Venäjän strategia on kylmäävä – Ukraina tarvitsee vahvan tuen

Keskellä Eurooppaa on meneillään sota, jonka mittakaavaa on vaikea käsittää. Venäjä tuhoaa systemaattisesti elämisen edellytyksiä Ukrainassa, eikä noudata mitään sodan sääntöjä. Iskut kohdistuvat siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin.

Venäjä on voimistuvasti ja tarkoituksellisesti pyrkinyt tuhoamaan tavallisten ihmisten elämisen edellytyksiä. Kyse on tietoisesta tavasta käydä sotaa. Tavoitteena on tehdä ukrainalaisten talvesta mahdollisimman vaikea. Strategia on kirjaimellisesti kylmäävä.

Vladimir Putin on osoittanut, ettei hänellä ole enää mitään rajoja, eikä lokakuussa tehtävään nimetty Ukrainan sodan komentaja Sergei Surovikin ei ole yhtään sen parempi. Hänen johtamansa joukot ampuivat Venäjän omia kansalaisia kaduille jo 90-luvulla. Surovikin tuli kansainvälisesti kuuluisaksi viimeistään Syyrian sodan ihmisoikeusrikoksista, joita viime vuonna julkaistussa ihmisoikeusjärjestöjen raportissa kuvattiin yhdeksi ihmiskunnan lähihistorian traagisimmista tapahtumista.

Venäjä käy sotaa ukrainalaisten kotirintamaa ja siviilejä kohtaan, tietoisesti ja julmasti. Sähköverkkoihin ja energialaitoksiin iskemällä vaikutetaan yhteiskunnan perustoimintoihin ja ihmisten elinolosuhteisiin. Arvioiden mukana esimerkiksi Kiovassa on parhaillaan 80 % ihmisistä ilman puhdasta vettä.

Tänä talvena tulemme näkemään lisääntyvän sotapakolaisten virran Ukrainasta länsimaihin. Kyseessä on suurin ihmismassojen liikehdintä Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Meidän pitää muistaa, että ukrainalaiset pakenevat sotaa, ja vastustaa Venäjän provosoimaa vastakkainasettelua. Näillä ihmisillä on todellinen hätä ja he tarvitsevat apua.

Venäjä ei ole perääntymässä sodasta tai luovuttamassa, päinvastoin. Tämä tulee lännessä vihdoin ymmärtää. Mitä kauemmin katsomme sivusta ja tuemme ”vähän kerrallaan”, sitä pidempään niin sota kuin valtava inhimillinen kärsimys jatkuvat. Se mitä teemme tai emme tee juuri nyt tulee jäämään historiaan.

On toimittava päättäväisesti, jotta ukrainalaiset selviävät talven yli. Tämä tarkoittaa mittavaa konkreettista tukea. Poliittiset puheet eivät riitä, vaan Ukraina tarvitsee nopeasti taloudellista tukea, ilmapuolustusjärjestelmiä sekä infrastruktuurin suojaamiseen tarvittavaa teknistä tukea.

Tällaisina hetkinä on syytä miettiä – miten toivoisi itseään, omaa kansakuntaansa ja maatansa kohdeltavan, jos olisi samanlaisen julmuuden kohteena kuin Ukraina on tällä hetkellä. Toistuvasti on myös hyvä pitää mielessä, että Ukraina puolustaa myös Eurooppaa ja tulevaisuuttamme. Venäjä pitää pysäyttää.

+26
JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu