Viisi asiaa tärkeästä rajalaista

Viisi asiaa tärkeästä rajalaista:

1. Itärajan tilanteeseen liittyvä riittävä tiedustelutieto on ollut kaikkien kansanedustajien ja eduskuntaryhmien käytössä. Lain tarpeellisuuteen ei liity salaista tiedustelutietoa. Lain tarpeellisuus on perusteltavissa myös julkisilla tiedoilla. Venäjä pystyy ohjaamaan halutessaan itärajallemme tuhansia ihmisiä lyhyessä ajassa.

2. Venäjä käyttää tietoisesti hybridivaikuttamisessaan hyväksi lainsäädäntömme ja kansainvälisten sopimuksien heikkouksia. Ne on tilkittävä. Venäjän toimilla ei ole rajoitteita. Kansainväliset sopimukset on tehty aikana, jolloin tällainen vaikuttaminen ei ole ollut tiedossa ja sopimuksia tullaan päivittämään.

3. Hybridivaikuttamisen tavoitteena on hämmentää ja kääntää meidät toisiamme vastaan. Niin ei saa käydä. Eri näkemyksistä huolimatta toisiaan kunnioittava ja yhtenäisyyttä korostava poliittinen keskustelutapa on tässä hetkessä hyvin tärkeää. Venäjän informaatiovaikuttamista luvassa.

4. Venäjä hämärtää tarkoituksella sodan ja rauhan rajaa. Tällä harmaalla alueella tapahtuva vaikuttaminen on myös suomalaisen yhteiskunnan poliittisen päätöksenteon ja resilienssin testaamista. Mitä päättäväisemmin toimimme, sitä paremmin ennaltaehkäisemme tulevaa vaikuttamista.

5. Turvallisuuden varmistaminen on koko Suomen yhteinen intressi. Nyt käsillä oleva lakiesitys on poikkeuslaki. Esityksessä on katsottu painavien, hyväksyttävien tavoitteiden olevan käsillä. Kyseessä on rajattu poikkeus, taustalla pakottava syy ja muiden keinojen ei ole katsottu olevan riittäviä. Suomen on huolehdittava viranomaisten riittävistä toimivaltuuksista maamme kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Rajaturvallisuuslailla Suomi varautuu ja parantaa valmiuksia hybridivaikuttamisen torjumiseksi. Näistä valtion perusasioista on näinä aikoina pidettävä erityinen huoli.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu