Kokoomuksesta pääministeripuolue.

23.4.2023

Eduskuntavaaleissa 2023 Kokoomus sai eduskuntaan 48, Perussuomalaiset 46 ja SDP 43 kansanedustajaa. Isoimpana eduskuntapuolueena Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on johtanut hallitustunnusteluja ja pyytänyt muilta puolueilta vastauksia hallitusohjelman 2023 – 2027 tavoitteista.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on vaalituloksen mukaisesti oikeistohallitus Kokoomus, Perussuomalaiset, RKP ja KD kanssa, ongelma on näiden puolueiden kansanedustajien yhteismäärä 108 edustajaa, joka tarkoittaisi niukkaa enemmistöhallitusta.

Keskusta on 23 kansanedustajan voimin ilmoittanut, ettei se halua hallitukseen, vaan tekee seuraavat neljä vuotta oppositiopolitiikkaa.

Mahdollista olisi myös Kokoomuksen ja SDP muodostama sinipunahallitus, joka todennäköisesti tarkoittaisi ettei Perussuomalaiset olisi mukana hallituksessa. Tähän hallitukseen olisi vaikea saada mukaan vaalitappion kärsineitä vihreitä tai vasemmistoliittoa.

Yleinen kanta on se, että oppositiossa 2019 – 2023 istuneiden vaalivoittajien Kokoomuksen ja Perussuomalaisten tulisi muodostaa hallituspohja sekä toteuttaa vaalilupauksensa Suomen talouden kuntoon laittamisesta veronalennuksilla ja hintoja laskemalla, ilman että pienituloisilta leikataan tai palvelut heikkenevät.

Tämä voi olla mahdotonta ilman valtion velan kasvattamista. Tällä hetkellä valtion alijäämäinen vuosibudjetti on noin 80 miljardia euroa ja valtion velka yli 140 miljardia euroa.

Jokainen puolue tietää tämän hetken Suomen talouden-, maailmankaupan- ja turvallisuuden haasteet. Nyt tarvitaan populismin sijasta vastuullista talouspolitiikkaa, ettei ihmisten koulutus-, työllisyys- tai sosiaali- ja terveyspalvelut heikkene ja seuraava hallitus 2027 – 2031 joudu korjaamaan nyt muodostettavan hallituksen virheitä.

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu

SDP piirihallituksen jäsen

Mikkeli

jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu