Yhteiskunnallisen keskustelun sävy on turvallisuuspoliittinen kysymys
”Eripura omissa joukoissa iskee pahemmin kuin vihollisen miekka.” Marsalkka Mannerheimin sanat ovat jälleen erittäin ajankohtaiset. Sisäisesti hajanainen ja eripurainen kansakunta on haavoittuvainen ja pahimmillaan jopa täysin kykenemätön vastaamaan ulkoiseen aggressioon. Kerran alas ajetun luottamuksen uudelleen rakentaminen vie kauan ja luo pitkäaikaisia jakolinjoja yhteiskunnan sisälle. Keskinäisen vastakkainasettelun lisääminen on myös yksi hybridivaikuttamisen keskeisimmistä päämääristä.
Yhdysvaltojen surulliset tapahtumat antavat valitettavan esimerkin meille Suomeen siitä, mihin jakaantunut yhteiskunta voi ikävimmillään johtaa – demokratian ja yhteiskunnan kriisiin. Yhdysvaltojen ulkopuolella tämä on myös jo havaittu, ja erityisesti Kiinan ja Venäjän suunnalta esitellään nyt kuvia kongressitalolta, jossa demokratia näyttää silkalta kaaokselta. Nämä ulkomaiden informaatio-operaatiot tuskin jäävät ainoiksi keinoiksi hyödyntää Yhdysvaltojen sekavaa tilannetta suurvaltapolitiikassa. Yhdysvaltojen kansallisesta turvallisuudesta vastaavia viranomaisia ei tässä tilanteessa käy kateeksi.
Yhteiskunnan tulevaisuutta pohtiessa ei pidä olla kyyninen ja maalailla liiallisia uhkakuvia, mutta sinisilmäinenkään ei saa olla. Jokainen ymmärtää, mihin poliittinen ja yhteiskunnallinen vastakkainasettelu pahimmillaan johtaa. Tietoyhteiskunnassa informaatiovaikuttamisessa kamppaillaan ennen kaikkea ihmisten tunteista ja mielikuvista. Kun viestinnän merkitys kasvaa, kasvaa myös arvostukseni faktapohjaiseen journalismiin ja vastuulliseen politiikkaan päivä päivältä. Vastuullinen tiedonvälitys on modernissa maailmassa entistä tärkeämpää.
Arvostetun Politico-lehden artikkelissa kerrotaan huolestuttavia numeroita viime päivien tapahtumista. Sen mukaan miljoonat amerikkalaiset uskovat — huolimatta siitä että mitään uskottavia todisteita asiasta ei ole — että Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat vilpilliset. Samaan aikaan Euroopassa “rokotekriittisten” suorastaan hengenvaaralliset viestit leviävät laajalti. Verkossa vihapuhe, joka on suunnattu erityisesti vähemmistöjä ja maahanmuuttajia vastaan, on koko ajan yleisempää. Tältä pohjalta Washingtonin tapahtumat loppiaisena eivät ole mikään yllätys. Päinvastoin: niiden pitäisi herättää viimeisetkin ilmiön vähättelijät.
Suomessa monet ovat tehneet sen johtopäätöksen, että kongressitalon valtaus Yhdysvalloissa todistaa perussuomalaisten ja Halla-Ahon politiikan vaarallisuuden. Sivuuttamatta sitä tosiasiaa, että perussuomalaisten retoriikka on ajoittain kyseenalaista, pidän tätä analyysiä kuitenkin älyllisesti laiskana. Perussuomalaisten gallup-kannatus kertoo minusta lähinnä siitä, ettei yhteiskunnalla ole varaa syrjäyttää mitään väestöryhmiä. Se luo vain maaperää vihalle, jota voidaan vastuuttomasti hyödyntää omiin tarkoituksiin.
Jos Yhdysvalloista jotain oppia pitäisi ottaa, se on se, että yhteiskunnan vakaudesta ja kansakunnan yhtenäisyydestä on pidettävä hyvää huolta. Suomessakin on vältettävä sellaista politiikkaa, jossa tarkoituksellisesti hajotetaan kansakuntaa ja tietoisesti lisätään vastakkainasetteluja. Riippumatta siitä, kenen etua hajottaja väittää ajavansa, isänmaan etu siinä ei ainakaan ole kyseessä.
Yhteiskuntaa tietoisesti rikkovat voimat ja tietoinen vastakkainasettelun lisääminen on otettava vakavasti, etenkin kun tämänkaltainen poliittinen toimintatapa on Suomessakin viime vuosina lisääntynyt. Yhteiskunnallisen keskustelun sävy on turvallisuuspoliittinen kysymys. Jos Suomi haluaa olla jatkossakin maailman kärkimaita niin onnellisuudessa kuin yhteiskunnan vakaudessakin, tämä kissa on syytä nostaa pöydälle. Nyt on aika eheyttää, ei hajottaa.
Mitä tahansa ei pidä sietää, mutta poliittisen vastustajan hiljentäminen tai ulossulkeminen ei ole ratkaisu. Tarvitsemme rakentavaa ja viisasta politiikkaa, emme vihaista politiikkaa. Puheella, myös poliittisella sellaisella, on käytännön merkitystä.
Suomessa on syytä käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu arvopohjastamme. Sen voi aloittaa hyvin käytöstapojen ja luottamuksen rakentamisen pohjalta. Tavoitteena tulee olla myös suomalaisen keskustelukulttuurin tason nostaminen, toisiamme kunnioittaen ja erilaisia näkemyksiä arvostaen. Kevään kuntavaalit ovat yksi hyvä mittari sille, minkälaista politiikkaa suomalaiset todellisuudessa kaipaavat. Täytyy toivoa, ettei kansakunnan muisti ole niin lyhyt, kuin sen monesti sanotaan olevan.
Vaikka maailma ympärillämme on muuttunut nopeasti, en usko, että suomalaisen yhteiskunnan perusarvot ovat muuttuneet miksikään. Koti on edelleen yhteiskunnan perusyksikkö. Uskonnon merkitys on muuttanut muotoaan, mutta usko tulevaan ei ole kadonnut minnekään. Myöskään isänmaan arvostus ja sen rakentamiseen tarvittavan yhteistyön merkitys eivät ole muuttunut miksikään. Me suomalaiset olemme edelleen yksi ja sama kansa, jota ei ideologialla pitäisi jakaa, vaan yhdistää.
Näillä jättiläisfirmoilla on maailmanlaajuisesti sähköisen viestinnän ohjat.
https://edition.cnn.com/2021/01/08/tech/trump-twitter-ban/index.html
Onko nyt alkamassa kehitys, että nämä Twitterit, Facebookit, sun muut (en itse käytä, enkä tarvitse niitä), saavat jonkunlaisen tehokkaamman valvonnan.
—
Paavillakin on Twitter -tili
https://twitter.com/pontifex?lang=fi
… mutta hetkinen , onko kukaan havainut Kiinan ja Venäjän presidenttien käyttävän -itse- Twittteriä ?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tavaton, eihän tieto- ja informaatioyhteiskunta voi edes perustua tunteisiin.
On vaikea nähdä miten sellaisessa yhteiskunnassa voidaan toimia älyllisesti, jossa someviestintä on tietopohjana ja tunteet sen perustana. Sellaisella mallilla ei voi syntya kuin kaaos ja kouhotus tai sitten yhteiskunta Orwellin 1984 malliin, jossa on yksi oikea ajattelu ja poikkeamat tunnetaan ajatusrikoksina, joista seuraa teloitus.
Emme voi lähteä siitä, että yhteiskunnan viestintä perustuu heikoimman käsitys- ja lukukyvyn omaavien rajoihin, vaikka heitä olisi puolet väestöstä. Ajatus sellaisesta jo kauhistuttaa. Jollei kansa kykene itsenäiseen järkevään ajatteluun, sen koulutustasoa on nostettava ja viihdettä vähennettävä. Liian moni jenkki on hyvin suppea yleistiedoiltaan ja helposti johdateltavissa
USAn tilanne johtuu vuosikymmeniä kestäneestä rahan ylivallan palvomisesta ja sen vallan korruption ulottamisesta maan hallintoon presidenttiä myöten. Edes uusi presidentti perheineen ei näytä olevan tästä riesasta vapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä pitäisi enemmänkin pyytää mediaa esittämään kritiikkejä lainaamalla aiemmat puheet ja selityksiä kehiin. Niitä vaan tehdään liian vähän.
Media voisi myös keskittyä siihen, että ei tehdä tarpeettomia harhaanjohtavia klikkiotsikoita kuten esim. Iltalehti sai tuomion JSN:ltä Ohisalon kommentista aiheutuneen otsikon käytöstä.
Eikä saisi tehdä tekaistuja juttuja vaan lähteet pitäisi olla aina olemassa.
Ne loput kommentoijien kirjoituksista voidaan jättää siihen paikkaan esille noloina kommentteina, kun niiden alle lisätään faktatietoja kommentoijille.
Ilmoita asiaton viesti
Limnellin teksti on ansiokas.
Analyysi PS:n suosiosta menee kuitenkin ohi maalin. Jos PS ehkä joskus olikin pienen ja väheksytyn ihmisen asialla, niin nyt sen kannattajat eivät ole suinkaan syrjäytyneitä ihmisiä. Kannattajat ovat pitkälti ihmisiä, joiden asiat ovat ainakin taloudellisilla mittareilla hyvin. He ovat yhteiskunnan mukavasti pärjääviä, jotka eivät kuitenkaan halua mitään muutosta nykyiseen tilaansa. Heille ’rahan jakaminen ulkomaille’ tai ilmastonmuutoksen vastustamisen tuomat kustannukset ovat lähinnä omaa lompsaa koskettavia asioita.
PS -puolueen koko toiminta-ajatus perustuu tyytymättömyyden, eripuran ja vastakkainasettelun kylvämiseen. Niinpä on naiivia odottaa yhteiskuntamme ilmapiirin ainakaan nykyisestä paranevan.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että persujen kannattajissa on pitkään ollut ihan omalla työllään toimeen tulevia.
Kysyn onko se väärin?
Olisiko niin, että tukien varassa elävien työikäisten ja -kykyisten määrä on jo Suomessa ja maailmalla sitä luokkaa, ettei asiaa korjata tekemällä tästä normaalitila.
Ihmisten on otettava vastuuta itsestään ja perheestään niin Suomessa kuin Afrikassa eikä odotettava tulonsiirtoja avukseen. Muistetaan, että ansiotulo perustuu tuottamiseen eikä olemassaoloon tai arpajaisvoittoon.
Jos suomalainen on vaivalla palkkansa ansainnnut ja verot maksanut, ei hänen voi odottaa haluavansa maksaa ja rehkiä enemmän.
Solidaarisuutta ihannoivat eivät tyypillisesti itse maksa mitään merkityksellistä vaan haluavat toisten maksavan.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistetaan, että ansiotulo perustuu tuottamiseen eikä olemassaoloon tai arpajaisvoittoon.”
Juuri niin, kaikki muu on poliittista höpinää.
Ilmoita asiaton viesti
Paras tapa ennaltaehkäistä kansalaisaktiivisuuden väkivaltaisia ääri-ilmiöitä, on kansalaisten kuuleminen – eikä vain kuuleminen, vaan myös konkreettiset toimenpiteet, jossa eri ryhmien mielipiteet otetaan tasapuolisesti huomioon.
Näin ei kuitenkaan näytä olevan. Suomalaisesta nykytodellisuudesta voisi luetella useita esimerkkejä.
1958 kommunistit (SKDL) olivat eduskunnan suurin puolue, koko eduskunnassa oli vasemmistoenemmistö.
Silloin yhteiskunnan reaktio vallankumouksellista liikettä kohtaan oli integrointi. Voidaan perustellusti kysyä, miksi äärilaitojen mielipiteet pitäisi nyt vaientaa, ja tietyt ryhmittymät eristää päätöksenteosta – kuten monessa Euroopan maassa on tehty.
Sama koskee julkista viestintää. Miten hyvin se heijastaa kansakunnan arvoja ja mielipiteitä – vai onko se etupäässä edistyksellisenä itseään pitävän vähemmistön temmellyskenttä?
Moni on esittänyt ”vakavan huolensa” demokratian tilasta. Kannattaisi samalla harrastaa itsetutkiskelua siitä, miten demokratia toteutuu, ja kenen demokratia – ja sovittaa toimenpiteet sen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, ”kenen demokratia.”
Ilmoita asiaton viesti
”Voidaan perustellusti kysyä, miksi äärilaitojen mielipiteet pitäisi nyt vaientaa”
Perusteltu vastaus varmaankin olisi, että eräällä tulkinnalla siihen liittyy järjestäytynyt rikollisuus.
-yhteistuumin kiihottamista kansanryhmää vastaan
-useamman kuin kahden henkilön yhteistyö
-ryhmän jäsenillä omat määrätyt tehtävät
-ryhmä toimii pitkän tai rajoittamattoman ajan
-ryhmä käyttää sisäistä kuria
-ryhmä pyrkii vaikuttamaan poliitikkoihin, julkiseen hallintoon, tiedotusvälineisiin, oikeusviranomaisiin tai talouselämän edustajiin
-ryhmän toiminnassa taloudellisen hyödyn ja/tai vallan tavoittelu on määräävänä tekijänä
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän edellä viittaamani kommunistinen liike, jonka toiminnassa aivan ulos kirjoitettuna puolueohjelman tasolla, oli laillisen yhteiskuntajärjestelmän kumoaminen, ollut ”järjestäytynyttä” jos mikä.
Vähän ontoilta tuollaiset argumentit, mitä esität, tuntuvat. Rikollisuus pitää tietysti torjua, lisää resursseja poliisille – on vain käynyt niin, että tuolla leimakirveellä torjutaan laillisia mielipiteitä ja toimia.
Demokratian pitää pystyä vastaamaan poliittisiin näkemyksiin demokratian ja politiikan keinoin.
Jos tätä ei ymmärretä, annetaan vain kasvualaa ääriliikkeille.
Ilmoita asiaton viesti
”Eiköhän edellä viittaamani kommunistinen liike, jonka toiminnassa aivan ulos kirjoitettuna puolueohjelman tasolla, oli laillisen yhteiskuntajärjestelmän kumoaminen, ollut ”järjestäytynyttä” jos mikä.”
Siinä on eroa muutetaanko yhteiskuntajärjestelmää laillisin keinoin vai tehdäänkö rikoksia. Kyllä perustuslakia voidaan muuttaa äänestämällä vaikka kynnys onkin korkeampi.
”Rikollisuus pitää tietysti torjua, lisää resursseja poliisille – on vain käynyt niin, että tuolla leimakirveellä torjutaan laillisia mielipiteitä ja toimia.”
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos josta ei käytännössä ole mahdollista saada tuomiota vahingossa: https://yle.fi/uutiset/3-11122379
Kyse ei siis ole ”mielipiteistä” vaan rikollisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin on yksisilmäistä tietosi Suomen lähihistoriasta.
Vasta puolueohjelman uudistaminen 1966 poisti SKP:n toimintaperiaatteista aseelliseen vallankumoukseen tähtäävät toimet, jotka olivat perua puolueen perustamista lähtien.
”SKP väheksyi parlamentarismia ja korosti radikaalia vallankumouksellista toimintaa. Perustajat hyväksyivät teesit, joissa vaadittiin 1. valmistautumista uuteen aseelliseen vallankumoukseen, 2. työväenliikkeessä esiintyneiden virheellisten näkemysten jyrkkää tuomitsemista, 3. rautaista työväen diktatuuria, 4. kaiken maan ja kapitalistisen omaisuuden pakkoluovuttamista työväelle sekä 5. kansainvälisen vallankumouksen edistämistä ja tukea neuvostovallalle Venäjällä.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kommunistinen_Puolue
Edelleen: Suomen lakia rikkovat rikokset tulee ennalta ehkäistä ja rikolliset saattaa tuomiolle.
Kaiken itselle ei-mieluisan leimaaminen vihapuheeksi näyttää kuitenkin olevan tiettyä poliittista kantaa edustavien toimintamalli.
Minun teesini on poissulkemisen sijaan integrointi, kuten meneteltiin äärivasemmiston osalta sotien jälkeen.
Tulisi ymmärtää, että eristäminen vain koteloi ja mädättää. Jostain syystä nykyinen suomalainen hegemonia ei tätä ymmärrä viisautta ymmärrä, vaan päätä lyödään seinään. Onko asiat pakko oppia kantapään kautta?
Ilmoita asiaton viesti
”Kovin on yksisilmäistä tietosi Suomen lähihistoriasta.”
Teeseistä löytyi aika happoista materiaalia, mutta toteuttivatko rikoksia?
”Kaiken itselle ei-mieluisan leimaaminen vihapuheeksi näyttää kuitenkin olevan tiettyä poliittista kantaa edustavien toimintamalli.”
Suomen laki ei tunne vihapuhetta mutta tässä hiljattain teknologia vaan kehittynyt niin, että kaikilla kylähuluilla on nykyään käytännössä ilmainen massajulkaisuväline jota on helppo käyttää myös rikollisessa tarkoituksessa. Tähän nyt sitten koitetaan sopeutua.
Silloin kun on kyse rikollisuudesta niin pitääkin tulla rapsu mutta disinformaation tunnistamiselle tarvittaisiin parempia työkaluja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se haaste näyttää olevan, kuten omat viestisi osoittavat, kovin subjektiivinen tulkinta ja parhain päin selittely omaa maailmakuvaa vastaavaksi.
Disinformaation tunnistamisen tärkeydestä olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu alkaa itse olla oiva esimerkki disinformaation levittäjästä. Höpinät rikollisuudesta mielipiteitä esittäessä ovat naurettavia.
Ilmoita asiaton viesti
”Höpinät rikollisuudesta mielipiteitä esittäessä ovat naurettavia.”
Kun Goebbels teki ”dokumenttielokuvia” juutalaisista vertaen heitä eläimiin niin sellainen toiminta on Suomen lain mukaan yksiselitteisesti rikos.
Laki ei kiellä mielipiteiden esittämistä mutta jos julkaiset jotain josta voidaan osoittaa, että julkaisun tarkoitus oli vaikka pelotella ihmisiä juutalaisilla tai että julkaisun tarkoitus on vaikuttaa ihmisiin niin että suhtautuisivat muslimeihin jotenkin muuten kuin yhdenvertaisina ihmisinä niin se on rikos.
Sillä ei siis ole mitään väliä mikä sinun mielipiteesi on, sillä on merkitystä miksi teet jonkun julkaisun yleisölle.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiken itselle ei-mieluisan leimaaminen vihapuheeksi näyttää kuitenkin olevan tiettyä poliittista kantaa edustavien toimintamalli.”
Vihapuheelle ei ole siihen viittaavaa suoraa rikosnimikettä, mutta puhe, joka täyttää muun rikoksen tunnusmerkit (kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, laiton uhkaus…), jossa on motiivina viha heikossa asemassa olevia ihmisryhmiä vastaan, on erikseen mainittu rikoslaissa rangaistusta koventavana perusteena.
Nämä perusteet ovat yhdenmukaiset ihmisoikeuksien julistuksen ja Suomen perustuslain kanssa. Väitteet siitä, että kaikki ei-mieluisa tällaiseksi leimattaisiin, johtuvat pääosin siitä, että näiden puheiden puolustajat eivät halua kunnioittaa ihmisioikeuksia eivätkä Suomen perustuslakia.
Poliittinenhan sekin mielipide toki on: Kannattaako ihmisioikeuksia vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei ole näin yksinkertainen. Mitään laitonta ei ole siinä, ettei hyväksy jonkin ihmisryhmän toimia ja tämän sanoo julkisesti. Kaikki mitä ihmiset sattuvat tekemään ei ole ok eikä sitä tarvitse hyväksyä tai osoittaa sille kunnioitusta. Kyse on jokaisen omasta mielipiteestä, jonka saa ilmaista, jollei yllytä ketään rikokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoinko tuossa jo, että kyseessä olevan puheen täytyy täyttää jo lähtökohtaisesti jonkun rikosalaissa määritetyn rikoksen tuntomerkit – vihapuheeksi (viharikokseksi katsotun puheen) siitä tekee sen vihamotiivi.
Ilmoita asiaton viesti
”Väitteet siitä, että kaikki ei-mieluisa tällaiseksi leimattaisiin, johtuvat pääosin siitä, että näiden puheiden puolustajat eivät halua kunnioittaa ihmisioikeuksia eivätkä Suomen perustuslakia.”
Tuo lausunto edustaa tyypillisesti oman poliittisen näkemyksen verhoamista laillisuuden puolustamiseksi.
Ja kuka tuntee ja arvioi kunkin lausujan motiivit?
Tämä on juuri sitä oman tarkoituksen pyhittämistä ja leimakirveen käyttöä.
Voi sitä yksisilmäisyyttä ja itsensä jalustalle asettamista…
Ilmoita asiaton viesti
”Ja kuka tuntee ja arvioi kunkin lausujan motiivit?”
Päivi Räsänen on hyvä esimerkki vaikeammasta tapauksesta kun ei oikein tiedä miksi se sen omituisen julkaisun teki. Ei siis tiedä onko Päivillä missio hyökätä kirkkoa vastaan vai sukupuolivähemmistöjä vastaan.
Tästä syystä poliisi varmaankin kysellyt esitutkinnassa jotain sen suuntaista, että ”miksi teit sen julkaisun?”.
Jos pitää oikeudessa käsitellä niin tuomioistuin sitten päättää kerätyn aineiston perusteella (kuten esitutkintamateriaali, julkaisun analysointi) tapahtuiko rikos vai ei.
Toisin sanoen, ihan mahdollista että julkaisun tekijä itse sanoo motiivinsa poliisin kysyessä syytä miksi teki julkaisun.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tuossa jo todeta, että oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia tukevan laillisuuden puolustaminen on ilman muuta poliittinen valinta sekin. Se ei tuon asenteen merkitystä vähennä: Nämä arvot ovat siilautuneet ihmiskunnan olemassaolon aikana keskeisiksi eettisiksi arvoiksi, vaikka populistinen relativismi haluaa niitä vähätellä ”pelkkinä poliittisina mielipiteinä”.
Viharikos tullakseen sellaisena tuomituksi tarvitsee totta kai rikosoikeudellisesti kestävän näytön motiivista, joten läheskään kaikki viharikokset eivät tule sellaisina tuomituksi. Rikolliseksi katsotuista lausumista se usein on helppo selvittää, jos vihamotiivi on itse rikoksen keskiössä.
Ilmoita asiaton viesti
”Taisin tuossa jo todeta, että oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia tukevan laillisuuden puolustaminen on ilman muuta poliittinen valinta sekin. Se ei tuon asenteen merkitystä vähennä: Nämä arvot ovat siilautuneet ihmiskunnan olemassaolon aikana keskeisiksi eettisiksi arvoiksi, vaikka populistinen relativismi haluaa niitä vähätellä pelkkinä poliittisina mielipiteinä”.
Poliittinen valinta on ennen kaikkea se, miten lakia, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota puolustetaan ja toteutetaan.
Tässä on käynyt vähän samalla tavalla kuin 60-70 -luvuilla, kun vasemmistopropaganda omi itselleen käsitteitä kuten esim. ”edistyksellinen”. Tätä samaa semanttista manipulaatiota on harjoitettu niin kauan kun ihmisellä on ollut kieli käytössään.
Vasemmiston semanttiseen omimiseen liittyy hauska detalji 80-luvulta: kun Puolan demokratialiike nousi, niin yhtäkkiä kommunistimaissa siihen saakka paljon viljelty termi ”solidaarisuus” muuttui yön yli
antikäsitteeksi.
Semanttinen omiminen näyttää nyt koskevan termejä kuten ”ihmisoikeudet”. Vaikka niiden sisältö on tuotu esiin YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa, tietyt poliittiset tahot käyttävät käsitettä kuten itse haluavat, usein lyömäaseena, omassa demagogiassaan.
Miten ihmisoikeuksia parhaiten edistetään, miten niitä käytännössä implementoidaan – näistä voi olla ja on erilaisia näkemyksiä. Tietyt poliittiset tahot eivät tätä halua ymmärtää/tunnustaa.
Henkilö, joka mielellään korottaa itsensä ja näkee ympärilleen muiden harjoittamaa ”populistista relativismia”, omassa elämässään taatusti tekee koko ajan valintoja, jotka perustuvat relativismiin.
Aikoinaan hippiliike syntyi vapauden, rakkauden, välittämisen ja rauhan periaatteille. Hippikommuuneissa eläneet ovat raportoineet, että missään ei ole joutunut käytännön asioissa kohtaamaan niin paljon välinpitämättömyyttä, itsekkyyttä ja kontroloimatonta vallankäyttöä, kuin näissä teorian tasolla ”hyvissä” yhteisöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen toiminnassa hyvienkin periaatteiden puolesta on aina toivomisen varaa ja pienissä suljetuissa yhteisöissä näyttää olevan suuri vaara toimintatapojen vinoutumiseen yhteisön arvoista riippumatta. Se vain on eri keskustelu kuin se, mikä on tavoittelemisen arvoista.
Se, että esimerkiksi demokratia-sana raiskattiin kansandemokratia-käsitteen kohdalla, on myös kiistämätön tosiasia ja varoittava esimerkki. Sama tapahtuu nykyään erittäin harkitusti oikeistokonservatiivisissa ja uskonnollisessa propagandassa, jossa esiintyy käsite ”perhearvot” kaikenlaisen naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia tallaamassa ja käsite ”human dignity” käsitteen ”human rights” sijasta – tarkoittaen jotain ihmisen arvokkuutta, joka on käytännössä vaatimus ahtaan uskonnollisen moraliisen koodin mukaisesta arvokkaasta käytöksestä ja ajattelusta.
Se, että demokratia-sanan merkitys noin sumennettiin, ei kuitenkaan todista siitä, että nykyinen oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia puolustava toiminta olisi samanlaista sumutusta. Sellaisen väittäminen on myös tarkoituksellista demagogiaa sen tyypillisimmällä tavalla, jossa annetaan mielikuvien toimia tosiasioita peittävänä sumuverhona.
Jos Erämetsän maalailemaa ihmisoikeus-käsitteen väärinkäyttöä havaitaan tapahtuvan, siitä kannattaisi keskustella konkreettisin esimerkein ennakkoluuloihin perustuvien heittojen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Solosen maalailemia ihmisoikeusrikkomuksia havaitaan tapahtuvan, siitä kannattaisi keskustella konkreettisin esimerkein ennakkoluuloihin perustuvien heittojen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenaiheena taisi tässä olla eettiset periaatteet, niiden juridiset reunaehdot, poliittinen sitoutuminen ja siinä mahdollisesti tapahtuva väärinkäyttö.
Itse ihmisoikeusrikkomuksista minulla on tapana itse bloggailla, mutta en haluaisi nyt derailata keskustelua tämän blogin aiheen alueelta sen kauemmaksi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anukatariina/unkarin-orban-on-ryhtynyt-diktaattoriksi-ensimmainen-kohde-transihmiset/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anukatariina/mita-orban-edella-sita-kaczynski-perassa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anukatariina/anti-gender-liike-tuli-jo-oletko-valmis/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anukatariina/idahot-mika-aiheuttaa-homo-ja-transvihan/
Ilmoita asiaton viesti
Jarno Limnell kirjoittaa jälleen aivan oikeaa asiaa. Yhteiskunnallista keskustelua tulisi käydä toista arvostaen. Riidellen ei keskustelua käydä ja ainakaan hyvää tulosta ei riidellen saavuteta. Se, mitä periteisesti pidämme suomalaisuuden olemuksena ilmaistakoonpa vaikka sanoilla ”koti, uskonto ja isänmaa” on kaikkina aikoina totta itse kunkin ymmärryksessä.
Yhteiskuntamme ei saisi hajota millään muotoa. Jokaisen voitava tuntea Suomi omakseen, maaksi ja yhteiskunnaksi jota haluaa puolustaa normaalissa elämässään.
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen avaus. Näyttää valitettavasti suunta olevan menossa edelleen siihen, että maltilliset ongelmien ratkaisijat ja kompromisseihin kykenevät eivät menesty somen (modernin juoruyhteiskunnan) viestintäalustoilla. Ongelmien kärjekkäät esillenostot (ilman realistista ratkaisuehdotusta) purevat. Samoja ongelmia sisältäviä teemoja pyöritellään päivästä toiseen. Syyllisiä haetaan ja nimetään. Otsikot ”myyvät”. Omaa tyytymättömyyttä korostavia ja vahvistavia viestejä ihannoidaan. Mutta vielä sentään työyhteisöjen, oppilaitosten ja kotien reaalimaailmassa viestintä on valtaosaltaan (näin uskon) kaksisuuntaista ja kehittävää. Haetaan aidosti ratkaisuja, joihin kaikki osalliset voivat sitoutua. Jatkossa koti- ja koulukasvatuksen merkitys medianlukutaidoissa tulee olemaan erittäin tärkeää. Politiikan tulisi olla sen määritelmän mukaisesti, yhteisten asioitten hoitamista, eikä omien asioitten esilletuomista ja toisten mollaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo nämä oikean, aidon elämän termit, kuten ”juoruaminen, ” pitäisi tuoda peilaamaan some-elämän elämän tapa ja moraalia!
Myös toisesta pahan puhuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän Suomen uutiset harrastaa. Nyt niitä varmaan harmittaa kun huomasivat ettei ne mulle mitään voi.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan vastakkainasettelijat lukisivat Jarno Limnéllin blogin. Ajatus eripuraisen kansan hajoamisesta ei ole uusi. Se on jo Raamatussa. Some ja uutisten kommentit osoittavat, että perin kovapäisiä olemme. Lisäisin Limnéllin erinomaiseen blogiin yhden napakan neuvon, jonka sain vuonna 1967 yliopistoon opiskelemaan lähteissäni kotoani vain kansakoulun neljä luokkaa käyneiltä maalaisvanhemmiltani: Elä ihmisiksi. Kunhan soveltaisimme sitä omaan elämäämme. Samaa on suositellut Esko Valtaoja vuonna 2015. Yksinkertainen ja kattava, mutta niin vaikea kahden sanan ohje hyväksi yhteiselämäksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Verkossa vihapuhe, joka on suunnattu erityisesti vähemmistöjä ja maahanmuuttajia vastaan, on koko ajan yleisempää.”
Miten voi esittää kritiikkiä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, ilman että sitä tulkitaan ”vihapuheeksi erityisesti vähemmistöjä ja maahanmuuttajia vastaan”? – Tämäkään politiikan osa-alue ei liene kritiikin yläpuolella demokraattisessa yhteiskunnassa, vai kuinka?
Voiko vuoden 2015 turvapaikan hakijoiden tulvan hoitoa pitää menestystarinana? Miksi Juha Sipilän hallitus ei silloin toiminut Suomen kansallisten etujen hyväksi Dublinin sopimuksen mahdollistamalla tavalla, vaan otti hoitaakseen pitkän kaavan mukaan 32 000 rajan ylittäjän suojelun tarpeen selvittämisen, kun sopimuksen mukaan olisi tarvinnut ainoastaan selvittää se vastuuvaltio EU:ssa, johon hakija on ensimmäisenä tullut EU:n ulkopuolelta, ja palauttaa hakija vastuuvaltioon jatkoselvittelyjä varten? Suomeen tultiin turvallisen EU-Ruotsin kautta, joten Suomi ei ollut Dublinin sopimuksen tarkoittama vastuuvaltio kenellekään, ja Ruotsiin oli tultu jo lukuisten muiden turvallisten EU-maiden halki, joten tarvitseeko ihmetellä kansalaisten kummastelua, miksi vasta pussin perällä oleva Suomi kelpasi turvapaikkahakemuksen jättämiseen. Tuolloinen sisäministeri Petteri Orpo puolestaan haukkui rasismiksi turvapaikanhakijoiden motiivien kyseenalaistamisen.
”Suomi on siinä aivan kärjessä, että tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut”, ilmoitti itsetietoisesti sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg maaliskuussa 2016. Elokuussa 2017 Turun puukotusten jälkeen hän kertoi, ettei Migri tiedä, kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy väärällä nimellä. Turvapaikanhakijoiden tekemien lukuisten henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten (mm. alaikäisiin kohdistuneiden) jälkeen: osoittiko kansliapäällikkö mitään itsekritiikkiä tämän julistamansa kaikkitietävyyden osalta, tai pyysikö hän yhtä julkisesti koskaan kansalaisilta mitään anteeksi, edes rikosuhreilta tai näiden omaisilta?
Suomen erikoinen lainsäädäntö poikkeaa useimmista EU-maista siinä, että hylkäävän päätöksen jälkeen turvapaikkaa voi hakea yhä uudelleen lähes loputtomasti, ja vaikka tämä valituskierre katkaistaisiin ja henkilöä kehotetaan poistumaan maasta, yhteiskuntamme on avuton poistamaan laittomasti maassa oleskelevia, jotka käytännössä käyttävät siinä päätösvaltaa omassa asiassaan, asumisperäisen sosiaaliturvan (tai sen rajoituksia kiertävien päätösten) rahoituksella.
Kaikesta julkisesta rahaliikenteestä on Suomessa täsmällinen kirjanpito eurosentilleen, ja kaikki kuluerät ovat edelleen tietokantoihin tallennettuina. Onko veronmaksajille koskaan kerrottu, paljonko kaikki välittömät ja välilliset kustannukset vuoden 2015 vaelluksesta ovat yhteensä tulleet maksamaan? Miksi tällainen tieto pitää avoimessa demokraattisessa yhteiskunnassa salata?
Olisiko mitenkään mahdollista, että kansalaisten tyytymättömyys, jopa viha, kohdistuisikin asioista vastuussa oleviin suomalaisiin poliitikkoihin ja korkeisiin virkamiehiin, sekä epäonnistuneeseen lainsäädäntöön – eikä varsinaisesti niinkään vähemmistökansallisuuksiin tai maahanmuuttajiin?
Voisiko näillä päättäjillä kenties olla peiliin katsomisen paikka, vai mennäänkö edelleen helpoimman kautta, syyllistäen ja demonisoiden ne kansalaiset, jotka näkevät oikeuksiaan loukatun ja heiltä vietyjä verovaroja käytetyn väärin ilman, että ketään on kiinnostanut kuulla asiassa heidän kysymyksiään, kokemuksiaan ja näkemyksiään? Vapaissa länsimaissa kansalaisten oikeutta mielipiteisiinsä pidetään yleensä itsestäänselvyytenä, jopa sen vapaata ilmaisua, vieläpä julkisesti. Kertokaapa minulle esimerkki jostain toisesta valtiosta, jossa on langetettu tuomio kaikissa oikeusasteissa ”kiihotuksesta kansanryhmää vastaan” siitä, että on nettipakinassa parodioinut sanomalehden pääkirjoitusta, joka halvensi kantaväestöä.
Suomessa protesti vääräksi koettua politiikkaa vastaan ei ole yleisesti kanavoitunut väkivaltaisiin ääriliikkeisiin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, vaan rekisteröityjen puolueiden kannatukseen ja vaalituloksiin. Ei ole sattumaa, miksi gallupit näyttävät siltä miltä ne näyttävät.
Yllä on monta edelleen 2015 lähtien vastaamatonta kysymystä ja lisää löytyy, jos kansalta kysytään (vai olisiko se jo sitä niin tuomittavaa ”populismia”?).
Jos pyrkimyksenä on välttää kansan jakautumista, eihän niihin vastaaminen ole myöhäistä vieläkään. Lienee jo aivan liikaa odottaa, että vapaan kansalaiskeskustelun ilman leimakirveitä sallittaisiin koskea kaikkea Suomen maahanmuuttopolitiikassa ja sen lieveilmiöissä – vaikka keskustelu toki olisi paljon rakentavampi lähestymistapa kuin sen tukkiminen tabuksi nostetussa aiheessa, ja turhautumisen kanavoituminen tekoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten voi esittää kritiikkiä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, ilman että sitä tulkitaan ”vihapuheeksi erityisesti vähemmistöjä ja maahanmuuttajia vastaan”? – ”
Helposti. Ei kohdista mitään propagandaa ihmisryhmiä vastaan ihmisten synnynnäisten ominaisuuksien, syntyperän tai uskonnon mukaan.
Eihän maahanmuuttopolitiikan kritisointia ole missään kielletty mutta nuo rikolliset sitten tekevät muutakin. Näillä vaikuttaa olevan uskonnollinen motiivi toiminnalle ja ”maahanmuuttokritiikki” on vain tekosyy uskonsodalle.
Ilmoita asiaton viesti
Älä viitsi naurattaa. Tietenkin esimerkiksi uskontoa saa vapaasti arvostella, kun siihen on perusteet. Jos uskonto ja sen opetus kehottaa ja johtaa rikoksiin niin se oikeuttaa uskonnon arvosteluun. Sinä käytät siitä nimitystä propaganda, se ei arvostelunvapauteen vaikuta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Älä viitsi naurattaa. Tietenkin esimerkiksi uskontoa saa vapaasti arvostella, kun siihen on perusteet.”
Ei se tarvitse edes perusteita. Sen kun arvostelee vaan kuinka luterilaisuudessa on niin vähän sakramentteja tai miten juutalaisuudessa on niin vähän jumalia.
Laki kieltää yksiselitteisesti kaiken sellaisen julkaisutoiminnan jossa pidetään jotain ihmisryhmää uhkana, pelotellaan jotenkin, rinnastetaan joksikin muuksi kuin ihmiseksi, eriarvoistetaan…. Yleensäkin jos julkaisulla on tarkoitus saada ihmisiä vaikka vihaamaan toisia ihmisiä heidän uskontonsa takia tai muuten vaikuttamaan vastaavalla tavalla yleisön alkukantaisiin vietteihin.
Ja tuollaista ei tietenkään tarvitse tehdä kun se ei liity millään tavalla maahanmuuttopolitiikkaan. Se ei ole mitenkään sattumaa että tuota tekee vain jotkut helluntaijihadistit.
Minun mielestäni uskonsoturit voisi lähettää kaikki johonkin Lähi-itään rähisemään lahkosta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kauniita ajatuksia. Aivan kuten kristillisyys.
Realismi näyttää ”hieman” toisenlaiselta. Voiko puolue jonka ulospäin näkyvä toiminta perustuu miltei kaiken vastustamiseen, vi…uiluun ja halventamiseen niin poliittisille kilpailijoille kuin näiden äänestäjille, rasismiin, jne jne odottaa muilta muuta kuin samankaltaista vastausta?
Pari vanhaa sanontaa jotka ylimielisiltä poliitikoilla ”unohtuu”. Sitä saat mitä tilaat. Ja. Minkä taakseen jätät sen edestä löydät.
Kaksi suurinta oppositiopuoluetta luottaa äänestäjien tyhmyyteen ja huono muistisuuteen. Oppositio politiikkaa voi tehdä sivistyneestikin niinkuin kristilliset tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa monet ovat tehneet sen johtopäätöksen, että kongressitalon valtaus Yhdysvalloissa todistaa perussuomalaisten ja Halla-Ahon politiikan vaarallisuuden.”
Tässä ei tule unohtaa, että ulkomailta mallia ottamalla Suomessa oli viime vuonna ainakin kaksi operaatiota, joissa oli samoja elementtejä kuin Loppiaisena Atlantin takana nähdyssä.
Ensimmäisessä oli tarkoitus mennä Eduskuntaan pidättämään kansanedustajia – ties mistä syystä. Tapahtumaan oli kutsuttu kansaa ympäri Suomea, mutta kutsuun vastasi onneksemme vain kourallinen asiaansa uskovia, jotka aikansa rappusilla uhottuaan saatiin sieltä häädettyä.
Toinen oli mittakaavaltaan suurempi, osallistujia muutama sata. Mukana oli hyvin samansorttista väkeä kuin Amerikassakin, salaliittoteoreetikkoja ja oikeistopopulisteja ja äärioikeistolaisia. Tämä oli osa laajemmin koordinoitua tapahtumaa, jonka osana oli Saksan liittopäiville tunkeutumisyritys pari päivää aiemmin.
Perussuomalaiset olivat jälkimmäisessä keskeisessä roolissa, ensimmäisessä lähinnä heitä lähellä olevat /potentiaalit äänestäjät. Isossa kuvassa Halla-Ahon politiikka on tässä kaikessa merkittävin ajopanos, kun kaikenkarvaisiin hörhöyksiin uskovat kokevat sen tukevan omaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten, jos H-a:n mielesta Matti Vanhanen on punavihreä, marksilainen (H-a kirjoittaa ilman x:ää) tai vain suvakki, niin sillon Vanhasen pisteet nousevat minun silmissäni. Ehkä maailmassa on toivoa, silla muistammehan kaikki Tatu Vanhasen ajatukset. Pojasta saattaa polvi sittenkin parantua.
Ilmoita asiaton viesti
Limnell puhuu asiaa, ja mm. analyysi perussuomalaisista ja heidän motiiveistaan ynnä merkityksestään on ilmeisen totta.
Washingtonin tapausten tuoksinassa framille on otettu – odotetusti – täkäläisen populismin selkein esimerkki eli perussuomalaiset, mutta ns. viherpopulistit on unohdettu kokonaan. Kyseessä on joko jonkinlainen sokeus tai vaihtoehtoisesti tämän mahdollisuuden tahallinen vähättely – mitä en ainakaan Limnellin kohdalla usko.
Mediassa perussuomalaista populismia on käsitelty aika paljon ja aika kriittisesti, ja hyvä niin, mutta tuon viherpopulismin unohtaminen ei ole hyvä juttu, koska myös se voi äityä vaaralliseksi.
Jokainen muistaa taannoiset kaduilla istumiset keskellä vilkasta Helsinkiä tai aika ärhäköiksi päässeet mielenosoitukset pylväisiin kiipeämisineen eduskuntatalon portailla. Eivät ne kummassakaan tapauksessa kai perussuomalaisia olleet, pikemminkin näiden kiivaimpia vastustajia eli viherpopulisteja.
Tällaisten porukoitten villitsemiseen ei tarvita kovinkaan taitavaa agitaattoria, sillä iso osa kyseisistä mielenosittajista on aina melko nuorta ja siis sangen vaikutuksille altista väkeä. Jo vähäinenkin kipinä voi räjäyttää ruutitynnyrin, sillä nuo nuoret ajattelevat ja tuntevat olevansa aina poikkeuksellisen hyvällä asialla ja siksi valmiita myös laittomuuksiin.
Suomalainen valtamedia ja jopa useimmat poliitikot ovat melko aseettomia viherpopulistien edessä, sillä kukapa nyt ilmastonmuutoksen vastustajia ym. hyvien asioiden puolustajia haluaisi arvostella. Kun näin on, viherpopulismi saa levitä ja syventyä nyt ihan rauhassa ja kenenkään siihen suuremmin puuttumatta. Eli kuten kävi Helsingin taannoisessa ”ilmastoistunnossa”: syytetyiksi joutuivatkin pippurisumutetta käyttäneet poliisit, liikenteen tuntikausiksi pysättäneet milenosoittajat eivät niinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ihan kauniiseen kirjoitukseesi liittyen kysyisin perustetta arviollesi:—” huolimatta siitä että mitään uskottavia todisteita asiasta ei ole — että Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat vilpilliset.”
Saakos kysyä, kuinka monta senaattorien vetämää paikallista vaalikuulemista olet katsonut ja kuinka syventynyt vaaleja edeltävään,
perustuslain vastaisesti tehtyihin muutoksiin äänestysten järjestämisessä?
Ilmoita asiaton viesti
Saakos kysyä oletko elänyt tynnyrissä viimeiset neljä vuotta? Minä tajusin että se oranssi ongelmajäte oli väärä valinta jo ennen kuin jenkit moiseen retkuun menivät, mutta luulin että hitaimmatkin olisivat tajunneet viimeistään tässä kuussa mikä se on miehiään.
Samanlainen heittiö on Putin, mutta se ehti hommata itselleen elinikäisen syytesuojan. Kumpaakaan ei ole ajanut eikä aja kuin oma etu ja raha. Mafiapäälliköitä ne on eikä valtiomiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
– pitäisit varmasti pelkkien perussuomalaisten tekemää tilannekuvaa Suomesta riittämättömänä, ja täysin puolueellisena jos olisi tehtävä vain yksi kuva Suomesta! – niin minäkin pitäisin, koska siinä ei ole kaikki, mitä on olemassa suomalaisessa politiikassa, niin ei tässäkään, mitä äärimäinen vasemmisto lähti suurella rahalla ja suurien teknojättien tausta voimin toteuttamaan yli 80 miljoonaisen konservatiivikansanosan ehdokkaan ryvettämiseen, oranssipipo edustaa heitä, siksi se edustaa demokratiaa.
Onko siis oikein halveksia demokratiaa.
Ilmoita asiaton viesti
EI, JA JUURI SIKSI HALVEKSIN SITÄ ORANSSIA MOLOPÄÄTÄ JOKA PITÄÄ DEMOKRATIAA PILKKANAAN. ”Ei Amerikka ollut koskaan ykkönen hänen asialistallaan. Hänen linjansa on ollut Trump First. Hän halusi ruopata presidenttiydellään niin paljon rahaa kuin suinkin. Trump on koko kautensa ajan rakastanut vastustajiaan murhauttavia yksinvaltiaita: esimerkiksi Pohjois-Korean Kim Jong-unia ja Saudi-Arabian Muhammad bin Salmania. He ovat Trumpin mielestä hyvin erityisiä. Erityisistä rakkain on ollut Venäjän presidentti Vladimir Putin.” (Jari Tervo Helsingin Sanomien kolumnissaan su 10.1.2021)
Ilmoita asiaton viesti
Tutustu kaikkeen muuhunkin kuin punapäisten (no tähän se nyt ei kyllä sovi, kun Trump-lippis on punainen) sanomaan, niin sieltä se aito kuva löytyy, – joka on realistinen, eikä ollenkaan niin vihan motivoima, vaan voit löytääkkin yhtäkkiä sisältäsi myötätunnon ja lämmön häntä kohtaan.
– Vai haluaisitko pistää ilmat pihalle hänestä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se siihen kuole mitä minä kirjoitan. Eihän se edes osaa suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalien vilpillisyydestä on ollut mediapulinaa jostain 1998 alkaen. Se näkyy USA:n mediassa silloin, kun demokraatit häviävät, ei niinkään silloin kun republikaanit häviävät. Poikkeus on nyt: siellä julkisuudessa on jopa kehdattu esittää mielipiteitä, ettei vaalien mahdollista vilpillisyyttä saisi ehdottaakaan tutkittavaksi. Se on käsittämättömän jyrkkä linja aiempaan verrattuna, silloin sekä ehdotettiin että tutkittiin.
Olen kovasti koettanut pohtia, mistä tämä mielipidehallinnan ja yhtenäisen maailmankatsomuksen halu tulee. Epäilen päiväkoteja. Ehkä jotain on murtunut, jokin pieni hermojärjestelmä, joka ylläpiti villeyttämme ja vapauttamme. Meidät ollaan domestikoimasssa loppuun asti. Kiina johtaa kehitystä, siellä Lännen vasta nyt saavuttama nöyryys oli saatu aikaan jo 1600 -luvulla.
Tuo yhteiskunnallinen keskustelu oli hetken aikaa mahdollista. Alkoi jostain Yrjö Kallisesta ja taisi päättyä Harri Holkeriin. Esim. Stubbin ei tarvinnut enää käydä yhteiskunnallista dialogia, kaikki toimi mediamyllyn kautta ja yleisessä huumassa. Mutta nyt on kitkaa ja jännitteitä keskusteltavaksi, mutta vastapainona ei ole jatkuvaa kasvua yhteiseksi palkinnoksi.
Voi olla, että joudumme ottamaan mittaa vallankahvasta sellaisella -uhm- käpälöintipelillä, millä aloittava joukkue valitaan pesäpallossa. Nyt alkaa mailan pää lähestyä, ja moni haluaa saada viimeisen otteen, jota ei enää anneta pois. USA:ssa se on demokraatit, täällä eurokraatit. Meillä on pian käsillä vihoviimeiset vaalit. Hävinneen on mentävä kentälle ja pistettävä räpylä käteen. Persut ovat niin tehneet. Ehkä on taas kunnon luokkataistelun tai sisällissodan aika. Tämä tietysti Nintendo -sukupolven kansalaistottelemattomuudeksi, talonvaltauksiksi ja syrjäytymisverkostoinniksi naamioituneena. Tai sitten katupartioita ja metsäraveja.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei Amerikka ollut koskaan ykkönen hänen asialistallaan. Hänen linjansa on ollut Trump First. Hän halusi ruopata presidenttiydellään niin paljon rahaa kuin suinkin. Trump on koko kautensa ajan rakastanut vastustajiaan murhauttavia yksinvaltiaita: esimerkiksi Pohjois-Korean Kim Jong-unia ja Saudi-Arabian Muhammad bin Salmania. He ovat Trumpin mielestä hyvin erityisiä. Erityisistä rakkain on ollut Venäjän presidentti Vladimir Putin.” (Jari Tervo Helsingin Sanomien kolumnissaan su 10.1.2021) Ja tätä oranssia molopäätä Porin jääprinsessa ja hänen mestarinsa fanittavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suinkaan, se on amerikkalaista kehumista, joka on osa taktiikkaa. Kun amerikkalainen aloittaa lauseen, se alkaa aina myönteisellä palautteella, sen jälkeen menee ikävämpi asia helpommin. Mutta Kim Jong-unille, jos muistat, Trump latasi alussa, ennenkuin kohtasivat, kaiken mahdollisen uhan, sen jälkeen leppoisan kohtaamisen, ja sehän lopetti Jng unin ininät Amerikkaa kohtaan kyllä tehokkaasti.
Näitä suhteita ei voi katsoa samalla tavalla kuin meidän suhteita naapurin Liisaan. Saudi-Arabian etenkään, siinä on suurempi geopolitiittinen kuvio, jossa ykkösasia on alueen suurin uhkaaja, Iran, siksi ei voi heti mennä ihmisoikeuspolitiikan kysymyksiinkään, vaan niiden vuoro tulee omalla ajallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös vihreät korosta henkeen ja vereen ihmisoikeuksia? Onko Trumpilla niitä mielestäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei kiistä Trumpin ihmisoikeuksia. Jukka Hankamäen melkein julkaistussa kirjassa esimerkiksi samaan aikaan kielletään Suomessa ja Yhdysvalloissa olevan rakenteellista rasismia ja todetaan Trumpin presidenttivalinnan olevan: “länsimaiden valkoisen väestön ilmoitus aikeesta pitää asemistaan kiinni.” Eli samaan aikaan rasismia ei ole olemassa, mutta valkoisella väestöllä on eri asema kuin mustilla ja sitä pitää ylläpitää.
Moni valkoinen kokee, että jos ihmisiä aletaan jakaa eri rotuihin, mistä tahansa syystä, se on aina rasismia. Esimerkiksi jos musta sanoo, että valkoisilla on etuoikeuksia, joita mustilla ei ole, musta on rasisti, koska hän jakaa ihmiset ihonvärin mukaan eri luokkiin. Logiikka menee niin, että kun musta puhuu valkoisista, hän yleistää kaikki valkoiset. Koska rasismiin kuuluu yleistäminen, mustan, joka valittaa valkoisten rasismista, on oltava itse rasisti!
Erityisesti äärioikeisto harrastaa tätä, kuten perussuomalaisten Laura Huhtasaari, joka samaan aikaan väittää ettei vihapuhetta ole olemassa ja että hän on sen uhri.
https://spektaakkeliyhteiskunta.com/2020/08/07/miksi-rasistit-ovat-niin-tietamattomia/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ihmisoikeudet ovat kaikille ihmisille tärkeät. Me vaan mennään helposti niiden lankaan, jotka liputtavat niitä valheellisesti, päästäkseen muiden niskan päälle, -sitä edes ihan itsekkään ymmärtämättään.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä puhuu esim somalisyntyinen Ayaan Hirsi-Ali, upea musta nainen jolla on paljon kokemusta sekä Afrikasta, Lähi-Idästä, läntisen maailman osalta Hollannista, josta hän muutti juuri vapauksien takia Yhdysvaltoihin.
Hänellä on oltava henkivartio 24 tuntia /vrk koska on uskaltanut sanoa asiat niinkuin ne ovat. Elää muslimien koston varjossa. Hän sanoo: Kaikki tahtovat Amerikkaan, koska siellä on perusvapaudet.
https://youtu.be/ADIiPyaqyaA?t=579
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki, jotka solvaavat toista ihmistä, teitämättä täysin, mistä puhuvat, rikkovat vahvasti toisen ihmisen perusoikeutta tulla kuulluksi todellisuuden, eikä erilaisten olettamusten ja johtopäätösten tai antipatioiden perusteella.
Jos julkisuuden henkilö on tätä, niinkuin Trump on, – muuttuuko tilanne toiseksi,
etenkin jos hän edustaa rahakasta länttä?
Ei muutu!
Täällä tuomitaan kovasti, kovin sanoin, ja kovin sydämin, koko ajan, ihmistä, josta ollaan kuultu vain toinen puoli, se hänen vihollistensa esittämä tarina.
Ilmoita asiaton viesti
Jos on ilmeistä, että henkilö käyttää oikeuttaan tulla kuulluksi merkittävällä tavalla toisia ihmisiä vahingoittavasti ja jos tämä henkilö voi asemansa ja median laajan levikin turvin käyttää tätä vaikuttamaan kymmenien miljoonien ihmisten mielipiteitä myrkyllisesti kiihottavasti, kenelläkään yksityisellä toimijalla ei ole velvollisuutta sallia sitä omalla media-alustallaan.
Tämä ei tietenkään ole sama, että viranomaiset vaientaisivat henkilön ja estäisivät hänen mölyämisensä missään tiedotusvälineessä. Yleisesti viranomaisten tehtävä on arvioida jälkikäteen, onko joku lausuma lainvastainen vai ei. Kyse ei siis ole millään tavoin henkilön Trump perusoikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Anukatariina Solonen kirjoittaa: Jos on ilmeistä, että henkilö käyttää oikeuttaan tulla kuulluksi merkittävällä tavalla toisia ihmisiä vahingoittavasti ja jos tämä henkilö voi asemansa ja median laajan levikin turvin käyttää tätä vaikuttamaan kymmenien miljoonien ihmisten mielipiteitä myrkyllisesti kiihottavasti, kenelläkään yksityisellä toimijalla ei ole velvollisuutta sallia sitä omalla media-alustallaan.
Tämä onkin mielenkiintoinen juttu seuraavien esimerkkien valossa:
-Maxine Waters (D-Calif.): kohdatkaa republikaanijohtajat ravintoloissa ja kaduilla ja pankaa heidät tiukoille. Älkää antako heille hetken rauhaa…
(https://edition.cnn.com/2018/06/25/politics/maxine-waters-trump-officials/index.html)
– Ayanna Pressley (D-Mass.): tarvitaan levottomuutta kaduilla
(https://www.dailymail.co.uk/news/article-8634193/Squad-member-Ayanna-Pressley-sparks-anger-calling-unrest-streets-USPS.html)
– Kamala Harris (D-Calif): (BLM-) protestit eivät tule loppumaan eikä niiden tule loppua (https://www.air.tv/watch?v=0UyYUVWbQhiJzagCCtI6Jw)
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteiskuntaa tietoisesti rikkovat voimat ja tietoinen vastakkainasettelun lisääminen on otettava vakavasti, etenkin kun tämänkaltainen poliittinen toimintatapa on Suomessakin viime vuosina lisääntynyt.”
Ei ole sattumaa, että some yleensä ja myös Uuden Suomen blogialusta nykyisin, antaa siihen helpon mahdollisuuden. Suljemme samaa mieltä olevat sisään omaan ryhmämäämme ja muita ulos. Me teemme sen ihan itse. Aiheutamme hajaannusta myös ”oman” ryhmämme sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi sillä mitä täällä saati Suomen uutisissa kirjoitetaan ei oikeasti ole kenenkään elämälle mitään merkitystä. Tämä on hyttysten ininää.
Ilmoita asiaton viesti
Noin subjektiivinen näkökulma ei tainnut sentään olla. Nähdäkseni se miten me täällä nyt ”inisemme”, on jonkin suuremman ilmiön seurausta. Väitetään, että tämän ajan vastakkainasettelu maailmalla alkoi 11.09.-01 -tapahtumista.
(korjaus)
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tapahtui 1.11.2001?
Ilmoita asiaton viesti
Jahas, korjasit päivämäärän. Kaikkihan nuo WTC-iskut tietävät. 1.11. ei muistaakseni tapahtunut mitään merkittävää.
Ei noista iskuista kuitenkaan mikään alkanut, kyllä islam poikkesi oikealta polulta jo aikaisemmin, vuonna 1979 kun Khomeini joka menee viime vuosisadan suurimpien roistojen kolmen kärkeen yhdessä Hitlerin ja Stalinin kanssa aloitti ns. islamailaisen vallankumouksen eli pisti peruutusvaihteen päälle Iranissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin WTC-iskujen päivämäärän väärin, jonka korjasin. Muilta osin olemme erimielisiä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/silloin-ja-nyt-nain-9-11-muutti-maailmaa/6065676#gs.pqp28m
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Limnell
Sen pohjalta mitä Jarmo kirjoituksessasi on luettavissa omista arvoistasi, joudun sanomaan, että vastaat nyt kyllä juuri sitä väestönosaa, jota kuvaat kirjoituksessasi näin:
Arvostetun Politico-lehden artikkelissa kerrotaan huolestuttavia numeroita viime päivien tapahtumista. Sen mukaan miljoonat amerikkalaiset uskovat — huolimatta siitä että mitään uskottavia todisteita asiasta ei ole — että Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat vilpilliset.
Ei se asia näin ole alkuunkaan, mutta on ymmärrettävää, että 2020-luvulla ihmiset luottavat, tai haluaisivat luottaa niihin virallisten tahojen sanomiin, joita heidän korviinsa kantautuu.
Onko viestin tuojien etiikan perinpohjainen muuttuminen näin outo asia tavallisille suomalaisille?
Ilmoita asiaton viesti
Yle, HS ja TS ovat yhtä luotettava kuin aina ennenkin… mutta saathan sinä etsiä poliittista viestiä vaikka tästä:
https://www.youtube.com/watch?v=l7F5nIA8xmw
Ilmoita asiaton viesti