Talon palaminen luultavasti pahenee ainakin Marinin hallituskauden loppuun
Suomen valtionvarainministeriö julkaisi tällä viikolla synkän talousraportin. Raportin sisältö ei ollut uutta tietoa niille, jotka ovat jo pidempään seuranneet taloutta. Oma mielenkiintoni kohdistui enemmän siihen, miten muut suhtautuvat tähän ”talo palaa”-raporttiin.
Talousasiantuntijoiden kritiikki on kohdistunut mm. raportissa kevyesti käsiteltyyn paikalliseen sopimiseen. Roope Uusitalo ja Ilkka Kaukoranta kritisoivat sitä, että esitetty menetelmä on huono. Toisin sanoen, kun talo palaa, hauku viestintuojaa ensin siitä, että hänen ehdottama sammutusmenetelmä ei toimi. Antaisitko sinä näiden palomiesten sammuttaa oman talosi? Ottamatta siis kantaa siihen, ovatko Uusitalo ja Kaukoranta oikeassa.
Toinen aiheesta julkaistu mielenkiintoinen juttu on kultakin eduskuntapuolueen edustajalta kysytty kanta teemaan. Vastaukset pystyi kyllä hyvin arvaamaan jos tuntee enemmän puolueiden kannattamia sisältöjä. Kiinnitän huomiota tässä blogissa Antti Lindtmannin ja Paavo Arhinmäen pohdintoihin. Molempien mielestä Suomen (valtion) tulisi panostaa osaamiseen, innovaatiotoimintaan ja tuotekehitykseen.
Jotta saadaan aikaiseksi kannattavaa yritystoimintaa, tarvitaan seuraavat neljä tekijää:
- Toteuttajat
- Hyvä liikeidea
- Asiakkaita, jotka ovat valmiita ostamaan tuotetta järkevään hintaan
- Rahoitus
Toteuttajina voidaan tässä kontekstissa pitää yleensäkin suomalaisia, jolloin meillä joko on niitä tai ei ole. Lisäksi valtio voi koulutuksella ja työperäisellä maahanmuutolla vaikuttaa siihen, että näitä on riittävästi. Mikä on sinänsä ihan järkevää. En käy tätä puolta tässä läpi tämän enempää, kuten en käy läpi hyvän liikeidean syntymistäkään. Voimme turvallisesti olettaa, että meillä on joku hyvä liikeidea ja porukka sen tekemiseen olemassa. Lisäksi voimme olettaa, että idea on niin hyvä, että myös asiakkaita löytyy. Enää puuttuu rahoitus.
Rahoitus voidaan hommata olennaisesti kahta eri kanavaa pitkin: yksityisiltä sijoittajilta tai julkiselta sektorilta. Hankkeen rahoitusvaiheessa emme ole koskaan aivan varmoja siitä, käykö hankkeelle hyvin ja sijoittajat saavat rahansa takaisin jollakin tuotolla. Tämä on juuri se sijoittajan riski ja molemmissa rahoitustavoissa yhteistä. Rahoitustavat poikkeavat toisistaan kuitenkin yhdellä hyvin olennaisella erolla: Jos George Soros möhlii omat sijoituksensa ja tulee konkursseja, se on Sorosin ongelma. Jos taas julkinen sektori möhlii, se on kaikkien veronmaksajien ongelma. Myös niiden, joilla ei olisi ollut alkuunkaan varaa sijoittaa yhtään mitään.
Toisen maailmansodan jälkeen Suomi menestyksekkäästi käytti valtion rahoja, joilla rakennettiin kannattavaa liiketoimintaa. Tästä toiminnasta meillä on vieläkin jäljellä useita menestyviä yrityksiä. Suomi oli tuohon maailmanaikaan pääomaköyhä maa ja sijoitusmarkkinat eivät olleet globaalit. Toisin sanoen yksityistä kanavaa pitkin saatavaa rahoitusta ei juurikaan ollut. Valtio pystyi sen sijaan veronmaksajien voimin saamaan puuttuvaa rahoitusta, ja näin nuo tekijät ja liikeideat saatiin käyntiin.
Nyt meillä on sen sijaan globaalit sijoitusmarkkinat ja paljon keskuspankkielvytyksen seurauksena syntynyttä käteistä. Tämä käteinen ei saa juurikaan tuottoja korkopapereista. Eli se etsii kuumeisesti parempia sijoituskohteija ja voin lyödä vetoa siitä, että jos idea on hyvä, tekijät ja asiakkaat löytyvät, hanke saa rahoitusta useiltakin yksityissijoittajilta. Sijoittajapiireissä näitä sijoittajia kutsutaan yleensä alkuvaiheen yrityksissä 3 f:n porukaksi, eli friends, families and fools. Miksi valtion pitäisi tässä tilanteessa ottaa riski kontolleen, eikä antaa sen säilyä näiden yksityisten harteilla?
Valtiovarainministeriön talousraportin mukaan Suomessa ei juuri investoida tällä hetkellä. Sanotaan, että investointien kokonaismäärä on alle poistojen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että suomalaisten koneiden ja laitteiden kokonaismäärä laskee joka vuosi. Äkkiseltään asiaa tuntematta ratkaisuna voisi ehdottaa valtion ottamista peliin mukaan rahoittamaan investointeja. Mutta kuten edellä totesin, rahoituksen saaminen ei ole vaikeaa hankkeelle, jossa listan kolme ensimmäistä kohtaa ovat kunnossa. Toisin päin myös: jos yksityistä rahoitusta ei hankkeelle saa, listan kolmesta kohdasta joku on pielessä. Tyypillisin vika on asiakkaiden puuttuminen. Joko niitä ei yleensäkään ole, tai tuotteen hinnasta tulisi liian kallis potentiaalisille ostajille.
Nyt jos Paavo Arhinmäki ja Antti Lindtmann ehdottavat ratkaisuksi tähän tilanteeseen valtion rahoitusta, on kova riski sille, että raha kanavoituu kohteisiin, jotka eivät pysy pystyssä omin voimin. Ne tarvitsevat jatkossakin valtion rahoitusta pitääkseen esimerkiksi liian kalliin hinnan kurissa. Liiketoiminnasta ei saada kovin kannattavaa ja hankkeen alussa oleva epävarmuus sijoituksen onnistumisesta muuttuu lähes varmaksi epäonnistumiseksi. Ja juurikin tavalla, joka kohdistuu kaikkien veronmaksajien ongelmaksi.
Mitä luulet, jos sulla olisi 5 000 euroa tilillä ylimääräistä ja haluaisit sijoittaa sen jonnekin, antaisitko sen Paavo Arhinmäen tai Antti Lindtmannin päätettäväksi? Vai etsisitkö ehkä jonkun enemmän sijoittajana meritoituneen, jos et halua itse tehdä päätöksiä? Nyt olemme kansana äänestäneet tällaiset ihmiset valtaan, jotka aikovat leikkiä sijoittajaa. He aikovat ottaa palkkatuloistasi x euroa ja sijoittaa sen kohteisiin, joihin kukaan ammatimainen sijoittaja ei halua laittaa rahojaan. Se, että se tehdään verojen kautta, ei käytännössä eroa mitenkään siitä, että antaisit suoraan käteistä Paavolle ja Antille sijoittamiseen.
Siksi kirjoitin blogini otsikon, kuten kirjoitin.
Kyllä tilanne pahenee, niin kauan kuin tämä hallitus istuu. Koska se ei ole kenenkään edun mukaista, on itse asiassa hyvä jos ilmiliekit näkyvät, niin saadaan joku sammuttamaan joka osaa sanoa muutakin kuin ettei ole aika mennä mökille ja jakaa miljardin verran vaalirahaa kunnille siltarumpijen rakennukseen ja sorateiden päällystämiseen.
Erään nykyisen kansanedustajan esimerkkiä seuraten, sopii tähän sitaatti eräästä modernin musiikkihistorian merkkiteoksesta.
”The roof, the roof, the roof is on fire
We don’t need no water, let the motherfucker burn
Burn motherfucker, burn”
Eikös siinä VM:n raportissakin viitattu luovaan tuhoon? Ehkä sitä nyt tarvitaan myös valtionjohdon osalta. Ei se tule nättiä olemaan, mutta nyt Marinin porukka aikoo roikottaa Suomea löysässä hirressä vuosikymmenen. Parempi kertarytinä, kuin ainainen kitinä, sanoo vanha kansakin.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikon kielikuva kertoo epäisänmaallisuudesta. Kielikuvat ovat tärkeitä sekä kansakunnalle että demokratialle. Niiden pitää sisältää jonkinlaista oivallusta. Propaganda taas ei piittaa raffinoida kielikuviaan vaan ottaa minkä tehoaseen vaan joka vulgaarimaailmassa on ensimmäisenä tyrkyllä ja lisäksi on jotenkin vahva.
Tunnetusti ns vihervasemmisto viihtyy twitterissä ja kehittelee siellä kulttuuriharrastusta ja poliittista kieltä yhdistävää tarinointia, ajanvietettä ja kilvoittelua. Se on isänmaallista. Kansakunta tarvitsee elävän ja sävyjä sisältävän kielen. Oikeiston pohjaton ja heikkolaatuinen propagandistinen mylvintä on tämän päivän bolsevismia.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikko on erittäin hyvä.
Mieluummin kerrotaan, kuullaan tapahtuneita tapahtuneita tosiasioita kuin twitterin tarinointia ja satuja utopioista, joita ei ole eikä tule.
Ilmoita asiaton viesti
No ei siellä kyllä, ehkä ikävä kyllä, utopioista puhuta.
Tulipalo on voimakas propagansasana. Hidas tulipalo tahattomasti koominen.
Nähtävästi tahaton koomisuus ei sitten haittaa bolsevistista uhoa.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä blogikirjoituksia tehtäessä voi tehdä kahdenlaisia virheitä:
1. Sisältövirheitä
2. Muotovirheitä.
Käytäessä keskustelua blogista muiden kanssa sisältövirheet ovat olennaisesti pahempia, koska ne kertovat puutteellisesta ymmärryskyvystäni tai siitä, etten ole riittävän hyvin perehtynyt teemaan.
Kiitä Siniä palautteesta, koska hän ei selvästikään löytänyt blogistani sisältövirheitä. Tyytyihän hän kommentoimaan vain mahdollisia muotovirheitä.
Muotovirheet taas on varsin helppo korjata – anteeksi, käytin liian vulgaaria sanaa- raffinoida. Omassa lähipiirissäni tosin tulipaloa käytetään varsin monessa vertauksessa, eikä se ole mielestäni mitenkään voimakas ilmaisu. Esimerkiksi työpaikoilla on käytössä termi: ”aika menee tulipalojen sammuttamiseen”. Mitä taasen tulee vasemmiston kuvaamaasi kulttuuriharrastukseen twitterissä, niin itse näen sielläkin tosi paljon kaikenlaista törkyä. Viimeisin minun näkemäni trendi on ollut penkoa perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden sloganeita ja pilkata niille. Osa perussuomalaisten ehdokkaista ei ole kovin korkeasti kouluttautuneita, jolloin teknisesti katsottuna siellä pilkataan heidän älykkyyttään ja suoriutumiskykyään yhteiskunnassa.
Toisaalla siis puututaan varsin voimakkaasti siihen, jos joku syrjii seksuaalivähemmistöjä, mutta toisaalla pilkataan toisten älykkyyttä ja koulutustasoa. Ihanaa isänmaallista tarinointia ja kilvoittelua!
Ilmoita asiaton viesti
Olen vahvasti eri mieltä. Jos pilkkaan jonkun kirjoittamaa älyttömyyttä, se ei liity lainkaan siihen onko kirjoittaja peruskoulun käynyt perusjantteri, vai nobelpalkittu tohtorismies. Älyttömyydet ovat älyttömyyksiä ja niitä sietääkin pilkata. Henkilöön ei pidä tietenkään käydä.
Tai ehkä reagoin nyt turhaan, jos paheksuntasi oli suunnattu vain vasemmistoon, kun olen patamusta porvari.
Ilmoita asiaton viesti
Mun kirjoitus oli osoitettu Sinille. Pahoitteluni, jos sen pystyi tulkitsemaan väärin. Ei mulla ole tarvetta kritisoida sua Max mitenkään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei syytä pahoitella. En minä itseeni ottanut, vaan lähinnä sarkastisesti kommentoin tuota, että onko se vain ongelma että vasemmistolainen pilkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis kritisoit valikoivasti minua.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisestä olen samaa mieltä sillä lisäyksellä että PS puolue kyynisesti on kouluttamatta väkeä joita käyttää.
Olen myös tietoinen että on vähän kyseenalaista ettei ota mukaan blogitekstiä kun arvostelee otsikkoa.
Mutta poliittisessa kielessä ei ole muotovirheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi muuten pidät bolsevismin vastustamista vasemmistolaisena?
Myöskään Ville Rannan pilapiirros ei ole vasemmistolainen.https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/a6e70500-b327-413c-950e-e0c0023710d2
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa yrittäjien määrä laskee koko ajan. Kun yrittäjiä on vähän, niin menestyviä yrityksiä on vielä vähemmän.
Tätä kehitystä ovat vallassa olevat puolueet ja ammattiliitot jo vuosikymmeniä edesauttaneet. On annettu ymmärtää, että työnantaja ja yrittäjä ovat vähintäänkin riistäjiä ja roistoja. Yleinen ilmapiiri yrittämiseen on Suomessa huonompi kuin verrokkimaissa.
Kuka viitsii ottaa riskiä, jos siitä ei kunnolla makseta? Lainsäädäntöä on verotuksen kautta kehitetty jatkuvasti siihen suuntaan, että yrittämisellä ei takuuvarmasti rikastu – mieluummin köyhtyy. Jos joku työnantaja on menestynyt ja hieman rikastunut, niin on katsottu, että se on tapahtunut työntekijää riistämällä.
On luotu vastakkainasettelu menestyneen työnantajan ja työtekijäjärjestöjen välille, jota varsinkin ammattiliitot lietsovat. Luodaan mielikuva, että rikastunut ja menestynyt yrittäjä on paha. Verokalenteritkin edistävät tätä vastakkainasettelua.
Paavo Arhinmäen ja Antti Lindtmannin puolueiden pääagenda on aina ollut pääomatulojen poistaminen. Heidän mielestään riskinottajaa ei saa palkita ja pääomatulojen ja ansiotulojen verotus pitäisi saada samalle tasolle tai jopa niin, että verotus kohdistuisi enemmän pääomatulojen puolelle. Myös kokoomus oli mukana kurittamassa yrittäjiä Kataisen sateenkaarihallituksessa. Samoin media on ollut tässä yrittäjiä ja yrityksistään pääomatuloja saavien mollaamisessa mukana.
Rahaa jakamalla ei synny menestyviä yrityksiä. Se on kuin vaha klisee housuun kusemisesta. Aito yrittäminen syntyy motivaatioista ja raha on erittäin hyvä motivaattori. Annetaan riskinottajien, hyvien työnantajien ja yrittäjien rikastua kunnolla, mutta vain omilla ansioillaan eikä yhteiskunnan tukiaisilla.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus yrittämisestä ja sijoittamisesta ja myös miten sitä ei pidä tehdä ideologisista syistä.
Kiitos
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko edes yhtä hyvää uskottavaa perustetta tai uutista sille, että maan taloudella olisi parempia päiviä edessään seuraavina parina vuosikymmenenä ?
Nykyinen hallitus saa aikaan ei yhtään mitään muuta, kun yli 50 miljardia euroa lisää velkaa + miljardien rahavastuut elpymispaketeille + runsaasti veronkorotuksia maahan vaaliajan loppuun mennessä.
Ehkä huonoin hallitus ikinä kilpailun suosikkeja kyllä ?
Ilmoita asiaton viesti
Synkältä näyttää, mutta ehkä me parissakymmenessä vuodessa voisimme saada eduskuntaan vakavasti otettavan talousliberaalin puolueen. En ole kuitenkaan kovin optimistinen sen suhteen, että se pääsisi kovin vahvasti määrittelemään talouspolitiikan linjauksia, vaikka hallitukseen nousisikin. Siellä näytetään vain linjattavan sosialidemokratiaa vivahde-eroin.
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni huvittaa suuresti se, että pm. Marinin ikäpolvea syyllistetään siitä tilanteesta missä Suomi-neito nyt on, kun todelliset syylliset löytyvät edellisistä sukupolvista jotka vallassa ollessaan ei uudistuksiin ole kyennyt. Itse uskon, että sukupolvi jota pm.Marin edustaa kykenee uudistuksiin, hyvänä ecimerkkinä olkoon vaikka ansiosidonnaisen työttömusturvan muutokset, siihen ei edellinen sukupolvi kyennyt vaikka mahdollisuus hallituksen taholta annettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu näin on. Mutta kuten otsikossa kirjoitin, mä luulen, ettei se ole Marinin hallitus, joka nämä muutokset tulee tekemään. Jää seuraavien hallituksien murheeksi.
Syylliset tilanteeseen ovat tosiaan edellisessä sukupolvissa. Tämän päivän politiikassa yksi syypää on Lipponen, joka leikkasi lapsilta niin, että syntyvyys aleni. Sitten ay-kaverit Rukan lumilla-casessa ja viimeisenä Urpilainen, joidenka ansiosta suuret ikäluokat pääsivät nuorena eläkkeelle. No nyt ei ole sitten rahaa heidän hoitamiseen. Monen suuren ikäluokan edustajan kannattaa toivoa nopeaa lähtöä tai paksua lompakkoa, sillä pitkittynyt sairastelu tekee viimeisistä vuosista järkyttävän kärsimysnäytelmän, jos joutuu tyytymään julkisen sektorin hoitoon.
Porvareita (Katainen, Vanhanen, Sipilä) on vaikeampi syyttää, koska he sentään yrittivät saada muutoksia aikaan (ks. esim. em. Rukan lumilla-case). Toki Kataisen olisi pitänyt heittää vasemmistopuolueet pellolle, ottaa Soinin Perussuomalaiset sisään ja kaataa Kreikan tukipaketit. Hallitus olisi ollut huomattavasti toimintakykyisempi ja tätä älytöntä pelastuspakettia toisensa perään-kikkailua ei olisi nähty. Syntynyt lama olisi ollut pienempi ja todennäköisesti EU:n tilanne olisi nyt paljon terveempi.
Track record on siis Marinin puolueella varsin heikko. Kun otetaan huomioon vielä nämä:
1. ensin Marinin hallitus perui Sipilän hallituksen työllisyysparannukset,
2. sitten teki joukon julkista sektoria kasvattavia toimenpiteitä perustellen
ne sillä, että tulevaisuuden talouskasvu kuittaa ne,
3. koronan myötä näitä tulevaisuuden talouskasvuja ei tulla näkemään,
jolloin kohdan 2 muutokset pitäisi perua. Tilanne on merkittävästi
heikentynyt, mutta näitä perumisia ei ole tehty.
4. kaksi vuotta on mennyt ja Rinteen perustamat komiteat eivät ole
saaneet aikaiseksi mitään.
5. Marinin puheet talouskasvun aikaansaamisesta ovat samanlaisia kuin
Lindtmannilla, joihin pätee tämä mun blogin teema. Myös niihin, missä
yritetään hallituksen voimin saada aikaan tuottavuuskasvua.
6. tärkeimpänä: kaikki tällaiset uudistukset ovat nykyisessä hallituksessa
keskustan vaatimuksesta ja juuri keskusta ajaa niitä.
On toki vielä mahdollista, että Marinin hallitus tekee tarvittavia uudistuksia, kuten Marin on viime päivinä luvannut. Mutta missään tapauksessa niitä ei pidä laittaa SDP:n tai Marinin ansioiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lipponen toki teki kokonaisuutena paljon hyviäkin päätöksiä varsinkin Lipposen I-hallituksen aikana, jolloin hänen syntilista ei ole kovin pitkä. Mutta mainitsin syntyvyyden tässä, koska tänä päivänä niistä lapsista olisi ollut iloa, jos niitä olisi syntynyt tuolloin enemmän.
Toki Lipposen syntilistalla painaa suurena virheenä Suomen vienti euroon.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmiston kannattaa kyykyttää yrittäjiä ja tehdä yritystoiminnasta hankalaa, koska silloin ei moni halua ryhtyä yrittäjäksi. Näin tänne ei synny oikeistolaisia.
Kun on oikean talouden kanssa tekemisissä, niin aika äkkiä ymmärtää, miten järkipuuttoa vasemmistolainen talousajattelu on.
Ihmiset kannattaa ylikouluttaa, koska yliopistossa ja oppilaitoksissa aivopestään ihmiset punavihreiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on sikäli mikälikin ongelmallinen lähestymistapa, että jos ei ole kannattavaa yritystoimintaa, ei ole kohta enää vasemmiston suosikkia: hyvinvointivaltiotakaan. Eli järjestelmä voi romahtaa ja tajuavatko he sitä, että romahduksen tullessa he eivät ole välttämättä niitä, jotka ”perivät vallan”. Ks. esimerkiksi 1930-luvun Saksa tai vaikka tänä päivänä Unkarin kehitys. Vasemmistolainen voi myllerryksen jälkeen löytää itsensä jopa vankilasta.
Romahduksessa ei myöskään ole juurikaan voittajia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Näinhän ne kaikki yhteiskuntakokeilut ovat menneet. Viimeisin kouluesimerkki Pohjois-Korea.
Ilmoita asiaton viesti
Aikio, tuo näkemyksesi ei ole kyllä tästä maailmasta, eivät yrittäjän ja palkansaajien, joista useat äänestävät vasemmistoa, edut ole vastakkaisia sen uskallan todeta viidellä eri vuosikymmenellä konepajareollisuudessa työskennelleenä palkansaajana.
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa sinä tynnyrissä kasvanut Kasper maailmaan!
Onneksi tynnyrin laudat ovat mädäntyneet puhki, joten tulet näkemään saman kuin me muut . Suomi on hoitanut epidemian ja sen talousvaikutukset hienosti verrattuna Euroopan ja koko maailman muihin maihin.
Voit iloita kanssamme: Meillä talo ei pala!
Ilmoita asiaton viesti