-weapon.html
Ilmoita asiaton viesti
”Mikäs Afrikassa olisi se parempi vaihtoehto, antaa Venäjälle ja Kiinalle valtaa?”.
Ranskan kielisessä Afrikassa on itäisen Euroopan 1989-1991 kaltaista mullistusta käynnissä. Yhtäkkiä heille on auennut vapautuminen siirtomaakaudesta (joka on jatkunut näihin päiviin asti).
Venäjä ja Kiina ovat saamassa tilaisuutensa sillä suunnalla. Saa nähdä onko Ranskalla keinoja kääntää kehityksen suuntaa. Venäjä voi antaa viljaansa haluamilleen hallinnoille Afrikassa.
Kiinan kanssa Venäjä ajaa oikeudenmukaisempaa kauppaa siellä. Sellainen kutsu on kovin vetoava, vaikkei Kiinan ja Venäjän pyyteettömyyteen uskoisikaan.
On muistettava, että kansalaisia kiinnostavat tuotteet valmistetaan Kiinassa. Ulospäin näyttää, että Ranskalla ja USA:lla on kätensä afrikkalaisten taskuilla – turhina välistävetäjinä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi toki miettiä sitä, kumpi lisää pakolaisten määrää Afrikasta, demokraattisesti valitut hallinnot, vai vallankaappausten kautta valtaan nousseet sotilasdiktatuurit ja ääri-islamilaisten terroriteot ?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä aikoo Ukrainan tietojen mukaan mobilisoida lisää joukkoja lyhyellä aikajänteellä. Tämä meinaa sitä että venäläiset on kollektiivisesti sodassa eikä tämä ole vain ”Putinin sota”.
Kaikki on alkua isommalle sodalle, lanka palaa jo.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tilastollisesti Venäjällä ihmisiä riittää, n. 140 miljoonaa. Niin riitti Neuvostoliitolla toisessa maailmansodassakin. Kysymys on vain siitä, millä nämä lisäjoukot, joilla Venäjän pitäisi jatkossa käydä sitä hyökkäyssotaansa, koulutetaan ja varustetaan ? Venäjällä tulee jatkossakin olemaan vastassaan länsimainen sotilasteknologia, jota käyttävät jo nyt tulikasteensa saaneet maatansa puolustavat motivoituneet ukrainalaiset ja Ukrainan oppinsa saaneet asevoimat johtajineen ja esikuntineen.
Toisessa maailmansodassa Neuvostoliittoa tuki mittavalla materiaalisella tuella USA ( ks. LendLease ) ja Iso-Britannia työntäen kolmesta suunnasta ( Kuolan niemimaan, Iranin ja Beringin salmen yli Siperian kautta ) jatkuvasti materiaalia Neuvostoliitolle. Neuvostoliiton sotatoimia Saksaa vastaan Itärintaman suunnalla Länsiliittoutuneet tukivat avaamalla Afrikan rintaman ja sieltä edelleen Italian rintaman, pommittamalla yötä päivää strategisilla pommituksilla Saksan sotatarviketeollisuutta sekä sitomalla Japanin operaatioillaan niin, että Stalinin ei tarvinnut olla huolissaan Siperian itäreunan suunnasta. Nyt Venäjällä ei tuota tukea ole.
Noh, onhan Venäjällä luvassa Pohjois-Korean materiaalitukea. Vastineeksi Pohjois-Korea on kuulemma saamassa öljyä ja elintarvikkeita Venäjältä. Mistähän Venäjä tuon elintarviketuen ottaa tai varastaa ?
Ilmoita asiaton viesti
”Kysymys on vain siitä, millä nämä lisäjoukot, joilla Venäjän pitäisi jatkossa käydä sitä hyökkäyssotaansa, koulutetaan ja varustetaan ?”
Sodassa voi kestää silti pitkään, minulle tulee vertailukohtana mieleen Iranin-Irakin sota 1980-luvulla jolloin Iranin asevoimat taantuivat huipputeknologisesti varustelluista mekanisoiduista asevoimista jalkaväkipohjaiseksi kehitysmaa-asevoimiksi. Emme tiedä mikä on Venäjän murtumispiste mutta Ukrainan tukemisen tällä asteella se tulee jossain vaiheessa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä, vaikka siellä valta vaihtuisi, tulee olemaan pitkäaikainen ongelma ja uhka länsimaille. Venäjän imperialistista maailmankuvaa vahvistetaan venäläisessä korkeakouluopetuksessakin nykyään tietoisesti. Edessä on pitkä kylmä kausi.”
Tuohon voisi lisätä sen uuden ja ainoan sallitun lukioikäisille tarkoitetun historian oppikirjan ”totuudet”, jotka edustavat perinteistä neuvostoaikaista historiankirjoituksen linjaa.
ks. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/markkulehto/muuttuuko-venajan-poliittinen-ilmapiiri-ja-jos-niin-koska/
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti siellä eduskunnassa ihan oikeasti tutustuisitte mitä kaikkea Ukrainan sotaan liittyy ja ketkä kaikki ovat olleet sitä järjestämässä. Olisi erittäin suositeltavaa Suomen turvallisuuden kannalta tutustua niihin raportteihin joissa kerrotaan rauhan olleen jo tekeillä keväällä 2022, mutta USA:n painostuksesta Ukraina ei tehnytkään rauhaa.
Suomen talous on menossa kovaa kohti alamäkeä pakotteiden takia, mutta poliitikoita ei tunnu rauha Ukrainaan ja Suomen talous paljoakaan kiinnostavan.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi erittäin suositeltavaa Suomen turvallisuuden kannalta tutustua niihin raportteihin joissa kerrotaan rauhan olleen jo tekeillä keväällä 2022, mutta USA:n painostuksesta Ukraina ei tehnytkään rauhaa.”
Avaatko vähän noita raportteja. Kuka niitä on laatinut ja mikä niiden sisältö on ?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun elämme vain yhden totuuden mediassa niin linkkejä en voi laittaa, kun se johtaa todennäköisesti bannaamiseen. Esimerkiksi Israelin ex-pääministerin lausunto rauhan tulosta Ukrainaan, jonka USA esti, on erittäin mielenkiintoinen.
Myös Ukrainan valtavista tappioista puhuvat ulkomaiset riippumattomat sotilasasiantuntijat, mutta Suomen mediassa asiasta ei puhuta. Ukrainan sodasta jätetään valtamediassa paljon kertomatta ja rauhasta puhuvien poliitikkojen lausunnot eivät saa palstatilaa.
Ilmoita asiaton viesti