Valko-Venäjän tilannetta syytä seurata

Ukrainan vastahyökkäyksen lisäksi huomio kannattaa nyt kiinnittää myös Valko-Venäjälle. Karttaan katsominen muistuttaa Valko-Venäjän keskeisestä maantieteellisestä asemasta. Taktisten ydinaseiden siirtäminen Venäjältä Valko-Venäjälle tässä hetkessä on Kremlin tietoinen toimi, jonka se tekee kolmesta syystä.

1. Venäjä haluaa Valko-Venäjän vahvempaan konktrolliinsa. Ydinkärkien sijoittaminen mahdollistaa Venäjän pysyvien sotilastukikohtien perustamisen lisäksi syyn ottaa tarvittaessa Valko-Venäjä ”rauhanturvaoperaatiolla” vahvemmin haltuun, etenkin jos Lukasenko astuu pois näyttämöltä. Venäjä vahvistaa etupiiriään.

2. Ydinaseista puhumiseen yhdistyy aina vakavat mielialat, sillä kyse on suuren hävityksen aseista, joita tuodaan lähemmäksi EU- ja Nato-maita. Ydinaseiden siirtäminen Kremlin tietoista ydinaseretoriikkaa, jolla luodaan pelotetta lännen suuntaan. Informaatiovaikuttamista tämäkin.

3. Ukrainalle Valko-Venäjä on tärkeä sodan kannalta maantieteellisesti, sillä Valko-Venäjän sijainti mahdollistaa sotatoimet Ukrainaan useasta suunnasta. Toistaiseksi Valko-Venäjän rajalle ei Ukrainan ole tarvinnut sitoa suuria joukkoja, mutta Venäjän toimien myötä tilanne voi muuttua. Yksi pelikortti jonka pelaamista Kremlissä mietitään.

Kun yhtäällä tapahtuu, muistetaan katsoa toisaalle. Myös omassa turvallisuudessamme.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu