Venäjän toimet kovenevat, aloitetta ei saa menettää

Sota Ukrainassa on Ukrainalle eksistentiaalinen, taistelu valtiollisesta olemassaolosta. Putinille kyse on puolestaan imperialistisesta olemassaolon sodasta, jota se ei voi hävitä – siksi Venäjä ei tule taipumaan rauhaan ja sitoutuu jopa kiihdyttämään sotaa valtaisista tappioista huolimatta.

Kremlin toimissa voi tässä hetkessä arvioida olevan viisi painopistettä.

1. Estää sisäisen kritiikin ja piilevien levottomuuksien leviäminen. Voimistuvan ”Kremlin totuuden” levittämisen omalle väestölle lisäksi järjestys ylläpidetään voimakeinoin sekä tarvittavin eliminoinnein. Isäntä haluaa näyttää muille kaapin paikan.

2. Tilanne Ukrainassa on Venäjän saatava tavalla tai toisella kääntymään paremmaksi, uhrauksista ja sotarikoksista välittämättä. Tähän Venäjä tulee viime kädessä käyttämään kaikki mahdolliset keinot. Sotatoimet eivät välttämättä rajoitu tässä logiikassa ainoastaan Ukrainaan.

3. Tuen hankkiminen ulkomailta, Venäjästä katsoen idän ja etelän suunnilta. Voimakas ulkomainen apu, poliittinen ja konkreettinen, on Venäjän uskottavuudelle välttämätöntä. Tässä hetkessä Venäjä näyttäytyy kansainvälisen politiikan hylkiönä, epävakaana ja epäluotettava toimijana.

4. Lännen suuntaan Venäjän purkaa nykytilansa turhautuneisuuttaan, voimavarojensa puitteissa. Tarkoituksena heikentää lännen tukea Ukrainalle sekä lännen yhtenäisyyttä. Energia-aseen ja informaatiovaikuttamisen rinnalla mahdollisesti muita hybridivaikuttamisen keinoja luvassa.

5. Putinille tärkeää pitää aloite omissa käsissä, johon muut reagoivat. Kremlillä oli aloite pitkään hallussaan Ukrainan ja lännen suhteen. Mutta ei ole enää. Aloitteen palauttaminen itselleen on Venäjän strateginen tavoite. Se on ainoa keino Putinille kasvojen säilyttämiseen nykytilanteessa.

Venäjän puheisiin rauhanneuvotteluista on syytä suhtautua epäillen. Venäjä pelaa aikaa epätoivoisessa tilanteessaan. Muistettava, että dialogia käytiin Venäjän kanssa vuosikymmen ja seurauksena laajamittainen hyökkäys. Aloite on pidettävä Ukrainan käsissä, se on avain sodan loppumiseen. Tähän on meidän osoitettava jatkuva vahva ja konkreettinen tuki.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu