Uusi turvallisuusministeri

Ei, uuden hallituksen tärkein turvallisuudestamme vastaava ministeri ei ole tuleva puolustusministeri Stefan Wallin, eikä edes ulkoministeriöön palaava Erkki Tuomioja.

Venäjästä, terroristeista tai edes talouden voimakkaista turvallisuuskytkennöistä huolimatta, lähivuosien keskeisimmät turvallisuuskysymykset kohdistuvat sisäiasiainministeriöön.

Suomessa on viimeisen vuosikymmenen aikana kiinnitetty merkittävästi aiempaa enemmän huomiota sisäiseen turvallisuuteen. Sisäisen turvallisuuden uhkakuvien poliittinen painoarvo on noussut ja tietoisuutemme näistä uhkakuvista on lisääntynyt. Eikä kyse ole vain Suomesta, vaan sisäisen turvallisuuden voimistumisen trendi on muualla Euroopassa ollut jopa meitä voimakkaampi. Trendi on edelleen noususuunnassa.

Kun terrorismia vastaan taistellaan toisella puolella maapalloa ja Venäjän sotilaallinen uhka tuntuu olemattomalta, tuntuvat arkipäiväämme vaikuttavat – ja siinä usein näkyvät – uhkat erityisen vakavilta. Aiheellisesti. Onhan turvallisuus nimenomaan sitä, että tunnemme itsemme turvallisiksi. Ja Suomi on asettanut tavoitteekseen olla Euroopan turvallisin maa vuonna 2015.

Erimuotoinen rikollisuus, syrjäytyminen, häiriötön sähkönjakelu, laiton maahantulo, ympäristökatastrofit, kouluampumiset tai meidän jokaisen oman kodin turvallisuutta uhkaavat tekijät vaikuttavat tänä päivänä keiskeisimmin siihen, miten turvallisessa Suomessa me suomalaiset tunnemme elävämme. Näihin uhkakuviin vastaaminen on keskeisesti sisäasiainministeriön, jonka alaisuudessa muun muassa poliisi, pelastustoimi ja rajavartiolaitos toimivat, vastuulla. Lisäksi pinnalla olevat maahanmuuttoasiat päätettiin liittää tulevan sisäasiainministerin vastuualueeseen.

Samanaikaisesti on tarpeellista pohtia, että olisiko Suomessa nyt aika siirtyä hallinnollisestikin laajan turvallisuuskäsityksen aikaan. ”Kaikki vaikuttaa kaikkeen” -uhkamaailmassa ei eri turvallisuusviranomaisten välillä ole tarpeellista ylläpitää raja-aitoja. Päinvastoin. Suomi tarvitsee turvallisuusviranomaiset yhteen kokoavan turvallisuusministeriön. Keskustelu perustettavasta turvallisuusministeriöstä kannattaa aloittaa.

Kristillisdemokraatit saivat painavan salkun, ja uudella turvallisuusministerillä tulee töitä riittämään.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu