Ukrainan sotilaallinen menestys on tie rauhaan
Kurskin alue Venäjällä on nähnyt sotaa ennenkin, ja Ukraina on jo aiemmin iskenyt Venäjän alueelle. Nyt puolustussotaa käyvä Ukraina on kuitenkin siirtänyt myös joukkojaan Venäjän maaperälle, mitä ei ole tehnyt mikään muu valtio kahdeksaan vuosikymmeneen. Mitä merkitystä Ukrainan vastahyökkäyksellä on, ja voiko sitä pitää sodan käännekohtana?
Kurskin alue lounaisella Venäjällä tuo ainakin sotahistorian harrastajille mieleen toisen maailmansodan, jolloin siellä käytiin yksi historian suurimmista taisteluista ja jonka lopputulos oli käänteentekevä koko sodan kannalta. Nyt Kurskin alueella soditaan taas – Ukrainan menestyksekäs yllätyshyökkäys jatkuu toista viikkoa. On vielä liian aikaista sanoa millainen käännekohta Ukrainan hyökkäys Kurskiin on sodan kannalta ja liittyykö hyökkäys laajempaan strategiseen suunnitelmaan, mutta jo nyt voi hyökkäyksellä arvioida olevan neljänlaisia vaikutuksia. Hyvä muistaa, että sota on sotilaallisten toimien ohella aina poliittista – ”politiikan jatkamista toisin keinoin”, kuten olemme tottuneet ajattelemaan.
1. Ukrainalla kyky yllättää. Aloitteen saaminen itselleen ja yllätyksellisyys ovat sodankäynnin yleisiä periaatteita. Ukraina onnistui yllättämään ja on pakottanut Venäjän reagoimaan. Hyökkäys onnistuttiin salaamaan ja tiedot kertovat eri aselajien onnistuneesta yhteistoiminnasta. Ukraina on lyhyessä ajassa onnistunut saamaan enemmän maa-alueita haltuunsa kuin paljon etukäteen odotetussa vastahyökkäyksessä viime vuonna. Ennen hyökkäystä rintamalinjojen muutokset olivat olleet varsin vähäisiä, mutta nyt on avautunut uusi aktiivinen rintama. Nyt taistellaan Venäjän maaperällä ja Venäjä on joutunut evakuoimaan alueelta arvioiden mukaan lähes 200 000 kansalaistaan ja suuri joukko venäläisiä sotilaita on antautunut taisteluitta.
2. Kiusallista Kremlille. Ukrainan onnistunut hyökkäys Venäjän maaperällä tuo sodan lähemmäksi venäläisiä. Kreml on pyrkinyt pitämään sodan etäällä ja vaikuttamaan venäläisten näkemyksiin ”oman totuutensa” kautta, mutta nyt sodan vaikutuksia Venäjälle on yhä vaikeampi kiistää. Tämä on ikävä ja hankala tilanne Putinille, joka pyrkineen nopeasti ja voimalla saamaan menetetyt alueet takaisin haltuunsa. Luottamus Venäjän poliittista johtoa kohtaan ei ainakaan hyökkäyksen jälkeen kasva ja sisäistä jälkipyykkiä poliittisessa sekä sotilaallisessa johdossa tullaan käymään pitkään.
3. Mediahuomio. Ukrainan hyökkäykseen sisältyy riskejä, mutta hyökkäys on tuonut nyt positiivista nostetta mediaan Ukrainan kannalta. Olemme lukeneet Ukrainan miehistö- ja kalusto-ongelmista sekä Ukrainan kriittisen infrastruktuurin tuhoamisesta. Tämä on todellisuutta edelleen, mutta niin taistelujoukkojen kuin Ukrainan yhteiskunnan kannalta menestyksekäs hyökkäys nostaa taisteluhenkeä ja -tahtoa. Hengellä on sodassa aina tärkeä merkityksensä. Lisäksi kansainvälinen media on etenkin lännessä uutisoinut laajasti Ukrainan kannalta myönteisesti sodan etenemisestä.
4. Lännen tuki ja rauha. Ukrainan ja lännen tavoite on saada järkyttävä sota loppumaan. Venäjä puolestaan jatkaa sotaa niin kauan kuin Kreml uskoo menestymisen mahdollisuuksiinsa. Nyt Ukrainan menestyksekäs hyökkäys toivottavasti luo edellytyksiä aiempaa enemmän länsimaissa halua vahvistaa tukea Ukrainalle niin kaluston, taloudellisen tuen kuin harjoitustoiminnan tukemisen lisäämisenä. Tästä on jo myönteisiä merkkejä. Sodan yleisiä periaatteita noudattaen – saavutettua menestystä kannattaa hyödyntää. Ukrainan sotamenestys on avain rauhanneuvotteluille ja rauhaan.
Ukrainan vastahyökkäys on muuttanut sodan kulkua, sillä aloite on nyt ensimmäistä kertaa selkeästi Ukrainalla. Tulevat viikot ja kuukaudet osoittavat onko siitä sodan käännekohdaksi, mutta ainakin suunta on oikea: mitä vahvempi on Ukrainan neuvotteluasema, sitä lähempänä ollaan tulitaukoa ja lopulta myös rauhaa.
Nostaa henkeä, mutta Ukrainalle pitää antaa lupa käyttää esimerkiksi ATACMS-ohjuksia syvällä Venäjän alueella olevia kohteita, kuten lentokenttiä vastaan.
Kaikki rajoitukset pitää poistaa ja Ukrainalle on toimitettava nopeasti ja runsaasti lisää puolustusmateriaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina on jo käyttänyt näitä. Jos ei tiedä asioista, on turha mölytä.
”Sotilastiedustelu: Ukraina tuhosi Venäjän Kilo-luokan sukellusveneen Atacms-ohjuksilla”
Lähde:
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/sotilastiedustelu-ukraina-tuhosi-venajan-kilo-luokan-sukellusveneen-atacms-ohjuksilla/2e96ae10-6c12-4514-b069-a3a1b161579c
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi, että USA on nimenomaan kieltänyt sekä ATACMS-ohjusten, että Storm Shadow-ohjusten käyttämisen syvällä Venäjän alueella.
Venäjän miehittämilläkin Ukrainan alueilla on rajoituksia.
On ollut lupa ampua Venäjän puolella olevia kohteita aivan lähellä Ukrainan rajaa.
Ilmoita asiaton viesti
HIMARS on jo käytössä Kurskin alueella. Nyt pitää vain ajatella positiivisesti ja tiedottaa mm mitä Kurskin alueella tapahtuu. Minä pyrin siihen. Näilläkin sivuilla venäläismieliset kirjoittelee Kurskin alueen hyökkäyksestä puutahainää.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta taas on pysyttävä totuudessa. Zelenski suorastaan rukoilee Bidenilta lupaa käyttää ATACMSeja syvällä Venäjän alueella olevia sotilaskohteita, kuten sotilaslentokenttiä vastaan – vaan Biden ei anna lupaa.
Englanti on pyytänyt USA:lta lupaa antaa Ukrainalle lupa käyttää Storm Shadow ohjuksia syvällä Venäjän alueella olevia sotilaskohteita, kuten sotilaslentokenttiä vastaan – vaan USA ei anna lupaa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä huoli. Sota loppuu jos Trump valitaan presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Juhani!
Liian kauan on jahnattu ja ohjeistettu Ukrainaa lännen taholta kuinka Ukrainan joukkojen pitää puolustautua. Oikeammin: eivät saa puolustautua!!?
Venäjä on saanut kasata hyökkäyksiään varten ammuksia ja aseistusta rajalleen ilman uhkaa. On sieltä vapaasti laukonut ohjuksiaan kuten sotaharjoituksissa. Ja olemassaolostaan kamppaileva brutaalin hyökkäyksen kohde ei saisi tuhota tuota hyökkäyskalustoa. Ja vallata vihollisaluetta. Onneksi nyt on mieli Naton ja EU:n johdossa muuttumassa. Ollaan suoristamassa selkärankaa.
Herran (Putin) pelko ei tässä asiassa ole viisauden alku. Ei missään tapauksessa nyt enää! Eskaloitukoon mies miten eskaloituu! Näinhän sodille usein käy, mutta sen pelko ei saa estää Nato-kenraaleiden ja muiden vastuuhenkilöiden järjellistä toimintaa kuten Ukrainan sodassa on tähän asti valitettavasti käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee tapahtumaan seuraavaa, lyhyesti:
Ukraina pyrkii valtaamaan mahdollisimman paljon Venäjän maaperää sillä jatkossa se vaihtaa alueita Venäjän valtaamien Ukrainan alueiden kesken.
On myös mahdollisuus että Ukraina tekee siirron ja tämä hyökkäys on vain osa palapeliä…
Sodan lopputulokseen vaikuttaa myös se jos republikaanien Trump tulee voittamaan vaalit, silloin kaikki on menetetty Ukrainan taholta. Trump on Putinin miehiä ja ihannoi mm kommunisteja.
Näin lyhyesti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on kokemusta Itäkarjalan miehityksestä saatu hyöty.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt nämä on kaksi eri asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aunuksen retken pääasiallinen epäonnistumisen syy oli liian heikot eväät sekä karjalaisten haluttomuus yhteistyöhön. Jatkopippaloiden jatkeena tuli jo enempi takapakkia. Rauhantila oli kuitenkin lopulta saavutettu kerrassaan upeiden torjuntavoittojen antaessa oivan neuvotteluvaltin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Aunuksen retkeen tulee, niin siihen operaatioon osallistui liian vähän porukkaa. Se pääsi etenemään pitkälle, mutta alueita ei ”vallattu”, kun ei ollut niitä miehittäjiä. Isäni isä muisteli mukana olleena, että porukassa sinne marssittiin ja sitten ihmeteltiin, että mitäpä nyt täällä tehdään, ja lähdettiin kotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Aunuksen retki oli vapaaehtoisten varassa – Suomen valtio ei tukenut yritystä. Kotisivultani löytyy useita artikkeleita tämän väliotsikon alta – tietysti suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein:
https://jput.fi/Suomen_heimot.htm
Ilmoita asiaton viesti
Aunuksen retki oli heimosodista suurin ja tunnetuin. Sen toteuttivat pääasiassa yksityiset, jääkärit ja aktivistit, mutta rahoituksesta vastasi valtiovalta kertoo tämä lähde, ks. Lopputulos.
Ilmoita asiaton viesti
1900 syntynyt esi-iskä oli myös mukana. Oli jälkikäteen mieltä, että paskareissu, mutta tulipahan tehtyä.
Ilmoita asiaton viesti
Keijo Lindgren: – ”Suomella on kokemusta Itäkarjalan miehityksestä saatu hyöty.”
Silloin tilanne oli oleellisesti eri, koska Yhdysvallat tuki Neuvostoliittoa. Nyt Yhdysvallat tukee Ukrainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin meilläkin oli SuurSaksa voittamaton, niin minä ainakin silloin uskoin ja niin se minulle markkinointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus taas Jarnolta,
Pari kommenttia:
Tulitauko tulee jossain vaiheessa tähän järjettömään sotaan. Se varmaan ensin viritetään kulissien takana kun Venäjä ja Ukraina ovat siihen valmiit ja Kiinan & USAn painostus kasvavat tarpeeksi suuriksi. Ehkä jo ensi vuonna?
Rauhansopimusta ei taida tulla koskaan. Se on liian vaikea rasti kun Venäjän sotarikollisia ei saada tuomiolle, sotakorvauksista, rajoista ja sanktioiden purusta ei saada sovittua, jne.
Sodasta tulee jäätynyt konflikti Korean sodan ja Kashmirin rajakiistan tapaan…
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä riviin kutsutaan jo asevelvollisia, ”järjestelytehtäviin”, kuka uskoo. Vangittujen ja tapettujen finninaamojen pabuskojen itkun ääni ei kuulu Putin:in bunkkeriin. Miettii varmaankin kestääkö seinät kansalaisten hyökkäyksen.
Rauhanneuvottelujen pelimerkkinä voidaan pitää esimerkiksi jäädytettyjen pankkitilien avaamista, pakotteiden poistamista, Sevastopol:in vuokraamista (kuten ennenkin), sudeettialueen lohkaisemista venäläisasuttajille Itä-Ukrainasta. Vastapuolella, Putinin vallastapoisto, tulitauko, armeijan vetäytyminen, rauhansopimus jossa ”länsi” on takaajana.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista sodassa on aina harhautus, yllättäminen – ehkä vähemmän miellyttävällä tavalla, ja siksi välttämätön osa sodankäynnin kulkua.
Mutta oleellisin osuus on rujo laskenta esimerkiksi jääkiekkovertauksin: Jos vastustaja viipyy puolustajan siniviivojen sisäpuolella sataprosenttia peliajasta, niin mikä on todennäköisyys puolustajan mahdollisuuksille voittaa?
Tässä tulee sellainen ikävä tosiasia vastaan lännen rajoitteissa, että totuudenmukaisuus ja tosiasioiden tunnustaminen on ollut hyvin vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä Ukraina-kirjoitukset vaikuttavat sotahullujen tinasotaleikeiltä. Tämä on kuitenkin oikea maailma. Kansanedustajan luulisi ottavan asioista myös selvää!
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän olen asioita minäkin mietiskellyt. Kuitenkin; puoluepoliittinen kansanedustaja; ensin oma etu, sitten puolueen etu ja … ehkä äänestäjänkin etu.
Tarja Kaltiomaa: Nämä Ukraina-kirjoitukset vaikuttavat sotahullujen tinasotaleikeiltä. Tämä on kuitenkin oikea maailma. Kansanedustajan luulisi ottavan asioista myös selvää!
Ilmoita asiaton viesti
Kaltiomaan ja Pohjolan kirjoituksista saa sen vaikutelman, että he eivät ajattele nenäänsä pidemmälle. Ainoat sotahullut ovat Kremlissä, jotka päättivät aloittaa tämän sodan ja Venäjän armeijan korkein johto, joka laati suunnitelman Ukrainan valloittamiseksi ja pyrki valvomaan suunnitelmiensa toteuttamista.
Meidän ei tule hyväksyä 2020-luvulla sitä, että valtioiden rajoja voidaan siirtää käyttämällä sotilaallista voimaa. Jos sen suhteen sallitaan yksi esimerkki, kuten Venäjä nyt Ukrainassa, niin on syytä olettaa, että uusia vastaavia tapauksia voi hyvinkin tulla eteen tulevina vuosikymmeninä ja niiden hinta ihmishengissä, sekä materiaalissa tulee olemaan kova.
Tavoitteena olisi se, että jokainen valtio, myös Venäjä, tulisi tajuamaan sen, että valloitussotien aika on auttamattomasti ohitse.
Ilmoita asiaton viesti
No miltä esim. tämä rajanveto vaikuttaa? Entäpä mitä mieltä olet sotilasrabbinaatin äärirabbiinien märästä unelmasta?
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan ajattelen nenääni pitemmälle. Jopa Wikipediasta saa tilanteesta selkeämmän käsityksen ymmärryksellä, mutta olen lukenut aiheesta myös kirjasarjasta Kansojen historia ja kirjoitin lukemiskokemuksestani näin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/kirja-kansojen-historia-hakusana-ukraina/
En ole vielä tottunut vaihtamaan mielipiteitä henkilöiden kanssa, jotka eivät ole oppineet lukemisen ymmärrystä, sorry. Eikö se ollut enää vaatimuksena peruskoulussa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kyllä siltä näytä Kaltiomaa. Minua ei kiinnosta mitä sinä väität tehneesi, sillä vain sillä on merkitystä, mitä pystyt todistamaan. Myöskään lukemiskokemuksellasi ei ole mitään merkitystä minulle.
Ei millään pahalla, mutta kirjoituksesi vaikuttavat typerän trollaavilta, kun käytät ilmaisua ”Ukraina-kirjoitukset vaikuttavat sotahullujen tinasotaleikeiltä” PERUSTELEMATTA sitä millään tavalla. Samalla sinä kyseenalaistat kansanedustaja Limnellin osaamisen mitenkään PERUSTELEMATTA sitä.
Käytöksestäsi ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin sen, että pidät itseäsi muita ihmisiä parempana ja katsot, että sinulla on jokin ”jumalainen” oikeus opastaa heitä. Jos sitten et ymmärrä jotain, niin sitten uhriudut ja väität PERUSTELEMATTA, että toinen osapuoli ei hallitse luetun ymmärtämistä. Tuollainen käytös osoittaa, että tosiasiassa tietosi asiasta, josta puhut ovat kauniisti sanottuna hyvin vähäiset.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti #4198237 sisältänee runsaasti PERUSTELUITA ja TODISTELUA puolestaan, mutta en minäkään niitä tästä näe enkä ymmärrä. Miksi meillä suomalaisilla, joilla useimmilla on nyt hyvät elämänolot on noin jyrkkä asenne muita maita kohtaan? Eikö nimenomaan hyvissä oloissa elävän kansan pitäisi löytää rauhanomaista suhtautumista ja asennetta, jolla pystyy ongelmia RATKAISEMAAN turhan todistelun sijaan? Rauhaa ja rakkautta, sitä olisi tarjolla, kun olisi siis myös YMMÄRRYSTÄ korvien välissä.
Ilmoita asiaton viesti
On aika tekopyhää, että saarnaat ymmärtämyksestä, mutta itselläsi siitä näyttää olevan pahasti pulaa siitä. Se todistaa, että näet helposti vikoja muissa ihmisissä, mutta et itsessäsi.
Mene selittämään noita teesejä Putinille ja kumppaneille Moskovaan. Pelkästään Venäjä on syyllinen nykyiseen tilanteeseen Ukrainassa, sillä Venäjän poliittinen johto päätti aloittaa sodan Ukrainaa vastaan, sen sotilaallinen johto laati hyökkäyssuunnitelman ja valvoi kyseisen suunnitelman toteuttamista.
Rauhanomaisesta ratkaisusta on turha saarnata mitään niin kauan kuin Venäjä ei halua raubaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentin #4198305 kannattaisi katsoa itseään peilistä ja miettiä siinä, että haluaako hän omalla asenteellaan rauhaa!
Osallistuin Espoon Kirjailijoitten tilaisuuteen sunnuntaina, aiheena oli rauha.
Tein kirjoituksen aiheesta: https://kvalifysiikkaantropologia.blog/2024/08/19/terveyteen-ja-kansanterveyteen-vaikuttavia-asioita/
Ilmoita asiaton viesti
Tarja Kaltiomaa: ”Kansanedustajan luulisi ottavan asioista myös selvää!”
Asia on kyllä niin, että kansanedustaja ja evp-upseeri Jarno Limnell sattuu kuulumaan siihen ryhmään suomalaisia, jotka parhaiten ovat ottaneet selvää siitä, mistä tässä meneillään olevassa russakkalan tsaarin aloittamassa hyökkäyssodassa on kyse, verrattakoon Limnelliä sitten vaikka Puheenvuoro-blogisteihin tai mihin tahansa muuhun ryhmään tai yhteisöön. Samaa ei voi todellakaan sanoa kaikista US-Puheenvuoroon kirjoittavista tai kommentoivista.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli, että kommentin #4197698 esittämä väite on totta mainitun kansanedustajan osalta, luulisi olevan jo mahdollista hakea rauhan ratkaisua kiistaan. Suomi ei kansainvälisen mielipideilmaston mukaan (somessa kuultua) ole suoraan keskusteluyhteydessä Venäjän johdon kanssa, vaan keskustelu käy nykyään Euroopan Unionin kautta. Tämä tarkoittaa mielestäni välittömästi paljon suurempia resursseja kunnolliseen rauhanratkaisuun Ukraina-kysymyksessä. Uskon koko maan eli Ukrainan ja sen intressipiirien, kuten Venäjän energian tuottajana ja velkojana, olevan kiinnostuneita auttamaan Ukrainaan kehittämään sellaisen kansantalouden, jossa se pystyy maksamaan energiavelkojaan. Kansanedustaja siis tietänee, että konfliktin taustalla (saattaa) olla kyse siitä, että irrottauduttuaan Venäjästä 1990-luvulla Ukraina on kerryttänyt energiavelkaansa, ja perimmältään siitä on jopa sotaisaan tilanteeseen saakka tilanne äitynyt. Ukrainan kansantalous ei ehkä ole sen alueella sattuneen Tsernobyl-onnettomuuden jälkeen voinut nousta. Ukraina sijaitsee alueella, joka sinänsä kartan mukaan on hyvää eurooppalaista maa-aluetta ilmaston ja muun sijainnin puolesta. Koko Euroopan alueen etu Venäjä mukaan lukien on tuottaa maalle kestävä rauha mm. pankkijärjestelmää kohentamalla. Muuallakin Euroopassa velkaantuneisuus on liiallista siihen nähden, että tekniset ratkaisut velkaongelmien selättämiseen on jo olemassa. Tästä aiheesta kirjoitan kirjassani Kansantalouden uudet mahdollisuudet (koskee osaltaan myös Suomea). Kirja löytyy linkistä https://www.ellibs.com/fi/book/9789526516424/kansantalouden-uudet-mahdollisuudet-kansantalouden-uhkat-voidaan-torjua-pysyva-kansantalous ja sitä voi tiedustella lainaan uudesta e-kirjastosta, joka on perustettu Kansalliskirjaston yhteyteen tänä vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuit tuossa kansantalouden kehittämisestä. Ukraina yritti solmia EU;n kanssa kiinteät suhteet ja jopa jäsenyyden ennen Maidan aukion verilöylyjä, mutta ilmeisesti venäjä halusi niin kiihkeästi tuoda Ukrainaan oman taloudellisen systeeminsä että se johti yleiseen katastrofiin ja sotaan (jonka siis venäjä aloitti kymmenen vuotta sitten).
P.S. Tzernobyl voimalayksiköt ovat venäläisten suunnittelemia ja heidän asiantuntijat aiheuttivat ydinkatastrofin riskialttiilla koeponnistuksellaan. Suomenlahden etelärannalla oleva Soshnovy Bor:in voimala on samaa tyyppiä ja vastaavaa koetta suunniteltiin myös sinne, mutta voimalan päällikkö kieltäytyi vedoten turvallisuusriskiin.
Ilmoita asiaton viesti
Televisiouutisissa Ukrainan sisällissodan alkaessa näytettiin hökkelikyliä, joista ihmiset oli häädetty pois. Tämä mielestäni nimenomaan tarkoittaa jälleenrakentamisen tarvetta, mutta johon ihmisten on rahapulassa vaikeata uskoa. Siksi sota ja toiveet kansainvälisestä jälleenrakennusrahoituksesta.
Kun kansainvälisessä tai jonkin alueen kuten Suomen tiedotuskentässä on paljon kohua, maltilliset äänenpainot jäävät vähemmälle huomiolle.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärtänyt mitään kirjoituksestasi.
Ilmoita asiaton viesti
Tähänkin vastaukseni kommentissa #4198171.
Ilmoita asiaton viesti
Kaunis mainospuhe. Kun kerran väität, että muut ihmiset eivät ymmärrä lukemaansa, niin pyytäisin sinua vilkaisemaan blogipalvelun ”Ohjeita ja tieto” keskustelun säännöistä kohtaa:
”Älä mainosta.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ohjeita-ja-tietoa-blogipalvelusta/
Minusta näyttää vahvasti siltä, että täällä mainostat linkin kautta kirjaasi, joka maksaa 69,25 euroa, vaikka ohjeet kieltävät mainostamisen. Näyttää siltä, että joko et ymmärrä lukemaasi tai et piittaa siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi, jos vaikuttaa mainostamiselta. Kirjaa on vain e-kirjana ja näillä palstoilla yleisesti kerrotaan kirjoista, joiden hinta ei tietenkään kömmähdä ruudulle. Tänä keväänä on perustettu uusi e-kirjasto Kansalliskirjaston yhteyteen ja samaa kirjaa voi siellä lukea ilmaiseksi lainakirjana, jos se on kirjaston valikoimassa. Jos ei ole valikoimassa, kirjasta edelleen ilmaiseksi voi tehdä hankintaehdotuksen.
Kirjallisuusalalla on viime vuosien tietokonekehityksen myötä tapahtunut paljon edistymistä lukijoiden hyväksi. Tästä kaikesta näkyy tällä hetkellä uutuustiedotusta vain kirjailijoille ja julkaisijoille. Tiedotus ei ehkä vielä tavoita suurta lukijayleisöä.
Ilmoita asiaton viesti
Älä selitä, ei kiinnosta, sillä tuo on selvää mainostamista.
Sinulta on ÄÄRIMMÄISEN ylimielistä ja tekopyhää käyttäytymistä yhtäällä syyttää perusteettomasti toista ihmistä siitä, että hän ei ymmärrä lukemaansa ja sitten sinä katsot, että sinulla on oikeus käyttäytyä keskusteluohjeiden vastaisesti. Etkö osaa lukea vai oletko täysin piittaamaton yhteisistä säännöistä?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentin #4198311 kirjoittajalla on ylimielinen tosi miehekäs asenne naiskirjoittajaa kohtaan! Olen usein kohdannut miehekästä asennetta kirjoituksiini ja kommentista näkyy, että tekstiä ei ole luettu. Joten en anteeksi pyytele enkä todistele mitään. Kyse siis on siitä, että ei ole luettu, eikä siitä, että ei ole ymmärretty.
Itse ylimielisyydessäni toki aina iloitsen siitä, että ihmiset ymmärtävät ja lukevat!
Aikoinaan hyvä ystävä, miespuolinen, kävi kanssani tekstiviestien vaihtoa ja tapailimme ja juttelimme. Hän kirjoitti minulle pitkät jutut, mutta ei koskaan lukenut, mitä minä kirjoitin. Onko tämä jokin yleinen tapa miehillä lukea vain toistensa jutut?
Ukraina ja Venäjä maina tarvitsevat juuri nyt kuulijoita ja ymmärtäjiä, mielestäni ei niinkään todistelua tai todisteita. He tarvitsevat sen, että ymmärretään maiden olevan vasta järjestämässä talouttaan samaan tapaan kuin Suomi juuri itsenäistymisen jälkeen olisi tarvinnut ja tarvitsikin. Tosin Suomi maksoi velkansa, ja vasta sotien jälkeen pääsi kehittämään talouttaan, kansantaloutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt Ukrainan menestyksekäs hyökkäys toivottavasti luo edellytyksiä aiempaa enemmän länsimaissa halua vahvistaa tukea Ukrainalle”
Saksa on ilmoittanut lopettavansa/puolittavansa Ukrainan tuen. Jotain mätää saksanmaalla…
Ilmoita asiaton viesti
Matti: ”Saksa on ilmoittanut lopettavansa/puolittavansa Ukrainan tuen. Jotain mätää saksanmaalla…”
Tämä on ilmeisesti propagandaa.
Virallinen Saksa ei tietääkseni ole ilmoittanut EI lopettavansa, EIKÄ edes puolittavansa apuaan Ukrainalle. Ensi vuoden budjetti lyödään Saksassa lukkoon vasta marraskuussa.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.politico.eu/article/germany-halt-new-ukraine-military-aid-report-war-russia/
Toivotaan että on vain propagandaa. Aika uskottavalta taholta sitä levitetään.
”the governing coalition of the Social Democrats, the Greens and the Liberals adopted a preliminary deal on a draft budget for 2025. The compromise seen by POLITICO detailed plans to slash future assistance to Ukraine by half to €4 billion to fulfill other spending priorities.”
https://www.faz.net/aktuell/politik/ukraine/ukraine-keine-weitere-finanzielle-militaerhilfe-der-bundesregierung-19924590.html
Meikäläisen Saksan kielen taidoilla ei tuosta selviä miten asia on.
Ilmoita asiaton viesti
On esitetty ajatuksia, että käyttämällä Venäjän jäädytettyjen varojen tuloja voitaisiin ehkä vastaavasti vähentää Saksan osuutta ilman, että Saksan apu Ukrainalle vähenisi.
Päätöksiä ei ole tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan pitää rajoittaa tuen antamista (ei kuitenkaan lopullisesti).
Ilmoita asiaton viesti
*Saksa uutinen* on valhetta jota levitellään netissä. Ei pidä mennä miinaan ja levittää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Väität, että Saksan ja muidenkin maiden tärkeimmät mediat ovat väärässä? Tuota voisi kutsua katteettomaksi optimistiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä näin lyhyesti mistä on kyse eli Saksan tuki Ukrainalle selviää vasta budjetin hyväksymisen jälkeen marraskuussa 2024. Tällä hetkellä Saksan hallitus jatkaa rahoituksen suunnittelua Ukrainalle ensi vuodelle eli vuodelle 2025 ja Ukraina toivoo tuen säilyvän sekä jäädytettyjen venäläisten varojen tehokasta käyttöä.
Eli mitään ei ole Saksan avun suhteen muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Älä usko maskirovkaa.
Tämä kun on totuus kuten jo itse aiemmin kirjoitin:
”Saksa kiistää väitteet Ukraina-tuen tyrehtymisestä
Saksan valtiovarainministeriön tiedottajan mukaan väite maan Ukraina-tuen vähenemisestä on ”väärä”, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.
Viikonlopun uutisoinnin mukaan Saksa olisi leikkaamassa jopa puolet Ukraina-tuestaan. Maan tulevan vuoden budjettiehdotuksessa Ukrainan sotilasapuun on merkitty ainoastaan 4 miljardia euroa, kun tänä vuonna luku oli noin 7,5 miljardia.
Tiedottaja sanoi, että Saksa ja muut G7-maat aikovat edistää lainojen ohjaamista Ukrainalle jäädytettyjen venäläisvarojen avulla. Tällä instrumentilla Saksa aikoo tiedottajan mukaan jatkaa Ukrainan tukemista.”
(Juho Pitkänen IS)
Lähde:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010621959.html
Ilmoita asiaton viesti
Ennen eli ”vanhaan hyvään aikaan” kaikki oli paremmalla tolalla itänaapurissa. Ukrainan sodasta ei ollut tietoakaan. Videota katsellessa tulee aina hyvälle tuulelle.
https://www.youtube.com/watch?v=YgqxMdZCagA
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen artikkeli. Näyttää siltä, että aktiivisuus kannattaa.
-Toinen seikka, jota ei ole tuotu ehkä esiin on maakaasun siirto läntiseen Eurooppaan, kun Ukrainan hyökkäys ylitti Venäjän rajan Sudzhan kylässä Kurskin läheisyydessä.
-Eri aselajien avulla toteutettu nopea hyökkäys aiemman painopistealueen ulkopuolella yllätti Venäjän.
-Reaktio oli mittaluokaltaan suuri. Pienempiä taisteluita rajan tuntumassa oli käyty jo aiemmin.
-Mitä hyötyä Ukrainalle olisi kaasuputkilinjan tuhoamisesta tai ainakin kaasunsiirron häiritsemisestä ja katkaisemista. Onko kyseessä vain tuhoamistaistelu, rintamalinjan levittäminen ja levittämisen avulla tapahtuva vihollisen heikentäminen sitomalla sen joukkoja pidemmälle raja-alueelle. Vai jotain muuta.
Urgengoy-Pomary-Uhhgorod kaasukenttä alkaa Luoteis-Siperiasta. Kaasuputkella on monta nimeä, mm. Bratstvo Pipeline, Brotherhood Pipeline. Sillä on myös merkittävä historia Venäjän tärkeänä kaasulinjana.
-Urengoysta Luoteis-Siperiasta se kulkee Länsi-Siperiaan. Sitten Ukrainan kautta läntiseen ja keskiseen Eurooppaan. Osan linjasta omistaa Ukraina.
-Jo pitkälti ennen sotaa Venäjän ja Ukrainan välillä oli kiistaa kaasulaskujen maksamisesta ja toisaalta laskujen kuittaamisesta osallisuudella rakennustyöhön. Ukraina oli osallistunut kuluihin ja kaasua kulki (ja kulkee) paljon Ukrainan kautta Länsi-Eurooppaan.
-Putki on osa kampanjaa, jolla vaihdettiin kaasua teräsputkiin ja linjan rakentamiseen: Ukraina sai kampanjan avulla paljon tarvitsemaansa maakaasua edullisesti mm. teollisuuden ja lämmityksen tarpeisiin osallistumalla putkiston toimittamiseen.
-Venäjän hallinnoima Ost-West Handelsbank avattiin 1. maaliskuuta 1973 tukemaan hankkeen edistymistä. Hanke on Venäjälle edelleen hyvin tärkeä. Maakaasun avulla Venäjä sai ja saa yhä edelleen mm. Länsi-Euroopasta länsivaluuttaa ja pystyy hankkimaan länsivaluutalla tarvitsemiaan tarvikkeita, varaosia ja raaka-aineita rajojensa ulkopuolelta.
-Keski- ja Länsi Euroopan riippuvuus maakaasusta ei ole kadonnut vielä mihinkään. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävissä Venäjän huoli sekä halu edelleen toimittaa kaasua länteen.
Eräiden Euroopan Unionin jäsenmaiden kiukuttelu EU:ssa Venäjän kanssa käytävästä kaasukaupasta tai sen lopettamisesta, johtuu pitkälti siitä, että kyseiset maat ovat pakotelaeista huolimatta edelleen riippuvaisia Venäjän kaasunmyynnistä. Talvi on tulossa.
Koko putkiston pituus on arvioiden mukaan tällä hetkellä n. 4500 kilometriä. Putken operaattoreina ovat venäläinen Gazprom ja ukrainalainen Ukr TransGaZ. Vuosikapasiteetti (maksimissaan) on suuri, 32×10 potenssiin 9 kuutiometriä.
Putki kulkee Siperian Urengoyn kaasukentältä Mari Elin Pomarin kompressoriaseman kautta Länsi-Ukrainan Uzhhorodiin. Sieltä maakaasu johdetaan Keski- ja Länsi-Euroopan maihin. Yhdessä Sojuz (Orenburg–länsiraja) -putkilinjan ja Progres-putken (Yamburg–länsiraja) kanssa se muodostaa läntisen kauttakulkukäytävän Ukrainassa. Se kulkee solmukohdan läpi Sudzhassa, Kurskin alueella ja ylittää sitten Venäjän ja Ukrainan rajan Sumyn pohjoispuolella.
Ukrainan hallussa oleva Sudzhan kylä sijaitsee noin 10 kilometriä maiden väliseltä rajalta. Kylää lähempänä rajaa on siirrettävän kaasun mittaus -ja pumppuasema. Ukrainan ilmoituksen mukaan rajalta asemalle on vain 600 metriä. Kaasun siirto muodostaa eskaloitumisvaaran (laajentumisvaaran); riippumatta siitä kuinka taistelut etenevät ja kumman puolelta asiaa tarkastellaan.
Ukrainassa putki vie kaasua Uzhhorodin pumppaamolle Ukrainan ja Slovakian rajalla sekä pienempiin pumppaamoihin Unkarin ja Romanian rajoilla. Putkilinja ylittää Uralin, Karpaattien vuoret ja yli 600 jokea, mukaan lukien Ob-, Volga-, Don- ja Dnepr-joet.
Ukraina on tehnyt drooni-iskuja CNN:n mukaan öljynjalostamoihin Kstovossa, Nižni Novgorodin alueella ja Kirishiin Venäjän luoteisosassa. Laitoskolmio kuuluu CNN:n lähteen mukaan Venäjän suurimpiin jalostamoihin. Venäjä on puolestaan häirinnyt ja tuhonnut Ukrainan energiatuotannon infrastruktuuria. Toivottavasti tuhoamisen sijasta rauhanneuvottelut alkavat edistyä.
Ilmoita asiaton viesti