Ukrainassa taistellaan tulevaisuudestamme – tänäänkin

135 päivää Venäjän lajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa takana, ja monta edessä. Kyse on laajimmasta sodasta Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.
Se miten nyt toimimme, on hyvin merkittävä vaikutus tulevien sukupolvien elämään, niin Ukrainassa kuin koko maailmassa.
Kuusi huomiota tähän hetkeen:

1. Ukrainaa ei saa unohtaa. Uutisointi vähenee ja muut asiat nousevat esille, mutta sotaan Ukrainassa ei saa turtua. Jos häviää taistelun mielistä ja sydämistä, häviää koko sodan. Ja on puhuttava nimenomaan sodasta. Ei erikoisoperaatiosta tai kriisistä, jotka ovat Venäjän propagandaa.

2. Kun Venäjä fantasioi omalla narratiivillaan, muistetaan: Hyökkäys loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta, YK:n peruskirjaa, Etyjin Helsingin päätösasiakirjaa ja Pariisin peruskirjaa. Hyökkäys loukkaa Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

3. Edessä on pitkä sota. Välissä saattaa olla tulitaukoja ja aselepoja, mutta on valmistauduttava siihen että kuuma sota Ukrainassa kestää vuosia. Tilanne muuttuu todennäköisesti Ukrainassa ja muualla heikommaksi ennen parempaa kehitystä. Mutta periksi ei saa antaa.

4. Ukrainan sodan lopputuloksella on hyvin laajat vaikutukset. Ukrainan on voitettava. Ukrainan valtiollinen sekä Euroopan turvallisuuden tulevaisuus ja osin globaalin maailmanjärjestyksen uudet säännöt määrittyvät sodan lopputuloksesta. Venäjän laajentumispolitiikka ei pysähdy Ukrainaan, jos Venäjä on voitokas Ukrainassa.

5. Venäjä käy brutaalia tuhoamissotaa Ukrainassa. Yhteiskunta hävitetään maan tasalle, kirjaimellisesti. ”Imperialismin hekumassaan” Venäjä jatkaa sotaa isoista tappioista huolimatta ja jatkaa pitkään, vaikka venäläisiä sotilaita kuollut jo nyt arviolta enemmän kuin 10 vuoden aikana Afganistanissa.

6. Ukraina tarvitsee erityisesti:
– Hyvin paljon kehittyneitä raskaita aseita (mm tykistö, ilmapuolustus) lännestä, hyvin nopeasti
– Tukea sotapakolaisilleen
– Lännen kovempia sanktioita Venäjälle ja niissä pysyttäytymistä
– Kremlin propagandan jättämistä omaan arvoonsa.

+29
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu