Miksi ESE:n myynnissä ei pidetä lupauksia.

Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta myivät 2019 omistamastaan energiayhtiö Loiste oy:stä kansainvälisille sijoitusyhtiöille Infranodelle ja Mirovanille 33,9 prosenttia 200 miljoonalla eurolla. Kaupungin- ja kunnanvaltuustot tekivät lopullisen myyntipäätöksen suljettujen ovien takana.

Mikkelin kaupunginvaltuusto siirsi 20.3 kokouksessaan Etelä-Savon Energiaa koskevan 49 prosentin myyntipäätöksen kokonaan, kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti kaupunginhallitukselle, tavoitteena 180 miljoonan euron kauppahinta.

Itse kommentoin julkisessa 20.3 kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavaa ”tämän päivän päätöksen jälkeen kaupunginhallitus itsenäisesti päättää, kenelle ESE:n osakkeet myydään ja millä hinnalla / ovatko kaikki ymmärtäneet minkä vallan kaupunginhallitukselle antavat”.

Samaisessa 20.3 kokouksessa kaksi kaupunginhallituksessa Etelä-Savon Energian myynnistä päättävää henkilöä lausui seuraavaa ”Ihmettelisin jos kaupunginhallitus ei ottaisi huomioon kaupunginvaltuuston prosessin aikana ilmoittamaa enemmistön kantaa, taitaisi olla entinen kaupunginhallitus sen jälkeen / valtuusto tulee olemaan tietoinen ja ihmettelen sangen suuresti, että tämä hallitus lähtisi tekemään jotain sellaista päätöstä, joka olisi vastoin valtuuston enemmistön henkeä”.

Kaupunginvaltuutettu kommentoi kaupunginhallituksen jäsenten lupauksia 20.3 seuraavasti ”tämä tullaan hyväksyttämään valtuustolla, näin minun käsittääkseni on iltakoulussa käsitelty aikaisemmin”.

Lupauksista huolimatta, ei kaupunginvaltuuston enemmistön kantaa kysytty 19.6 viimeiseen due diligence- vaiheeseen valittavasta ESE:n ostajayhtiöstä, valtuusto ei tiedä ostajayhtiön nimeä eikä valtuuston enemmistön kantaa mahdollisesti kysytä syksyllä myyntiä päätettäessä.

Kyse ei ole siitä, että due diligence- vaiheeseen (ESE:n sisäinen liiketoimintatarkastus), olisi valittu väärä ostajayhtiö. Vaan siitä, että jos keskeiset päätöksentekijät lupaavat julkisessa kokouksessa valtuutetuille suullisesti asioita, jotka vaikuttavat valtuutettujen päätökseen, niin onko oikein ettei päätöksen jälkeen lupauksia pidetä.

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu sdp

Kaupunginhallituksen jäsen

Mikkeli

 

jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu