Ukrainan voitto johtaa laajaan geopoliittiseen muutokseen

Ukrainan voitto on realistinen, ja siihen on tinkimättä pyrittävä ja tuettava. On myös syytä ennakoiden arvioida voiton strategisia seurauksia, sillä voitto aiheuttanee ketjureaktion, jolla on merkittäviä vaikutuksia geopolitiikkaan ja Euroopan turvallisuusjärjestykseen.

Valko-Venäjä. Venäjän tappio heikentäisi oleellisesti Lukašenkon otetta vallasta, jonka sisäinen legitimiteetti on jo nyt heikko, ja vallan takuuna on ollut Putin ja Venäjän voima. Valkovenäläisten länsimieliset asenteet ovat jo nousussa ja venäjämielisyys jyrkässä laskussa. Lukašenkon päätös sallia Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksessä Ukrainaan on ollut hyvin epäsuosittu. On esiintynyt vastarintaa esim rautatieyhteyksiä sabotoimalla ja sadat vapaaehtoiset liittyneet sotaan, Ukrainan puolelle. Ukrainan voitto voisi johtaa nykyhallinnon kaatumiseen ja vapaaseen Valko-Venäjään.

Ukrainan voitolla olisi vaikutuksia maihin, jotka nykyhetkessä kamppailevat vapautuakseen Kremlin vaikutusvallasta, erityisesti Georgia ja Moldova. Esim Georgian väestö ollut jo pitkään länsimyönteinen, mutta oligargit ylläpitäneet Venäjän tuella venäjämyönteistä politiikkaa. Ilman Venäjän pelotevoimaa ja sotatappion myötä uskottavuuttaan menettäneen Kremlin tukea saattaa poliittinen valta näissä maissa hyvinkin vaihtua. Tilanne avaa mahdollisuuden länsimielisille äänestäjille valita arvojensa mukainen hallitus ilman Kremlin vahvaa painostusta.

Neuvostoliiton romahdus 1980-luvun lopussa johti neuvostomielisten hallitusten kaatumiseen ja monien valtioiden vapautumiseen neuvostovallasta. Nyt Venäjän tappio Ukrainassa ja Kremlin arvovallan rapautuminen voi johtaa samanlaiseen geopoliittiseen muutokseen laajemminkin.

Ukrainalaiset eivät taistele ainoastaan omasta suvereniteetistaan ja itsenäisyydestään, vaan myös Euroopan turvallisuuden lisäksi toisesta vapautuksen aallosta, saattaen päätökseen vuonna 1989 alkaneen prosessin. Lännessä on valmistauduttava hallitsemaan tätä tilannetta.

Venäjälle tilanne on karmaiseva. Venäjälle sota Ukrainassa on imperialistista olemassaolon kamppailua. Jos Venäjä häviää, putoaa pohja Suur-Venäjän narratiivilta – ja Putinilta. Siksi Venäjä tulee tekemään kaikkensa voittaakseen. Tämä tekee Venäjästä nykyistäkin arvaamattomamman.

Venäjä on kärsinyt arvioiden mukaan yli 80 000 sotilaan tappiot, enemmän kuin Neuvostoliitto vuosikymmenen aikana Afganistanin sodassa. Joukkojen motivaatio on huono ja joukkopula niin akuutti, että sotilaita värvätään vankiloista. Lisäksi pakotteet vaikuttavat mm teknologiapuutteina aseteollisuudelle.

Ukraina on osoittanut poikkeuksellista venymiskykyä ja taistelutahtoa, ja ottanut tärkeän aloitteen itselleen. Nyt ei ole aika lännessä herpaantua. Ukraina tarvitsee sotamateriaalia ja pakotetukea enemmän kuin koskaan. Samalla on ennakoitava Venäjän tappion jälkeistä maailmaa.

Se maailma tulee olemaan kovin erilainen kuin tuntemamme maailma vielä hetki sitten. Lähitulevaisuus merkitsee Neuvostoliiton hajoamisen viimeistä vaihetta.

 

+21
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu