Ukrainassa tapahtuu kansanmurha – silmiemme alla

Ukrainassa on meneillään kansanmurha. Totuus on hyvin raaka, mutta realismilta emme saa silmiä ummistaa.

Kyse ei ole ainoastaan ihmisten tappamisesta, vaan se kohdistuu ukrainalaisten kansalliseen identiteettiin ja sen hävittämiseen.

Kun Venäjä ei kyennyt saavuttamaan sotilaallisia tavoitteitaan (etenkin Kiovan valtaus ja Ukrainaan asetettava nukkehallitus), on Putinin tavoitteena nyt yhä voimakkaammin de-ukranisaatio. Eli kohteena ei ensisijaisesti enää ole Ukrainan valtio vaan ukrainan kansallisen identiteetin hävittäminen.

Venäjän sotilaiden tekemät moraalittomuudet ja mm perheiden pakkosiirrot Venäjälle kauhistuttavat – ja niiden pitääkin. Sota on aina raakaa, mutta teot Ukrainassa ovat vielä jotain muuta. Tämä kaikki tapahtuu vuonna 2022, ei historiankirjoissa vaan ukrainalaisille tänäänkin.

Ukrainassa täyttyy kansallisen identiteetin poistamiseen tähtäävän kansanmurhan kaksi keskeisintä tunnusmerkkiä. Ensinnäkin se kohdistuu kaikkiin väestöryhmiin (naiset, lapset ja miehet) ja toiminta on systemaattisen koordinoitua. Toiseksi tarkoituksena on tuhota tietty ihmisryhmä, tappamalla ja useilla muilla keinoilla.

Ukrainan fyysisen tuhoamisen ohessa Putinin kansanmurhasuunnitelmana on järjestelmällinen ukrainalaisten väestökato ja etninen puhdistus miehitetyiltä alueilta. Nyky-Venäjän turvallisuuspalveluilla on laaja kokemus etnisen puhdistuksen ja väestön karkottamisen käytännön toteuttamisista.

Arviolta 200 000 lasta on etnisissä puhdistuksissa lähetetty Venäjälle. Tämä on oppikirjaesimerkki kansanmurhasta YK:n kansanmurhasopimuksessa.

Miehitetyillä alueilla elossa olevia ihmisiä pommitetaan Kremlin viesteillä orwellilaisista propaganda-ajoneuvoista, kun he jonottavat ruokaa ja vettä.

Itä- ja Etelä-Ukrainan miehitetyillä alueilla Venäjän joukot hävittävät järjestelmällisesti merkit Ukrainan valtiollisuudesta. Ukrainan historian kirjoja poltetaan ja ukrainalaisen identiteetin symbolit on kielletty. Tämä ”deukranisointi” on synkkä todellisuus Venäjän toiminnasta.

Se mitä Ukrainan rintamalinjoilla tapahtuu, ei ratkaise vain Euroopan turvallisuuden tulevaisuutta vaan myös sen, että millaista selkärankaa ja puuttumisen halua meillä todellisuudessa on silmiemme edessä tapahtuvaan kansanmurhaan. Tällainen hetki on historiallinen käännekohta.

Venäjän tulitaukoehdotuksiin (ja vastaaviin) on syytä suhtautua hyvin skeptisesti. Jokainen päivä antaa Venäjälle lisäaikaa toteuttaa kansanmurhaa rintamalinjojen takana ja lujittaa otettaan miehitetyillä alueilla venäläistämiskampanjoineen. Venäjän imperialistinen hekuma on moraaliton.

On länsimaista kiinni, miten kauan kansanmurha jatkuu. Venäjän energiatulojen eristäminen ja raskas aseapu Ukrainaan ovat välttämättömiä. Ukrainalaisten taistelutahto on vahva, mutta Venäjän tekemä kansanmurha ei pysähdy ennen kuin maailma – ainakin länsimaat – sen pakolla pysäyttää.

Pahoittelen synkkää tekstiä. Todellisuus on kuitenkin tekstiä vielä synkempi ja menee itsellänikin vahvasti tunteisiin. Tämä on kuitenkin todellisuutta juuri nyt. Silmiemme edessä. Ja silmiä emme saa ummistaa.

+55
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu