Venäjän toimet kovenevat, aloitetta ei saa menettää
Kremlin toimissa voi tässä hetkessä arvioida olevan viisi painopistettä.
1. Estää sisäisen kritiikin ja piilevien levottomuuksien leviäminen. Voimistuvan ”Kremlin totuuden” levittämisen omalle väestölle lisäksi järjestys ylläpidetään voimakeinoin sekä tarvittavin eliminoinnein. Isäntä haluaa näyttää muille kaapin paikan.
2. Tilanne Ukrainassa on Venäjän saatava tavalla tai toisella kääntymään paremmaksi, uhrauksista ja sotarikoksista välittämättä. Tähän Venäjä tulee viime kädessä käyttämään kaikki mahdolliset keinot. Sotatoimet eivät välttämättä rajoitu tässä logiikassa ainoastaan Ukrainaan.
3. Tuen hankkiminen ulkomailta, Venäjästä katsoen idän ja etelän suunnilta. Voimakas ulkomainen apu, poliittinen ja konkreettinen, on Venäjän uskottavuudelle välttämätöntä. Tässä hetkessä Venäjä näyttäytyy kansainvälisen politiikan hylkiönä, epävakaana ja epäluotettava toimijana.
4. Lännen suuntaan Venäjän purkaa nykytilansa turhautuneisuuttaan, voimavarojensa puitteissa. Tarkoituksena heikentää lännen tukea Ukrainalle sekä lännen yhtenäisyyttä. Energia-aseen ja informaatiovaikuttamisen rinnalla mahdollisesti muita hybridivaikuttamisen keinoja luvassa.
5. Putinille tärkeää pitää aloite omissa käsissä, johon muut reagoivat. Kremlillä oli aloite pitkään hallussaan Ukrainan ja lännen suhteen. Mutta ei ole enää. Aloitteen palauttaminen itselleen on Venäjän strateginen tavoite. Se on ainoa keino Putinille kasvojen säilyttämiseen nykytilanteessa.
Venäjän puheisiin rauhanneuvotteluista on syytä suhtautua epäillen. Venäjä pelaa aikaa epätoivoisessa tilanteessaan. Muistettava, että dialogia käytiin Venäjän kanssa vuosikymmen ja seurauksena laajamittainen hyökkäys. Aloite on pidettävä Ukrainan käsissä, se on avain sodan loppumiseen. Tähän on meidän osoitettava jatkuva vahva ja konkreettinen tuki.
Tuolla Limnellin tekstiä sivuavaa pohdintaa Venäjän tulevaisuudesta:
https://www.thedailybeast.com/what-happens-to-russia-after-it-loses?ref=scroll
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä katsaus Ukrainan sodasta.
”(Venäjän) Sotatoimet eivät välttämättä rajoitu tässä logiikassa ainoastaan Ukrainaan.”
Tosiaan, tähtäimessä ovat ainakin Moldovia ja sitten Baltian maat.
Sodan eskaloitumisen pelko on huono selitys sille, ettei Ukrainalle anneta riittävän tehokkaita aseita. Tähän typeryyteen syyllistyy eritoten Saksa.
Vaikka Naton ”turvatakuu” koskee vain jäseniä, Nato voisi ottaa nyt käyttöön saman retoriikan mitä Venäjä on käyttänyt (Naton laajenemisesta).
Venäjän laajeneminen länteen aiheuttaisi ”sotilasteknisiä” toimenpiteitä Natolta.
Ilmoita asiaton viesti
Transnistriaksi kutsuttua Moldovan osaahan Venäjä on käytännössä miehittänyt 30 vuotta. Vuodesta 2014 lähtien tavoitteena on epäilemättä ollut käytännössä koko Ukrainan ja Moldovan alueen ottaminen hallintaan, vaikka mieluiten Venäjä olisi tehnyt sen nukkehallituksilla.
Baltian maat ovat eri juttu. Ne kuuluvat Natoon, eikä kukaan pysty vakuuttamaan tavalliselle venäläiselle niiden olevan Venäjän osia.
Ilmoita asiaton viesti
Jarno, kirjoitat, että ”Aloitteen palauttaminen itselleen on Venäjän strateginen tavoite. Se on ainoa keino Putinille kasvojen säilyttämiseen nykytilanteessa.”
Kyllä nyt näyttää siltä, että Putin ei enää mitenkään voi saada aloitetta takaisin Venäjälle.
Uutisen mukaan Saksan kansleri Olaf Scholz puhui eilen pitkään puhelimessa Putinin kanssa Ukrainan sodasta.
Oli sanonut Putinille, että venäläisten pitää lähteä Ukrainasta ja kunnioittaa maan suvereniteettia.
Mielestäni tämä on monestakin syystä erittäin tärkeä tieto.
Ensinnäkin mitä tulee lännen sanktioihin, Saksa on pitkään ollut matalalla profiililla ja peesaillut muiden perässä. Näinollen tämä Scholzin puhelu on selkeä ja tärkeä linjanmuutos ja avaus Saksalta.
Pitää muistaa, että todellisuudessa Saksa on Euroopan tärkein ja voimakkain maa ja Scholzilla on nyt näytön paikka. Ranskan Macronilla, eikä Briteilläkään ole juurikaan painoarvoa, muista eurojohtajista puhumattakaan.
Vuosikausia saksalaisessa suuryhtiössä työskennelleenä tunnen verrattain hyvin saksalaista ajattelua ja pitkään Venäjänkauppaa tehneenä, mielestäni tilanne kehittyy nyt näin:
1) Venäjän läpi-korruptoitueen talouden romahdus on jo ensi vuonna tulollaan, sillä maan budjetti on suurista energiatuloista huolimatta jo nyt pakkasella, ensi vuonna sanktiot alkavat vaikuttaa rajusti, 40%:sta taloudesta vastanneet 1200 länsifirmaa ovat lähteneet ja Ukrainan sota käy kalliiksi.
2) Venäjä ajautuu siis lähitulevaisuudessa vääjäämättömään mega-kriisiin ja sen valtavien luonnonrikkauksien ”haaskalle” haluavat monetkin tulla jaolle.
Näitä ovat varsinkin Kiina, EU (=Saksa) ja USA / kansainväliset suuryhtiöt.
3) Vaikka Kiina onkin suuri talousmahti ja on luvannut auttaa Venäjää, sillä on nyt kuitenkin merkittäviä sisäisiä ongelmia. Lisäksi Venäjällä on syytä pelätä sitä, että maasta tulee Kiinan vasallıvaltio, joka kaappaa sen rikkaudet.
Todennäköisesti USA ei ole kovin suosittu Venäjällä Ukrainan sodan jälkeen…
Toisaalta Saksalla on vuosisataiset perinteet hyvästä yhteistoiminnasta Venäjän kanssa, jossa yhdistyy saksalainen teknologia ja Venäjän luonnonresurssit. Jo 150 vuotta sitten Saksan rautakansleri Otto von Bismark sanoi: ”Kun Saksa ja Venäjän ovat yhdessä, kummallakin menee hyvin.”
4) Kaikesta päätellen Olaf Scholtz tähtää juuri tähän. Hänen matalan ja värittömän profiilinsa takana taitaa kuitenkin ”piileskellä” realisti-juristin logiikka ja yli 20-vuotinen kokemus saksalaisesta politiikasta.
Ehkäpä Scholz ja Putin / hänen seuraajansa onnistuvat löytämään ”yhteisen sävelen” ja ohjaamaan Venäjän jotenkin ehjänä ulos nykyisestä kriisistä?
Ilmoita asiaton viesti
Optimistina oletan, että Scholz on vielä kuvioissa Putinin seuraajankin aikaan. Putin on kyllä korttinsa pelannut ja hävinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä ajautuu siis lähitulevaisuudessa vääjäämättömään mega-kriisiin ja sen valtavien luonnonrikkauksien ”haaskalle” haluavat monetkin tulla jaolle.”
Tämähän näkökulma huvittaa itseäkin ajatellen kuinka pakotteil jne estetään kaikki yhteys jne. Venäjään osalta halukkaista.
Mutta sitten varmasti kielipitkällä lipoen Usankin isoimmat bisnes pankkiirit kehittelee kuinka pääsisivät käsiksi Venäjän kaasuihin, öljyihin jne.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tälläiset kukonalut kaatuu Venäjällä ennemmin tai myöhemmin, hyvin on kapea polku kulkea hengissä. Se voi olla vain väärään aikaan väärässä paikassa olemista, ja yksikin ennakoimaton harha-askel voi päättää päivät hyvin lyhyeen.
Esittämällä FSB-kovaa naamaa on aivan tyhmä idea tyhmästä päästä, kyllä kansakunnan johtajalla pitää olla inhimillisyyttä ja tilannesilmää, vääristynyt ajatus haalia vankiloista pitkäaikaisrikolliset sotaan, ja luvata vapaus päälle, tämäkö on jaloa armotyötä?
Nämähän on ongelmia piilokorkoja käyttäville lyhytkasvuisille, joka ravintolassa tilaa tiskillä itselleen triplatuplawiskit itseänsä korostaakseen.
Se on nyt todettu, Putin on kuin pyrypeltihousupoika joka on saanut tinasotamiehiä itselleen ja siirtelee niitä mielihalujensa mukaan.
Kaaos kasvaa koko ajan Venäjällä, outoja murhia, tulipaloja, jopa maailmanpyörä uhataan kaataa. Putinin lähipiirillä ei ole kaduille mitään asiaa, onko se enää elämää, mistä voi nauttia.
Ilmoita asiaton viesti