Uusi epävakauden aikakausi

Lähes viisi kuukautta tuhoamissotaa Ukrainassa ja yli kahdeksan vuotta Krimin valtauksesta. Venäjän toimet Ukrainassa on merkittävin käännekohta Euroopan turvallisuudessa sitten Berliinin muurin murtumisen. Uusi ”epävakauden aikakausi” on alkanut, ja sen kanssa on opittava elämään.

Ukrainalle sodassa kyse on olemassaolonsa taistelusta Venäjän imperialismia vastaan, mutta vaakalaudalla on myös Euroopan turvallisuuden ja uuden maailmanjärjestyksen tulevaisuus. Siksi nykyhetken teot (tai tekemättömyys) jäävät historiaan.

10 näkökulmaa tähän hetkeen:

Visio. Turvallisen ja vakaan Euroopan sekä transatlanttisuuden visiona oltava Ukrainan voitto. Tämän strategisen vision eteen tehtävä kaikki mahdollinen. ”Vähän kerrallaan” tuki Ukrainaan ei riitä. Visio edellyttää hyvin vahvaa sotilaallista ja taloudellista tukea Ukrainalle.

Aika. Sota Ukrainassa kestää pitkään, luultavasti vuosia. Pitkittyminen on Venäjän etu. Vaarallisinta on, että Ukraina unohtuu ja tuki vähenee. Ukrainan rinnalla on seisottava – kauan sota ikinä kestääkin. Lännen tuki merkittävässä roolissa sodan ajalliselle kestolle.

Skenaariot. On viisautta varautua eri skenaarioihin (panikoimatta mutta realismilla), alkaen matalan tason yhteenotoista Naton etulinjan jäsenmaissa päätyen sodan merkittävään laajenemiseen Ukrainasta. Lännen yhtenäisyys ja varautuminen ehkäisee Kremlin laajentumishalukkuutta.

Hybridivaikuttaminen. Venäjä tuhoaa Ukrainaa fyysisesti, mutta länsimaat ovat hybridivaikuttamisen kohteena. Intensiteetin voi arvioida nousevan. Energian, ruuan, provokaatioiden ja informaation ”aseistaminen” kuuluu vaikuttamiseen. Sinisilmäisyyteen ei ole hetkeksikään varaa.

Kiina ja Intia. Maailman väkirikkaimmat valtiot ovat tulevassa maailmanjärjestyksessä keskeisessä asemassa. Venäjän informaatiovaikuttaminen kohdistuu näihin maihin syvenevien kumppanuuksien toivossa. Maailma on liukumassa demokratioiden vs autokratioiden väliseen kamppailuun.

Venäjän propaganda. Voimistuvaan ja uhkailevampaan propagandaan saamme tottua Kremlin suunnalta. Pelottelun lisäksi Venäjä pyrkii ulostuloillaan ja valheillaan murentamaan lännen yhtenäisyyttä. Näiden puheiden ei saa antaa mennä ihon alle vaan ne tulee jättää omaan arvoonsa.

Digitaalinen rautaesirippu. Kremlin tavoitteena täydellinen informaatiomonopoli Venäjällä – totuus vain Kremlin sanelemaa. Vapaa internet on Putinin pahin vihollinen. Venäjä eriyttää internetiään entisestään, kuten myös mm Kiina ja Iran. Globaali internet tulossa tiensä päähän.

Nato. Venäjä tulee testaamaan Naton toimintakykyä. Tähän on päättäväisesti vastattava tai vaikuttaminen lisääntyy. Kyberhyökkäykset tässä yksi Venäjän väline. Nato on palannut juurilleen eli puolustamaan läntistä yhteisöä idän uhkaa vastaan. Teot osoittavat uskottavuuden.

Lännen yhtenäisyys. Yhteinen uhka on yhdistänyt länsimaita, mutta tulevat vaalit eri maissa, kuluttajahintojen nousu ja sodan pitkittyminen voivat yhtenäisyyttä murentaa. Tämän takia Ukrainan merkityksen esilläpitäminen sitkeästi on elintärkeää myös yhtenäisyyden säilymiselle.

Suomi. Olemme pian Naton jäsenmaa, maanpuolustustahto hyvin korkea ja uskottava puolustuskyky. Mutta paikallemme emme saa jäädä. Uudessa epävakauden aikakaudessa Suomen on syytä entisestään korottaa puolustusbudjettiaan ja vahvistaa puolustuskykyään.

Hyvin meidän käy.

 

+18
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu