Vuoden henkilö – Sinä
Yhdysvaltalaisella Time-aikakauslehdellä on vuosittain tapana valita ”vuoden henkilö”, jolla on arvioitu olleen suurin vaikutus kuluneen vuoden tapahtumiin. Valinta on lähes vuosisadan aikana kohdistunut muun muassa Adolf Hitleriin, Martin Luther Kingiin ja Bill Gatesiin. Ensimmäinen ei-ihminen, tietokone, valittiin vuoden henkilöksi vuonna 1982. Viime vuonna valinta kohdistui Donald Trumpiin. Tämän vuoden henkilöä emme vielä tiedä, mutta jos valinta olisi minun käsissä, niin valitsisin luultavasti uudelleen vuoden 2006 vuoden henkilön. Se olisit Sinä.
”Sinä” olisi tämän päivän totuuden jälkeiseksi ajaksi kutsutussa tietoyhteiskunnassa perusteltu valinta. Vuoden 2006 Time-lehden kannessa oli kuva tietokoneesta ja alla teksti: ”Sinä hallitset informaation aikakautta. Tervetuloa maailmaasi.” Kansikuva ilmentää ihmisen valtaa etsiä ja saada tietoa internetistä, sekä toimia itse tiedon tuottajana ja välittäjänä. Valinnan perusteluiden mukaan ihminen internetin tietosisältöjen keskellä ”ei vain muuta maailmaa vaan muuttaa myös tapaa, jolla maailma muuttuu.” Viisaasti sanottu vuonna 2006. Perustelu on vuonna 2017 vieläkin ajankohtaisempi.
On hyvä, että totuudesta, valeuutisista, vaihtoehtoisista totuuksista ja medialukutaidon tarpeellisuudesta puhutaan aktiivisesti. Mitä enemmän ymmärrämme itse ilmiötä eli internetiä, tiedon luotettavuutta, tiedon leviämistä ja informaatiolla vaikuttamista, sitä paremmin osaamme tässä ympäristössä toimia. Samanaikaisesti on muistettava, että sosiaalinen media, älypuhelimet ja internetin hakukoneet ovat vielä suhteellisen nuoria ja jatkuvasti kehittyviä ilmiöitä. Opettelemme vasta elämään tämän todellisuuden kanssa.
Kyky tunnistaa epäilyttävää viestintää ja oikeiden johtopäätöksien tekeminen luottavien uutislähteiden pohjalta on tietoyhteiskunnassa eläessämme välttämätön taito. Merkittävimmät ”digitaistelut” käydään ihmisten mielistä, arvoista ja asenteista. Informaatiolla vaikuttaminen on tehokkainta silloin, kun se tapahtuu huomaamattamme, vaikuttaa tunteisiimme ja muuttaa käyttäytymistämme.
Helppoa totuuden etsiminen ei aina ole. Valeuutisiksi tai vaihtoehtoiseksi totuudeksi leimaaminen näyttää ulottuvan kaikkialle, etenkin jos uutisoitava asia ei ole itselleen mieleinen. Luemme mieluummin sellaisia uutisia, jotka sopivat maailmankuvaamme. Mielikuvaa on helpompi vahvistaa kuin muuttaa.
Itse olen havainnut yhä useamman kysyvän, että mihin tietoon ylipäänsä voi enää luottaa? Lyhyt vastaus on – kaikkeen tietoon tulee suhtautua sopivalla kriittisyydellä. Olennaista on kyky seurata useita uutislähteitä ja arvioida niiden luotettavuutta. Suoranaiseen valehteluun keskittyvien medioiden seuraamisesta kannattaa luopua.
J.V. Snellman kiteytti aikanaan viisaasti, että ”sivistyksessä on pienen kansan turva.” Sivistyksessä on turvamme myös tietoyhteiskunnassa eläessämme.
Yhä tärkeämmäksi asiaksi vapaan tiedonvälityksen maailmassa nousee laadukkaan journalismin rooli. Vaikka tietoa on internetistä saatavissa ilmaiseksi, on nyt aika tilata laadukkaita lehtiä ja muita mediasisältöjä sekä seurata tasokkaita ajankohtaisohjelmia. Yhä monimuotoisempi mediaympäristö luo myös positiivisen haasteen laadukkaalle medialle – sen on oltava tinkimättömän laadukas luottamuksensa säilyttämiseksi.
Kaiken tämän keskellä olet ”Sinä.” Internetin tietosisältö muodostuu jatkossa yhä enemmän juuri Sinun sinne kirjoittamista päivityksistä sekä jakamistasi uutisista, videoista ja muista sisällöistä. Sinä valitset mitä uutisia ja tietoa luet – mitä klikkaat. Sinä luot toiminnallasi joko turvallisuutta tai turvattomuutta. Sinä voit peräänkuuluttaa hyvää käytöstä myös digitaalisessa maailmassa. Sinä olet totuuden puolustamisen eturintamassa.
Kommentit (0)