Etelä-Savon Energian osakkeiden myynti oli virhe

Mikkelin kaupunginhallitus julkisti 27. toukokuuta pienen osan aikaisemmin salatuista Etelä-Savon Energian 49 prosentin myyntiä koskevista asiakirjoista ja ostotarjouksista, muiden kuin brittiläisen sijoitusyhtiö Aberdenin 130 miljoonan euron ostotarjousta ei ole julkistettu.

Julkistettuja ostajaehdokkaiden nimiä ovat Aberdeen, Capman, Ancalan ja Lappeenrannan energian yhteenliittymä sekä Suur-Savon sähkön ja OP-Suomi infran yhteenliittymä.

Eniten kaupan yhteydessä keskustelua ja selvityksiä tehtiin Aberdenin sekä Suur-Savon Sähkön ja OP-Suomi infran yhteenliittymän välillä.

Kaupunginhallituksen kokouksessa marraskuussa 2023 esitin, että Ese-kauppaa ei tehdä Aberdenin kanssa, vaan kaupungin taseen alijäämä katetaan Esen lupaamalla noin 40 miljoonan euron lisätuloutuksilla, jolloin kaupungin tase olisi ollut 2024 noin 20 miljoonaa euroa plussalla.

Näin Ese olisi jäänyt kokonaan kaupungin omistukseen eikä Eseä olisi velkaannutettu osakekaupoissa 77 miljoonasta eurosta 176 miljoonaan euroon.

Toisena vaihtoehtona esitin, että Esen vähemmistöosuuden myyntineuvotteluja jatketaan Suur-Savon sähkön ja OP-Suomi infran yhteenliittymän kanssa, joka oli mielestäni kokonaistaloudellisesti ja alueellisesti paras, samalla ESE:n osingot olisivat jääneet Mikkeliin, maakuntaan ja Suomeen.

Ese on tulouttanut 2000-luvulla kaupungille nykyrahassa mitattuna noin 100 miljoonaa euroa.

Lisäksi Mikkelin kaupungin omistajaohjaus Esessä olisi ollut parempi, sillä vähemmistöomistus 49 prosenttia olisi jakautunut kahdelle omistajalle Suur-Savon sähkölle ja OP-Suomi Infralle. Mikkelin kaupungilla olisi ollut myös mahdollisuus vaikuttaa vähemmistöomistukseen Suur-Savon sähkön 14 prosentin omistuksensa kautta.

Käsitykseni mukaan osa luottamushenkilöistä ei luottanut Mikkelin kaupungin omistajaohjaukseen Suur-Savon sähkössä, minkä johdosta Esen osakkeet myytiin sijoitusyhtiö Aberdeenille.

Aberden siirsi osakkeet Luxemburgilaiseen veroparatiisiyhtiöön ja sai kaupan yhteydessä 30 miljoonan euron osingon, jonka kaupunkilaiset maksavat asiakasmaksuilla. Jätin päätöksestä eriävän mielipiteen.”

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu sdp

Kaupunginhallituksen jäsen

Mikkeli

jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuuston puheenjohtaja, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu