Vihapuhe ahdistaa ja rapauttaa yhteiskuntaa

Kun kirjoittaa vihapuheesta, joutuu todennäköisesti sen kohteeksi. Asiasta on kuitenkin pakko puhua, ja on ryhdyttävä todellisiin toimenpiteisiin. Vihapuhe rehottaa Suomessa, koska se on päästetty rehottamaan. Vihapuheeseen puuttumiseen on monia keinoja, kuten teknisiä ja lainsäädännöllisiä sekä valistuksellisia. Asian kanssa ei saa aikailla.

Tällä viikolla julkaistu tutkimus surullisesti osoittaa miten vihapuhe karkottaa ihmisiä politiikasta ja miten vihapuhe on viime vuosina yleistynyt. Tämä on niin demokratian kuin yhteiskuntamme kannalta huolestuttavaa.

Samanaikaisesti kuulee edelleen sanottavan, että ”ne on niitä netin puolella tapahtuvia asioita.” Ajoittain vaikuttaa, että osasta aikuisia on tullut huonosti käyttäytyviä lapsia, kun pääsevät verkkomaailmassa kommentoimaan asioita ja viestittämään nimettömänä. Aivan samat käyttäytymissäännöt pätevät niin digitaalisessa kuin fyysisessä maailmassa. Hyvä käytös kannattaa aina, ja tämän mielessä pitäminen on yksi tärkeä lähtökohta vihapuheen vähentämiselle.

Suomen henkinen ilmapiiri on kärjistynyt vihapuheen takia. Suomalaisessa keskustelukulttuurissa aggressiivisuus on informaatioteknologian arkipäiväistymisen myötä räjähtänyt lineaarisesti arkeen ja jokapäiväiseen kielenkäyttöön digitaalisilla turuilla ja toreilla, etenkin sosiaalisessa mediassa. Internet­aika ei anna armoa huolimattomuuksille, sillä äkkiseltään kirjoitettu mielenilmaisu kiertää hetkessä maapallon ympäri. Toki on muistettava, ettei vihapuhe rajoitu vain verkkomaailmaan. Trendi on hyvin huolestuttava, sillä vihapuhe on lisännyt ihmisten turvattomuutta ja ahdistusta.

Lisääntyvä vihapuhe heijastaa myös vastakkainasettelun kasvua Suomessa. Kun suhteellisen pienen maamme vahvuus perustuu yhteistyöhön ja yhtenäisyyteen, on tällä kehityksellä vakavia turvallisuusvaikutuksia. Esimerkiksi tekemässämme tutkimuksessa nuoriso nostaa keskeiseksi uhkakuvaksi yhteiskuntamme yhteenkuuluvaisuuden rikkoutumisen ja ristiriitojen kärjistymisen. Samalla on muistettava, että vihapuheella vaikuttaminen on tullut osaksi myös valtioiden vaikuttamisen arsenaaleja.

Vihapuheella tarkoitetaan Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Yksiselitteistä rajaa sananvapauden turvin esitettyjen mielipiteiden ja rangaistavan kielenkäytön välille on kuitenkin usein vaikea vetää.

Vihapuheen sekoittaminen sananvapauteen voi olla ongelma, kun vihapuhuja vetoaa sananvapauteen haukkuessaan tai vainotessaan jotain ryhmää tai tiettyä ihmistä. Asiattoman ja aggressiivisen kommentoinnin tulva on tuttua julkkiksille, poliitikoille, toimittajille ja asiantuntijoille. Jos tämä muuttuu uhkailuksi, on sen tavoite vaientaa asiasta puhuja. Silloin vihapuhe on uhka sananvapaudelle. Vihapuhetta on toisaalta käytetty hyväksi myös uhriutumisessa, jossa eri mieltä olevilta saatu kritiikki ei ole miellyttänyt.

Vaikka vihapuhetta on vaikea määritelmällisesti aukottomasti ja kaikkiin tilanteisiin soveltuvana määritellä, ei se johtaa asian hiljaiseen hyväksyntään. Tärkeä askel vihapuheen hillitsemiselle on sen laaja julkinen tuomitseminen – vaikka ei olisikaan itse sen kohteena. Tietyt rajat kielenkäytölle on kyettävä määrittämään. Myös esimerkillisyyden voima on suuri, ja erityisesti julkisuuden henkilöiden tulee olla näyttämässä esimerkkiä. Ja jokainen meistä. Tämä edellyttää rohkeutta ja linjakkuutta, mitä nyt tarvitaan. Moninaiselle arvojohtajuudelle ja -esimerkillisyydelle on nyt todellinen tarve.

Vihapuheen epänormaalista tilasta on tullut jatkuva normaali tila – eräänlainen hälytystila. Meillä Suomessa on syytä pitää mielessä, että menetettyä turvallisuuden tunnetta ja yhteiskunnallista ilmapiiriä on hyvin vaikea saada takaisin. Ei riitä, että asiasta puhutaan, jollei sille todellisuudessa tehdä jotakin. Sen torjumiseen ei ole ollut riittävästi tahtoa ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin sen kitkemiseksi. Edes selkeästi laillisuuden rajat ylittävään kirjoitteluun tai uhkaamiseen ei aina ole puututtu tehokkaasti. Tällainen toiminta nakertaa luottamusta yhteiskunnan toimivuutta ja turvallisuuden takaamista kohtaan. Pahimmillaan tämä johtaa ilmapiiriin, jossa ollaan valmiita siirtämään vihapuheet konkreettisiin tekoihin ja toteuttamaan väkivaltaa kaduilla ja toreilla.

Pelkästään lainsäädäntöä muutamalla, sosiaalisten medioiden alustoja siivoamalla tai viranomaisten määrää verkkomaailmassa lisäämällä ei vihapuhetta pystytä merkittävästi ehkäisemään. Yksilön vastuullisuus on tämän ongelman keskiössä – ja sen tärkein ratkaisu. Vihapuheen voiton avain löytyy kyvystä harkita, mitä sanoo. Tämän harkinnanvaraisuuden ja ihmisen vastuullisuuden asenteen lisääminen on ratkaisun keskiössä. Tätä asenneilmapiiriä on nyt vahvasti edistettävä läpi yhteiskuntamme.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu