Mikkelin palvelu- ja tulevaisuusohjelmalla kovat tavoitteet.

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2021 on 15 miljoonaa euroa alijäämäinen ja 2022 talousarvio 5 miljoonaa euroa alijäämäinen sekä taseen 2022 alijäämä on 50 miljoonaa euroa.

Heikko talous johtuu pääosin Essoten sosiaali- ja terveyspalveluiden Mikkelin vuosilaskutuksen noin 50 miljoonan euron noususta 2018–2021. Mikkeli on tehnyt 2018–2021 yli 20 miljoonan euron tasapainotustoimenpiteet, jotka eivät riitä.

Uusi palvelu- ja tulevaisuusohjelma on valmistelussa, tavoite on 3,7 miljoonan euron käyttötalouden säästöt 2022 sekä yhteensä 7,5 miljoonan euron vuosittaiset käyttötalouden säästöt vuoteen 2025 mennessä. Kaupunginvaltuusto on asettanut sitovan velvoitteen, että käyttötalouden pitää olla ylijäämäinen 2022 alkaen, ”ilman meneillään olevaa isoa omaisuuden järjestelyä”.

Suurin osa kaupunginvaltuutetuista on jo hyväksynyt, että joko Etelä-Savon energian tai Suur-Savon Sähkön osakkeita myydään taseen alijäämän korjaamiseen.

Kaupunginvaltuuston 2022 talousarviokäsittelyssä useat valtuutetut epäilivät palvelu- ja tulevaisuusohjelman tavoitteita, sillä kaupungin palveluja ja toimintaa on muokattu 2018 alkaen jo kolmella sopeuttamisohjelmalla.

Jotta palvelu- ja tulevaisuusohjelma toteutuu, vaatii se kaupungin kaikkien palveluiden läpikäymistä, palvelurakennemuutoksia ja lisää henkilöstösäästöjä. Tämä ei tule olemaan helppoa, sillä jo nyt puolueet kinaavat tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen säästöesityksistä. Lisäksi monella palvelualueella henkilöstöä on liian vähän ja henkilöstö on ylikuormittunutta.

Valtuustoryhmien on ymmärrettävä, ettei pelkät numerokikkailut tai epämääräiset säästöesitykset ilman selkeää kohdetta, enää jatkossa riitä pysyvien säästötavoitteiden saavuttamiseen.

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu SDP

Kaupunginhallituksen jäsen

Aluevaaliehdokas

Mikkeli

0
jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu