Venäjä saattaa hajota Putinin aloittamaan sotaan – ratkaisu voi tulla yllättävältä suunnalta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esittelee tällä viikolla rauhansuunnitelmaansa New Yorkissa järjestettävässä YK:n yleiskokouksessa. Vaikka moni toivoo tästä ratkaisua, on mahdollista ettei Yhdysvaltojen nykyinen tai tuleva presidentti suunnitelmasta innostu. Muun muassa Kiinan esittämistä vaihtoehtoisista rauhansuunnitelmista ei puolestaan innostu Ukraina.

Voikin olla, ettei kumpikaan suurvalta idässä tai lännessä – Kiina tai Yhdysvallat – sotaa käyvien maiden ohella ole ratkaisevassa asemassa. Silloin katseet kääntyvät Venäjän maantieteellisiin realiteetteihin. Nykyinen Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio joka rakentuu Neuvostoliiton raunioille.

Venäjän rajanaapurit lännestä itään lueteltuna ovat Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea. Listaa on syytä tarkastella lähemmin.

Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Natoon. Valko-Venäjän vuosien 2020-2021 mielenosoitukset eivät vielä johtaneet vallankumoukseen, mutta maataan 30 vuotta yksinvaltiaan ottein johtaneen Aleksandr Lukašenkan seuraaja tuskin on samanlainen diktaattori kuin nykyinen hallitsija. Vaikka Valko-Venäjä on pinta-alaltaan vain kolmanneksen Puolaa pienempi, sotimiseen sillä ei ole tahtoa eikä resursseja. Loput Venäjän naapurimaat Kaspianmeren länsipuolella ovat puolestaan joko sodassa Venäjän kanssa tai sen miehityksen alaisina: Ukraina (sota vuodesta 2014), Georgia (osittain miehitetty vuodesta 1991, uusi sota vuonna 2008) sekä Azerbaidžan (osittain miehitetty vuodesta 1991).

Idästä katsottuna Venäjän ensimmäinen rajanaapuri on Pohjois-Korea. Se on taloudessaan kehitysmaan tasolle taantunut poliisivaltio, jonka varaan Venäjän on turha laskea. Seuraava rajanaapuri on köyhä ja Venäjästä riippuvainen Mongolia. Sieltä Venäjällä on saatavissa lähinnä marginaalista mainehyötyä, mutta ei juurikaan taloudellista, sotilaallista tai poliittista tukea. Jäljelle jäävät Kiina ja Kazakstan.

Kiinan ja Venäjän välit perustuvat niiden yhteisiin intresseihin: molemmille on hyötyä kaikesta, mikä horjuttaa länsimaita. Yleisen, myös Suojelupoliisin allekirjoittaman arvion mukaan Venäjä kuitenkin tarvitsee Kiinaa enemmän kuin Kiina Venäjää. Hieman yksinkertaistaen voisi sanoa, ettei Venäjästä ole Kiinalle muuta hyötyä kuin sen välinearvo Kiinan ja Yhdysvaltojen keskinäisessä kilpailussa: niin kauan kuin Venäjälle on tässä edes jotakin käyttöä, Kiinan kannattaa tukea sitä. Vaikka Kiina onkin julkisesti osoittanut ymmärrystä Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa, ei Venäjä ole sille enempää kuin vuosi vuodelta enemmän vasallivaltion asemaan valuva entinen suurvalta.

Venäjän rajanaapureista jäljelle jää vain Venäjän eteläpuolella sijaitseva Kazakstan. Venäjällä ja Kazakstanilla on yhteistä rajaa 7 644 kilometria, eli puolet enemmän kuin Venäjällä ja Kiinalla tai kolme kertaa enemmän kuin Venäjällä ja Natolla. Vaikka Venäjän suurimmat sotilaalliset haasteet ovatkin juuri nyt lännessä, ovat sen tulevat strategiset haasteet mahdollisesti etelässä.

Kazakstan on pinta-alaltaan kahdeksan Suomen kokoinen entinen neuvostotasavalta, joka ulottuu maantieteellisesti lännessä Itä-Euroopasta itään lähes Mongoliaan asti. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Kazakstan kumarsi vuosikymmeniä Venäjälle, kunnes vuoden 2021 mielenosoituksissa 30 vuotta hallinnut Venäjä-mielinen presidentti Nursultan Nazarbajev joutui eroamaan laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Uusi presidentti Kasym-Žomart Tokajev on selvästi toista maata kuin edeltäjänsä, ja on osoittanut sen varsinkin Venäjän aloitettua täyisimittaisen sodan Ukrainassa. Hän muun muassa ilmoitti Pietarissa pidetyssä tilaisuudessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin läsnäollessa, ettei tunnusta Venäjän miehittämiä “kansantasavaltoja” Ukrainassa. Kazakstan on toistuvasti perunut perinteisen venäläisen voitonpäivän paraatin, vienyt humanitaarista apua Ukrainaan sekä takavarikoinut Venäjän valtion omistukset Baikonurin avaruuskeskuksen, joka suurelle yleisölle tuli tunnetuksi Juri Gagarinin tekemästä maailman ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta.

Kyse ei ole pelkästään yhdestä presidentistä. Yhdeksän kymmenestä kazakstanilaisesta ovat tyytyväisiä presidentin toimintaan. Kazakstanin väestö on nuorta ja kasvussa (keski-ikä on hieman alle 30 vuotta) ja väestö kasvaa erityisesti kaupungeissa. Nuoria urbaaneja on siis paljon ja heitä on lähitulevaisuudessa vieläkin enemmän. Kun lännen asettamat talouspakotteet purevat ja Venäjän houkuttelevuus näiden nuorten urbaanien silmissä pienenee, kääntyvät kansalaisten katseet joko itään, länteen tai etelään. Samalla Venäjän maarajasta reilu kolmannes muuttuu jälleen rajaksi sellaisen valtion kanssa, joka ei halua Venäjän kanssa olla tekemisissä.

Venäjän rajanaapureiden ei voi siis sanoa tukevan Venäjän nykyistä johtoa tai sen harjoittamaa imperialistista politiikkaa. Nekin harvat jotka eivät sitä suoraan tuomitse käyttävät Venäjää lähinnä omien intressiensä ajamiseen – tai viimeisenä oljenkortenaan, kuten Valko-Venäjän Lukašenka.

Vuoden 2022 syyskuulta muistetaan, kuinka tukensa Venäjän toimille veti julkisesti ja lyhyessä ajassa Kiina, Intia, Turkki ja jopa Serbia. Aasialaisittain korkeintaan keskisuuren Kirgisian presidentti antoi Putinin odottaa itseään median edessä. Nykyisen Venäjän ainoat todelliset kumppanit ovatkin konkurssikypsiä diktatuureja Etelä-Amerikasta, sisällissotaa käyviä ja romahduksen partaalla olevia valtioita Lähi-idästä ja Afrikasta – tai Pohjois-Korea.

Venäjällä käyvät ystävät vähiin. Sota Ukrainassa loppuu ennemmin tai myöhemmin, samoin kuin loppuu Venäjän kyky ylläpitää talouttaan ja sotakuntoaan. Putinin Venäjän myötä tulee päätökseensä lisäksi Lukašenkan Valko-Venäjä. Pian myös Venäjän etelärajalla lakkaa viimeinenkin näennäinen neuvostotasavalta, ja Neuvostoliiton viimeisetkin rippeet jäävät historiaan  – ja Venäjä yksin.

Riippumatta siitä mihin ja miltä suunnalta Venäjä lopulta kaatuu, Suomen ja suomalaisten etu on pitää huolta Euroopan turvallisuudesta. Vapaus, demokratia ja yhdenvertaisuus ovat arvoja, jotka kuuluvat kaikille Euroopan maille ja kansalaisille. Nämä ovat realiteetit, joiden pohjalta Suomenkin tulee varautua: yhtäältä tukemalla Ukrainaa, toisaalta pitämällä huolta omasta puolustuksestaan.

 

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu